Monday, 31 August 2009

Sekejap aje dah 1/3rd through the Ramadhan month kan. In another 10 days, mulalah lagu2 Raya berkumandang kat radio kan. Dulu I selalu dengar Era online bila bulan puasa sbb nak dengar lagu raya but bila dah ada cd lagu raya ni, cd tu aje lah yang I pasang bila tengah mabuk kepayang nak rasa bahang hari raya :-). The Other Half pun dah tau kalau nak dekat2 Raya, memang sape pun tak boleh play any other music except Raya songs, hehehehe. The Little Misses pun tau yang bila Mummy dah start pasang lagu Raya tu, maksudnya Raya memang dah nak dekat lah :-). I pun sekarang ni tengah pilih lagu raya yang paling senang for The Little Misses and The Other half to hafal so they can sing it for the blog. Miss 10 kata dia nak sangat2 belajar nyanyi lagu raya, wahahaha…… Tunggu aje lah ye the comedy video ni nanti, sure nya lah you all akan gelak mengekek2 di malam Raya nanti, hikhikhikhik….

Malam ni as usual I just recycled the same old same old kuih for Iftar. We had paratha puffs and nutella scrolls. I’d rather make kuih yang The Little Misses and The Other Half gerenti makan instead of buat something yang I was2 diaorang akan makan, hehehe. Like tonite, memang habis langsai the kuih sebab memang diaorang suka. I teringin nak buat kuih kaswi, tepung pelita, tepung gomak..tapi rasanya yang makan nanti hanya I and maybe The Other Half a bit. So, baiklah I buat nutella scrolls, kuih keria and paratha puffs hari2 kan sampai nak termuntah diaorang makan, hehehe….

And our main meal tonite pun recycled from last week. Ini leftover from last week, fettucine bolognaise. I altered it into pasta bake by adding white sauce to the pasta mixture and grated cheese on top. So, jadi lah fettucine bake :-).

DSCF6929

DSCF6932

Kalau I tak recycled our dinners, nanti terbuang aje jadi makanan the worms. Tak baik kan membazir bulan puasa ni, hehehe…

12 comments:

Ayu said...

salam k.min...wwaahhh!!! 1st time jd org pertama bg komen ni.bangga sat! hahahaa...

btw mmg b'jasa betul magic esbok akak tu kan.byk khazanah dlm tu.ayu lak klu mknan yg disimpan lbh dr 3hari...jwbnya bakul sampah la tlg mkn kan.iiisskkk...m'bazir betul!

lemongrass said...

Ayu,
clap3x, hahahaha...
Dlm magic esbox tu mmng ada mcm2, segala benda Akak sumbat dlm tu selagi boleh, hehehe. Tapi bulan puasa ni kan, rasanya lagi bnyk buang makanan dr bukan bulan puasa sbb takde sape nak makan leftovers masa lunch :-(. Rugi kan!

Ayu said...

tu la...sama mcm ayu gak.3hari cuti ni ayu masak la sementara ada masa nak buat mcm tu.klu dah keje sure tak sempat...t'kejar2.mcm last friday ayu smpai umah dlm kul 7.10.train delayed...ujan pun yu redah je sbb klu tunggu teduh sure b'buka dgn air ujan.hb ayu lak juz sempat tapau roti john since dia pun keje shift ptg.jd la...buat alas perut dulu

nas said...

sedapnya..lapar lak tgk makanan yg akak masak..esok dah x blh makan bukan nak bedah dah..huhu

QueenJah said...

Kalu boley, aunty nak sangat dgr lil misses nyanyi lagu raya nyanyian Rahimah rahim tu, boleh lah eh?
wording dia pun senang. bila2 free LG ajarlah derang nyanyi lagu tu n rakamkan, buat hiburan peminat2 di sini...bukak youtube boleh jumpa lagu tu..

antara wording tu..

selamat berhari raya
ucapan ku utk semua
kita mengeratkan semula
hubungan saudara yg terpisah

yg jauh berkirim salam
yg dekat berkunjung2an
maaf dipinta dan diberi
semoga ikatan berkekalan abadi..

kalu cik som dengar lagu ni harus2 cair cendol dia her3..

arapink said...

waaahaaaabbbbb....tak sabar nak tengok Miss 10 nyanyi lagu raya...

kak min, lagu nih..
"mintak mak, duit seposen, saya mahu makan kenyang perot kosong"....mesti gempaklah nanti....hahahha

QueenJah said...

