Thursday, 17 September 2009

Seperti yang dijanjikan, malam ni I buat tayangan amal kuih Raya but beware ye sebab my kuih Raya tak secantik yang jual kat kedai tu, hehehe… Tahun ni I rasa malas sungguh nak hias cantik2 my cookies, as long as they look presentable and edible cukuplah for me. Ini excuse orang malas lah kiranya ;-). Bilalah agaknya I ni nak jadi rajin ye, hmmmmm……

Anyway, so tadi I buatlah sessi photography for my kuih Raya. Nasib baik lah I cuma buat 6 jenis kuih aje you, kalau I buat sampai 12 jenis, mau agaknya sampai tengah malam karang masih tak siap2 sessi photography tu! I ingat nak buat petang tadi so the lighting will be au naturel with the sunlight. But since mendung aje tadi and I was so busy gi window shopping petang tadi, tak sempat lah nak ambik gambar. Terpaksalah tadi I pergi keliling rumah (alah, kat dalam rumah aje pun and bukannya besar mana pun rumah I, hahaha) cari lokasi yang sesuai and cahaya yang sesuai untuk buat sessi terunggul ni ;-). But I had to make do with cahaya lampu aje lah and rumah yang bersepah ni, hehehe….

Layan lah gambar kuih muih I ni ye! :-). Sorry yek, I tak ambik order sebab Raya dah nak dekat so surenya tak sempat nak buat untuk you all, wehehehehehe……. :-P

DSCF7016

This are my Florentine cookies. Sepatutnya sapu dengan dark chocolate on the back but since The Little Misses lagi suka milk chocolate, I pun bantai lah sapu milk chocolate so rupa dia tak cantik sangat lah sebab tak nampa contrast.

DSCF7019

Ini pulak my triple choc cookies but terlebih butter so dia leper mengembang aje, wahahahaha…..

DSCF7029

My suji cookies. First time I buat ni! Seronok sangat sebab menjadi and baru lah I tau bukannya susah buat dia, hehehe…

DSCF7033

My tart nenas yang rupa dia memang tak cun langsung! First time I guna acuan tembaga yang tekan pakai ibu jari tu. Ibu jari I dah lah cenonet aje so bila I tekan, dia tak keluar cantik lah. But rasa tetap ada :-).

DSCF7040

My cornflakes n choc chip cookies. Saiz dia memang saiz cookies mat saleh, besar2 aje…

DSCF7047

Ini pulak kuih gunting I. Mula2 I guna pasta maker untuk gelek dia and shape kan dia bentuk fettucine. Pastu I tinggal gunting aje when the dough comes out.  But then halfway tengah I syok2 membuat nya, it got stuck. Tak tau lah kenapa tetiba tak boleh pusing langsung. Siap I tonggeng kan dia, bersih kan dia, korek2 dia nak make sure takde benda yang meng ‘jammed’ kan dia, still tak boleh pusing. Pastu I tension, I suruh The Other Half buang kat dasar laut (drama queen aje I ni, I suruh dia buang masuk rubbish bin aje! :-)). Then terpaksa lah I menggunting dough tu, terus dapat macam2 rupa kuih gunting I, hehehehe….

So, abislah sudah tayangan amal I malam ni. Ini aje lah kuih Raya I tahun ni, tak kuasa I nak membuat lagi, hehehe. Hari esok or Sabtu nanti tinggal buat kek aje…

24 comments:

myrainbowdreams said...

kak,cedap nya biskut suji tuh.. ada resepi x? my fav tu.. beli dkt kedai je selalu.. hehehe



-mira

ain said...

wahhh...bergaya habis kuih raya min. yg akak tak tahan tengok kuih suji ngan kuih tat tu!! bila lah akak nak try buat!huhu

KKPL said...

Hi LG

Gosh ..they all looked yummy!!!! top of my list will be yr florentine cookies..darn irresistible!! same goes to the
3ple choc and the suji...mmmmm..*drools* is the florentine in yr recipie list.. i cld make a tub just for moi!!

Yat Maria

fazlinil irma said...

akak...best la plak nampak cookies yg 1st tu..

nama apa cookies tu..? kalau akak nak bg resepi lg best...hihii

Spices of Life said...

biskut arab is my fav.. somehow the ghee kat sini tak rasa as nice as the ghee back home..
amboiiii raya sakan u ya. muahs and hugs raya from me to you and ur misses .

Rahmath @Anak_Mami said...
This comment has been removed by the author.
Rahmath @Anak_Mami said...

