Wednesday, 30 September 2009

 

Cuba tengok gambar Miss 10 kat bawah ni. Noticed her kembung mouth? Gambar ni The Other Half ambik lepas they came back from the dentist.

DSCF7193

Miss 10 has had this 1 wobbly gigi susu since I rasa 1 year ago kot. Punyalah lama gigi tu wobbly tapi tak tanggal2. Setiap kali jumpa her dentist for her 6 monthly check, the dentist will ask her to goyangkan selalu gigi tu so cepat lah gigi tu tanggal. Selalunya, dalam seminggu tu dia akan ingat and akan goyangkan gigi tu hari2, pastu terus terlupa….. Until today’s check up, the dentist kata kat dia, “We’ve got to pull this tooth out today because plaque has started to build up under it.” So, the dentist sapu some local and then terus cabut her tooth, tu yang her mulut kembung sebab ada gauze in it. When The Other Half told me how much the dentist charged untuk cabut 1 gigi tu, I yang rasa macam nak pengsan. He charged us $80 untuk cabut 1 batang gigi! Next time, I’ll make sure Miss 10 does it herself and then I’ll give her the $80 for her to use, lagi berbaloi kan :-). I should have got it done masa we all balik M’sia hari tu, I don’t think it would have cost us RM80 let alone RM240 untuk cabut sebatang gigi….. Patutlah dentists kat sini ramai yang ada yachts and mansions, hehehehe…..

And tonite our dinner was very simple, fettucine bolognese aje. Easy and filling, my ideal way to cook :-).

DSCF7208

20 comments:

fazlinil irma said...

samalah dgn uk..kalau nak g dentist je mahu pk 10 kali n keputusannya tak yah g..tahan je la sakit..
sanggup tunggu balik msia nanti dr bazirkan duit sampai 200 pound semata2 nak cabut sebatang gigi...huhuu

ain said...

akak pun ada dengar dentist2 overseas charge giler2 punya lah. kat sini satu btg gg cabut tak sampai RM30. tu doktor yg baik tu. yg cikai2..may be lg murah kot!!

psst...cantik gambar pantai tu!!!

CikMin said...

perghhh....mahal gilos ek nak cabut sebatang gigi kt sana...len kali simpan samapi balik mesia ye LG..

.tunfrida. said...

oowwhh...as usual, this fettucini looks soo 'sexy'. nyummmy!

fmina08 said...

mak ai..mahal tol ea kt sana..
kak min,kita link akak ea..suke bc n3 akak..then leh improve my english..hiiii

arapink said...

perghhhh!!!!..mahalnya. harga kalo RM240 tu standard operate gigi ara dulu tahun 2004.

Bila ingat sakit gigi tu (geraham bongsu)sakitnya...huhuhu...3 bulan nangis siang malam, nasib baik tak dan jadi kassim selamat...huhuhu...

AbbotCottage said...

Cantik air tu. Kat mana tu ya... I dah pernah pergi ke Perth for 6 days. Sajer jenjln ramai2. Stay kat apartment, nearby the Swan Lake. Senang nak cari bahan masakan, dekat dgn Singaporean nya kedai. Jln kaki naik bukit turun bukit, besttt. That's why i ske blog u, at least terubat juga rindu suasana kat sana.

Tp, kami ni tousrist mana ler tau ada bas yg kena bayo bout 60 bucks per ride. Heheheh ada gak mangkuk yg gi menonong naik bas tu, alamak aiii malu betol aku ada kwn mcm tu. Kekeke... Tp i ske shopping kat Fermantle. Freshhhhhhhhhhh fruit!! Kissess for your princesses..

Rahmath @Anak_Mami said...

Hi Mynn,
Mahalnya nak cabut gigi, senang kerja..suruh anak u belajar dentistry nanti..cerah masa depan..ha..ha..ha...Sini dengan duit tu, boleh cabut gigi sekeluarga lagi.

yanizz said...

Pergh, mahal nyer nak cabut sbtg gg jer... Nanti blk M'sia kalo ada gg yg dah x berkenan cabut terus jgn simpan lg. Tp Miss 10 still cute w/pun mulut nyer kembong....Hik2x

CT Delima said...

