Wednesday, 16 September 2009

I’ve finally made my final biskut Raya so esok boleh lah nak tayang kat blog ni, hehehe. Dalam banyak2 kuih I (lerr, bukannya banyak pun, wehehehe), cuma 1 aje yang savoury, yang lain semua manis! I really miss all the savoury kuih raya pulak tetiba, like kerepek bawang, kerepek keladi, kuih siput :-(. Kerepek bawang tu memang sampai bila pun I tak kan buat rasanya sebab it looks so leceh and memerlukan kesabaran yang banyak (which I sorely lack ;-)). Bila balik M’sia aje baru I makan, nasib baik lah sekarang ni senang nak dapat, bukan musim Raya pun boleh dapat. Kerepek keladi tu mengingatkan I kat zaman budak2 dulu sebab my Arwah nenek mesti buat and memang sedap, tak boleh berhenti kalau dah start :-). Kuih siput tu pulaknya I rasa I boleh buat tapi rasanya akan jadi siput babi kut bukan siput halus2 kalau I yg buat (sebab kenan cookies saiz Mat Saleh kan, hehehe) and rasanya tak sempat kut nak buat sebelum Raya ni, hahaha….. The only biskut yang I buat yang I rasa memerlukan kesabaran lebih sikit was the tart nenas, yang lain tu jenis tinggal bulat2 kan and bakar aje, memang dasar nak cari jalan yang paling senang kan ;-).

And since I’m still in my malas mode untuk masak2 for iftar, I made maggi goreng tonite, yeay!!! Hahahaha…. Kuih pulak I buat curry puffs and spring rolls. Inti for the puffs and spring rolls memang dah ada dlm fridge so tinggal keluarkan puff pastry and spring roll pastry, terus jadi 2 kuih, memang tersangat lah senang nya :-). But since I kesian tengok maggi goreng tu lonely aje, I goreng kan lah telur, chicken nuggets and keropok untuk di makan dengan maggi goreng tu. Pastu bila dah hiasa dengan ccoriander leaves and cili potong, terus jadi maggi goreng versi posh sikit kan… ;-).

 DSCF7011

By the way, I tak sempat lah nak meronda malam ni nak kutip kad2 raya yang teman2 bloggers sudi berikan kat I. InsyaAllah, esok malam I gi ronda lagi so nanti I gantung ok!

16 comments:

Adnazthie said...

Salam
Maggie goreng pun SODAP

Nadia Dzai said...

alahai, belum lg masuk food photographer, meggi pon dah nampak sedap! ;p kalau dah passsss nanti lg laa yummmyy! ;p

fazlinil irma said...

ehm..dah hujung2 ramadhan ni memang malas nak pk menu..

dok pk nak wat kueh je..hehe

pizet77 said...

akak kite wish kat cni je lah ye...selamat hari raya malas nak letak kat raya kat umah sendiri...aci x? hihi

megi goreng tu nmpak agak meriah...cam teringin plak pizet ni...sebab dh lama hubby x kasik makan megi...huhu

Hawa CMS said...

hahahha~
comel la kak LG ni
even maggie goreng pun leh wat posh mcm ni
way to gooo!!!
btw
esok i da nak balik kampung!
jgn jeles!

btw
selamat hari raya ek kak LG
keep up the good work!
jgn lupe tangkap gambar ketupat rendang lontong lodeh sume nnt tau

hehe~
papai~

Wanida said...

Salam myn...

wah2 seronok yer bikin biskut raya...hehhe...apa2 pun nnt jemput la dtg ke rumah beraya...kalu sudila....hihihi...

nj said...

LG...
tak sabar nak nengok kuih raya you ni...by the way TQ sebab sudi ambil kad raya Norma yg tak seberapa tu...rasa cam popular kejap bila gambar I keluar kat blog u yg happening ni...
Selamat berhari raya dengan meriah ye...

ain said...

aduss..terus jd yummy maggi goreng min!!!

psst...jgn lupa pos kuih raya tau!!! x sabo nak nengok!!!hihi

SELAMAT HR RAYA DN MAAF ZAHIR BATIN UTK MIN SEKELUARGA!!

Rahmath @Anak_Mami said...

