Friday, 28 August 2009

Alhamdulillah, dah seminggu kita puasa ye. Kiranya dalam seminggu lagi, dah nak kena mula fikir nak buat kuih muih n biskut raya pulak lah kan, hehehe… Last year I buat a few jenis jugak lah kuih muih raya ni, 5-6 jenis macam tu which for me dah banyak lah tu sebab yang nak makan nya a few people aje pun :-). Tahun ni I might make the same cookies again but yang for sure nya I tak kan tinggal buat are tart nanas and kuih gunting. Ni memang my favourite dari dolu2 kala masa zaman budak2 lagi. Kalau beraya kat M’sia, kalau pergi rumah orang, I akan tengok ada tart nanas ke tak kat dalam balang kuih diaorang, kalau ada, memang lah I tak kan berhenti mengunyah. Kira macam orang jakun tak pernah jumpa tart nanas lah, hehehe. Biskut lain I tak pandang sangat pun! But kesian kat tuan rumah tu, kena replenish their cookie jars after I dah balik ;-). Nasib baik lah orang kat rumah ni tak makan sangat tart nanas ni so kiranya kalau I buat 1 adunan tu, memang dah sahih2 I akan habiskan 3/4 all by myself. Lepas tu, kalau dah habis and I rasa macam masih belum puas makan tart lagi, I’ll make another batch and makan sampai I’m satisfied lah, teruk kan! Hehehehe. Luckily for my thighs, I cuma makan tart ni setahun sekali aje :-).

Malam ni I malas dah nak cerita pasal food for our berbuka. I teramatlah malas nya nak masak, I just reheat foodstuff yang I found in the fridge. Pizza for The Little Misses and nasi and kari kambing for me. I tengok ‘rumah’ orang lain, still beria2 masak kuih, wahhhhhh!!!!! Jeles, jeles, hehehehe…… I nak makan kuih muih tu tapi malas gilerrss nak buat so telan air liur aje lah bila tengok macam2 kuih kat rumah orang lain :-). Once I dah start buat biskut raya nanti, rasa2nya we all akan berbuka dengan biskut raya aje lah instead of kuih, hahahaha…

So, since takde gambar pasal kuih, I nak letak gambar kain. Actually, ini untuk bagi my sister and sisters-in-law tengok gambar kain yang I’ll use to make the flower girls’ dresses. Kalau you all tak berkenan dengan kain ni, kenalah I pergi menapak balik ke Spotlight tu untuk mencari kain lain …. :-(((. Before that, what do you think the theme colour of the wedding is when you look at the material? Hahahaha… kalau silap bagi jawapan the colour, memanglah kena pergi buat eye check up lepas ni :-P.

DSCF6911

The plain kain will be used for the top part of the dress and the one with flowers will be for the skirt. Kakak and adik2 ku, OK tak? If you think they are a bit too much and too bright colour-wise, do let me know ok so i can choose another colour. But I guess I have to make 1 dress first as a sample to see whether it’ll be cantik or not, betul tak?

You might tanya kenapa tak beli satin for the dresses. With the hot weather kat M’sia tu, I rasa cotton aje lah yang the girls will want to wear. Kalau pakai kain lain, mau tak sampai 10 minute, diaorang dah suruh tukar baju lain sebab panas. Dah lah rumah Atuk n Nenek takde aircond, hehehe, and for sure lah flower girls kena berdiri kat luar under the hot sun kan tunggu pengantin datang :-).

But kalau semua adik beradik kata kaler ni tak best, kena lah I tukar kain lain :-).

23 comments:

akeem said...

ros@akeem
ksmi tak kisah pilihan angah tu..ok jer..kena tanya yang lelain ler..pengantin tak kisah..yang penting pengantin nyer baju lagi cantik la..heheheheh

lemongrass said...

ros akeem,
wehh baju pengantin memang lah kena lagi cantik dr baju flower girls. Nanti kang, orang asik tengok flower girls aje, tak tengok pengantin, susah lah, hahaha

arapink said...

nanti tamu yang datang konfius mana satu pengantin yer...hehehe

lawa corak kain tu, ceria...sesuai dengan ur little misses kak min ;-)

kali ni tak dak gambar menu berbuka? takpe, tunggu rupa tart nenas kak min pulak. mcm ara jugak, jakun makan tart bila pi umah orang...suker sangattt...hehehe

Azita said...

aikkk...tak de gambo makan2 lak. gambo kain yg keluar. cantik kombinasi warna kain tu...

Kak Ezza@makcik Blogger said...

cantik nya kain tu,,buat baju kurung pun ok gak laaa

orkedanza said...

akak...ok je kain tu. sy fan hijau...so mmg sy ske kain tu :)

nj said...

LG...
teringat kat kuih lopis tu...nak buat lah nanti...ada resipi lopis segera lak ye...TQ..

nj said...

LG..
lupa lak pasal kain tu...nanti lilit le reben dari kain satin kat 'joint' pinggang tu...mesti comeyyyy...

ain said...

nice green but klu tanya akak it will be more nicer klu dapat pastel green ke..then bunga rose halus2 sikit ???pd akak la...jgn pulak min gi kedai beli kain lain pulak. dok membazir pulak. tetap cantik the color n the corak, but mcm kata nj, min kena letak reben dr satin atau lace utk naikkan lg seri baju flower girls ni. sbb ni majlis kawin kan, so still nak kena nmpak ala2 fairy tale gitu...hehe. ekh...ye ke..???
pandai2 pulak akak ni ekh.

lemongrass said...

