Friday, 21 August 2009

I wanted to do something different this Ramadhan for everyone who comes to my blog. Saje je buat menghiburkan hati (i.e gelak mengekek2) when you listen to The Little Misses especially Miss 10. Hope you enjoy the short video I've posted :-).


video


Ini sebenarnya 'Take 2' of this Ramadhan greeting. 'take 1' terpaksa di cut short sebab Mummy as the camerawoman tak tahan gelak mengekek2 bila dengar Miss 10 sebut all the Malay words. Baru aje dia sebut 2 patah perkataan, I've burst out laughing, hehehehe... Lebih kurang sama aje macam Mummy bila cakap jawa :-). Kalau my Mak dengar I cakap jawa, mengekek2 diaorang gelak, muahahahaha....


Like The Little Misses said in the video...

Selamat menyambut Ramadhan al Mubarak. Semoga semua our ibadah during this holy month be blessed by Allah and be accepted by him. Stay safe and try not to overeat ye :-).

I tau ramai yang makan dinner best malam ni sebab nak sambut puasa kan but since tekak kat rumah ni jenis yang tak kisah so I masak pizza aje lah :-). We all pun kalau sahur, setakat makan toasts aje yg lalu pun. I cuma minum kopi an dminum air aje, hehehe... Esok kena bangun pukul 4.45 nak bersahur and iftar pulak pukul 5.55 rasanya so tak lah lama sgt kan :-).


salami pizza..

41 comments:

n said...

takkk tahaan kena gak komen after being such a silent reader...
dgr yr eldest ckp malay..
ka pa da...jgn mare

lemongrass said...

N,
itu yg I kena buat 'take 2' sbb I tak tahan gelak dengar dia cakap melayu..Macam apa aje kan, hahahaha

liana m. said...

salam kak, sy pun nak komen gak lepas tgk video ur kids(selama ni pun super silent reader gak, tp hari2 pun visit ur blog.haha :) ). soo cute la ur little misses. btw slmt menyambut ramadhan to u n ur family :)

aliadijamina said...

Salam kak Lg, Selamat Beramadan buat anda sekeluarga... hehehehe, okey apa bahasa melayu nya.

J.U.L.I.E said...

hi...i am your silent reader..nice your blog..comel sgt anak2 u..x tahan ketawa dgr diaorg speak malay.., upload la lagi video diaorg..bleh i ketawa lagi...hehehehe

Adnazthie said...

Salam Ramadhan buat LG sekeluarga. Semoga Ramadhan kali ini memberi seribu hidayah dan berkat untuk kehidupan kita semua.
Buat anak-anak yang comel SELAMAT BERPUASA.
Salam ukhuwah dari kami sekeluarga.

Nadia Dzai said...

ahaha cute laa.. tap kaka nampak pemalu sikit ;D

Apepe pon selamat berpuasa! :D

nora-corner said...

cutenya...dia ckp melayu..suka ulang2 tengok..he.he..he..

Jiya said...

macam seksa no cakap melayu tu. sampai nek berkerut kening jiya ni hah. akekeke... cute dak2 comel ni. selamat berposa, bersahur n berbuka (skali lah ucap... ekekeke) wat akak n famili

niza salleh said...

so sweet...when miss 10 speak in malay. xpe2 training tu.salam ramadhan tuk kak LG sekeluarga.

Kakda said...

selamat berpuasa. Thanks to the kids bersungguh sungguh nak cuba sampaikan message. Best giler n cute voice too.

arapink said...

sweetnya :-) suka dengar Alya cakap Melayu....ulang-ulang lagi tengok....hehehe

Selamat Berpuasa Kak Min :-)

Rima said...

Hv a blessed Ramadhan LG..

Azita said...

tak sabo2 nak tunggu LMs mengeluarkan tiap patah perkataan.. dan akhirnya berjaya juga!!! tahniah! dan selamat berpuasa utk min sekeluarga especially to zahra....

ain said...

hihihiiii....so cuteeee!!!! miss 10 punya BM pekat giler.hehehe

akak pun sama mcm min gak. sahur mkn apa yg ada je. hubby n anak2 tak makan sgt time2 sahur. mana yg afdal aje.

azah said...

min...kahkahakah..siannya kena paksa ckp melayu.boleh la tu..chinese students kat my school ckp melayu pun lagi teruk, cuma mereka laju sikit je dan slang chinese la..happy first day ramadhan to u and family

lemongrass said...

