Saturday, 4 June 2011

Rendang, pulut and bonfire

It’s probably around 10°C (or less) outside and The Other Half wants me to sit outside with him berdua2an sambil minum kopi.

The minum kopi bit sounds interesting because I will definitely need warming up after freezing my a**e, nose, fingers off sitting outside in that temperature, hehehehe…

But I’m still sitting inside at the moment trying to update my blog while The Other Half is outside trying to set the house on fire! Muahahhaha.

Takde lah, acah aje, he’s not trying to set the house on fire but he’s trying to make a contained small bonfire outside so me, his beloved wife, will deign to jejak her kaki outside in this cold weather and duduk berdua2an with him.

But The Little Misses pulak yang terlebih sibuk, merengek2 tanya can they toast some marshmallows!

Woit budak2, we all nak dating kat luar sambil membekukan badan so janganlah kacau! Hapadah! Open-mouthed smile….heeeeee….

The best thing is to send both kids to sleep so takde sape boleh kacau, betul tak, hikhikhik.

To be continued……

I’ve sent Miss 7 to bed now and The Other Half has gone to the shop to get some more firewood Smile.

I might as well put photos of our dinner tonite

I made nasi lemak with beef rendang for dinner.

IMG_9870

Dah lama betul I tak masak rendang ni. It was really nice to taste one again, terasa macam raya pulak nya, hahaha.

IMG_9867

The Other Half kata dah lama I tak masak rendang yang sedap, hikhikhik. Nampak sangat last time I masak rendang, memang ada yg kureng kan Smile.

Pastu, I made bubur pulut hitam for dessert.

IMG_9872

IMG_9875

A few months ago, makan bubur ni kat masjid. Walaupun dapat banyak, tapi rasa macam tak cukup aje. Tu yang I finally buat sendiri. Hambik kau, makan lah banyak mana pun! hehehehe.

He’s back from the shop….

I’ll continue this story after our date by the bonfire ye!

It was really chilly even with the small bonfire. That was Miss 12’s blue beanie on my head, malas nak cari tudung, sangkut aje beanie, muahahaha…..

IMG_9883

Sape kata tak boleh nak beromantik siap dengan bonfire and a mug of hot chocolate lagi kat rumah sendiri Smile with tongue out.

39 comments:

♥MAMASYAZA♥ said...

romantiknyaaaa

penDragon said...

lomantik sgt....kelakar pulak akak pegi sangkut beanie kt kepala tu...hihi...

nur easy said...

sweet...;)

3E said...

alamak kak Mynn...so sweet!!!

Dora Natasha said...

Wah......
so romantic!!!

Jelesnyer.........
nak kawen jugaklah camnih. hahahaha

Aperpon u olz mmg sangat sepadan. Memang diciptakan untuk berpasanganlah! sukeeeee!!!

Cat-from-Sydney said...

WAAAHHHHH!!!! I miss winter! purrr....meow!

My MAA said...

romantica d'amor gitewww.....

Sizuka said...

fuyoooooo.. sungguh romantik! mula2, i tengok gambar, i thought something is wrong with my eyes coz i see ur hair jadi biru. rupanya, it's a beanie :D

DeLancrettLurpak said...

so sweet kak LG!

saya ni keras orangnya.. susah betol nak mcm gini dgn husband, hehehehehe

zarin said...

so romantik la kak ...suka tengok ;-)

cikmanggis said...

Salam Lg..romantik sungguh..teringin sungguh makcikmanggis nak berdua duaan begini terutama sekali sempena ulangtahun perkahwinan kami yang ke 30 semalam tapi susah..susah..camana nak tidurkan 4 anak dan 2 menantu kat rumah ni hikhik,,hmmmm...sedang dok fikir idea yg bagus ni:)..selamat berkenalan Lg:)makcik selalu masuk rumah lg ni...intai dari jauh:)p

mrs plain-june said...

awwww... soooo schweeeeettttt.... sukenye tengok! and oh! am so very lapar tgk nasik lemak rendang tu.. sedapnya nampak!

AI said...

hehe...the misses nk kacau daun ek...

mesti dia org x puas ati dlm bilik tuh...

alamanda said...

wow. nasi lemak dan rendang. mmg sedap. kalau rendang kerang lg sedap dgn nasi lemak ni.
romantiknye dating. so cute. hihihihi.

Rima said...

Woahhhh banyak jeles .. i showed my hb ur pic and asked him why we never take pic like this.. he said.. "eh here panas u know.. wait u terbakar" kahkahkah.. ade ade ajer lah dia ni!

Mommy Lily said...

wow romantiknye pasangan 2 sejoli ni. anak-anak tk leh join ye bonfire..daddy & mummy jer :P

Lili said...

LG,

Since everyone has said all things nice, let me be the wicked witch from Sleeping Beauty...huhu

I jeles, you! muahahahaha))

lemongrass said...

Mamasyaza,
Bila takde babysitter, terpaksalah beromantik erdating kat rumah aje, hahaha.

Pendragon,
I malas nak masuk bilik nak pakai tudung, tu yg ambik aje beanie kat family room, hehehe

Nur easy,
thanks :-)

Asilah,
hahaha...bila lagi kan ;-)

Dora,
hahahaha...terus teruja nak kahwen ye bila tengok boleh berdua2an kat bonfire ni ye :-P

Cat,
you must have loved winter in Sydney, lounging in front of the heater, hogging the warm spaces at home :-).

Maz,
Tak boleh nak berdating kat tepi beach, buat aje lah kat undercover area tu kan, hahaha.

Shidah,
Beanie tu Alya punya, but kepala I pun muat pakai, hahaha.

