Saturday, 5 September 2009

Dah half a month of Ramadhan gone, rasa macam kejap sangat kan. And malam ni we all ada jemputan berbuka kat rumah a friend of ours which was so nice sebab I didn’t have to cook dinner, hehehe…. And they cooked lovely food so lagi lah bestnya. We all makan macam dah seminggu tak makan especially The Other Half, siap bertambah2 :-). Miss 5 pun makan banyak, ye lah, dah puasa sehari suntuk, mestilah hungry kan, hahahaha…. Anyway, biasalah kan, I had to make something to bring along to the buka puasa, tak kan lah nak bawak tangan kosong aje…

And this are what I made.

DSCF6960

DSCF6963

Kalau you all tengok nama brand kuih ni kan, nak tak you all makan? hehehe….. Brand ni from Indonesia and I have no idea what the name meant in Bahasa Indonesia but I certainly know what it means in Malay, hahahaha. Masa The Other Half tengok packet ni, dia pandang I pastu dia tanya, “Doesn’t that mean something in Malay?” :-). I said to him, “I know but it’s from Indonesia and it must have meant something completely different.” Brand ni femes kat kedai2 asian kat sini, pastu macam2 jenis kuih lah ada. Nanti lah, I’ll try buat kuih dia yang lain and see rasa dia macam mana.

But I malas buat dlm cups, I kukus aje dalam loyang so tak lah mengembang macam bunga. The taste is ok, biasa aje rasanya, macam rasa apam kukus indon. The kids like it.

DSCF6965

And I also buat murtabak segera resipi Minami133 kat MyResipi but inti dia I tambah frozen peas. Kuah cicah dia pulak I ikut resipi Cik Mat yang femes tu :-). Even The Other Half kata sedap betul cicah murtabak segera ni dengan kuah bawang tu, hehehe. See, I can do other Malay kuih as well, not just lopes or keria or buah melaka aje, hahahahaha…..

20 comments:

fazlinil irma said...

kak min...
kita sehati sejiwalah..ececeee
semalam kitorang pun berbuka makan murtabak segera..

tak pandang dah nasi..sume pakat makan murtabak je..hehehh

Rahmath said...

Hi Mynn,
Apa sajer yang you masak, semua nampak menyelerakan mata I. Anyway masa I pergi Jakarta in April, I pun nampak brand nie kat Supermarket, I ngan hubby tak leh tahan gelak..brand PONDAN ! Just to buktikan ngan kekawan, I siap beli adunan Brownies Kukus. I asked an Indonesian friend, and she said it is just a brand name :)
Agak2 kalau ada kat M'sia, laku tak brand nie ?

petunia merah jambu said...

kak min, bolu tu dlm bhs jawe bmaksud kek... takkan tak pernah dengar bolu gulung nenas... bolu lapis... kek ni mmg sedap,spongy2 skit n wangi kan. even yg homemade pun sedap.

lemongrass said...

Irma,
best kan buat murtabak segera ni, sedap n senang betul nak buat :-). I ni klu benda simpe2 ni mmng suka betul, hahaha...

Rahmath,
Hehehe... masa we all tengok brand PONDAN tu pun pandang 2-3 kali sbb takut we all yg tersilap baca :-). I rasa sure the company heran kan sbb apsal barang2 diaorang tak boleh nak tembus pasaran M'sia, hahahaha...

Pink Petunia,
Nama Pondan tu yg we all gelak kan bukan nama bolu tu, hehehe... I masa kecik2 memang membesar dgn bolu lapis n bolu gulung sbb my arwah nenek tiap2 raya mesti buat. How I missed my Arwah Nenek's bolu :-(....

azah said...

salam min..sedapnya nampak 'bolu' tu..merekah2, kalau ada kat sini memang nak try jugak..tapi sebab brand pondan..tak ada pulak walaupun dekat..apalah diorang ni, nak market internationally tp tak prihatin terhadap penggunaan nama...

ain said...

senang gak ada kuih readymade ni kan. sgt perlu bila ada tetamu nk dtg on d spot.

hAri ni akak pun plan nak buat mini murtabak gak. mudah2an menjadi lah. asyoik tangguh aje.hehe

n.a.n.i.e said...

bolu kukus tuh nmpk menarik sgt..kalo rajin nk buat gak..tp tak leh pakai tepung segera.. jenama tuh tade kt cni.. :)

mkn murtabak ngn kuah bwh baru la kick kan, kak..

arapink said...

glemer tul pondan kat sana yer...hahaha

dah lama idop, ara tak gemar makan murtabak...iskhhh...rugikan...kkekee

cantik tul bolu kak min...menyelerakan tekak sehhh...muahaha

lemongrass said...