Ara,
dulu masa tart nenas cuma keluar masa raya aje, memang betul2 jakun kan. Skrg ni boleh beli tart nenas bila2 masa aje pun masih jakun jugak, hahaha...

Kak Ita,
Hari ni I ambik gmbr makanan balik ye, tunggu tau ;-)

Kak Ezza,
Saya tak pandai langsung buat baju kurung ni, so nak tak nak kena buat dress jugak lah, hehehe..

Orkedanza,
Miss 10 pun suka kain tu sbb dia suka hijau :-).

Noorma,
I ada bagi link lopes segera tu kat N3 tu, dpt tak gi website tu? We all memang nak letak white satin ribbon yg mcm metalic sikit tu around the waist of the dress so bagi nampak naik sikit kaler dia :-).

Kak Ain,
I beli 2 jenis kain bunga2 tu, satu bunga besar for the big girls, satu lagi bunga kecik halus2 for the younger girls. I ingat nak beli jugak kain warna pastel tp nmpk mcm malap aje masa kat kedai tu. Dah lah I beli kain tu sorang2, memang pening kepala betul sbb takde kawan nak bertukar2 pendapat masa beli kain tu, hehehe... Satin ribbon tu memang nak letak. Lace tu we all ingat nak letak buat under skirt klu jadi lah, hehehe...

Eta said...

angah

saya takde masalah... ok je.. sbb anak2 saya hanya tinggal pakai je.. so saya memang takde masalah langsung....

nampaknya raya ni kena beli baju hijau gak le....

lemongrass said...

Eta,
we all pun takde baju kurung hijau langsung so x tau lah mcm mana nanti, kena lah pakai t-shirt hijau aje agaknya, hehehehe... ;-)

ummu_hanis said...

lawa la kain tu. saya pon dah rase cam malas je nak masak ni. sebabnya dah start ngemas umah ni kan. penat. hemmm. dah tu nak siapkan baju anak anak pulak. sabo je la.

Kakda said...

warna hijau ni segar pakai lama pun still nampak cam baru. pilihan yg bijak. lepas kenduri boleh pakai selalu.

ibusinga said...

salam kenal cik lemongrass...
kita pun kalau raya rumah org...capai tat nenas dulu...
:)
comel2 nya princess 2 orang tu!!!

lemongrass said...

Ummu Hanis,
Baru seminggu puasa tapi dah rasa penat n malas kan nak masak macam2 untuk berbuka, hehehe. Nanti bila dah start buat kuih raya, lagi lah malas nak masak rasanya :-).

Kakda,
tu yang I pilih nak buat dresses yang diaorang boleh pakai lagi lepas the wedding. Kalau tak, rugi aje kan, pakai sekali aje.

Ibusinga,
salam singgah to my blog. Macam ni kita tak boleh beraya sama2 lah ye sebab surenya akan berebut2 balang tart nenas tu, hehehe...

petunia merah jambu said...

wow! nice fabric. frangipani lagi. why not use soft color for top of the dress. kite jawe kulit sawo matang ni kalah dgn bold color. he3. unles putih2 mcm little misses

lemongrass said...

pink petunia,
I pun berkenan kat the frangipanis tu, hehehe. Hari tu I dah jumpa mint colour plain kain tu which is a sot colour n really pretty tp tak kena pulaknya dgn the green background kat kain yg flowers tu sbb quite beza lah the greens. Tu yg I ambik lime colour. But mmng susah kan pilih kain ni, pening betul I hari tu nak memilih kain...

QueenJah said...

wah! wong jowo mmg suker kaler ijo erk?heheee..
kalu aunty utk fg tu aunty lebih suker kaler krim or coklat cair yg manis, kain yg LG beli tu aunty guna utk baju aunty sendiri hahaaa...sweet banget, green is my favourite colour!

lemongrass said...

Auntie Jah,
wong jowo suke semua kaler, we all aje yg mengada pilih kaler ni, hehe. Pengantin nanti pakai baju cream/off white tu yg we all nak flower girls bagi kaler lain sikit :-).

Ayu said...

salam k.min....

huhu...klu akak dgn tart nenasnya,ayu lak akn pulun biskut sarang semut.hat ni pandai mkn jela...buatnya tak.mak pun dulu2 rajin la buat.tp tart mmg tak prnh missed.siap guna acuan sepit lagi tu.ayu gak la tak lulus2 nak menyepit.jahanam jadinya....

kak...ayu ingatkan kain tu utk baju raya akak.hehehehe...cantik la...sesuai utk budak2.

lemongrass said...

Ayu,
dulu pun Akak suka sgt2 biskut sarang semut tu, skrg suka jugak tp tak s best tart nenas lah for me :-). Tart nenas akak pun tak lulus2 lagi tp ok lah klu setakat nak makan sendiri.

Mama Eimanzz said...

cun..cun.. buat tuk nazurah sekali boleh?? hehehe.. gurau je..