Wednesday, 2 September 2009

Dah 12 hari berpuasa, baru lah Miss 5 dapat puasa penuh, Alhamdulillah… Pagi tadi masa we all kejut dia bangun sahur, terus meloncat dia dari katil sebab so excited nak makan sahur, hehehe. Miss 10 dah muka tak larat nak bangun pagi dengan tak boleh bukak mata tu tapi Miss 5 sebab first time, segar bugar muka dia :-). But I still bekalkan dia banana n bread at school tadi sebab mana lah tau kan, tetiba dia sakit perut sangat nak makan masa lunch tadi. But when I picked them up today, she told me, “you don’t have to give me snack next time Mummy because I don’t think I’ll eat any more! I didn’t eat anything today so I think I’ll be able to fast everyday now!” :-). Sikit nya confident ke dia cakap, hehehe. But The Other Half and I decided that we’ll still put a banana and a bottle of water just in case. Sebab I don’t want the school to have to call us kalau tetiba Miss 5 sakit perut and nak berbuka but takde makanan langsung for her. Kesian pulak kan…

Now both Little Misses dah start puasa, lagi lah I kena bekerja keras fikir nak buat kuih apa for iftar. Tadi, memang betul2 buntu nak masak kuih apa, pukul 5.15 pun belum start masak kuih lagi, pukul 6.01 dah nak berbuka! Main meals dah siap masak dlm oven tapi kuih yang pening, hehehe. I ended up making pikelets as our kuih. For the adults, I made banana pikelets (kalau bahasa orang kampung, lempeng pisang lah ye, hehehe) and for The Little Misses I made choc chips pikelets. Nasib baik lah pikelets ni senang gilers nak buat so by 5.45, dah siap, hahaha… Tomorrow another day to peningkan kepala nak fikir nak buat kuih apa :-).

DSCF6939

And for main meal, I made savoury quiche and parmesan n rosemary buns. I letak sausages, onions, broccoli, carrots, capsicum dlm quiche tu. Bread rolls tu  I suruh my assistant the BM yang uli so easy peasy for me, tinggal shape n bake aje :-). I letak the bread buns dlm muffin pans so cute aje lah bentuk nya.

DSCF6949

savoury quiche & parmesan n rosemary buns.

17 comments:

fazlinil irma said...

congrats miss 5 dapat puasa penuh hari nie..

anak sedara sy baya miss 5 puasa hr pertama pukul 6.45 dah tak larat sampai x dak suara nak bercakap..sian.

budak2 skrg semangat depa tinggi banding sy dulu..sy umur 5 tahun posa yang yok lg..tgahari nak buka mintak maggi..hehee

ejaescobart said...

kak LG,

bagus btol laa anak dara tu.. konfiden betul leh posa tiap2 ari ek.. harap2 buleh laa tu berposa sampai raya..

haha.. sian laa plak mummy yang pening pala sampai ke raya dok pk nak masak apa ek...

menu ari ni. berselera je sy nengok.. nih yg rasa cam nak pi bukak posa kat Perth ni.. hehehe :P

orkedanza said...

wooowww..miss 5 da ley puasa penuh.

congratz miss 5...

zarin said...

wow! congrats to miss 5!
btw, why why the food here is sooo lajat??
dah bukak puasa pun i still terliur nk mkn lg..

shaz said...

Same here, I still put food in my youngest girl lunch box (she's already 9),even though she is supposed to be fasting, in case if she gets too hungry. Ada hari dia boleh tahan puasa, ada hari dia tak tahan dia makan aje apa yg ada dlm lunch box.

lemongrass said...

Irma,
tu lah kan, memang so proud of her today :-). But I guess sbb buka puasa pukul 6 kan so tak lah lambat sgt nak buka, tu yg best nya for them n kawan2 dia pun ada 2-3 orang yg dah mula puasa penuh so tu yg lagi seronok dia nak puasa :-).

Eja,
tu lah, sungguh confident dia berkata, hehehe. Tp tengok lah mcm mana nanti whether dia boleh puasa penuh ke tak sampai abis :-).
Orang Perth nak balik buka kat M'sia, orang M'sia nak dtg buka kat Perth, wahahahaha

Orked,
thank you :-). I pun seronok tengok dia happy berpuasa.