Ohhh..so cute miss 10 k.ct suka tgk muka dia dari kecik sampai besor tau hehe. betul kata Cik Min tu simpan gg tu sampai nak balik m'sia hahaha. mahai nya kat sana tu LG agak2 nya kalau k.ct dok jalan2 kat sana gg sakit kena tahan jer lah hahaha

zombiedaddy said...

eh sis i just got back from the dentist the other day for a complete scaling and polishing work. Guess how much it cost hehehe rm65 bucks! Dont think the dentist had a yacht though.

3AS said...

Kat Aussie memang dentists kaya2. Baru je sembang dgn kawan2 i yang dentists raya hari tu.. tak nak migrate ke Aussie ke? Boleh wat duit. Yang wife dia sanggup nak jual her practice haha..tapi kat Aussie suruh hubby dia je yg keja. Dia nak goyang kaki je..

Ayu said...

aaddeehhh...mahalnya kos cabut gg kat sana.klu rm240 tu dpt kat ayu,mcm2 ayu leh shopping.hahaha...shopping jela yg ayu tau.

Flower said...

I dah tanam my lavender semalam. Semalam pergi ke rumah tu kejap n buat gardening. Ni rupa my garden dara tu.

http://i49.photobucket.com/albums/f285/mallanhead/for%20public/garden5.jpg

http://i49.photobucket.com/albums/f285/mallanhead/for%20public/garden3.jpg

Flower said...

Lupa lak, my lavender yg mcm layu in the first photos. Yg terkiri sekali

lemongrass said...

Irma,
dentist kat UK pun sure ada yachts and mansions mcm dentists kat sini kan, hehehe...

Kak Ain,
tu lah, our private health cover cover jugak lah sikit cost tu but dental kat sini mmng tersgt lah mahal nya!

CikMin,
tu lah, patutnya hari tu I balik M'sia, I gi cabut gigi Miss 10 tu. Pastu gigi susu aje pulak tu, lagi lah senang nak cabut kan..

tunfrida,
I suka simple pasta mcm ni, kalau makan, mesti bertambah, hehehe

fmina,
boleh aje nak link. Nanti I link yr blog jugak ok :-).

Ara,
Kat sini klu nak operate gigi geraham bungsu tu, ada lah nak sampai $1000! Memang ceik darah diaorang ni, hehehe

Abbot,
Bila you dtg Perth? Skrg ni mmng ramai M'sian tourists yg dtg Perth sbb dekat and murah kan :-).Gambar tu kat sebelah Swan river aje. I dah lama tak shopping kat Fremantle tu but mmng seronok pegi situ kan :-).

Rahmath,
hehehe... tu lah, mmng bahagia hidup we all klu my kids jadi dentist nanti, tak perlu susah hati cari duit nak pergi jumpa dentist lagi dah, hahaha..

Yanizz,
itu baru gigi susu dah mahal mcm tu, klu gigi permanent, lagi lah mahal agaknya kan :-).

Kak CT,
Memang lah, klu u jln2 kat sini and sakit gigi, lagi berbaloi makan panadol aje tahan sampai balik M'sia, hehehe...

Bro,
There's a yacht here on the Swan River with Alya's name on it sbb thanks to her, the dentist can buy a yacht now, hahahaha....

Zuera,
kat sini dentists lagi kaya dr doctors, hehehe... Sebab dentists not covered by medicare kan, tu yg boleh charge mahal2 tu! Best lah yr friend ye, suruh hubby dia keje and dia goyang kaki, hahahaha...

Ayu,
Memang, I pun fikir yg $80 tu boleh buat shopping mcm2, hehehe

Nora,
How come I can't see the photos. Link not the right one ke?

aliadijamina said...

huyooooo...mahalnya kos cabut gigi kat sana, kalau kat sini klinik kerajaan singgit jer lah....kalau swasta mahal ler sikit.

kayaaa sapa jadi dentist kat sana.

lemongrass said...

Alia,
tu yg dentists kat sini semua ada mansions besar gilers, hehehe

azieazah said...

Anak-anak zaman sekarang maintenance memang tinggi...hehehe... takper, nanti hantaran kawin letak tingg-tinggi, baru berbaloi, kan? hahahahah...!

lemongrass said...

azieazah,
memang betul apa yg u cakap tu, kalau masa kita kecik2 dulu kan :-). I takut klu letak hantaran tinggi2, alamat takde sape lah yg berani masuk meminang, hehehe