Saturday, 26 September 2009

Hari ni baru boleh di panggil Spring weather, it went up to 20+ C hari ni so tetiba berkobar2 semangat we all nak bercucuk tanam in this Spring weather. Bila Winter aje, all our plants went into hibernation, hidup segan mati tak mau. So, we decided to buy some more new plants untuk our mini ‘kebun’ :-). After The Other Half got back from Sydney tengah hari tadi, we all pun dengan semangat waja pergi lah memborong kat Bunnings, dapat lah we all rembat a few tanaman :-). But terlupa pulaknya nak ambik gambar the seedlings yang we all beli tadi, sebab busy bercucuk tanam and then penat terus, hehehe. But I managed to snap some photos of the Bunnings here, ini pun ambik gambar curi2 sebab ye lah kan, takut tetiba kena halau dek pekerja2 kat situ sebab ambik gambar pokok2 diaorang, malu lah I kan, hehehe.

We didn’t buy that much anyway, cuma beli watermelon, thai chili, chili api and tomato seedlings and some flowers for The Little Misses to plant.

Inilah pemandangan kat slaah satu nurseries kat sini. Nurseries tanaman tau, bukan nurseries yang penuh dgn budak2 tu, wahahahaha ;-).

014 

015

Macam2 plants and seedilings ada, memang dekat 2 jam we all melepak kat Bunnings tadi. nasib baik lah ada playground dlm Bunnings ni, so tak lah boring gilers The Little Misses tunggu Daddy and Mummy pilih barang2…

016 

021

Ish, minah dua orang ni, sentiasa ada kat mana2, hehehe ;-)

018

Segala macam seedlings ada, from sayur to buah to bunga.

022

I rasa tadi macam nak angkut aje semua pokok2 lavenders ni bawak balik rumah sebab cantik gilers bila tengok banyak2 mcm ni. Nasib baik lah pokok lavender seketulkat rumah I ni dah mula berbunga, so tak jadi I angkut anything. Esok bila free, I ambik gambar our lone lavender plant.

14 comments:

zdiana said...

bestnyer bercucuk tanam... kalau saya kan kak.. mmg tak tumbuh kalau tanam..huhu.. even kaktus pun leh mati..

ejaescobart said...

rajin.. memang rajin... isk kalau blum kawen. soheh dah mak sy pinang akak jadik kan menantu.. wahahaa.. :P

KKPL said...

Hi LG,

Just got home fr raya roundings yet again!! way..way past bedtime..already turned into the grouchy witch;)mata pon da 'steam'.just wanna comment that the lavender plants are
beautiful....whats more, the house will smell nice too with lots of the flowers as potpurri

ctnik family said...

LG,

salam aidilfitri dr ctnik.LG ada facebook tak?nk add

Sue said...

kak lg, i mula2 hari tu dah nak bersiap sedia bercucuk tanam..tapi weather kat sini macam gila sket..kejap2 spring, kejap2 winter balik..itu yg maleh tu..

fazlinil irma said...

waahhh..sana dah start nak munga-munga...
sini dah start luruh-luruh...hihii

my little family said...

LG, best la nurseries kat sana. Siap ada contoh pokok gitu..klu rs malas nk tanam biji benih tu..rembat anak benih pun ok kan..hahaha

katak_78 said...

tulips???any tulips??haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...love the flowers...kalo katak_ayu ni mau tido je atas bunga2 nie...

Flower said...

I td baru je pergi ke Bunnings beli perennials, shrubs n etc. Teringin nak tanam bunga kat rumah. I nak pindah lagi, so menyeronokkan process pemindahan ni, I bercadang nak tanam bunga kat our next home. My theme kali ni, purple n white. So semua bunga purple around 10-20cm I beli. Tp my hb ckp I'm a murderer sbb semua bunga yg I tanam pasti tak hidup lama. :(

arapink said...

ingatkan ara jer sejak menjadi blogger ni snap gambar curi2, rupanya ramai gak yer...muehehehe

ara suke bunga tapi tak suke menanam, menyiram sukalah...hehehe

i love ur little misses picture... :-)

Ayu said...

uuwwaaa...cantiknya lavender tu.fav flower tu...klu tgk lavender farm,rasa mcm tak nak blk.rasa nak baring2 je kat ladang tu.hahahaha...berangan jela makcik oit!

lemongrass said...

zd,
I cuma rajin menanam aje, yg menjaga nya my hubby, hehehe. We all pun suka beli bunga2 n pokok2 ni tp a yg hidup, ada yg kojol gak :-).

Eja,
wahahaha...rajin Akak ikut bulan mengambang ;-). Rajin nya sehari dua aje, yg lain tu malas gilers, wakakakaka

Yat Maria,
Wow..another long day n nite for you :-).Kalau I, I think I would have become grouchy way way before then :-). I can't wait to 'harvest' my lone lavender plant :-).

ctnik,
Selamat Hari Raya. Lama tak dengar berita. I ada FB tp a bit private lah... sorry ye...

Sue,
Tu yg I nyampah duk Adelaide tu, weather tak menentu nya. Kat sini pun dah hujan balik hari ni but hopefully it won't be that bad...

Irma,
hehehe... terasa sangat kan jauh nya Uk dgn Australia ni :-)

Mama Anis,
We all memang jarang tanam pokok dr anak benih, slalunya beli aje anak pokok yg dah tersemai tu sbb lagi senang, hehehe...

katak_ayu,
Takde pulak I nampak tulips semlm. Camni I kena pergi Botanical Park lah klu u nak tengok gmbr tulips, hehe...

Nora,
You nak pindah lagi? Ke mana kali ni? We all pun rasanya might have to pindah lah next year but still not sure lagi ni. I rasa malas betul nak pindah ni, tak tahan the headache! I pun mcm u, tau tanam aje.Nasib baik my hubby tau jaga so tak lah mati semua nya, hahaha. Good luck ye with the moving and your themed garden :-).

Ara,
wehehehe... kita kan committed blogger so sentiasa ada camera bersama :-P. Tapi masih malu2 gak nak ambik gmbr tu kan :-).

Ayu,
I tak berani nak baring2 kat pokok2 lavender ni sbb punyalah penuh dgn lebah, hehehe...

arapink said...

ha ah lah kak min, kamera kepit mana pegi...hehehe

kadang2 rase menarik, tapi segan nak snap pic. bimbang lak nnt org cakap apa, tapi kadang2 tu wat selamber kodok jer...kekekeke

lemongrass said...

Ara,
Tu yg handbag kena bagak giler sbb nak simpan kamera sekali,hehehe..