Monday, 28 September 2009

I love long weekend, hari ni public holiday kat WA ni sempena Queen’s Birthday today. Why today and why the Queen? Entah lah you, hehehe. We don’t care as long as we can get an extra day holiday to sleep in in the morning, sudah teramat lah best nya :-). And The Little Misses have started their 2-week school break as of Saturday. So, bila school hols dah mula, they’ve been sleeping a bit later but waking up earlier, playing games a bit longer, making the house a bit messier! Diaorang ni kan macam tau2 aje bila cuti sekolah, mesti terbangun earlier than normal. Kalau hari sekolah tu, I had to wake them up most mornings to get them ready for school, tapi kalau cuti sekolah, pagi2 morning dah bangun segar bugar! Hmmmm…. Kids!

Semalam was such a beautiful spring day that bila bangun pagi I said to The Other Half I nak buat BBQ for lunch. But I nak buat sate instead of the usual Aussie BBQ of sausages and chops :-). Ye lah kan, still lagi bulan Syawal so konon2nya nak makan sate raya lah, hehehe. Sate ni memang lah agak leceh sikit kan nak buat nya. From cutting the meat into small pieces, to marinating them and then nak cucuk ke lidi tu yang ambik masa lama sikit. Tapi bila nak bakar nya, sekejap aje and then bila nak makan nya, lagi lah sekejap, hehehehe…. Slalunya I buat sate ayam aje but semalam I buat sate daging as well and a bit of prawns. I love my sate to be a bit sweet and I’ll taste the marinade sebelum perap ayam tu. Semalam masa I rasa tu, dah manis but bila sate tu dah masak, tak rasa pulak manis dia, memang I ni tak pernah pandai buat sate. Even The Other Half pun kata, “Hmm, these would be nicer if they were a bit sweeter.” Mat Saleh pun lagi terer rasa sate dari I, hahaha… But kalau tengok dari gambar, memang boleh menitis air liur :-)….

DSCF7123

DSCF7125

I prepare the sate and The Other Half seperti biasa tunjuk ke ‘pandai’ an dia membakar sate :-). But luckily for us, dia tak pakai singlet n kopiah n kain pelikat this time! Hehehehehe….

I did say yang I’ll take a photo of my lavender plant yang we all tanam last year. Alhamdulillah, dah keluar jugak a few flowers even though not many.

DSCF7128

Bau dia still tak strong sgt sebab tak banyak flowers in bloom….

DSCF7131

DSCF7133

The Little Misses sempat gak berposing sebelum we all keluar beraya ke rumah one of the teachers petang semalam. Seronok betul pergi beraya semalam sebab I dapat rasa kuih makmor, almond london, kuih bangkit, mini popia simpul, mazola, tart nenas…. sedapppp…… Rasa tak nak berganjak aje dr meja kuih tu, hahahahaha…..

21 comments:

weeda said...

besarnya udang tu :)

lemongrass said...

weeda,
udang tu nama dia banana prawns, memang saiz dia besar2 giler, hehehe...

ain said...

cantiknya lavender minnn!!! bertambah cantik dgn model2 cute tu haa!!!!

psst..semlm pun we all mkn sate, kwn dtg beraya. tp sate beli lah...malas seh nak buat, kang tak jd pulak!!hihi

nas said...

akak buat nas tliur ni..dah 3 hari lapar sate..smlm gi pasar malam xde org jual lagi..besar tul udang

lemongrass said...

Kak Ain,
kalau I kat M'sia, tak kuasa nak buat sate ni. Beli aje lagi best, dah gerenti sedap banding kan dgn I punya semlam yg kureng sgt2 tu, hehehe...

Nas,
orang pasar malam still beraya lagi ye? :-). Sian you, nasib baik lah kat M'sia tu bnyk jugak pasar malam n R&R kan, teruskan usaha n misi you mencari sate ye!

Rahmath @Anak_Mami said...

Hi Mynn,
Wei,bestnyer...makan sate, I tak reti buat , makan tau lah, nak pegi Kajang dekat jer ngan Subang..ha.ha,ha.. I beraya sakan, cuti 10 hari, hari nie baru naik kerja, memang takde mood, hampeh ! Raya was so nice, every member of my family was there, I wish it can be like that every year..I hope you and family had an enjoyable time. I baru baca all your entries..little Misses nampak bertambah cantik sebelah Lavender.

Ayu said...

aaaddeeehhhh...meleleh air liur ayu dibuatnya.udang tu pun nmpk mengancam.kat sini klu udang besar hat tu harganya pun kemain la lg.masa lom kwin puas la mkn udang saiz tu sbb mak ayu mmg suka seafood.kenyang perut ank dia ni sbb dpt mkn udang yg semestinya FREE.hehehee...dah kwin ada gak mkn tp saiz kecik skit la sbb beli kat psr mlm je.sejak kwin lom ada lg pi pasar basah coz nak heret budak b'dua tu sama leceh la.klu dpt pi psr basah...syok giler sbb byk benda yg ayu leh tgk n beli.uuiikkss....mcm la esbok ayu sama mcm magic esbok akak,leh simpan segala harta karun dlm tu.

hm...cantik lavender akak tu.lavender ada byk jenis kan? ayu ada tgk kat tv...depa pi melawat lavender farm kat aussie.lupa lak nama tmptnya tp mmg cantikla...ada mcm2 jenis lavender n mkin berangan la ayu nak jejakkan kaki ayu ke farm tu.iisskk..

zdiana said...

waaaahhh.. tetiba diri ini terasa lapar...huhu

Jiya said...

tak penah tgk depan mata lg pokok lavender tu kak. jakun sket. slalu ciom bau lavender jek. hikhikhik! nak tumpang skaki makan sate (siap2 bawak pinggan kosong) akekekeke

arapink said...

hamboi kak min...gumuk2 daging sate tu, kalah sate kajang...hehhe

mesti sedap nih....kalo ur hubby pakai kain pelikat & kupiah mcm dulu mmg kelakar tengok...hehehhe

mrswongjowo said...

