Tuesday, 8 September 2009

Unbelievable, I finally got motivated to make my first ever Raya cookie, hehehehe. Ini sebab tension n jeles bila pergi ‘rumah’ semua orang and tengok berjenis2 biskut dah terhidang and I 1 hapah pun tak buat lagi. So, tadi lepas Iftar n maghrib, terus masuk dapur untuk bergelumang dgn butter n sekutu2 nya. But biasalah kan I, since I malas nak lama2 kat dapur, I made the simplest of them all, choc chips cornflakes cookies (recipe Chef Wan tp I jumpa kat buku masakan Kellogg’s cornflakes yang zaman ntah bila punya :-)). Tak sampai sejam dah siap buat and dah siap bakar pun tu, wahahahaha…..

But I just noticed that I buat Mat Saleh style cookies, besar2 gedabak instead of Malay style cookies yang comel lote sgt2 tu, darn! Masa I tengah bulat2 kan tu, I wasn’t expecting them to jadi besar giler but bila dah siap bakar, memang besar jadinya. Orang lain buat dpt 80 biji, I buat dapat 50 biji aje, hehehe…. Tapi takpelah kan, makan 1 dah kenyang, so guests yg datang pun akan ambil 1 aje sbb malu nak ambil banyak2 bila dah besar mcm tu ;-). The Other Half kata, kenalah buat both styles of cookies, Mat Saleh n Melayu sebab dah keluarga campur kan :-). Even Miss 10 pun kata yang that’s the ‘normal’ size cookies sebab dia kan dah biasa dengan cookies yang gedabak2 ni, hehehe. Nanti I buat tart nenas I comel2 lah, don’t worry… Gambar tunggu lah dulu ye, bila semua kuih Raya I dah siap baru boleh I ambil gambar :-). Esok malam boleh buat choc chip cookies pulak nya sementara tengah rajin ni, wahahahahaha….

After 18 days of fasting, I’m getting lazier and lazier to make kuih for Iftar. Sian The Little Misses sebab dah makin kurang kuih kat atas meja, hehehe. Bukan tak buat, still buat but the simplest things…

Like our Iftar tonite, I told The Little Misses yang we are having leftovers for our main meals. Sebab our fridge dah penuh dengan segala macam food yang tak habis dimakan. So, instead of throwing them out, I just panaskan and semua orang dapat different types of main dish, hehehe. The Other Half had last nite’s seafood pizza (dia pun yang beria2 nak makan the leftover pizzas sebenarnya), I had meehoon sup again and The Little Misses had rice n chicken (chicken ni tapau from our friend’s house on Saturday nite) and sausage pizza from last nite (kalau diaorang lapar lagi). Memang penuhlah meja tu but yang paling best nya, meja penuh tapi tak payah masak, hehehe…. For the kuih pulak nya, I made kaya toast and jemput2 pisang. The Little Misses sebab dah lama tak makan kaya, melantak sakan kaya toast tu, hehehe…

DSCF6986

Inilah rupa our meja makan tadi….

12 comments:

ain said...

samalah ngan akak gak, mkn leftovers 2 3 hari lps je. mood nak masak pun dh menipis bila dh nak kat raya ni tp cookies satu pun tak de nak buat lagi.hehehe

somuffins said...

LG, jemput2 pisang? (hehe, I tersenyum girang). Tahun ni I pencenkan diri dari buat apa2 biskut. Goodluck to you :-)
Oh yes, Aust. size cookies mmg gedabak, yes yes yes.

ejaescobart said...

kak LG,

tima kasih la ye sudi add blog sy yg merapu meraban tu.. terharu laa plaks!ahaks! ;)

wah! meriah meja ek dgn juadah yg x yah di masak.. heheh..

yg berderet kaler biru pink kuning tu sape punye 'gula2'?

apa2 pun kredit utk akak nye cekodok tu.. sedap je nampak.. sure pisang banyak dari tepung ek?? nyum nyum..

Liasari said...

owh how i wish org kat rumah i ni boleh terima leftovers... tak yah masak tetiap hari

Sue said...

kak lg..teringin nak makan cekodok la pulak bila dah nampak cekodok kak lg tu..

arapink said...

kak min, tak syok pulak bila time nak berlari kegarisan penamat, pc pulak buat hal...tak lena tido malam memikirkannya...kene on9 kat ofis ajer....huhuhu...cobaannnn

penuh mejaaa....bestnya. kalo kat sini kalo buat kuih gedabak2 tu mula lah mak ckp pemalas...hahaha..
yang ye nya nak cepat siap...nak dok sana ah kak min sbb orang sana tak kisah kuih2 yg over saiz nih...hehehe

azieazah said...

LG.. membazir tu kan perangai syaitan..hehehe

Eh okey ler dapat reheat balik makanan. Tetap dinamakan rezeki..

Memang la, kalu buat kuih2 besar gedabak tu mcm orang malas.. hehehe.. konon nyer lerrr...

CikMin said...

sama la mcm cikmin dah ni LG..nak masak bercinta betoi skg ni...perut lak asik mengeras jek....dah list ke kueh raya apa nak wat?

Spices of Life said...

well mine is 234 334 .. belum bertuah lagi

azieazah said...

Menjelang malam ni, kita pasti akan dapat tahu sapa pemenangnyer... semakin hampir dah tu...

I tak daya ler nak follow... moga yang bertuah tu dapat hadiah yang diidam-idamkan...

esza said...

mcm-mcm la angah masak ya...lain kali kalau ada kenduri kt kg, boleh la buat lauk pauk mcm nie...jgn lupa ya buat open house bulan 12 nie, memandangkan raya pun angah x balik, kan!

lemongrass said...

Kak Ain,
awal2 puasa dulu berkobar2 semangat nak buat kuih. Sekarang ni mmng kena bagi kata2 peransang hari2 baru ada semangat nak buat kuih sejenis, hehehehe...

CikSom,
I nak pencenkan diri I dr buat kuih raya, nanti I yg nangis sorang2 masa raya sbb tak dpt makan kuih tart nenas. Sape yg nak pujuk I nanti? hahaha...

Eja,
'gula2' tu untuk budak2 tu sbb pose kan, sian kat diaorang tak cukup vitamins,hehe. Jemput2 pisang mmng best klu kurang tepung, lebih pisang :-)

Lia,
orang kat rumah ni klu tak terima leftovers, alamat lah, berlaparlah diaorang :-).

Sue,
jom ramai2 buat cekodok :-)

Ara,
memang kan, klu buat cookies besar2 kat M'sia, mmng kena cop pemalas, hahahaha. Tp kat sini, cookies di akenalah ikut saiz mat saleh kan so kenalah besar2 semua nya :-).

Azieazah,
I mmng nak cepat siap tu yg besar2 aje my cookies. Nasib baik orang rumah ni semua dah biasa dgn cookies yg besar2 :-)

CikMin,
U ada lah jugak excuse klu malas masak sbb bb dlm perut tengah lasak :-). I ni takde excuse nak malas2 ni, hehehe..,

Azieda,
Hi there :-). It was really full on just now around the time when the number came up, memang penuh 'rumah' I ni..

Azieazah,
I pun tak tau lagi nak beli hadiah apa ni, hehehe

Ijah,
Bulan 12 ni mmng ada open house, kan kenduri kawin, terus lah sekali open house, hehhehe...