Liana,
thanks ye sbb sudi singgah my blog hari2 :-). Nasib baik lah diaorang tak kisah kena paksa buat video dgn I, hehehe. Selamat menyambut Ramadhan utk you too.

Alia,
bahasa melayu gaya omputih,hehe. Selamat berpuasa untuk you n family ye.

Julie,
thanks sbb sudi singgah my blog ye. Video ni aje yg Miss 10 ckp melayu, kena tunggu raya lah ye before I buat another video melayu,hehe

Adnazthie,
thanks for the wish ye. Selamat menyambut Ramadhan untuk you sekeluarga and semoga Allah terima segala ibadah kita.

Nadia,
hehehe....pemalu sbb dia tau sure kena gelak punya lah bila orang dengar dia ckp melayu :-).

Nora,
I pun ulang2 dengar sbb deronok gelak kan diaorang, hehehe...

Jiya,
kening you berkerut, kening Mummy dia lagi lah kan, hahahaha... Selamat menyambut puasa ye

Niza,
dia setakat perkataan yg pendek2 boleh lah tp klu yg panjang2 tu, susah sikit lah nak sebut, hehehe

Kakda,
selamat berpuasa juga :-)

Ara,
ckp melayu gaya mat saleh, hehehe. Selamat berpuasa to you too.

Rima,
Same to you, have a safe and blessed Ramadhan. Can I link your blog to mine? Hope you don't mind :-)

Kak ita,
Nasib baik lah I tak tulis karangan kan, kalau tak, mau jenuh semua orang menunggu, hahaha....

Kak Ain,
Sure seronok cikgu BM dengar kan, hehehe... We all tadi sahur dgn kurma, kopi n toast aje.. Itu aje yg lalu nak telan :-)

Kak Azah,
hehehehe... Mummy yg sadist betul, paksa anak ckp melayu ;-).

Rima said...

Sure.. no worries!

ZaritH said...

ya allah cutenye little misses...
lembut aje suara...ayu2 gitu..
salam ramadhan kak LG.. ala2 salam ramadhan dua benua lah ni...

Rahmath said...

Hi Mynn,

Selamat Berpuasa to you and your family. Loved your girls on the short video posted, cute sangat dgn slang dia. Anyway, I tengah pikir menu berbuka hari nie..apa pula menu you ?

alina said...

Akak..drooling neh tengok piza mu............Pose..pose..pose..

kardina said...

salam kak lemon,
nak komen jugak ni..
suara akak sedap la.. hehehe

selamat menjalankan ibadah puasa to you and family..

regards,
mishaZ

katak_78 said...

ramadhan al-mabarak..ehehehe..so seweeeet.....heh..ni mmg anak mat salleh pure nie! mummy dia kena ajar a Malay word a day to pronounce everyday..kalo tak habeh la bunyi cam jawa ajewww...ehehehhe...neway..so cute la kak LG...

lemongrass said...

Rima,
Thanks :-)

Zarith,
itu sbb diaorang tgh tak menjerit, klu tgh gaduh2 n menjerit2, sakit telinga dengar, hahahaha..
Memang betul Salam Ramadhan dua benua kan ;-)

Rahmath,
Selamat berpuasa to you & family as well :-). Tak pergi Bazaar Ramadhan ke this weekend? I think I nak masak roast chicken with all the accompaniment today for mains and doughnuts utk berbuka puasa, hehehe.. Hari2 mcm ni, pengsan I!

Alina,
pergi main jauh2 sana, tak boleh masuk sini masa tgh pose, hehehe..

MishaZ,
muahahaha..tak tersedar yg my mouth masa tu dekat sgt dgn mike the camera so tu yg mcm sedap aje bunyinya,hahaha...
Selamat berpuasa for you as well

Katak_Ayu,
Nasib baik ada keturunan jawa kan, so ok lah klu accent diaorang ckp melayu ada sikit2 mcm orang jawa ckp melayu, hehehehehe...

Ms AiReEn MoHd said...

hahahaha...suker nyer aku dengo anak kakak ni cakap...ulang 3 kali okeh...kekekekek jap nak ulang lagik....chumel okeh tang cakap malay tuh...menguuuuu....capkan...kekekee...miss 10 u r so cute babeh...leh plak correct kan adiknyer...mubarak tu..alallaa akak video ni mmg chumel okeh...

Zack Abd said...