Zarin,
nampak aje lazat kat gambar, rasa dia maybe tak lazat, heheheh

Shaz,
tu lah kan. I malas nak dpt call fr the school so i'd rather put something for her to eat klu dia betul2 lapar.

QueenJah said...

wah..good girl miaa 5! aunty pon tumpang proud sesgt! Alhamdulillah kan? tolong ciumkan dia bg pihak aunty boleh? sampaikan salam syukur utknya..n to miss 10 diharapkan cekalkan hati ya...

lempeng tu nampak menyelerakan sungguh,

Liasari said...

congrats miss 5!
yup budak skrg lg kuat tahan lapar compared to my time. i was 9 when i first started to fast and itupun on weekends shj! skrg rasa malu dgn my boy & girl coz at 5 & 4 they all dah boleh puasa.

arapink said...

wahhhh miss 5...congratssss :-)

berjaya jugak akhirnya. pasti ler lepas ni dia lebih bersemangat nak puasa abis kan kak min :-)

ain said...

Ahamdulillah dn tahniah utk miss 5 akak igt lg anak2 akak semua start posa at 7 yrs old. and no ponteng2, dh beso kan.

psst...bestnya lempeng min. lama gak akak tak buat lempeng!!

lemongrass said...

AuntieJah,
Memang rasa seronok kan bila anak2 dah start puasa ni :-).

Lia,
memang masa I dulu pun I thnk start puasa at 7-8 mcm tu. I thnk maybe sbb ramai kids yg dah start puasa awal skrg so tu yg our kids pun excited nak puasa sama :-).

Ara,
hopefully lah dia nak puasa sampai habis, jgn hangat2 dah ler, hehehe

Kak Ain,
Miss 10 pun start puasa at 7 and terus full day puasa. Miss 5 ni yg nak start awal so we all let her lah :-).
Orang2 warga 'mas' ni aje ye yg teruja tengok lempeng, hahhaha

Adnazthie said...

Salam LG, tahniah buat Miss 5 n Miss 10.
For LG keep up your good work to serve n cook your family.
Making u a great..great..great MOMMY in the world.

afid said...

waaa..congrats miss 5 dah puasa penuh! hehe..

masz_73 said...

alhamdulillah.. akhirnya dapat juga zahra pose penuh ye... dak iqa pn setakat ni dapat 1 hari jer yg penuh hari lain dia pose sampai jam 4.30 ptg jer sbb terliur tgk cucu maklong dia makan, hehehhe..

Ayu said...

salam k.min....

say congrats to alya ye sbb b'jaya pose penuh.alhamdulillah....raya nnti leh la mintak extra duit raya dr mummy n daddy yek.hehehe...pape pun ayu bangga dgn self confident yg ada pada alya tu.

hm...pasni turn ainnur lak nak kna train pose.la ni dia sibuk kata dia pose.then ayu ckpla...klu pose tokleh minum susu n mkn.abis dia jwb blk...ala....leh la ibu.hehehhee...baru umur 3thn pun.lom tau apa tu pose

Teratai said...

salam LG,

Congrats tu Miss 5. Berjaya jugak dia pose penuh

LG, nak mintak resepi savoury quiche boleh...........pleaseeeeee...terliur la

and nak tanya how u buat lopez segera tu....

lemongrass said...

Adnazthie,
wow, what a nice compliment from you. Thank you :-).

Afid,
thanks, seronok dia :-).

Masz,
hehehe, cucu Mak Long tu pun apsal lah makan dpn dak Iqa :-). Sian lah budak tu kan...

Ayu,
Zahra lah yg baru mula pose, Alya dr dulu2 lagi dah pose, hehehe... Ainnur tu kira pose lah dr bfast ke lunch, hehehe...

Teratai,
link savoury quiche tu http://www.taste.com.au/recipes/788/impossible+quiche . Tapi you can isi whatever you want in it. I slalu letak ikut apa yg ada dlm fridge :-).
Lopes tu you click kat link MyResipi yg I letak kat N3 dated Wednesday, 26th August 2009 ye. Tuan punya resipi tu dah bagi cara2 nak masak lopes tu dlm licrowave step by step. Cuba lah you, mmng senang sgt2 nak buat :-).