Lurpak,
TOH yg beria2 nak berdating sejuk2 kat luar tu, tu yg dia gigih pasang bonfire siap. I pun gigih mengada2 rapat2 dgn dia, hahaha.

Zarin,
hikhikhik...makin tua makin romantik eh ;-)

Kak CM,
Salam singgah :-). Kalau anak2 dah besar, lagi senang nak beromantik, boleh dating kat restoran ke, kat tepi pantai berdua2 :-). Bila anak2 masih kecik ni, kena lah berdating kat rumah aje, hahaha.

June,
that nasi lemak is nasi lemak kukus, jenuh I masak 1 hari suntuk, hahaha. Tapi I rasa mcm sama aje rasa dia dgn nasi lemak rice cooker, hikhikhik....
But that rendang memang sedap habis! :-D.

Al,
Memang diaorang tak puas hati tak dpt join so malam ni we all buat bonfire awal sikit so boleh lah diaorang nak join sama :-)

Alamanda,
We all tak suka sgt rendang kerang ni, tu yg buat beef aje :-). Memang sedap betul makan nasi lemak dgn rendang ni kan!

Rima,
Hahahaha...kalau you nak buat kat S'pore bonfire ni, adalah polis dtg nanti ye? Takpe, next time you pergi Paris or Spain in Winter, boleh lah beromantik mcm ni :-)

Mommy Lily,
Sekali sekala Mum n Dad nak beromantik kan, hahaha

lemongrass said...

Kak Emily,
Next time ajak Cik Abang buat bonfire camping kat Batu Ferringhi, sure romantik jugak you! hehehe

azieazah said...

Husband U nampak dah kurus banyak, kan? Berbeza sungguh muka dia sekarang. Nampak lain.

Mujur U hantar anak pegi tidor, U tak terlelap sekali. hehehehe


Kerja Hari Minggu, Mujur Ada yang Sudi Menunggu...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

bubur pulut hitam tu mmg mengancam.

bonfire lg tu..mmg romantik!

b a m b a m ' s said...

romantik tul kak LG!heheheh..

moga berbahagia dunia dan akhirat! :P

Arena said...

salam sis,

Nasi lemak kukus tu u boleh cheat sikit kalau nak buat. Masak half cook dalam rice cooker baru transfer dekat pengukus, saves u a lotta time and the result nasi tu stil berderai cam kukus jugak.

rennylesa said...

so sweet kak LG.

God Bless your family.

tinie said...

ala romantik nyer.........

Ayu said...

haiyaaa.....so lomantik maa..hehehe...jeles lak tgk.tp ayu lg jeles tgk menu akak semlm.dgn apple pie la..pizza la...bila la ayu nak rajin mcm akak ni? ni tiap kali weekend..mesti malas nak masak.pastu cari menu yg simple2 je sbb malas nak dok kat dapur lama2..weekdays lg la malas nak masak sbb penat keje kan.huh! alasan la tu.

lemongrass said...

Kak Azie,
Memang sgt2 lain muka dia skrg bila all the fat's gone from his face. Dah tak mcm teddy bear kan, hahaha.
Kalau I tertidur sama, adalah yg merajuk nanti ;-)

LM,
Bubur pulut hitam ni memang sedap kan bila sekali sekala dpt makan, sungguh nikmat :-)

Bambam,
once in a blue moon aje romantik ni, hahaha

Arena,
Salam. I buat mcm tu lah hari tu but I rendam the rice after dah masak separuh for a few hours. They say, that will lenghten the beras. Tu yg lama and leceh, hehehe

Rennylesa,
thanks :-)

Tinie,
Makin tua makin romantik kan ;-)

Ayu,
I ni kadang2 memang tiba2 semangat nak masak mcm2. Tu yg siap ada dessert untuk dinner. Slalunya makan dessert apa aje yg ada dlm pantry, hehehe.

Natrah Norlin said...

kalau kat blog ni ada butang like..saya klik...tapi takde kan..so nak tulih kat sini like 1000 kali :D

Yan said...

amboiii...jeles akak yang tak sejuk2 kat mesia ni..hee

lemongrass said...

Natrah,
I dah letak butang like under each entry :-). Boleh lah you tekan butang ni banyak kali lepas ni, hehehe.

Kak Yan,
Hahaha...kat sini baru aje mula sejuk tu yg ngada2 pasang bonfire :-)

MULAN said...

awwwww..... so romantik... suka nya..

geram pulak tengok bubur pulut hitam...

mamasuri said...

wow..romantik..i like...

Norliza said...

Salam LG
So lomantik.... i loike!
Norliza

Hasanah Muslim Shop said...

I envy the sweet couple & I love the kopi.

Mrs Mohd
Taman Teratai, JB

Diary Kayangan said...

sis, love is in the air.. it can be anywhere.. so romantic :) nak envy lah cenggini.. hehe. keep the warm of relationship forever :)

lemongrass said...

Mulan,
Bubur pulut hitam tu hubby I yg beria nak makan :-). Memang best snuggle up bila sejuk2 ni kan, hahaha

Mamasuri,
hehehe...kalah retis ;-)

Norliza,
Salam. makin tua kena lah makin romantik kan, hahaha.

Mrs Mohd,
Kadang2 aje sweet nya, hehehe

Nana,
Bila dah lama kahwin, occasionally kenalah buat benda2 mcm ni kan so the love tak fade away :-).

Shiela Latif said...

:)

PUTUBAMBU said...

auwww....!! romantiknya peluk2 ngan bruce willis...hikhik..!

sama2 nampak muda je

MsEatHapPy said...

lama sangat tak baca blog akak lemongrass ni...hehe kelakar pon ade...sejak dh menepati citarasa BMI ni...sy tgk makanan akak mcm ade lebih calories jerk..:)hehe