Saturday, 12 September 2009

1 more week to Eid and I still have loads of cookies to bake (cita2 nak buat banyak but tak tau kesampaian ke tak :-)). I’ve finally made my tart nenas yesterday morning and it was so good to finally feel like I can sambut raya sebab tart nenas dah siap, hehehe. But I buat 1 adunan aje so tak lah dapat banyak sangat and malam tadi Miss 5 dah makan 5 biji in 1 go! Ahhhhh, nampak gayanya tak sempat lah nak hidang untuk Raya nanti kalau tiap2 malam dia makan 5 biji, hehehehe…. (dia makan 5 biji, I pun makan jugak so memang lah tak sempat). The Other Half suruh I buat lagi but jem nenas pulak dah tinggal sikit and malas betul I nak buat jem lagi. Takpelah, I’ll make another batch masa school holidays end of September nanti kalau still tak puas makan. Esok ingat nak buat some more cookies but we’ll see rajin ke tak….

After dah nak habis Ramadhan, baru lah I ter rajin buat kuih ketayap which is one of The Other Half’s favourite kuih melayu. Biar lambat asal buat jugak kan ;-). Padahal bukannya susah sangat and ambil masa lama sgt nak buat, hehehe. And then I buat kulit ketayap tu lebih sikit so The Little Misses makan dengan susu pekat, macam makan lempeng dengan susu pekat lah which is so so so nice, yummm….. :-). And I also made curry puffs sebab Miss 10 suka makan ni.

DSCF6999

For main meal pulaknya I buat fusion dinner, seafood pasta with shiitake mushroom. I guna crab meat, fish fillet, squid rings, prawns and mussels for the seafood mix. I also added fresh tomato to the pasta mix so adalah colour sikit. The shiitake mushroom makes the pasta taste a bit different than normal but not too overpowering which makes it so sedap :-). The Other Half tambah 3 kali so I guess sedap lah kan, wehehehe….

DSCF7001

11 comments:

Rahmath said...

Hi Mynn,
Kita nak tutup kedai buat cookies dah, hari nie kita buat peanut cookies, so dah buat 3 macam, and kita dah order Jam Tart and London Almond cookies and my sister pulak nak bagi I dua jenis biskut yg dia buat, dah banyak lah kan. Next Saturday, tinggal baking cakes only. Seronoknye..

ain said...

mana tat nenas min???dh abis ke..?? akak plan nk buat tat nenas sejak 2 3 tahun lps lg, abisnya tak buat gak.dh dpt yg free dah.hihihi

jana said...

Salam Mynn
mana gambar tartnya nak tunjuk masa raya nanti ke.Takut tak sempat
nak ambil gambar kuih tartnya dah habis. Zana tak suka tart gulung suka yang bulat dan boleh nampak jemnya. Mynn ingat tak yuhana Jamaludin I dah dapat kesan dia,sekarang dia ada di Jepun.
zana kat sini buat kuih tunjuk.Tunjuk dengan tangan lepas tu
bayar he he.

lemongrass said...

Rahmath,
I still belum boleh tutup my cookies production line lagi ni sebab I still have a few more to make :-). Banyak jugak lah cookies you for Raya nanti ye. What cakes are you making for Raya?

Kak Ain,
Tart nenas dah tinggal sikit aje, tension I, hehehe. Bila agaknya ye ada orang nak bagi I tart free ni? Alangkah bahagia nya hidup I klu dapat free tart nenas ;-)

Zana,
Tu lah, I rasa memang kena ambik gambar tart tu skrg sbb mcm dah nak abis aje tu, takut aje tak sempat nak tunggu Raya ni, hehehe. I pulak suka tart gulung dr tart bunga tu, tak tau lah kenapa..
I tau lama dah yg Yuhana skrng menetap kat Jepun sbb hubby dia orang sana tp tak tau kat bahagian mana..

Rahmath said...

Kita nak baking choc swirl cheesecake yg I belajar dari blog u, ini permintaan dari my niece, she simply loves it. I ada buat sikit changes, instead of tepung gandum, I use self raising flour, so, the cake is not as dense.Other than that I nak buat my usual choc cake and a walnut butter cake, ini old recipe dari Australian Women's Weekly.My only sister dari S'pore nak buatkan her moist fruit cake for us. Tahun nie kira meriah lah hari raya I, sbb kakak and family jarang balik Raya ke sini. So this year, memang nak Raya sakan, and my sister (who is your silent follower) is a great cook and bakes the best cakes and cookies.Oops, I am going to gain the few miserable pounds I loose ):

lemongrass said...

Rahmath,
Uish, banyak jugak ye yr cakes tahun ni :-), sounds sungguh lah meriah nya. Memang seronok kan makan2 with family ni sampai tak hingat about our waistline sometimes, hehehe... But that's alright, after Raya boleh try nak slim down again ;-).

mummyseri said...

kak..ermm pasta akak cedap cam nak bikin untuk iftar..huhhu org2 bz wat sekot raye kite bz nak msk for iftar yg lain2 dr lain..skali skale..sbb bila kat kg best ramai yg tukang ngappp..

ketayap akak tu cantek errr..byk nama kan kueh ni kalo kite panggil kuih dadar n kat sbah panggil kueh lenggang :)..br tepikir nk tnya kwn nape nama dia lenggang yek...

lemongrass said...

Mummyseri,
Hehehe...Sure u dah banyak masak biskut n kuih raya tu, tu sbb dah tak busy nak buat biskut, hehehe.. I skrg ni dah makin malas betul nak masak untuk Iftar, asik recycle dinner aje, hehehe...

azieazah said...

LG...
I pun ada gak hajat nak buat ketayap tapi sampai ke sudah tak buat2 pun lagi.. nampaknya memang tak der ler tuuu.. tak sempat dah..

Jika di sini, tart nenas pun tetap menjadi pilihan no. 1 semua orang...

Ayu said...

waahhh....dah buat dah tart nenas eh.mana gambarnya kak? ayu baru je buat 2jenis cookies.rasa mcm nak buat sejenis dua lg tp klu sempat la.byk keje yg lom beres.umah tak kemas lg.aaddeehhhh....

lemongrass said...

Azieazah,
tu lah, I pun dr awal puasa berhajat nak buat ketayap tu, dah nak abis puasa baru ter 'sempat' nak buat... :-)

Ayu,
samalah dgn Akak, rumah tak abis kemas lagi ni, kemas sikit, bersepah balik, tunggu Sabtu nanti baru kelam kabut kemas, hahaha..
tart nenas I tahun ni rupa dia tak cantik sgt lah so malu nak tunjuk :-)