Tuesday, 1 September 2009

Miss 5 was so excited to see me when I picked them up from school today. Masuk2 aje kereta she straightaway said, “Mummy, I’m still fasting now! I didn’t eat my lunch at all and I’m not even hungry!” Punyalah sukanya dia tadi. Every day during Ramadhan ni, I bekalkan dia lunch aje and told her, kalau dia lapar, she can eat masa lunch. Kalau dia nak, she doesn’t have to eat and continue fasting until she comes home. So, tadi dia sikitnya excited sebab she didn’t have anything to eat masa lunch and terus tak makan nor minum until berbuka tadi. But it wasn’t a real fast sebab pagi tadi dia tak sahur tapi sarapan, hehehe. Esok dia kata dia nak sahur, nak bangun dengan we all at 4.30 pagi, we’ll see whether she can wake up or not :-).

Tadi I nearly nak menitiskan air mata sebab we had a small crisis. We couldn’t find our cds of lagu raya (well, my cds, not ours, hehehe)! I thought I had them on my computer because they were on it last year but tadi cari kat ‘my music’ tak jumpa. Then cari kat all the cd cases, tak jumpa jugak. Dah nak menitik dah air mata I masa tu sebab macam mana nak rasa aura hari raya kalau takde lagu raya kan. Even The Little Misses pun tolong cari kan sebab diaorang tengok Mummy dah sedih semacam aje, even though they had no idea what the cds look like, hahahaha. Sayang jugak anak2 I tu dengan I ye :-). After semua drawers kena selongkar, baru lah jumpa the cds, happy terus I sebab dapat nyanyi lagu raya this year :-). Tak best lah kalau nak buat tart nenas nanti tanpa lagu raya kan. Yang syiok nya, sambil buat biskut raya, sambil dengar lagu raya, baru lah bertambah2 sedapnya biskut raya tu, wehehehehe…… (mana punya ajaran sesat lah ni ;-)).

Anyway, for Iftar hari ni, Miss 5 requested (ye lah, sebab first day kan ‘pose’ penuh) kuih keria (again!) and nutella scrolls (again!). I dah naik muka tengok kuih yang sama aje but The Little Misses and The Other Half still makan beria2 lagi. Memang lah diaorang ni, tak muak agaknya ye. But tadi The Other Half dah bisik2 kata dia dah teringin nak makan buah melaka again. Ish, nasib baik lah I memang tau buat keria, buah melaka and lopes ni so senang hati I dengar, hahahaha….

And for main meal, we had fish, calamari and chips with raw veges. I bought ling fish fillet today, first time I tried buat battered fish guna ikan ling ni. It was a really really tasty fish. Even The Other Half said, it was the best battered fish he’s ever tasted (kembang semangkuk sekejap, hehehe). Ye lah, sebab ling fish ni New Zealand mari (tanah kelahiran nya kan) so tu yang dia rasa sedap sgt2 agaknya, hehehe. Nostalgia zaman budak2 makan fish n chips dulu kot ;-).

DSCF6936

our berbuka dish, fish n chips…

25 comments:

arapink said...

nasib baiklah jumpa cd lagu2 raya tu...kalo tidak.....menetessss...huhuhu..

betullah kak min, sambil buat tart, sambil dengar lagu raya...baru syiokkk...hehehe

pssttt...kak min, ur little mises dah practise ke lagu raye? peminat ramai nak dengar nih...kekeke

lemongrass said...

Ara,
tu lah kan, tp yg paling syiok nya, sambil makan tart, sambil dengar lagu raya, tangkap leleh terus, wahahaha...
Tu lah, tadi tu konon2nya nak buat rehearsal lah tp dah tak jumpa cd nya. Pastu bila dah jumpa, dah bedtime diaorang pulak so tak boleh nak practice, hehehe..
psst.. dah start membodek tart ke belum?

ain said...

betullah min, kalau tgh buat kuih raya x de lagu raya, mmg x meriah langsung!! akak ni pun dh start mencari cd lagu2 raya. pas tu plan nak psg pelita lg.hehehe

psst...gambo kuih keria manaaaa????

arapink said...

takpe2...esok2 pulak. practise waktu perot kenyang yer...barulah menjadi...kekeke...

dah start lah kak min, tapi sebok ngecat rumah pulak...adehhhh...

takpe...takpe...strategi harus baik...bodek akan terus dibuat sehingga puasa ke 29....kakakaka

lemongrass said...