I am fasting LG tapi drooling tgk your sate..kurus puasa I!
Your lavender cantik...we all sesat masa cari Ladang Lavender...:(

ejaescobart said...

adeh.. sakit perut ni.. mata pun cam sakit je ni.. sedap laa tgk sate yg dok tgh bakar tu.. lantas perut pun bunyi kemain lagi.. bukan keroncong lagi dah ni.. lagu raya pun dah ni.. hehehe.. D

adeh.. kak.. ada lebih x? :P

Flower said...

Ohhhh.... I want that lavender. I ada tgk kat bunnings. Rasa2 nak beli tp bila tgk dia lebih dari 20cm tinggi I tak jadi. Tp tgk gmbr u mcm tu cantik, rasanye nak beli je lah. Tnm kat corner2 jugak. Still purple kan.

I nak pindah kat Canning Vale jugak. But this time across Ranford Road. Yg ni kali ke 4 dlm 4 tahun I kat sini. My friend pgl I, professional mover sbb asyik pindah je. Memula dtg sini I tgl kat Thornlie, then ke Canning vale (Nicholson Rd), currently Canning vale (Amherst Rd) n soon Canning Vale (Ranford Rd). Caya tu. Seumur hidup I pindah kat Msia, I hanya pindah 3-4 kali je.

kayteeze said...

Salam aidil fitri dari kak tie..

Maaflah terjah ke sini.. kak tie dah lama intai blog ni... suka baca dan belek2 foto2 di sini... anak2 gadis tu comel2 betul !!

lemongrass said...

Rahmath,
Best nya lama betul you cuti Raya n with all your families around, patut lah takde mood nak masuk kerja, hehehe. I sejak duk sini baru reti buat sate, tp still tak pass2 lagi tu, tension tension hahaha...

Ayu,
kat sini udang yg besar2 mcm tu, kdg2 harga mahal gak, kdg2 harga murah so bila murah tu yg rembat sampai sekilo, hehehe... Tapi memang sedap mkn udang yg besar2 mcm tu sekali sekala kan esp klu fresh, manis gilerss... :-)
A'ah, lavenders ada mcm2 jenis, bunga dia pun lain2 sikit. Yg Akak punya ni, lupa pulak jenis apa :-)

zd,
malam ni you gi beli sate lah ye? Hehehe...

Jiya,
Sate I kureng sedap lah, takut tak tertelan aje you nanti ;-), hehehe.

Ara,
agaknya sbb dia tak pakai kain pelikat dgn kopiah dgn singlet semlm tu yg buat sate tu kureng aje rasanya agaknya kan! Wehehe..

Mrswongjowo,
You dah start puasa 6 ye? Best nya.. I tak tau bila nak start ni. You yg kat M'sia pun tau ada ladang lavender kat sini, I pun tak tau, mesti nak kena cari ni so boleh lah ambik gmbr bnyk2 nanti :-).

Eja,
Nasib baik lah senang nak cari sate kat M'sia tu kan, pastu you pun dah habis pantang, hehehe.. Kalau tak, memang meleleh aje lah air liur tu :-).

Nora,
Pokok lavenders ni memang akan naik tinggi gak, yg we all punya ni baru 1 year aje umur nya :-). Adeh, I dengar you nak pindah pun I dah penat, 4 times in 4 years, mmng betul lah kata yr friend tu :-)

Kak Tie,
Salam singgah ke my blog and thanks ye sbb sudi baca my cerita :-). And thanks for the compliment jugak..

ummu_hanis said...

bestnye sate. nak sket.

zdiana said...

kak lg.. kat alor gajah ni ada satu tmpt sate yang sedap sgt.. tapi diorg bukak ikut mood diorg.. ekekekek

KKPL said...

Hi LG

I guess lavanders are more suitable to be grown on soil ground as compared to earthen pots? Me in concrete jungle, no garden whatsover :(..those food are so yummy!! luckily i surf after maghrib..mueh he he..if not my puasa..minus some points for "leering" at food;))

lemongrass said...

Ummu_Hanis,
ada lagi ni sbb tak abis lah we all makan semlm, tak larat dah perut, hehehe...

zd,
wakakaka... ada gak orang jual sate yg bukak ikut mood ye. I rasa klu I bukak restoran pun mcm tu kot, ikut mood bila I nak masak, hahaha...

Yat Maria,
We are renting currently so it'll be so sad to leave the lavender behind when we move in the future :-(. Maybe it'll still live in pots, but I've never tried it... U dah start puasa 6 ye? I don't know when I can start, hmmm...Happy fasting :-).

Aliza said...

salam....
can i hv ur email?
been following ur blog for a while now and need to ask you something :-)

thank you!

lemongrass said...

Aliza,
salam kenal. my email is lemongrass@y7mail.com. InsyaAllah I'll try to answer your question :-).