Saturday, 29 August 2009

After 8 days of fasting, everyone was craving for sausages and chips. Kalau tak, before bulan Ramadhan, every week I akan masak sausages but bila dah masuk Ramadhan, too many food to cook and the sausages got left behind. And pagi tadi when I told The Little Misses that I’ll be making hot dogs and chips for dinner, it was greeted with much enthusiasm and joy! Heran kan, dengan sausages pun boleh rindu, hahahaha…. Nampak sangat anak Aussies, tak boleh dipisahkan dengan their snags :-). Agaknya if I were to tell them I was going to cook rice or noodles tonite, mau diaorang buat muka bleghh aje, hehehe.

DSCF6913

Hot dog with sauteed onions, tomatos with lashings of tomato sauce and mustard. Then makan pulak dengan chips, memang nikmat sungguh :-)…..

DSCF6918

Then after dinner, we had chocolate self-saucing pudding, makan dengan vanilla ice cream. Tangkap leleh, wa cakap lu!!! Hahahahha…. Rasa macam nak pergi makan second round aje lepas ni (I have to be strong, I have to be strong… don’t listen to the temptation! :-)).

And pagi tadi I made jem nenas untuk my pineapple tarts (yeay, I dah start buat something ke arah menuju buat biskut raya, hehehe). Baru aje buat jem dah kecoh kan, orang lain dah buat tart berbalang2, senyap aje kan :-). But since I ni memang suka cari jalan senang, setiap kali nak buat jem nenas, I akan pakai nenas dalam tin tu. Rasanya since I duk menetap kat OZ and terpaksa buat jem nenas sendiri. Leceh lah nak guna fresh nenas ni, nak kopek dia lagi pastu nak buang mata2 dia lagi. Baik I guna yang dah sedia kala bersih, hehehe. But my jem terhangus sikit sampai my periuk vision pun terhangus sebab I was too busy jemur kain kat ampaian hinggakan terlupa kat jem nenas on the stove top. Nasib baik masih boleh di selamatkan lagi, hikhikhikhik. Kalau tak, makan tart nenas versi hangus lah Raya ni kan :-)!

19 comments:

ibusinga said...

nanti tepek gambar tat nenas t kat bolg ya!!!
posing lawa2..

lemongrass said...

ibusinga,
tart nenas tu rasanya lambat lagi kot nak buat, hehehe. I baru aje bersemangat buat the jem :-).

orkedanza said...

akak...ur hot dogs look yummmieee...meleleh air liur..haha.rs mcm lg sedap dr 1901 punye hot dogs :p

dlu ms kecik2 my mom buat jual tart nenas. skali buat jem smpai 100 biji nenas. pecah2 la tgn ni tlg my mom kopek2 nenas tu. pastu nak kacau ms masak jem tu lg...

lemongrass said...

Orked,
dah buka puasa ke belum? Still boleh meleleh air liur lagi ke tgh kenyang2 tu, hehehe...I tak tau lah rasa hotdog 1901 tu mcm mana sbb bila I balik m'sia, the only western food I makan are McDs n KFCs aje, teruk kan, wahahaha...
Mak oi, banyak nya nenas you kena kopek, patut sampai pecah2 tangan. Berapa ribu biji tart yr Mum jual masa raya? Sure banyak kan!

orkedanza said...

da buka daaa...tp still meleleh lg..haha..dasyatt kn.

bnyk la gak...ribu2..x menang tgn nak amek order. skrg da bape thn xbuat. my mom da berumur...suh die rehat2 je..hehe

kuih tuk sniri pun skrg ni main tunjuk2 je :p

Puteri said...

kita dah 52 tahun merdeka puan. selamat hari merdeka.

lemongrass said...

orked,
hahahaha..... I pulak meleleh dengar you mom dpt order sampai ribu2 utk tart nenas dia, sure sedap sgt2 kan. Klu I jadi anak dia, sure lagi bnyk masuk mulut I dr masuk balang jual ke orang, mau bangkrap yr Mum mcm tu, hehehe

nOllY dOllY said...

akak..tart nenas tu x leh wat awal2 kan...alamatnya mmg x sempat tggu raya da abis.

ari tu masa raya haji...buat sehari sebelum hari raya....2 hari je da abis. then kena wat second batch lg. sedap kan mengunyap tart nenas ni. addicted.

arapink said...

yeah...operasi tart nenas kak min dah bermula...dari semalam dah start pasai tart nenas nih...hehehe

ngape tak post pic periuk yg hampir hangus tu???

ara tau makan jer..nak buat mmg tak reti. ni tengah bodek my boipren, dia chef dan tengah pulun siapkan tempahan tart with umi dia...

harap2 termakanlah bodek ara nih...wakakaka

ain said...

wahhh...dh nk stat dh poek mengetat dah. akak ada gak plan nak buat tat ni, x tau la jd ke tak. hehe

psst...sedapnya tengok desert min. mcm nak gi cari aiskirim gak ni.hihi

lemongrass said...