Kak Ain,
wah, lawan tokey ni nampak, siap pasang pelita lagi, hehehe. Tapi best jugak kan pasang pelita, teringat zaman masa budak2 kat kg dulu :-). Pelita skrg pakai minyak tanah lagi ke?
Gmbr juih keria malas dah nak ambik, balik2 kuih yg sama aje, hehehe

Ara,
lerr, mengecat rumah pulaknya, camni bila nak start buat tart? hehehe...

mrswongjowo said...

Ini first time I dengar buat kuih kena pasang lagu raya....hem good idea jugak ye... duk merantau lagi best la sambut raya...syahdu!

arapink said...

ntahlah kak min...silap gaya dia lak yg kene kunyah ngan ara...hahaha

dont wori...kalo bodek menjadi, ara post entry tart nenas kat umah ara nu yer...

tart kak min nnt jangan lupa expose taw...tak sabar nak tengok...hahaha

kak ina kl said...

salam lg..kalau tak ada lagu raya tak best kan..hendak-hendak kamu yang jauh di rantau....

kira dah okeylah tu miss 5 dah leh puasa..si imran pun ada kantoi satu hari...anak lelakilah katakan..banyaklah alasan dia..

mother of two said...

jom layan kak min.. lagu raya.. mmg menusuk kalbu

fazlinil irma said...

masih lagi dpat menahan hati dr mengklik lagu raya kat youtube..

kang x pasal2 ada yg beli tiket balik raya..hahaha

sabar..sabar ;)

Sue said...

Kak Lg, saya kalau dengar lagu raya memang boleh menetes air mata..tu pasal dah 3 tahun tak dengar lagu raya dan dah 3 tahun jugak lah tak tengok iklan petronas..huhuh..

Spices of Life said...

Hello LG , so sweet that your lil sweet one loves to fast. as for me tak dak raya mood. anak2 dah besar. enjoy the moment when they are little as so exited over tiniest thing.

QueenJah said...

fuh! nasib baik jumpa cds tu...
harap2 tak kemponan ler aunty nak dengor lagu raya nyanyian my lil misses eh, oh ya satu lagi jgn lupa, tang chorus tu serahkan kat daddy dia tau, nak dengor gak camner dia punya pelat, kalu teruk sgt suruh dia makan tempe byk2 heheee...

~Am said...

hi akak,

can u virtually ajar me how to make the kuih keria? been looking for it since 1st Ramadhan, tak jumpa-jumpa. teringin nak makan tapi tak reti nak buat...hhehehe

RiShaZalia said...

Akak.... sib baik jumpa gak cd akak tu... kalau x mesti tangkap leleh kan. Hehehe... Lia memula baca tu sedih gak... Kalau x jumpa2 gak.. lia nak email kat akak mp3 lagu2 raya... leh dgr gak pakai pc kan... skrg jgn sedih2 tau... dah leh buat tart nenas dah... Miss 5 dah tahan posa la kak... bagus2... banyak kemajuan :-)

Ayu said...

salam k.min...

nasib baik jumpa cd tu ek.klu tak ada yg pakat meraung nnti.hehehe...sape yg t'sorok cd tu? takut masa akak kemas2 utk inspection dulu t'kemas skali cd tu kot.

kak...camne rupa ikan ling tu ye? t'ingin la nak tgk.hehehe...

somuffins said...

LG, 1 wk before puasa I dah siap 'buat-buat' tart. I kan 'rawjin'??

~KB~ said...

mynn,
seb baik jmpa cd... nak bg tau ni... i dah jmpa ur sis on 1st Ramadhan... tq sbb tolong belikan brg2 tu sume... am recovering from chicken pox! on MC since last monday...