Hi Mynn,
Maggi goreng ala posh nie memang menarik lah. Tinggal 2 hari jer puasa, nanti kita Raya, Kita dah start cuti dari esok, masih banyak kerja nak settle kat umah tu...hu..hu..semangat Raya dah sampai and can't wait to see your tayangan amal and the Lil' Misses singing.

Ayu said...

uuuwwwaaa....maggi goreng mu itew m'goda tekak n perut ni.iiisskkk...nsb baik kat opis.klu tgk kat umah...mau ayu pi buat maggi goreng la ni gak.huh! awal n akhir ramadhan tak dpt nak sambut.ank bulan awal sgt kuar...tak menyempat! iiissskkk...

FazidElias said...

Selamat Hari Raya akak, maaf zahir dan batin

azieazah said...

Anak dara kecik I sejak semalam pun merengek nak makan maggi goreng (yg jenama SEDAP tuh)..

Bila lama tak makan, memang ler teringin, kan?

n.a.n.i.e said...

tak saba nak tgk pic biskut raya akak.. :)

arapink said...

waakakaka...siput babi ye kak min..siput comey2 tu lambat siap, so kak min mesti gentel sipot yg besar2 gedabak tu...

cepat siap...hahahaha

sedapnya meggie goreng tu....laporrrr

aku la ros said...

kak lg..selamat hari raya aidilfitri..

lemongrass said...

Adnazthie,
memang sodap kan. Miss 5 makan semalam sampai bertambah, sedap lah tu gamak nya, heheheh...

Nadia,
kalau I dah buat kursus tu, abis lah you all hari2 meleleh aje air liur kat keyboard tu ;-).

Irma,
I dok pikir nak masak apa untuk lauk pauk Raya nanti ni, still tak putus lagi ni. Kang I masak maggi goreng aje baru semua padan muka, hahahaha....

Pizet,
hubby u tak bagi sbb yr regnancy lah ye? Ckp kat dia, sian baby nanti asik ngences aje sbb Mummy dia mengidam maggi tak dapat, hehehe....
btw, Selamat Hari Raya to u n family too. Melantak rendang n lemang skrng sbb nanti bila tgh pantang, tak boleh makan, hehehe

Hawa,
Maggi goreng kalau Posh Spice makan sure terus jadi posh kan, hehehe...
Wahh, you nak balik M'sia ye? Senang ke dpt tiket balik? Take care ye!

Ida,
Thanks sudi jemput we all datang rumah u,InsyaAllah nanti I datang dgn Sheri n Family ye. I tak buat banyak mana pun biskut2 ni, saje je utk the girls n hubby makan :-)

Noorma,
You pun bila nak tayang kuih raya kat blog you? hehehe. Kalau beraya kat tanah Arab, kena buat nasi beriani n kambing lah ye? ;-)

Kak Ain,
wahahaha...maggi goreng ni bila dah akhir2 puasa, memang sedap giler2 I rasa :-).
Selamat Hari Raya utk Kak Ain sekeluarga as well and take care ye!

Rahmath,
I rasa esok kot I baru dapat semangat raya ni. And esok I kena kerah my kids untuk hafal the song. I ingat nak tayang masa malam Raya, kalau diaorang dpt hafal lah, hehehe...

Ayu,
patutlah terus nak masak maggi, rupa2nya tak pose, hahaha... Berapa hari kena ganti pose tahun ni?

Fazid,
Selamat Hari Raya n minta maaf kalau ada terkasar bahasa. Macam mana Raya kat Brisbane? Meriah tak?

Azieazah,
tu lah, we all dah sebulan lebih lah tak makan since puasa ni kan, tu yang rasa teringin sangat2 nak makan tetiba, hehehe

n.a.n.i.e,
alah, tayangan biasa2 aje biskut I ni, malu betul I sbb tak cantik pun, hehehe

Ara,
tu lah nya, siput yg comel2 halus2 tu memang lah bukan utk orang yg tak sabar mcm I ni. Tapi kalau buat siput yg besar2 tu alamat lah takde sape berani makan sbb sure keras gilers kan, hehehe

ros,
selamat hari raya n take care :-)