Wednesday, 26 August 2009

Hari ke 5 puasa and I still buat kuih lagi for buka tadi, caya betul lah, hahahaha… Hari ni macam hangat2 perasaan aje nak buat kuih, kejap rasa macam so motivated nak buat kuih macam2 (especially tadi masa at work). Tapi bila dah balik rumah, rasa malas betul nak angkat bontot dari depan pc nak belek2 recipe. But then bila pandang muka Miss 10 and bila dia tanya buat kuih apa for iftar, terus teruja balik nak buat kuih, hehehehe…

And since dah teruja, terus teruja sampai buat 3 jenis kuih you! Alah, tapi bukannya buat banyak pun, setakat 1 piring each untuk menjamu selera sebelum dinner tadi.

DSCF6903

Our kuih muih for the 5th day of fasting, lopes segera, paratha puffs and goreng keledek. Lopes tu I guna resipi Kak-e yang teramat lah simple nya. Guna microwave aje untuk masak pulut tu. For us, dah cukup sedap lah but for the traditionalist, maybe they would be outraged sebab tak kukus and tak tanak the pulut, hehehe… Takde masa wehh nak me nanak pulut (actually bukan setakat takde masa, tak gheti pun sebenar benar nya :-)). Paratha puffs tu I guna inti kentang, peas and daging but guna roti paratha frozen tu as the kulit. The Other Half and The Little Misses lagi suka kulit yang guna roti paratha ni but I still like the old kulit karipap. Then keledek goreng tu sebab I yang teringin nak makan. The Other Half pegi tabur chicken salt and makan dengan sos tomato keledek goreng tu! Dia kata lebih kurang macam makan potato chips aje kan, tu yang dia makan dgn tomato sauce! Hisshhh, hehehe… (memang tak boleh bawak majlis betul lah ;-)).

DSCF6905

Our dinner pulaknya, fettucine bolognaise. The Little Misses dah tak larat nak makan by dinner time sebab dah kenyang makan kuih muih, hehehe…

Psst… esok malam & Friday nite we all berbuka bertiga aje sebab The Other Half kena pergi Sydney. Apa ye yang best untuk I masak and melantak sorang2 masa berbukawhile he’s away? Dalam kepala I dah terbayang macam2 nak makan ni sebenarnya tapi bila terfikir yang I jugak kena masak, terus hilang ke ‘excited’ an tu, hahahaha….

22 comments:

ummu_hanis said...

hihihi. kelakar biler awak berangan nak masak ape while hubby is away. sama la kite. biler makan ngan anak anak je mula la keluar menu melalut lalut. sebab hubby saya tu jawa tipikal. kalau makanan pelik sket je mula ler die konpius nak makan. jadi kalau nak makan yg pelik pelik, tunggu die takde. hihihi. tapi mmg la lemah sket biler tekenang kene masak sendiri tu. saya selalu kan berangan la kunun cam nigella lawson biler dok kat dapo. hihihi. semangat ler sket.

KKPL said...

That's the beauty of having kids...always willing to cater to all their whims especially during Ramadan..;) Me dont know how to tanak pulut either;) And i dont own a microwave due to my microwaphobia..mueh he he..Nevertheless..it's never too late for me to try and learn to tanak the pulut..hmm..we'll see..;)))

Yat Maria

mrswongjowo said...

Mee Goreng, Cucur Bilis , Apam Balik...sedap gak or can also wat cucur udang...Semua tu simple je kan..he..he..Tapi kalau I husband tak de bulan puasa jawapnye gi rumah mak ler..mak usually buat roti canai makan dengan asam pedas besssssssst..(menantu Jawa dia tak suka makan ni he..he.)

arapink said...

memang caya betul lah kak min nih...hehehe...

ni kalau kat sini leh niaga kat pasar ramadhan nih...kekeke

Nadia Dzai said...

mmg laaaa boleh bukak kedai kuih nie ;p ;p

.tunfrida. said...

cayok laa kak LG.
orang di perantauan lagi rajin dan menu bermacam-macam dari orang ditanahayer ni, cemmana ni [berkata kpd diri sendiri]....

RiShaZalia said...

kak...lama dah lia x skodeng umah akak. malamni liawat projek senyap2 singgah umah sume kwn2 blog list lia... hehehe.... nampak mcm2 kuih ade dlm gobok umah akak la.... rajin betul buat lopessssss.... ari tu nampak umah kak hana pun ade gak.... rajinnyaaaaaa

ain said...

akak pun sama gak, bila hubby away aje mulalah teringin nk mkn tu ni, tp bila fikir akakkk jugak yg kena msk, terus tak jd, beli aje lah.hihi

psst....1st time tau yg pulut boleh masuk microwave aje.

~Am said...

wow...rajinnya akak buat kuih for small portion....erm, what for buka? nasi kerabu, ayam masak merah, cucur udang...yada yada

Ayu said...

salam k.min...ayu ingatkan yg ijau tu buah melaka,rupanya kuih lopes eh.hm...mlm td ayu b'buka dgn ank2 je.so trs mkn nasi sbb mmg takde beli kuih pun masa dok tapau lauk tu.

hm...setakat ni ayu lom terasa nak mkn pape lg.sbb tu menu b'buka pun biasa2 je.tak tau la klu dah lps 10hari pose baru terasa nak mkn yg pelik2.hehehe....oh...ada! terasa nak mkn apam balik garing la plak.iiisskkk...

masz_73 said...

amboiiiiiiii..menu kuih muih mcm nk bukak bazaar ramadhan jer.. hehhehe.. i syorkan u buat bazaar ramadhan kat perth tu.. sure laku.. :)

Rahmath said...