~U know who I am~

lemongrass said...

mrswongjowo,
I lah yg suka buat kuih sambil dengar lagu, lagi terasa mcm nak raya, hehehe

Ara,
teruskan usaha murni membodek itu hingga berjaya, hehehe...

Kak Ina,
itu lah kan, lagu raya tu aje lah yg buatkan sy rasa macam beraya kat M'sia :-).

Shiela,
kat Dubai dah pasang lagu raya ke? Ke tak pasang sbb nak raya kat M'sia? hehehe

Irma,
disebabkan lagu raya, tetiba berlumba2 orang beli tiket kapal terbang balik kampung ye :-)

SUe,
lah, siannya you :-(. Dulu2 masa I student klu dengar lagu raya mmng menangis. tp skrg ni maybe sbb 'alah bisa, tegal biasa' so siap boleh nyanyi sama2 lagi lah. Maybe 1 day you'll be able to listen to Raya songs again without crying...

Azieda,
Memang kan, masa the kids kecik ni lah yg Raya seems so exciting. They can make everything that's mundane and dull seems exciting and interesting, hehehe

AuntieJah,
wehh, banyak no request, hahahaha... My hubby tu suka mkn tempe tp pelat nya still tak macam Jawa lagi lah, nak buat mcm mana tu ye? ;-)

Am,
I takde recipe yg betul. My keria is the shortcut version.
I masak my keledek dlm microwave so dia tak berair sgt (susah nanti nak shape klu berair).
Then I mash and biarkan dia sejuk. Dah sejuk I campur dgn tepung gandum n a bit of sugar n a pinch of salt. Measurement tepung tu I main agak2 sampai kuih tu I boleh buat bentuk lah, slalunya I buat bulat2 aje.
Then I goreng sampai masak.
Bila nak sira tu, I akan masak gula+air sikit dlm kuali bersih. Biarkan sampai dia menggelegak or berbuih2, then baru masukkan kuih yg dah digoreng tu. Then just kacau until semua kuih bersalut dgn gula and gula tu kering kat kuih. Guna api medium aje ye.
Ini cara I lah, tak tau lah klu orang lain cara lain, hehehe

Lia,
tu lah kan, sedih aje kan baca bila hilang cd tu, hehehe. Klu tak jumpa, mmng I akan download aje. But thanks for the thoughts anyway :-).

Ayu,
banyak sgt drawers kat rumah ni sampai lupa yg mana 1, hehehe.. Ikan ling yg I beli ni dah siap siang n fillet so mmng lah tak tau rupa asal dia, wehehehehe...

CikSom,
you memang dah terkenal dgn rajin nya, hehehehe... :-P

KB,
Glad to hear you've got the stuff already but not glad about the chocken pox. Poor you, dah besar baru kena kan, sure lagi siksa. Anyway, take good care so nanti boleh lah you raya betul2 :-).

m y a l i s h a said...

sis, lama x komen kat sini..

heheh.. x sabar nak tgu next vidz lagu raya special edition from perth.. siap told my hubby lagik mlm raya nak tgk vidz from perth.. wakakaka..bakat terpendam tuh...=)

tambahan sis, nanti masa vidz tu show off sikit beskut raya yg u buat.. gerenti ceria hari raya...

lemongrass said...

Myalisha,
wahahaha... video yg dinanti2kan ye ;-). Nanti I interframe lah kat video tu tgh makan biskut raya kan :-).

~Am said...

Thanks a lot!

mmuahhh!

FazidElias said...

akak...am drooling over ur fish battered.... please share the recipe...plz plz plz :D

lemongrass said...

Fazid,
I guna recipe kat taste website. Dia panggil beer-battered recipe. Kalau kat Brisbane ada non alcoholic beer, use that, memang sedap rasa nya. Kalau takde non alcoholic beer tu (kat sini pun jarang jumpa :-)), guna aje soda water. Soda water ni carbonated water without any flavour. It makes the batter light and crispy. I'll give you link to one of the recipes ok...
http://www.taste.com.au/recipes/1960/beer+battered+fish+chips

FazidElias said...

Akak..thank you :D...camtu guna soda water aje laa...bleh buat sirap bandung sekali..hehehhehe