Thursday, 10 September 2009

To the lucky winners yang dah emailed me the proofs, thank you very much. Nanti I reply to your emails ye when life’s a bit less hectic. And to the other winners with the proof of the lucky number, you have until esok pagi ye to send me the emails. I nak kena buat head count cepat2 berapa ramai yang dapat the lucky number sebab senang for me to calculate berapa besar poket I akan rabak, wakakakaka…..Kiranya poket I and poket The Other Half lah sekali bersama2 rabak sebab we all guna joint bank account kan, hehehehe. Nasib baik lah I ni jenis terer menyopping for interesting things that’s not that expensive so The Other Half boleh tarik nafas lega :-).

The Othe Half bagi suggestion semalam for me to buy different things for the winners and buat cabutan bertuah. But there’s a twist to it… Dia kata, all the winners kena gi jumpa I masa I balik M’sia December nanti and then I letak all the gifts in a big box and pandai2 lah you all seluk dalam box tu untuk dapat the gifts. Memang lucky draw lah kan. Best jugak kan suggestion The Other Half ni, sambil tu boleh lah kita berjumpa and beramah mesra, hehehehe….. I said to him, kalau I buat perjumpaan tu masa kenduri kawin my adik, adalah karang 1 khemah nanti sure havoc bising giler dengan all the winners beramai2 seluk kotak mengalahkan kumpulan kompang pulak nanti :-). Kesian pulak kat pengantin kan, tetamu ramai datang nak jumpa I bukan nak jumpa pengantin. Nanti I lagi glemer dr pengantin, wahkahkahkah :-P. So, amacam winners, nak tak ikut suggestion The Other Half? :-).

Hari ni Miss 5 and her class buat excursion to a farm. Pagi tadi dia bangun sahur and I tanya lah dia, dia nak puasa ke since she’ll be going to the farm. Dia kata, dia tak tau whether dia larat ke tak puasa masa excursion tu but she wants to try. So, I told her yang I’ll bekalkan dia a drink and a banana to take to the excursion, so kalau dia haus and lapar sebab jalan banyak at the farm, she can buka puasa. And tadi masa I picked them up from school, Miss 5 kata she was so thirsty at the farm so dia terpaksa buka puasa, hehehe. I think most of her friends pun tak puasa hari ni sebab of the excursion. Oh by the way, Miss 5 said to us just now, “It’s going to be October real soon and I’m not going to be 5 anymore!” I guess I have to start calling her Miss soon-to-be-6 lah kan :-).

Malam ni I masak nasi and lauk pauk for Iftar. But bukan lauk pauk glemer pun, lauk pauk kampung aje sebab I yang teringin nak makan. The Other Half tadi habiskan lah jugak nasi n lauk dia but wasn’t in awe with the dishes, hehehe. I kan orang kampung, The Other Half kan kenan indian when it comes to lauk ni :-).

DSCF6994

I masak ikan goreng masak taucu, ikan goreng, telur goreng and masak lemak sayur. Miss 5 makan dengan tangan tadi you, siap bertambah2 lagi tu! Agaknya sedap betul dia makan dengan tangan, terasa sungguh kenikmatan nya kan. Siap mintak nasi n lauk lagi :-). Miss 10 and The Other Half macam muka terpaksa aje nak menghabiskan nasi, hehehe.

DSCF6993

Ini pulak kuih malas I. Kaya on grilled buns and red bean puffs. I dah berapa hari cari pau kacang merah kat kedai tapi tak jumpa sebab dah habis stock. Nak buat pau sendiri, sikit nya malas ke so I just guna puff pastry and letak inti kacang merah (Bagus mari you :-)) dalam nya. The Little Misses really love them!

15 comments:

MidD said...

akak...
sedih sbb sy xtmsk dlm list e lucky winner tu...but im hepi for my fren, Non...hehehehe, nnt leh share hadiah ngan dia ;-)
Klw akak wat cabutan btuah kenduri tu, sy pn nk join (xmalu sguh)...geram jer ngan pipi e little misses...

Nadia Dzai said...

aihh.. sekecik tue mmmggg la ikut mak yee ;p

nOllY dOllY said...

laa...ingtkn desert ape td. rupanya telur dadar taruk kicap. hehee...tercari2 gak..ape nama desert tu.. ngancam abis.

nas said...

huhu..nas nak juga lucky draw tu.. :-p ..sedap la tgk masakan akak, sbb tu nas pun mrajinkan diri masa n paling penting gi cari makanan yg sedap2 kat nasi kandar..nanti balik m'sia boleh la mlepak n lepaskan rindu makan nasi kandar...

ain said...

good idea gak apa yg other half suggested. all the winners gather, then buat lucky draw!! fair n square.hehe

sdapnya tengok ikan taucu u tu. lamanya akak tak mkn.huhu

akeem said...

