Wednesday, 23 September 2009

Since ramai lagi yang masih dalam mood raya, my post tonite will be slightly melancholic….

I’ve noticed as I get older, I become more and more wary of making friends. Actually, sejak dari dulu lagi pun I wasn’t the friendliest girl. Orang lain sikitnya ramai kawan but I jenis yang cuma ada 2-3 orang kawan rapat aje, dari sekolah rendah ke sekolah menengah, from uni to working life until now. The Other Half said that I’m selectively friendly, hehehe…  But people sometimes think since I ada blog, it equates to me being very sociable and very friendly. Ye lah kan, since I’ve posted a lot of stuff about our lives in this blog, that’s why I guess people made that assumption. I really enjoy having a blog and sharing parts of our lives with the readers of the blog and I love reading the comments and the chat, they really make my day and make me smile :-). And I will be so sad if takde orang nak comment on my post and chat with me kat chatbox tu, hehehe.Tapi for people who know me well (which is tak ramai pun ;-)), they know that I’d generally rather spend my time alone or with my family doing things with them than going out everyday with friends. Tu sebabnya our social life is very quiet which suits us very well. But I’m not saying that our way of living is the right one or even a particularly good one but we like it :-). Some people will find our lives so dull and boring, hehehe…. (I guess that’s why I married an accountant ;-)). We also tend to keep our personal lives and work lives very separate. Like when we get invited to functions at colleagues’ homes, we generally don’t go unless we know them really really well and both of us have to feel comfortable going. It’s sad and slightly pathetic isn’t it but it works for us, hehehe….

I rasa everyone pun kadang2 lebih kurang perangai macam I jugak kan. For me, there are so many categories of friendships and acquaintances. One type where you have this instant connection even sebelum you bertemu muka, you just know that there will be something special in that friendship. Another type where you’ll warm up to them once you’ve ‘known’ them through blogs or emails or phones even though you tak pernah bersua muka and you cherish their friendships. Another type, you just don’t have any common ground between you and them and you figure this out pretty quickly. It’s not that I think these people are not nice, they could be the nicest people but we just don’t click, betul tak?  Sometimes, you just have to rely on your intuition to select your friends. Bila makin tua ni, you tend to rely more on your intuition kan.. Do you think that’s a sign of you getting wiser or just more cynical? ;-).

And some friends you can tell everything to and you know that they won’t judge you or gossip about you and your secrets will be safe with them. These types of friends will accept you the way you are, warts and all, and you don’t feel like you have to be somebody else with them. Selalunya, tak ramai friends will fall in this group. And there are some friends who you share certain information about your life but not everything under the sun :-) and you tend to be a bit more ‘formal’ with them. And there are some acquaintances who you wouldn’t tell anything to…..

Well, cukuplah my bebelan and my ramblings untuk malam ni. Lagi baik I tayang my dinners for the past 2 nights. Orang kat rumah ni dah tak larat nak makan lauk pauk raya after 2 hari makan lauk pauk raya (baru 2 hari aje tu, dah tak larat, hehehe). So, terpaksalah I masak western untuk membuatkan semua orang gembira makan dinner….

DSCF7103

Our dinner on Tuesday nite, beef schnitzel with chips and sauteed zucchini.

DSCF7106

Our dinner tonite, mustard n rosemary baked chicken with green beans n garlic breadcrumb n creamy sauteed potatoes.

Memang meat-n-3-veg dinners lah kan. Yang herannya, kalau makan nasi 2 hari berturut2 dah tak larat, tapi kalau makan potatoes 3-4 hari berturut2 pun still boleh telan dengan lajunya lagi :-). Definitely tekak Mat Saleh, hmmm….

Esok malam, tak tau nak masak apa since The Other Half will be flying off to Sydney again…

18 comments:

Sue said...

Agree apa kak LG cakap! My life pun kira boring jugak la kat Adelaide ni..kawan pun tak de..tapi tak tau lah..somehow i'm happier..tak de terasa nak balik Malaysia pulak tu.

lemongrass said...

Sue,
It's the same with me. My siblings kat M'sia lagi happening social lives dia orang compared to me but like you, we are happier this way with out quiet lives :-). Maybe we are the loner type kot tu yg tak join orang sgt kan ;-). I think kalau we all balik menetap kat M'sia, we'll miss this quiet lifestyle so so much!

Mat Gebu said...

salam LG..still dalam mood raya, tau tak dari 1 hari sebelum raya sampai hari ni....tetamu masih datang bertandang, tak putus2..esok ada lagi and secara auto i jadi the bibik's, full time dok dapur, masak, cuci, masak, cuci...tapi tak pe...setahun sekali...psstt, mak tau, i pun jenis kurang sosial sampai ada yg kata i ni anti-sosial!!!!...peduli apa aku....

zdiana said...

hmmm.. rasanya ramai yang camni... saya lagilah.. mmg tak penah ajak mmbr balik umah.. betul2 mmg tak mix kan.. mmg baik ngan ramai org tp nak berciter everything mmg payah.. sy suka berkawan ngan mak2 org.. banyak yang sy belajar...(bukan yang kaki gosip yer.. ini mmg elak awal2.. kang dok jaja citer..)..hehehe..

lemongrass said...

CikMat,
kalau Raya kat kampung, memang lah sgt2 happening n busy kan! I pun dulu masa Raya kat kampung, memang lepas bermaaf2an, terus tukar baju jadi bibik n duduk dapur aje, hehehe.. Penat gilers tapinya!
I pun slalu org kata anti sosial tp I pun tak kisah you, hehehe..

zd,
lerr, ada jugak ye yg mcm we all tak mix work dgn personal life, hehehe... Tapi tu lah kan, skrng ni mmng betul2 kena pilih kawan sbb mcm2 perangai skrng ni esp yg menjaja citer kat orang lain kan...

