Thursday, 24 September 2009

I was at the veg n fruit shop tadi bila I ternampak cili api. Dalam hati i terfikir, dah lama betul I tak makan cili api ni. Masa pokok cili I berbuah sikit nya banyak, sikit pun tak terasa nak makan (tak berani actually nak makan, hehehehe) sampai lah buah2 cili tu terbuang aje rosak kena makan serangga :-(. Rugi betul kan! Tadi since teringin, I pun beli lah sikit. Kat kotak chili tu tulis, “extremely hot chilli”, tu yang I beli 6 biji aje ( kalau berasap telinga I nanti, sape yang nak tolong, hahaha). Cili pedas style cili api ni lagi mahal dari cili thai yg panjang2 tu, masa I beli tadi it was at $19.95/kg. Nasib baik I bukan Orang Nogoghri yang memang hari2 nak masak lomak cili api, so tak lah rabak my poket ;-).

Anyway, since The Other Half has flown off to Sydney and tekak Mat Saleh yang utama tak perlu di ikuti, so I pun bantai lah masak nasi sebab nak makan lauk guna chili api tu. I kan orang melayu, baru aje Raya dua hari, dah kena tukar makan western, so hari ni, tekak I pun terpanggil2 nak makan nasi lah, hehehe. Dengan semangat berani I pun masak sotong dengan cili api tu, but sebelum kena gelak, let me tell you, I cuma berani guna 1 biji cili api aje, wahkahkahkahkah… Ye lah, I cuma goreng 4 ekor sotong yg kecik2 tu aje so I thought 1 biji cili yg “extremely hot” sudah sangat2 memadai lah kan :-). Dah tuan punya kedai tu pun tulis “extremely hot”, I pun percayalah cakap dia. And I sorang aje pun yang nak makan, tu yang masak sikit aje…

But, buat penat aje I masak, sikit pun tak pedas you. Even Miss 5 pun boleh joined I sama makan sotong bercili api tu and sikit pun tak menunjuk kan memek2 muka tanda kepedasan, wahahaha. Ceh, buat saspen aje kan tuan punya kedai tu siap tulis “extremely hot” lagi! Kalau I tau tak pedas, I would have put all 6 biji kat dlm sotong tadi, bagi berasap sekali sekala :-). Orang lain, makan 20 biji pun buat selamba derk aje, I baru nak letak 6 biji dah gempak 1 blog, hehehe… Maybe sebab dah lama sangat I ni tak makan benda yang pedas2 sgt ni so my lidah dah tak boleh nak telan cili banyak2 ni. I selalu konon2nya teringin nak makan masak lemak cili api yg kaw2 nya pedas, tapi I know myself, I won’t enjoy it at all sebab asik tonggang air aje bergelen2 sampai kenyang, mcm mana lah nak rasa nasi n lauk tu kan :-).

DSCF7111

Lauk pauk I malam ni. Serunding ayam tu dr rendang ayam fr Raya, I keringkan betul2 and buang all the tulang so jadi lah serunding, hehehe. Nampak tak sotong cili api I yang teramat lah ‘pedas’ nya itu! Miss 5 said to me, “This is so nice Mummy. I like this kind of squid because it’s not hot!” Hahahahaha… Memanglah Mummy dia ni tak pandai masak pedas lagi dah :-(……

11 comments:

KKPL said...

Hi LG,
How does the 'extremely hot' chilli look like? hmmm..is it small & cute or the roundish type?
what is the cube-ish thingy next to the squids? is it curd or potato? just being a busy body;))

lemongrass said...

Yat Maria,
It's like cili api but slightly longer. Maybe sebab I just used only 1, tu yg it wasn't hot at all. I'm such a chicken,tak berani nak try using all 6 :-). The cube thing is bean curd, I just cubed it and fried it, malas ;-).

somuffins said...