Hi Mynn,
Wah, I menjamu mata tadi...seronok ler. Nampak sodap biskut-biskut you. My choc chip cookies pernah kembang semangkuk macam yours, tapi tahun nie dia behave , nampak cantik jer macam kat Famous Amos (keh, keh, keh, masuk bakul, angkat sendiri). Nanti kalau blog I dah settle, I can put up photos soon.
Take care

sheri said...

Mynn, terima kasih kerana bagi I semangat untuk raya ;p. Tak sabar nak raya rumah u (mkn kuih u yg best2 nih). untung ur kids sebab mak dia amatlah rajin :) (and untung i gak ;p) see ya!

m y a l i s h a said...

sis, bley tahan gak u ni.. rajin lah.. siap buat kuih 6 jenis lagi tuh.. yg menawan kalbu semestinya tart.. urmmm sedapnya kan..

wakaka buat kuih gunting sampai stuck pasta maker tu ye.. begitu bersungguh sungguh u megerjakan kuih gunting u tu.. ehehehe.. konpem sedap..

nanti bila shooting vidz lagu raya jgn lupa ye enterframe all the kuih raya skali..

akeem said...

rose@akeem
angah,
wah dah banyak kueh raya..
kitaorang hari ni baru nak bt bskt raya (tat,semperit)

akeem tanya, yang kuih last sekli tu kuih gunting ke tempe goreng?hehehe

ejaescobart said...

akak..
wah mabeles nye kueh mueh akak ni.. iskk.. knp laa kita nih x berjiran? kalau x dah tentu pagi2 raya lagi sy dah tercongok nak mkn kueh akak ni.. hehehe..

anyway, selamat hari raya.. maaf zahir dan batin..

* tak sabar tunggu video klip raya dari little misses.. :) bila nak launching ni kak??

arapink said...

wahhh...memang grandlah tayangan amal kuih raya kak min..hehehhe

tart oh tart...kenapalah bodekkan ara tak menjadi...huhuhu...malu nih.

hari ni last ara kerja, kat umah lappy lak wengggg....so

Ara nak wish SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI & MAAF ZAHIR BATIN untu Kak Min Cyg, Ur Hubby, Alya & Zahra....semoga Lebaran kali ini memberikan kita semua keberkatan dan kebahagiaan :-)

Pssttt....mana lagu raya nyanyian ur little misses???....huhuhu...nk tuntut nih

Wanida said...

Wah seronoknya byk kuih muih utk raya....nnt nak pi umah la nak telan segala mak nenek kuih kat umah u....

Anyway I wish u Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin. Kalu ada yg tersilap dan tersalah dan apa2 saja yg ter ter harap dimaafi yer...

Ayu said...

amboi!!!! dlm malas2 tu b'deret2 gak sekut akak eh.klu ayu la...dlm malas2 mmg tak nmpk byg le sekut tu.tepung ttp rupa tepung yg asal...tak berubah jd choc chip cookies ke...tart ke...hehehehee....

kak....nak resepi florentine leh ke? ke akak dah boh kat n3 seblm ni? nak kena selongkar gobok umah akak ni.iisskkk....mintak mcm la nak buat sgt.cornflake madu yg senang tu pun tak t'buat lg.uuuwwaaa...sekut kat umah ayu ada 3jns je.camne ni?

zombiedaddy said...

Mana kuih yang Matt buat? ke dia main tunjuk je pastu masuk mulut hehehe. Kitorang pun baru ingat nak pegi tunjuk kuih petang nih..

Ms AiReEn MoHd said...

wow byk gile kuah akak lg neh....nak wat suji gak jap lagik...doakan eryn nyer jadik mcm akak gak ekkk...dlmnyer akak letak ape

azieazah said...

Apapun tahniah LG... sbb berjaya juga buat kuih-kuih raya wpun jauh di rantau orang...

Yang penting dapat meriahkan hari Lebaran bersama suami dan anak-anak dan sama2 bergumbira..

Sesi fotografi baju raya nyer bila lak? Pagi raya ler kot ek?

Mat Gebu said...

selamat hari raya utk LG n Family...maaf zahir batin yea atas komen2 yang ada tu tah apa2..hehehe, tapi kan i kenan sgt dgn "Florentine Cookies".....macam terrasa2 kat mulut...

Fikriah said...

salam LG,
Wah..banyaknya kuih raya you...mcm mana raya kat sana ye? Kat Cardiff ni biasa2 je. Cuma mlm raya ada takbir rumah ke rumah.

Selamat Hari Raya, maaf zahir dan batin. Jemput ambil kad raya di rempah.com yea....

kak ina kl said...

salam lg..walaupun tak cantik tat tu tapi berbaloilah kalau buat sendiri..

lemongrass said...