Nolly,
memang betul ckp u, tak boleh buat awal2 tart ni, gerenti habis before raya, hehehe. Tapi I dah terbayang2 rasa tart tu dlm mulut ni hah, hahahaha....

Ara,
periuk tu dah kena sental tp masih ada saki baki hangus lagi, malu wehh, hehehehe...
Kalau I temankan you bodek bf u, I dpt hadiah tart ke tak klu berjaya? Hadiah lain tak nak, tart aje yg I nak :-P

Kak Ain,
Kita kat sini terpaksa buat sendiri, tu yg berkobar2 semangat nak buat, hehehe. Tp semalam I pergi 1 Asian shop ni, ada jual tart nenas fr M'sia, tp malas nak beli sbb takut tak sedap aje :-).

arapink said...

huuuhhhh...kalau gitu, moh ler kita membodek dia...kalo tak dapat 50 biji, 150 biji pon takpe dah...hahaha....

demandlah pulak yer. pastu bleh ah kita mkn dengan jakunnya berduet berdua....walaweeee... ;-p

Jue Fauzi said...

HUHU..sedapnya hot dog.and also the ice cream..fuh..temptation.

Sue said...

Kak Lg...i baru tengok your blog pagi-pagi ni..dah lah tak bangun sahur tadi..adoi..tergugat keimanan tengok hot dog tu!!

ummu_hanis said...

laaaa. mmg camtu ke rupe puding cokelat.
budak2x kat rumah ni semua kata puding saya tak jadik sebab kene senduk senduk dan makan pakai sudu.
betol la otak jawab diorang ni anak beranak.
last2x tergolek je puding saya kat dlm peti ais. hari hari saya makan sesikit.
sayang sebab rasa die mmg sedap. nyummmm.

akeem said...

laa..baru nak wat ke?kitorang dah wat dah.dpt 179 biji dah.tp comel2.akeem tukang buat kulit tat,ros letak jem n gulung kulit,mak lak tukang wat doh dia..hehe..nak letak gmbar takde blog lak.klu tak sure sume org meleleh air liur tgk gmbar tart nenas kitorang.hehe

lemongrass said...

Ara,
50 biji mana cukup, sekurang2nya 100 (tp klu 150, lagi bagus, hehehe). Itu untuk I sorang tau! mana main share2 ni, wahahaha...

Jue,
Klu tgh puasa, mmng semua nampak menggoda kan :-)

Sue,
Nasib baik shops kat Adelaide bukak on Sunday kan so boleh lah gi beli sausages nak buat hotdogs, hehehe...

Ummu Hanis,
Ini rupa puding coklat omputih, makan dgn sudu. Klu puding coklat melayu rasanya keras sikit kot kan? I ni tak tau sgt pasal pudding melayu ni sbb jarang2 sgt buat :-)

Akeem,
eleh, tak heran lah, hehehe... Nanti lah bila Angah dha buat n tayang kat blog, terus u all suruh buat masa kat M'sia nanti, wahahaha

Ayu said...

wwwaaahhhh....k.min dah start enjin la.ayu lak baru berangan nak buat kek weekend ni (sbb cuti pjg kan) skali cocoa powder lak tak ckup.pi jj stock cocoa powder besar bagak.klu beli....zaman bila nak abis tu.iiisskkk...

this yr ayu buat kuih simple2 je...yg budak2 suka mcm cornflake madu etc.senang pun senang sbb tak yah guna oven.hahahaha...

lemongrass said...

Ayu,
start enjin kjap aje dah sejuk balik, hehehe. Baru aje buat inti tart tp yg lain2 tu tak buat lagi. Ntah bilalah nak sambung buatnya ni. Akak pun nak buat yg simple2 aje sbb takde sape yg nak makan :-).