Sunday, 6 September 2009

First of all just want to wish all the Dads in Australia and NZ, a very Happy Father’s Day today. The Dad in our household, pagi2 tadi masa bangun sahur dah dapat home-made card fr Miss 5. But I was so busy with doing other things today that I forgot I’ve bought a card for The Little Misses to give to The Other Half. Masa tengah typed this N3 baru I tetiba teringat so kelam kabut suruh The Little Misses bagi the card before diaorang masuk tidur tadi. Apalah punya wife, itu pun boleh lupa, hahahahahaha. Nampak no yg Father’s Day ni tak se gah and se happening Mother’s Day, hikhikhik….

And since tengah puasa so tak lah buat any special lunches or breakfast for The Other Half. Takpe lah, we’ll make it up for him some other day. We didn’t buy him anything special pun but he did buy himself the miniature Warhammer models to paint so kiranya that’s his Father’s Day present lah :-). I haven’t had time to go shopping for him. Ye lah kan, kat sini the shops shut at 5 most days so memang takde masa lah nak really browse around looking for that special something. But The Other Half pun wasn’t expecting anything anyway, hehehe.

Malam tadi masa nak tidur, I was saying to myself yang I wanted to start making Raya cookies today. Dah excited sikit nak start ni. But after Subuh pagi tadi, we all sambung tidur balik and then bila bangun dah pukul 9 and then lepak2 baca buku cerita, pukul 10 baru nak keluar from underneath the doona. Itu pun sebab dah bursting to go to the toilet, kalau tak, memang tak keluar lah lagi, hahahaha. And then by the time I finished basuh kain, jemur kain, basuh toilets and bathrooms, dah takde mood nak buat cookies so kenalah postpone sampai next weekend kot. But next weekend dah final weekend before raya so by hook or by crook, I have to start baking lah. Kalau tak, sape nak buatkan tart nenas untuk I and sape nak buatkan kuih gunting utk I :-(. Inti nenas dah berzaman buat, tart nya tak buat2 lagi, hahahaha…. Pemalas betul I ni ;-).

But malas2 I pun sempat gak lah buat jemput2 pisang, curry puffs (again!) and baklava for Iftar. For main meals, I made popcorn chicken ( just chicken breast diced into cubes and coated with seasoned cornflakes crumbs) for The Other Half and The Little Misses to eat with chips and I buat meehoon sup untuk I. But Miss 5 tengok I makan, terus dia nak makan noodles instead of chips (anak Mummy kan ;-), hehehe).

DSCF6970

My home-made baklava. Sape nak recipe dia, just go to shortcut under ‘recipes’ and pandai2 lah cari kat situ ye, hehehe. Miss 10 and The Other Half memang betul2 minat baklava ni. Dulu masa I tak tau buat ni lagi, everytime we all lalu kedai turkish/ middle eastern, mesti beli ni untuk diaorang makan. Sekarang dah tau buat, diaorang tinggal order aje dari I when they feel like eating it, hahahaha…

DSCF6974

My meehoon sup yang teramat lah simplenya. But as long as ada sambal kicap, for me dah sedap sangat2 :-). The Other Half memang tak kan sentuh langsung meehoon sup ni, tak tertelan kat tekak dia!

12 comments:

fazlinil irma said...

uisshhh...sedap la plak bihun sup akak tu..

lg sedap kalau ada bergedil..baru lah bertambah keJAWAan. hehehh

boleh submit menu bihun sup utk berbuka petang ni kalau semua setuju..hehee

shaz said...

OMG, I baru aje mentioned tadi at my blog, how I love baclava, and really need to try and make it (plus I paste gambar baclava yg I beli) and I was just saying kalau beli mahal, sekali you dah bawa keluar your home made baclava...heh..heh...nanti I pergi selongkar your recipe section and find that baclava recipe and try make it myself.

ain said...

happy father's day to ur the other half!!!

psst...sedap gak mee hoon simple tu!!!

arapink said...

wahhh...nampak sedap bihun tu..tapi ara lebih suka mi sup. bihun ni kurang sket. tapi kalau kena gayanya, ara baham jugak...hehehe

mrswongjowo said...

LG...
yeah...I dah berjaya menge 'tart' day before yesterday...lega dah lepas satu cookies..tapi rasa cam tak sempat raya je tart tu...:) The bihun looks so healthy la...sayur dia cam fresh sgt...!

