Friday, 17 June 2011

Oh no, it’s rice again….

I dah tak larat nak hadap nasi again for dinner after bingeing for 2 days but tup tup The Other Half mintak nasi sebab dia dah lama tak makan kari.

Uwahhhhh….habis lah my plan to going back to normal diet, hikhikhik.

So, sebab dia nak nasi and kari, I pun buatkan lah dia lamb vindaloo guna ready-made paste aje.

IMG_0184

But I think I’ve had enough of rice for the time being sebab I wasn’t so enthused nak menghabiskan my nasi tadi and sikit pun tak terasa nak tambah Open-mouthed smile, walaupun lauk I masak tadi were lamb vindaloo, honey battered fried chickens, sambal tempe and stirfry veges.

(The Other Half siap tambah sebab dah laaamaaaa tak jumpa nasi and kari kan and also sebab ada sambal tempe. I have managed to menjawakan dia, muahahaha).

IMG_0190

My honey battered fried chicken and sambal tempe goreng.

IMG_0193

The lamb vindaloo.

Next time The Other Half is away, I think I will stick to eating noodles dan yang seangkatan dengan nya lah because for sure dia tak kan mintak noodles when he gets home!

Ni baru lah blog melayu betul kan sebab tayang nasi hari2, hikhikhik Winking smile.

20 comments:

A~ said...

I pun suka nasi yg ada kuah sampai banjir, and hubby i plak mcm u, dia kengkadang tu rasa pelik why org suka mkn nasi sampai banjir bagai. Haha.
But ye la, i'm like u jugak, bosan la jugak mkn nasi hari2 kan. Kena tukar2.

Sizuka said...

k.min,

nak sikit! tadi i makan kuey teow celup je. i'm hungry, but it's too late dah nak makan nasik.

Masak Apa Best said...

wah sedap nyer kak...still xabis lg ni nk khatamkan blog akak ni..hehehehe

Ops..pic the little misses mana akak? rindu kt diaorg lak..

My MAA said...

Aduh...the 3rd pic of the lamb vindaloo tu amat menggiurkannnn.....tp bila tgk sebelah sambal tempa....walllaaaa...wpun xde darah jawa tp itu sambal tempe my fav...kalau masak lodeh mesti kebas tempe dulu selain sayur2 yg lain:)

penDragon said...

bagus...bagus...akak berjaya men"jawa"kan TOH...ahaks!

Maya Marisa said...

good effort in menjawakan ur hb... my case, my hb yg jawa kan i...hahaha

ctsal said...

i like the 'menjawakan' part.. hahahah

Unaizah said...

I bukan jawa tp i suka sambal tempe. My bibik dah ajar mcm-mcm cara masak tempe. Paling i suka cucur tempe (tempe yg dipotong nipis-nipis disalut dgn batter tepung gandum + tepung beras sikit + serbuk ketumbar + bawang putih tumbuk + garam + daun bawang potong halus). Makan sambil gigit cili padi raw..... Marvellous!!

cikmanggis said...

Cm jika tak dapat nasi rasa cam demam tak kebah..semua buat tak kena..melayu ori:)

azieazah said...

Duk la kat ceruk dunia mana pun, Melayu mesti carik nasik.!

hidup Melayu!

GILA...!: Aku Hantar Email Virus ke Email Sendiri?

msmitchie said...

Assalam,
of all I want the sambal tempe goreng. I'll sell my soul for it. Hehe Acah mak enon.

shahlin said...

aiks. tempe pun ade yer. lepas ni buat bisnes tempe la. brand Jawa Ijok tempe. laku punye

nurhanzs co said...

woho paling tak thn tgk sambal tempe.. ni tempe made in OZ or tempe seludup? hehe

Arena said...

Hehe tang berjaya menjawakan tu funny, hahaah

Sally said...

confius jap..sapa yang jawa ni???....hhehhe:p

Zaitun said...

Terliur kak Zai tengok masakan daging tu,maunya tak tambah.

NenekPenne said...

i tak tahu kalau u boleh masuk blog The Notebook by Suraya Coghlan..
kalau u dapat ke blog dia, please sampaikan pesan kat dia yang i miss baca blog dia.. seems that dia dah privatekan blognya... and ask her to invite me.. thank you

Haslina said...

haah, i pun follow gak THE NOTEBOOK tapi sejak dua menjak ni dia dah privatekan blog dia.. sedih gak rasa.. suka baca pasal MADDIE dan MUFFY..

lemongrass said...

A~,
I guess bila dah merantau ni and jarang jumpa/masak nasi, tu yang bila hari2 jumpa nasi, rasa tak lalu kan.
Tapi bila jumpa nasi, bantai makan sampai sendat, hahaha.

Shidah,
Kuey teow celup sedap lah tu, tak payah dah makan nasi, hehehe

Masak apa best,
berapa lama ambik masa nak khatam? hahaha.

Maz,
Kat sini tempe senang dapat tapi harga dia mengalahkan ayam kan so tu yg jarang sgt makan tempe. Bila dah rindu, baru makan puas2, hehehe

Pendragon,
hahaha...dah kita yg tukang masak kan so tu yang by hook or by crook, kena jugak menjawakan dia :-)

Maya,
hikhikhik...Nasib baik dia dapat jugak menjawakan you kan :-D

Ctsal,
I dah berjaya menjawakan, memelayukan, mencinakan and mengindian kan dia, hahaha....

Unaizah,
we all pun suka that style of tempe goreng. Memang sedap kan! Mak I masak masa we all balik last year, dia pun kata, dia belajar dr maid jawa jugak :-D

Makcik Manggis,
Saya dr kecik2 dulu, memang tak suka sgt makan nasi hari2. Lagi suka makan mee hari2 :-)

Kak Azie,
Ada tak agaknya melayu yg terlupa dia melayu and tak nak sentuh nasi langsung? Rugi betul kan!hehehe.

Msmitchie,
sambal tempe goreng memang rock sampai boleh buat people sell their souls, hahaha!!!

Shahlin,
I pernah try buat tempe tapi tak jadi lah, hehehe

Nurhanz,
ini tempe diaorang import dr Indon. Frozen aje. Occasionally dapat jugak jumpa tempe fresh kat sini, memang best :-)

Arena,
Very subtly I berjaya menjawakan dia :-)

Sally,
Pakcik sorang tu memang, kadang2 confused kejap, sat jadi india, sat jadi jawa, hahaha

Kak Zai,
Daging bertulang masak kari, memang kaw kan! :-)

Net,
I pun baru sedar blog dia dah di privatekan when you mentioned it here. I thought dia cuma tak update aje. But unfortunately, I pun tak dpt jugak masuk her blog :-(

Kak Haslina,
I pun tak tau kenapa dia privatekan her blog :-(.

abdullah gazali said...

see..all the pictures is all about food.dinner..huhu..so so meliurkan....