LG, nanti I tampal gamba cili padi yg I dpt dari kampong tempoh hari eh?

fazlinil irma said...

akak..memang la..bila dah hari2 makan tak pedas kan..sekali makan sampai meleleh air mata..

sampai jd drama plak..hihiii

arapink said...

sebijik jer??? hahahaha...nak rase apa kak min? mana kaw.

Miss 5 pon selamba je makan...itu menunjukkan next time kak min kena up cili tu lagi...baru gempak.

makan nasi panas, lauk pedas pastu minum air suam...perghhh!!!! menetessss air mata...muahahaha

ain said...

samalah ngan akak kat umah ni, semuanya tak tahan pedas. x syok sgt lah bila mkn lemak cili padi tp langsung x de rasa cili padi.hehehe

psst..kat umah ni pun ada belen rendang ayam, akak nak ikut cara min lah..keringkan sampai jd serunding.

akiratoriza said...

Salam...
ai.. ni ist time nak join kat dlm comment room ni... erm makan pedas memang sedap, lau xpedas xde selera nak makan... p lau dah slalu makan xde cili tu yang jadi takut2 nak amik cili byk2... papepun leh try lagi masak yg pedas2 t anak2 pun jadi pandai makan makanan pedas gak...

aku la ros said...

salam aidilfitri.. tak sempat nak ucap sebelum raya kat akak sefamily..

saya ni kurang mkn pedas.. perut ni ngada2 lebih.. tp kalau sambal goreng ikan bilis..mmg top list.. tangkap leleh...

selamat hari raya aidilfitri pada akak sekeluarga

lemongrass said...

CikSom,
cili padi u mmng nmpk lagi pedas gilers dr cili padi I. Tp u kata rasa dia tak pedas sgt jugak ye? Agaknya, lidah u yg kebal kot, hehehe...

Irma,
hahaha... betul sgt2 tu :-). Akak klu balik M'sia n makan yg pedas2 sgt, mmng lah start berasap telinga... Kalah Mat Saleh, wakakaka

Ara,
wakakaka... tu lah, sbb percaya abis kat cina kedai tu kaat extremely hot, tu yg letak 1 aje. Ceh betul lah, mmng tak pedas langsung, potong steam betul masa makan tu!

Kak Ain,
tu lah, mcm makan masak lemak putih aje kan sbb tak terasa pedasnya :-). I pun kdg2 berangan aje nak makan masak lemak cili api kat rumah ni, tp angan2 aje lah, hehehe...
Cuba lah buat serunding tu dr terbuang aje kan :-).

Akiratoriza,
Salam. Thank sbb sudi singgah my blog :-). Kat rumah ni mmng dah biasa sgt2 mkn tak pedas esp bila makan western dishes, lama2 mcm dah lali pulak I so tu yg sedap aje telan, hehehe...

Ros,
Ramai jugak kan yg tak boleh mkn pedas sbb perut tak tahan ni, sbb my cousins pun ramai gak yg mcm tu. Tapi bila dah tak tahan tengok lauk pedas, bantai jugak ye tak, tu yg samapi berasap telinga n meleleh hingus, hehehe...

Ayu said...

hahahaahhaa...lawak la akak ni.punya la takut pedas,boh sebiji je cili api.mmg tak pedas la jwbnya.

hm...ayu dok gelakkan org mcm la ayu tahan pedas sgt.cili potong (slalu depa campur dgn kicap cair tu) tu pun t'kial2 ayu nak mkn,apalg klu yg kaw punya pedas.tp org johor biasa mkn goreng pisang,keladi etc dgn sambal kicap so mmg sentiasa ada stok hat tu.w/pun pedas tp ttp akn dicari bila pekena pisang goreng.ppeerrgghh...

lemongrass said...

Ayu,
hahahahahaha... Nampak sgt penakut I ni kan. Tp mcm Ayu jugak lah, klu sambal kicap tu, mesti nak makan yg pedas, sampai meleleh2 air mata pun sanggup jugak ku telan, hehehe...