Natasha said...

setiap org ada lifestyle dia... i prefer a quiet life too.... tp nak buat mcm mana... dah terjun dlm bidang advertising... hahaha... anyway... selamat hari raya! rindu kat blog ni!

somuffins said...

LG, are you talking about me? hehehe.. Nak wat camana ek? Terimalah seadanya kan?

mrs red hat said...

Dearest Mynn,

One of the reasons my husband and i chose to emigrate to Perth is because we like the quiet life here.

My husband as u know is verylah economical with words. We are basically tactful and polite when we meet people in public events. Memang when we grow older we have become selectively friendly to those that we want to invite into our personal bubbles. Bukan sombong but we just don't want to get hurt when we later found that we couldn't click with others. And we all pulak jenis take time to put our trust in someone.

arapink said...

Ara pun mcm kak min. wpun tak merantau, tinggal di tempat asalpun, ara mmg jenis tak ramai kwn. My best friend passed away last year, ara makin sunyi. Yang ada pon jauh mengikut suami.

Sejak ada blog nih, masa lebih terisi. Ada jgk kwn2 yg jauh mcm kak min, kak shaz dan lain2 yang mampu buat ara tersenyum.

Tak kisahlah, paling penting family dekat dgn kita kan :-)

zdiana said...

itulah kak lg.. terpaksa camtu.. lg2 dok opis ramai pompuan... mmg terpaksa berhati.. opis ramai lelaki pun payah gak.. nak taknak mmg kena be very personal...

Gembo said...

Mrs G (Gembo) here..

I totally can relate... Acquaintances banyak but friends just a few and yes, as I get older, I too become wary of making friends.. and would spend most of my free time with my family..

Anyway, I guess making friends over the internet I suppose is "low-pressure" since we can "visit" at our own time and no need to "dress up" or anything..

Here's hoping to getting older and wiser and no more or less cynical than required..;p

Mrs G

zany said...

bila umur makin bertambah, banyak pengalaman berkawan yang ditimba, buatkan saya selalu ingatkan anak, berhati-hati pilih kawan.

lemongrass said...

Hi Tasha,
klu dah terjebak dlm advertising, no hope lah u nak ada quiet life mcm I ye ;-), hehehe. Selamat Hari Raya to u too :-).

CikSom,
you pun mcm I jugak ke, kdg2 aje keluar rumah, the rest asik memerap aje? Nasib baik lah my hubby n I dua2 sama aje suka memerap, klu tak, susah gak kan, hehehehe..

Salina,
when Matt first met yr hubby, he thought it was something he said yg buatkan muzaffar senyap aje, rupa2nya memang dia mcm tu, so susah nak bercakap, hahahaha. Now, dia dah tau, so dia pun tak kisah lah :-). But it's true kan, as we get older, our perceptives and view of life change so we get very selective with everything :-).

Ara,
siannya you, sure sedih sgt2 kan bila best friend tinggalkan kita tak kembali lagi :-(. Al Fatihah aje lah yg boleh kita sedekah ke dia, semoga dia aman n tenang kat sana... But memang betul, as long as ada family around me, I'm happy :-).

zd,
tu yg susah kan kdg2 bila ofis ramai pompuan ni. Klu kita senyap aje, dia kata kita sombong, tp klu kita cerita sikit, takut sampai tersebar ke satu dunia, hehehe...

Mrs G,
Thank you for visiting my blog. Being cynical comes with our increasing age kan :-). I don't think I was this cynical when I was younger ;-). I guess when you've met so many people in your life, you tend to know quite quickly which ones are for keeps and which ones you try to stay as far away as possible, hehehe. With me, I'm very happy with just the select few and my family :-).
But like you said, internet friendships can sometimes be the best thing, hehehe....

Zany,
memang betul what you said. I pun slalu nasihatkan my kids, cari kawan biar betul sebab not all friends are good for you :-).

arapink said...

ha ah kak min, sedih sgt. tapi ara redha dia pergi daripada dia tanggung sakit.

bila family dekat ngan kita semua dugaan pun kuat nak ditempuh sbb diorang semua always bagi support kan :-)

Ayu said...

k.min...

ayu pun lbh krg mcm akak gak.tak ramai kwn n suka t'perap kat umah.ada best friend pun sorg je..tu pun dia dah kwin n bakal dpt baby on dec ni.mkin jauh la kita org...

hm...bkn tak nak mix dgn org keliling tp ayu rasa mcm penat la nak layan org.lgpun bkn senang nak puaskan hati seme org.maybe ayu jd camni sbb ayu prnh dikhianati kwn baik s'diri so rasa phobia tu tak ilang lg.pape pun ayu enjoy with my life n my family.tu dah ckup baik utk ayu...

lemongrass said...

Ayu,
tu lah kan, maybe bila kita ni makin dewasa and dah makin bnyk makan 'garam' , rasa lagi senang duduk memerap kat rumah dr bersosial dgn semua orang kan... Kalau duduk rumah dgn keluarga tu, dah gerenti kita enjoy n tak sakit hati ye tak ;-)

AbbotCottage said...

Kita bersetuju sangat2 dengan LG. Setiap baris kata luahan LG tu, memang saling tak tumpah dengan apa yg kita rasa. Especially perenggan terakhir b4 pasal dinner. Tersentuh hati bila membaca. Hi5 LG!!!

lemongrass said...

Abbot,
hehehe...ramai jugak ye yg 'perangai' mcm I ni :-). But memanglah kan, dulu I rasa masa kecik2 seronok sgt kumpul kawan but bila dah makin 'besar' ni, makin selective sikit.. Perangai manusia mcm2 kan, so tu yg kena berjaga2 :-).