MY VERY SPECIAL REQUEST har7x...mcm budak kecit kan?

Nanti sebelom lil misses nyanyi mintaklah dia ckap tat - tat song is specially dedicated to misomuffins from ME! ahark7x

don poget it, ha! hopefully la u can..
after tat nak suruh lil misses nyanyi berapa banyak lagu pon boleh! demi memenuhi permintaan peminat2nya di sana sini situ siti..

yg pasti aunty yg first request, har7x
(aper ler pose2 wat peghangai lagu ni kan?) ampunn

mrswongjowo said...

LG,
jangan lah cepat sangat nak raya...I tak ready lagi! Banyaknye benda nak kena buat lagi...:)
Best lah freezer you can fit anything and everything...wonder how BIG he..he..

masz_73 said...

waaaa.. mmg x sabar nk dengar little misses & other half nyanyi lagu raya... sure jadi lagu hot dibulan pose/raya nnt.. hehehhe :)

arapink said...

lirik lagu tu ara ubah...dah jadi carca marba...hahaha

maklumlah...nak raya 2 ni, kepala asik ingat $$$$$$$ jer...

nak beli kuih tart nenas @ boleh makan dengan jakunnya....

miss 10 & miss 5, jgn nyanyi lagu sedey2 taw...kang mummy tingat kampung lak...heheheh

azreen1006 said...

err.. sorry to interrupt.. cannot tahan myself but to comment :p..

saw your link in my frens blog.. being me who sometimes like to nose around other's ppl's blog to just read and see how other's live their life, i find that your blog is rather intresting.. ehehe..

and of course.. tooooo many tempting food posted.. wahaaa.... Puasa nih.. bukak food pictures, my colleague was like "Puasa2 bukak gambar makanan ke?"

anyway.. enough of my crap bambling.. just nk cakap.. nice blog you got here (wah panjang2 bebel, it comes to this conclusion? :p)

anddd.. you hace cute 2 little miss 10 and miss 5 :D eeheheh

oklah.. sorry if i mengacau :)

lemongrass said...

Ayu,
nasib baik lah kat sini takde traffic jam mcm kat 'M'sia tu, klu tak, berbuka dgn roti lah we all hari2 sbb tak sempat masak, hehehe

Nas,
Akak doakan the op berjalan dgn lancar nya and boleh lah u bergaya dgn lutut baru masa raya nanti :-), even though probably still in cast ye.

Auntie,
wahahaha.. Mummy dia pun tak tau nyanyi lagu Rahimah Rahim tu, lagi lah The Little Misses :-). Nanti kena cari dlm album lagu raya we all ye.
Susah jugak ye bila ada request ni, camni kena ajar The Little Misses macam2 lagu.

Ara,
I pun suka lagu tu.. especially part 'mintak mak kuih sepotong, saya mau makan kerna perut kosong'
hehehehehe.... Lagu sedih takpe, kita dah biasa raya kat perantauan,hikhikhikhik...

Mrswongjowo,
I pun banyak lagi yg tak ready utk raya ni.Hopefully sempatlah ready sebelum raya kan, hehehe. Freezer I tak lah besar mana, tp cukuplah utk we all ni,hahaha

Masz,
wahahahaha...terbahak2 nanti you all dengar diaorang nyanyi. Klu tgh makan kuih tart, sure tersedak2 bagai :-).

Azreen,
thanks ye sbb sudi singgah my blog and sudi bagi comment:-). Kalau sudi, singgah lah lagi, boleh lah tengok pictures of my food lagi and my ntah apa2 nya rambling :-)