Hi Mynn,
Cewah...semangat lah you, rajin. I semalam try kuih talam suji resepi Kak Hanieliza, jadik lah..oops bangga lah kejap.I tak pernah buat lopes lagi, mungkin I akan try sbb family I suka kuih tue. Actually this is the second year I buat kuih kat umah utk berbuka, before this I selalu pegi Bazaar Ramadhan jer and I end up buying too many things which end up kat dustbin. Bye..

Azita said...

rajinnya min buat banyak2 kuih. k.ita sekadar satu kuih je itupun kadang tak de buat pun... lopes pulut memang sedap!

ceritacherita said...

I'm your new reader. Seronok byk your blog and u sgt2 rajinnya memasak & pandainya masak memacam. Ah terliur tengok fettucine bolognaise tu.

Suzie said...

kelapa yg salut lopes ni pun instant ke?cantik la pulak kelapanya tu ;-)

lemongrass said...

Ummu Hanis,
tu lah kan, bila dah ada family ni, mmng slalu masak ikut citarasa diaorang. So, bilah hubby takde, baru lah terfikir nak masak mcm2 yg ikut tekak kita tp slalu nya bila hubby takde, I ni terus malas nak masak, hehehe..

Yat Maria,
I can't be bothered now to learn how to tanak pulut sbb I know how to cook it in the microwave now, hehehe....

Mrswongjowo,
I memang plan nak buat mee goreng mlm ni sbb simple n I suka :-). Tapi kuih muih tu I malas nak buat, hehehe...

Ara,
camner nak niaga kat pasar ramadhan, I masak kuih cuma sepinggan kecik aje, hehehe...

Nadia,
klu nak bukak kedai kuih kena rajin, I ni angin malas slalu dtg :-).

Tunfrida,
sbb kat perantauan ni lah, tekak ni mcm2 pe'el. Segala benda mengidam nak makan masa bulan puasa ni. Klu we all kat M'sia agaknya dah tak mengidam sbb slalu jumpa kat pasar malam, hehehe

Lia,
Mak Yung Jepun tu dia lagi rajin, dia tanak pulut tu. I ni malas, masak aje dlm microwave, hahaha

Kak Ain,
hikhikhik, best kan klu kat m'sia, beli aje lagi senang. I pun teringin mcm2, tp malas betul nak masak sbb yg nak makan nya I sorang :-).

Am,
Klu buat bnyk2, nanti semua masuk cik Tong :-). I dah lama nak makan nasi kerabu ni tp setakat nak makan sorang n mcm2 kena buat, terus terkubur hasrat, hehehe

Ayu,
I pun ingat nak terus main meals aje sbb senang tak payah masak kuih bagai tp kesian pulak kat Alya n hubby. So, kenalah jugak buat kuih:-)

Masz,
Tak kuasa I nak bukak bazaar ramadhan, hahahaha

Rahmath,
wahh, clap3X... menjadi your talam suji :-). Best kan klu menjadi kuih yg kita buat ni. I ni berangan nak jugak buat kuih talam tp tak tau lah ada yg nak makan ke tak....

Kak Ita,
tu yg I buat sikit2 aje tp bnyk jenis so semua dpt merasa :-).

Ceritacherita,
thanks sbb sudi singgah my blog. I bukan rajin mana tp since dah ada anak2 n hubby yg suka makan, kenalah I belajar masak n kenalah I rajinkan diri masuk dapur, hehehe

Suzie,
a'ah, kelapa shredded dlm packet aje. I beli yg mmng moist sikit so sedaplah sikit bila tabur atas lopes n buah melaka :-)

Kakda said...

hari tu nampak cili jeruk so maybe boleh goreng mee basah. buat laksa asam menyelerakan. Ikan bakar cicah air asam pun best you.

m y a l i s h a said...

sis, lopes itu nampak sedap la.. my fave kuih masa ramadhan ni.. nak try la nanti.. senang je kan..

kelakar la ur other half..siap tabut chic salt n tomato sauce kat keledek goreng.. hahahaha.. gaknya dia nampak taht keledek mcm potato wedges.. sedap ke sis?? kakakaka

lemongrass said...

Kakda,
Mlm tadi I buat mee goreng mkn dgn cili jeruk, mmng sedap, hehehe. Mlm ni tak tau lagi nak masak apa.

Myalisha,
Memang senang masak lopes resipi ni. I tak lalu nak makan keledek goreng tu dgn tomato sos, rasa mcm buang negeri aje pulaknya klu I makan mcm tu, hehehe...

nas said...

wah terpegun seketika nas tgk masakan akak..walaupun menetap di luar negara n mix bangsa akak tetap x lupa masakan kita..nas bangga tgk anak malaysia mcm akak..cute anak2 akak..rajin2 la lawat blog nas n tukar2 link..http://nasruladli-nas.blogspot.com/

apple said...

LG, kite suka makan keledek goreng dengan sambal kicap. pakcik mat salleh tu pandai tak makan sambal kicap. btau dia lagi sedap dpd makan ngan sos tomato. hehehe..

lemongrass said...

Nas,
dah tekak kita membesar dgn makanan melayu kan so tu yg kdg2 mesti nak makan kuih muih melayu jugak and since I'm the cook kat rumah ni, orang lain pun kenalah belajar makan sama, hehehe...

Apple,
My hubby tak suka makan sambal kicap or sambal belacan, so tak boleh lah dia nak try makan keledek dgn tu, hehehe...