Kak Azah,
tu lah kan, rasanya klu kat M'sia mmng takde sape yg nak beli kuih brand tu, hehehe. Kat sini, takde sape kisah nama tu, so tu yg snng nak pasarkan :-)

Kak Ain,
A'ah, mng snng ada kuih ready made ni, cuma rajin dgn tak aje lah membuatnya, hahaha. Dah buat murtabak mini tu? :-)

Nanie,
Bolu tu rasanya bnyk resipi kat net klu nak buat sendiri, tp biasalah kan I, ada malas sikit tu yg pakai tepung ready made, hehehe
Dulu I tak suka sgt kuah bawang yg dijual kat pasar tu, rasa mcm tak sedap sgt but yg ni kenalah dgn tekak we all :-).

Ara,
Bolu pondan mmng nmpk menyelerakan kan, muahahahaha....
Lah, apsal tak suka murtabak? I tak lah minat sgt2 tp klu ada tu, I makan lah, hehehe...

masz_73 said...

muahahhahahhaha... x leh tahan tgk nama brand kotak bolu indon tu.. :)) dak zery pn gelak sama.. bila i tunjuk kat dia.. haihhhh cam x de nama lain.. gaknye kat sanun nama tu pemes kot... wakakkakakka...
neeway murtabak mu mengancam jiwa ku... bak 3 keping!! :P

ummu_hanis said...

hai min. ada sorang kawan ummu paling suka buat bolu kukus mawar tu dan bawak ke sekolah kalau ada jamuan. tp skrang dah tak bawak lg dah sejak ada satu hari sorang cikgu lelaki telah translate nama kuih tu. hahaha. kesian kawan tu.
tp yg ruginye tak dapat la kita rasa kuih bolu kukus die yg sgt sedap tu lg. hihihi.

lemongrass said...

Masz,
kalau bwk dak Zery gi kedai asian kat sini n dia tengok sebaris kotak pondan ni kat atas shelf tu, mau mengekek2 dia sampai guling2 kat kedai tu agaknya, hahahaha...

Ummu Hanis,
Bolu kukus mawar ni pun femes gak ye kat tempat you? hehehe. Kawan you buat sendiri or beli paket mcm I punya ni yg ada nama pndan tu, hahaha...

K.Nor said...

hihihi.. gelak dulu.. mmg tergelak bila baca nama brand cake mix tu.. :) min, banyak nyer buat murtabak mini.. abis ke tu. bak sini sket

RiShaZalia said...

kak LG.... "PONDAN" ke? hehehehe... mengekek-ngekek org nak gelak ni... berair mata dah ni... hehehe... kalau le org2 indon tu ape makna dlm bahasa melayu kat malaysia ni kan... mesti dorg x letak jenama tu... hehehe. Murtabak manyakkkk nyerrrr... mabelessss

Ayu said...

hahaahhaahahaa.....lawak tul la.ada sorg mamat tu smpai pelik muka dia tgk ayu dok gelak sesorg.apalg klu bkn psl brand kotak bolu tu la.tu pun nsb baik namanya bolu....klu bulu...lg le sgt.aaddeehhh...cramp perut ni sat.heehehe....

ummu_hanis said...

kawan ummu buat sendiri. pakai aiskrim soda. die buat mmg betol kembang mcm bunga. sebab tu the mens says itu bunga die. hahaha. kesian die.

lemongrass said...

K. Nor,
Apalah nama mcm tu kan, hehehe. Murtabak tu dah habis semuanya sbb bwk gi berbuka kat rumah orang kan, hehehe...

Lia,
pondan tp sedap, wakakaka... I nak makan pun gelak dulu sbb teringat nama nya :-).

Ayu,
Bulu pondan, wakakakaka.... Adeh, teruk betul lah kan namanya!

Ummu Hanis,
Kesian dia kena ejek kan. Skrg semua orang tak dpt rasa bolu mekar dia lah ye :-).

Ayu said...

k.min...klu namanya jadi bulu pondan,ayu rasa mmg tak laku la premix tu.hahahhaa....tak sanggup ayu nak m'belinya.hehehe..

azieazah said...

LG... kalu tiap kali Ramadhan U belajar 1 resipi baru, tahun depan tambah lagi jd 2 resipi baru.. hehehe...

Bila anak2 U dah besar, U cukup terror dah nak ajar diaorang, kan? hehehe...

Bila nak tunjuk baju-baju raya lak?

lemongrass said...

Ayu,
hehehe... tak berani nak bukak packet tu ye sbb takut nak tau apa kat dalam nya :-)

Azieazah,
I ni semangat mmng berkobar2 nak buat kuih macam2 tp bila dah nak dekat buka tu, rasa malas betul nak buat kuih mcm2, hehehe..
Baju raya kena tunggu hari Raya baru we all gayakan :-)