Myrainbowdreams,
I pun first time tu buat biskut suji. I ambik resipi kat Myresipi tp skrg tak boleh masuk website tu. Nanti I cari kot2 I ada copy dia ye.

Kak Ain,
dah nasib kita merantau kan, tu yg terpaksa jugak buat tart n suji tu bila dah mengidam nak makan, hehehe. Kalau I kat M'sia rasanya I pun tunjuk2 aje kot :-).

Yat Maria,
Hehehe... my florentine and triple choc cookies tu pun hari2 dah kena curi dgn my kids n hubby. I just hope there's still some left for Raya!
I'll put a link to the florentines recipe later ye...

Irma,
nama dia florentines, mmng cookies Mat Saleh ni, hehehe. Nanti I letak the link later ye, busy lah skrg :-)

Azieda,
Kat sini ada ghee yg mcm kat M'sia dlm tin hijau tu so I just guna ghee tu aje, hehehe.
Selamat Hari Raya to u n family as well.

Rahmath,
lepas ni Famous Amos boleh bangkrap lah ye, hehehe. I kdg2 buat choc chips jadi cantik but kdg2 leper aje cos I like to try different recipes n bega2 sikit, hehehe...
Psst..Kalau dah launch yr blog, jgn lupa jemput I tau :-)

Sheri,
Alya's been eating the choc chip cookies non stop so I just hope ada lah lagi biskut2 I masa Raya nanti, hehehe...
I'll save some tarts for you, don't worry :-P

Myalisha,
I tak lah rajin mana tp I terpaksa buat sbb nak bagi mood raya I timbul. Klu I tak buat kuih Raya, nanti I nangis sorang2 pagi2 Raya tu, hahaha.
Kalau tak jadi buat video lagu raya, I akan buat video The girls baca lyrics lagu Raya tu, hahaha

Ros,
Itu kuih gunting spesel sbb mcm2 saiz ada :P. Tahun ni maals lah nak buat semperit, tahun lepas ada buat tp Angah sorang yg kena abiskan, hehehe..

Eja,
Wehh, pagi2 raya pergi masjid dulu lah, pastu baru lah boleh tercongok depan rumah Akak makan kuih, hehehe... Esok lah I launch video terulung tu ye, hikhikhik

Ara,
sian nya u, Raya ni sure muka monyok aje sbb tak dapat makan kuih tart hasil bodekan, hehehe...
Selaamt Hari Raya utk Ara n Family jugak. Take care ye, jangan melantak tart bnyk2 kat rumah orang ;-).

Ida,
orang lain sampai 12 jenis, 6 jenis kiranya sikit lah kan, hehehe.
Selamat Hari Raya untuk u n family as well and take care ye

Ayu,
I ni malas nak buat cookies tp terpaksa merajinkan diri sbb tak boleh nak buat kuih raya 'tunjuk2' tu kat sini :-(.
Nanti I bagi link recipe florentines tu ye, lepas Raya boleh tak? ;-)

Bro,
Matt dia memang sentiasa main tunjuk pastu terus masuk mulut. Pastu anak2 dia pun semua ikut perangai dia, ceh! hehehe

Eryn,
Kuih suji kamu siap kaler pink lagi tu! Wahh, manyak lawan tokeh betul! ;-P. Suji I bogel aje dlm tu, tak kuasa nak letak apa2 filling, hehehe

Azieazah,
kat perantauan ni mcm tu lah, kalau terasa nak makan kuih raya, terpaksalah buat sendiri :-).
Sessi pakai baju raya, pagi raya baru ada, hehehe

CikMat,
Selamat Hari Raya utk Cik Mat sekeluarga jugak. Tahun ni dpt angpow tak? Kalau dapat, hulur2kan lah sikit ke sini ye, hehehe...
Baru tengok gambar florentines, dah terasa2 kat mulut, wahh..sgt best macam tu, hahahaha

Fikriah,
Raya kat sini biasa aje lah sbb takde sedara mara kan kat sini. Kalau ada sedara mara, probably meriah sgt2 lah :-).
Thanks ye for the card :-)

Kak Ina,
tu lah kan, nasib baik lah tart tu utk makan sendiri aje so tak lah rasa malu sgt sbb rupa tak lawa langsung, hehehe

nona said...

Salam Kak, biskut Florentine tu nampak sedap sangat. Selamat Hari raya ye untuk akak dan seisi keluarga :)

lemongrass said...

Nona,
my hubby pun minat betul dgn biskut tu sbb manis n ada chocolate,hehehe..
Selamat Hari Raya untuk u and family as well.

RiShaZalia said...

kak min... kuih suji sedap le... teringin nak makan kuih ni