A'kum K.LG,

aduhaiii...sakit perut gelak tgk anak2 akak ckp melayu. comei! hee hee hee. well at least they tried kan? and not bad ;)

Anyway, salam Ramadhan buat akak and family. Best nyer puasa time winter. Kat Jpn tgh summer tak ingat, matahari and humidity tayah ckp ler :p but itu namanye dugaan kan..hehehhe..

Tak sabar nk tgk ape akak akan masak for bulan puasa ni!

Mat Gebu said...

Alahaii..soo sweet lah depa berdua ni....sweet macam sapa lah agaknya kann...hehehe

lemongrass said...

Eryn,
I yg tukang ambik video tu pun sikit nya control ke tak nak bagi gelak bila dia ckp melayu, muahahaha...

Zack,
wasalam :-). Salam ramadhan utk you too. Puasa masa Summer ni mmng betul2 mencabar dan menguji kesabaran kan..banyak pahala you, hehehe...

Cik Mat,
mesti lah se sweet Mummy Jawa dia kan, wahahahaha

nOllY dOllY said...

uish...bm dia siap slang oz tu...
tu psl pekat semacam je.. :)

Salam Ramadhan utk akak sekeluarga.

lemongrass said...

Nolly,
sikitnya susah ke dia nak sebut 'mengucapkan' sbb lidah nak sebut gaya mat saleh kan, hehehe
selamat menyambut ramadhan utk Nolly sekeluarga ye

Ayu said...

alalalaa.....kuitnya dgr anak dara tu spekong melayu.kesian tgk alya t'kial2 nak baca text yg mummy dorg sediakan.buli ank s'diri ye? hehehe...pape pun ayu suka dgr slang dorg tu.

salam ramadhan buat akak sekeluarga.salam peluk cium buat little misses ye...ckp dgn dorg,klu pose penuh acik ayu akn bg hadiah masa gader2 dgn mummy dec ni.

lemongrass said...

Ayu,
dia terkial2 tu sbb otak dia nak sebut perkataan BM tu english style tp dia tau kena sebut lain sikit, tu yg ambik masa gak dia nak fikir, hehehe.. Masa diaorang kecik ni lah boleh buli lebih2 :-)

n.a.n.i.e said...

salam kak LG

selamat menjalani ibadah puasa..
suke tgk video Little Misses.
sgt berusaha Miss 10 nk ckp Melayu..hehe..
Miss 5 pun cute..

lemongrass said...

nanie,
salam menaymbut ramadhan utk nanie too. Miss 10 mmng suka ckp melayu ni cuma accent dia aje lah yg ter aussie sikit, hehehe..

kuin said...

salam ramadhan kak LG, wakakkakwakakkakawakakka gelak besar saya kat opis ni.. masuk2 opis jer mai jguk blog akak dulu.. xmis pagik2 .. benda wajib bila mai opis hehhee..

cumil n cute lah meka kak.. miss 10 spking malay.. xtahann bkali2 saya pasang video 2 wakakkawakaka.. kak sedaplah cili jeruk akak... nak buat jugak.. click kat myresipi xleh pun.. huhu terkilan lah kak...

lelayong said...

Kak Min,
Rasa nak gigit 2 org puteri kak min tu.

lemongrass said...

Kuin,
next time klu u rasa sedih or tension aje, tengok video budak2 ni, terus gelak besar kan :-). I pun masa ambik video tu, punya lah tahan tak nak bagi gelak!
Myresipi website klu masa bulan puasa mmng slalu jammed sbb ramai sgt yg pergi ke website tu. Klu nak try, try pagi2 or tgh mlm masa takde orang, baru lah boleh...

Lela,
hehehe... cubit aje lah you, tak payah gigit :-P

mother of two said...

tertinggal ketapi plak. hahahha kelakar betul kak.. comel sgt2...

rina said...

Salam LG

So cute....!! yr princess sebut in malay... hahaha....

Cute!

p/s i have been yr silen reader. Now i gotta drop a line.

rina

lemangcute@chah said...

salam..

lemang paling nak gelak masa miss 10 sebut minu..capkan..
ngeh..ngeh..ngeh..ikngatkan dia nak surh minum tadik..hehehehe

anyway.. lemang tumpang sayang kat your's sweet princess.. muahhhhh..

lemongrass said...

Shiela,
hehehe... orang putih ckp melayu, berterabur, hahaha

Rina,
Miss 5 tu pun nak jugak sebut the malay words but memang hilarious so tu yg I suruh the big sis aje, tak lah lari sgt BM dia, hehehe

Lemang,
lidah mat saleh dia sikitnya susah nak sebut 'ngu' tu, hehehe