Saturday, 15 August 2009

Pagi tadi masa tengah breakfast, tiba2 the rain poured down so heavily disertai dengan hail. It was so fun watching butiran2 ice tu falling on our garden. Ye lah, kat Perth ni takde snow so bila ada hail yang halus2 macam ni pun we all dah excited giler. The Other Half lagi teruk, terus update his FB status about the hail, memang macam jakun sikit lah we all ni, hahahahaha ( I’m not that bad though ;-)). But tak sampai 5 minit pun the hail, it was really short. But sebagai mamarazzi yang ada blog, everything kena ambil gambar kan :-).

DSCF6764

Sebab sekejap aje the hail tu, so tak dan lah nak the ground to be fully covered with the ice. Nampak lah sikit2 aje the white stuff on the ground. Sian tanaman2 we all, sure sakit kena hail tu kan, hehehe…

And since it’s been so cold today and dah ‘lama’ I tak masak nasi, The Other Half said dah lama dia tak makan acar mentah. I said to him, I boleh masak acar as long as it’s not to be eaten with kari! So after much discussion, we decided on rendang ayam makan dengan acar mentah :-). For The Little Misses I buat stirf fry prawns n veges in oyster sauce and ayam goreng.

DSCF6775

Sikit nya ‘cantik’ ke I hidang kan dinner The Other Half (sebab nak ambik gambar nya pasal!).

10 comments:

Kakda tartlets n cookies said...

ada style cam kat kedai mari. Tengok pun berselera.

somuffins said...

Kak LG amik gambar Dek LG the pokok, hehe. I pun pernah jakun tak terkata. So takjub tengok droplets of ice turun dari langit. 2-3 yrs ago parts of Msia were hit by 'hujan batu'.

Spices of Life said...

hello Lemongrass..hmm the hail looks so pretty but not made my cartop pretty after that.. :( I love your food presentation and again marvel at everyone at your home so slim mak lim.. cheers,
azieda

QueenJah said...

wow! fantastic hail tu! caya tak aunty pernah alami 3 tahun dulu, hujan bising dgn angin yg luarbiasa hebatnya, menakutkan mcm hailstrom! tingkap2 tak sempat nak tutup, habis air masuk ke dlm rumah sampai ke paras buku lali, bila hujan dah reda aunty perasan ada benda berkerlipan penuh atas cadar, cantik sgt, mcm permata, punyalah terkejut besar aunty bila benda berkilat2 tu ialah butiran ice!

tp tulah, tak sampai 3 minit habis cair, tp cukuplah utk pujuk Azraie yg menangis ketakutan, sampai sekarang kalau hujan lebat tak kira dlm rumah ker dlm kereta ker dia mmg peluk aunty kuat2, trauma betul dia!

ain said...

kalau banyak hail tu musti syok kan LG, memutih aje.

tengok ns lemak u. mcm teringin nak buat ns lemak sambal sotong kering pulak.hehehe

Hawa CMS said...

wah comeil nye hail tersebut
pantas sungguh mamarazzi g tangkap gambar!
good jooob!!

heheh~
bestnye hubby kak LG tiap hari wifey die hidang lawa2 his plate
**walaupun dgn niat nak tangkap gambar, tetap best, wink3~**

keep up the good cook
kisses to the little misses
muahmuahmuah~~

lemongrass said...

Kakda,
sbb nak ambik gmbr letak kat blog tu yg siap cantik aje letak kat pinggan :-).

Cik Som,
Memang mcm orang jakun kan tengok hail ni, hehehe... Anak2 I pun mcm orang jakun gak :-). Kalau hujan air batu kat M'sia, lagi lah rasa pelik kan sbb negara panas mcm tu!

Azieda,
Hi, how's life? Have you made yr blog private again? Luckily the hail wasn't big so tak lah dented our cars dibuatnya :-).

Auntie Jah,
sure penat kan you nak mop lantai and nak tukar bedsheets yg basah after the hailstorm. luckily rumah tak rosak kan! Sian your son trauma fr that, nasib baik lah hail tu jarang berlaku kat M'sia.

Kak Ain,
tu lah, terperasan lah snow sekejap, hehehe. Eh, itu nasi putih biasa aje, makan dgn rendang, malas I nak buat nasi lemak, hehehe

Hawa,
Mamarazzi mesti lah tangkas bekerja, hahaha.... My hubby tu sampai tak larat kdg2 sbb kena tunggu sampai I siap ambik gmbr, baru dia boleh makan :-)

Ayu said...

k.min...masa ayu tgk gambar pokok serai tu ayu ingatkan yg ptuih2 tu belaan hb akak dah merayap keluar dr tmpt kurungannya.baca n3 baru tau tu hail.hehehehe....moral of the story,lain kali baca smpai dulu baru tgk gmbr.hahahaha....

lemongrass said...

Ayu,
klu belaan hubby tu dah keluar2 sampai kat tanah tu, mmng lah I takkan keluar rumah langsung sbb geli geleman, hehehe...

FazidElias said...

waaahh..dekat perth pun hail jugak ye aritu.... kat brisbane, hari rabu last week...it last about 15 minutes... gerun jugak bunyi dia, macam batu2 kecik dicurahkan atas asbestos dari lori :D