Rahmath said...

Hi Mynn,
That baklava of yours look so mouthwatering and professional. Bila lah I yang pemalas nie nak try eh ? Anyway, jangan jealous, kita dah buat satu cookies , fav kat umah I, choc chip cookies with walnut, dapatlah 4 balang.Esok nak buat 1 more,insya Allah. Cepatlah buat tart u, nak tengok. I order jer tart, memang dasar pemalas..ha.ha.ha

nj said...

LG...
terliur I nengok bihun sup tu...so far sepanjang Ramadhan ni belum buat lagi...nampaknya kena buat jugak ni!!..
Baklava tu...kat Jubail ni memang banyak tetapi yg betul2 sedap, sangat mahal...sekilo SR80 = RM80.

somuffins said...

LG, jemput pisang? bergetar jiwa I taw. The past 2 days have been marvellous; 2x I buat jemput2 tu. Baklava? Bebila my sis pegi tempat you or bila my anak2 sedara balik sini, tu ajelah yg I pinta. slleerrp.. Dpt 1 jadilah.

Ayu said...

k.min...baklava tu manis ke? nmpk mcm sedap je.iiisskkk...klu dekat dah lama ayu ngendeng sbb nak buat dah tentunya tak.hehehe...

mihun sup tu pun nmpk menyelerakan je w/pun akak kata sempoi.aadddeehhh...bln pose ni seme mknan nmpk sedap.nsb baik la time pi psr ramadhan takde yg rabun bijik mata nak pilih menu.klu tak....

lemongrass said...

Irma,
Sekali sekala pekena beehoon ni, sampai bertambah 2 mangkuk semalam, hahaha. I malas betul nak buat pergedil tu, tu yg sempoi sgt2 :-).

Shaz,
Hahaha... what a coincidence. But memang lah kalau beli kat kedai it's qite expensive sbb mana boleh beli 1 aje kan :-). Tu yg I belajar buat and it wasn't as difficult as I first thought esp this Nigella recipe yg I guna. Really easy :-).

Kak Ain,
thanks. I kan klu mkn sup sesempoi mana pun, klu ada sambal kicap, terus jadi sedap gilers, hehehe...

Ara,
I suka dua2, hehehe.. Tapi beehoon ni boleh mkn bnyk sbb halus2 kan banding dgn mee tu, hahaha

Mrswongjowo,
congrats dah mula buat kuih raya. I baru aje keluarkan the butter, maybe esok kot I'll make 1 cookie but not the tart yet, hehehe. Takut jadi mcm u, tak sempat tunggu raya, dah abis :-).

Rahmath,
Alamak, you pun dah buat 1 cookie! I ni bila lagi lah nak start... Hari2 belek recipe cookies but buatnya ntah bila, hehehe... Tart I mmng lah kena tunggu wknd ni baru boleh buat :-).

Noorma,
I pun first time buat beehoon sup tu puasa ni sbb mmng dah teringin sgt2, hehehe. Mahal jugak ye baklava tu kat sana, I thought sbb asal negara Arab so murah lah sikit kat situ..

CikSom,
best kan jemput2 pisang ni, I makan jemput2 ni sampai tak toleh2 dah, hehehe.... Try lah buat baklava ni CikSom, senang aje :-)

Ayu,
baklava ni mmng manis sbb lepas di bakar, terus curah air gula atasnya. Lebih kurang mcm makanan India yg manis2 tu lah :-).
I tak boleh lah pegi pasar ramadhan sbb memang buntang mata, tp last2 tak tau nak beli apa n ended up tak beli langsung, hehehe...

azieazah said...

LG...

selain dari Melayu Msia, ada lagi tak warga lain di area U tinggal tu..

e.g. warga Muslim dari negara lain? Macamana cara mereka berpuasa... or cemana suasana masjid berterawih di sana ek...

tingin gak nak tahu...hehe..

lemongrass said...

Azieazah,
Kat Perth ni ramai Muslim from everywhere. Tapi I ni tak join sgt diaorang so tak tau pulaknya macam mana diaorang sambut berbuka. Tarawikh tu lebih kurang aje dgn kat M'sia cuma ada yg buat panjang and ada yang buat pendek aje..