angah,nk wat lucky draw kat wedding akeem bole,tp setiap tetamu angah yg datang DIWAJIBKAN bawak hadiah.bukan untuk angah tapi untuk akeem.hehehe.pastu nak wat kecoh,riuh,lagi glemers dari pengantin pun takpe.pengantin dah puas dpt hadiah banyak2 :D

arapink said...

ara suka hubby kak min punya idea. tapi ara bkn yg bertuah, kalu nak datang jugak bleh? hehhee...nak tgk betapa havocnya majlis tu nanti.

tak dapat seluk kotak pon takpe, janji dpt jumpa kak min sekeluarga...hehhehe

wahhh...masak lauk kampung yer, bestnya. miss 10 wpun terpaksa sbb bkn selera tekak, mkn jgklah yer..kesian dia...hehhehe

Rahmath said...

HI Mynn,
Apesal lah I tak menang, sedihhh tau..tapi tak per lah, janji dapat jumpa Mynn and family December nanti. Rajinnye you masak kuih lagi, semalam, kuih 2 jenis I , Bazaar Ramadhan mari:)Hari nie nak rajinkan diri kot.How is cookie baking coming along ?

Ayu said...

salam k.min...

ok gak idea hb akak tu.tp camne lak dgn komen pengantin tu? hehehehe...dtg bwk hadiah,blk pun bwk hadiah.ok la tu...hehehehehe...

hm...pandai gak zahra mkn guna tgn ek.tp ayu tgk dia jenis yg suka m'cuba.tul tak?

Cikpid said...

suke laa cadangan the other half akak tu..

sbb boleh jumpa..heheheh..n boleh beramas mesra..

akak ni semua masakan akak lawa2 jek..suke tgk n gulp gulp gulp..teringin..

Sally said...

Mesti sonok sapa yang jadi winner tu..tahniah2..tak ada masa sangat nak join ni..baca dari "jauh" jer..hehhe

mrswongjowo said...

LG...
your lauk pauk tu kalau boleh hari2 husband I nak cam tu...ha..ha..same species Ijok mari....!
Nanti kalau u wat gathering/cabutan betuah tu inform lah RTM ke TV3 ke ASTRO ke....sure glamer....

lemongrass said...

MidD,
Nona tu kwn u ye, boleh lah u sahre2 dgn dia nanti ye the gift,hehe.. Boleh aje klu nak join gather2 nanti, tak jadi hal :-)

Nadia,
tu lah yg heran, lahir kat OZ tp tekak melayu,wahahah. Ada jugak lah yg ikut I kan :-)

Nolly,
wehehehe.ada rupa dessert ke? ;-)

Nas,
boleh aje nak join lucky draw nanti :-). Tu lah, mmng bila we all balik M'sia, mesti singgah kedai mamak ni. Tu yg klu balik M'sia, berat bertambah2 naik, hehehe

Kak Ain,
tu lah kan, baru lah fair n square ye tak :-). I pun dah lama tak makan ikan taucu tu, tu yg malam tadi mmng terasa sgt2 nak makan, hehehe

Akeem,
hadiah kena besar ke kecik? hehehe. Dah lah nanti flower girls lagi glemer dari pengantin, pastu Mummy flower gilrs pun nak tumpang glemer gak, hahahaha...

Ara,
Boleh aje nak join, jom lah datang :-). Pihak pengantin perempuan pun rumah area Temerloh gak :-). Sekali sekala lauk kampung takpe, jgn hari2, sian betul kat diaorang nak menelannya, hahaha..

Rahmath,
tu lah, punyalah ramai yg menang but u are not one of them. Takpe next time eh :-). Kuih tu sikitnya senang nak buat, tu yg I rajin membuatnya, hehe. I baru aje buat 2 jenis cookies u, still malas sgt2 ni, hehehe

Ayu,
pengantin tu memang, nak hadiah aje kerjanya, hehehe. Zahra tu memang suka nasi n lauk pauk ni banding dgn Alya so selama ni dia tengok Mummy dia mkn guna tangan, agaknya nmpk berselera sgt2. Tu yg dia try gak, hehehe

CikPid,
best kan cadangan dia tu :-). Memnag boleh beramah mesra sekali masa tu, sure gempak kan, hehehe

Sally,
busy dgn kerja or busy dgn buat kuih raya? :-). But thanks lah, busy2 pun still singgah rumah I ni :-).

Mrswongjowo,
hahaha... klu dah darah jawa tu kan, memang tak boleh lari lah dr masakan kampung ni. Klu ASTRO dtg rumah my parents kat Ijok tu, abislah 1 kampung terkejut, hehehe

arapink said...

ye ker kak min? dekatlah tu...ntah2 ara kot...muahaha...

miss 5 banyak mewarisi kak min & miss 10 lebih mengikut ur other half....tekak pun sama yer :-) heheh

lemongrass said...

Ara,
wakakaka.. last time I tengok bini adik I tu, memang sahih bukan Ara lah, hikhikhik...