Sunday, 30 August 2009

I heard a good news today. I was standing at the kitchen sink when The Other Half came and hugged me from behind and then he said, “Hey, you’ve lost some weight! I could feel your ribs and your waist is tiny!” Ahhhhh, that’s music to my ears. Itu baru seminggu puasa you, belum sebulan lagi, wahahaha…. Padahal baru aje beberapa hari dia pergi Sydney, bukannya lama sangat dia tak tengok I, pandai jugak The Other Half ni membodek I kan :-). Bolehlah pakai kebaya Raya nanti macam ni, hehehehe….

Speaking of Raya, this will be our 3rd Raya here in Perth. The first year we were here, we went back to M’sia to celebrate Raya. Saje je sekali sekala bagi The Little Misses experienced Raya kat Malaysia yang full on tu. It was quite funny sebab they found it a bit too confusing sebab kena salam sikit nya ramai orang on that day, hehehe. Pastu banyak kali kena salam pulak tu, sampai2 rumah orang kena salam, pastu bila nak minta maaf, salam lagi, pastu nak balik, salam lagi, berapa banyak kali salam da! Miss 10 wasn’t that fazed sebab dia pernahlah sambut Raya kat M’sia a few times before that and knew how to salam Malaysian style. But Miss 5 was still quite young at that time and found it a bit too overwhelming I think sebab punya ramai orang yang nak salam and nak peluk cium dia :-). Kalah celebrity you, wakaka. Kat Australia ni mana lah ada sedara mara seramai kat M’sia tu kan!

The past 2 Eids, we went to 2 different mosques fo the sembahyang Raya. Tahun ni still tak decide lagi nak pergi masjid mana. Seronok jugak pergi different mosques ni tengok how they celebrate Eid their own special way :-). Nanti lah, dah dekat Raya baru we all decide…

And tonite for Iftar I masak rendang ayam (saje je nak Raya awal, hehehe) tapi makan dengan nasi goreng. The Little Misses makan nasi goreng dengan butter chicken. The Other Half mintak nasi goreng and sambal ikan bilis for Iftar tapi I tak teringin langsung nak makan sambal so tu yg I made rendang ayam. And for the kuih, Miss 10 dah awal2 mintak sweet potato balls (aka keria orang malas :-)) so kenalah buatkan untuk dia. And I buat lopes lagi! Kan I dah cakap, my repertoire of kuih2 melayu ni tersangat la terhadnya, tu yang asik ulang kuih yang sama aje! :-)

DSCF6922

DSCF6928

Ni saje nak tayang gambar Raya kat M’sia a few years back. The Other Half takde masa ni, dia terpaksa beraya sorang2 on the first day kat Perth, 2nd day baru dia flew to M’sia, hehehe.

DSCF0130

I takde baju Raya pink tu yang lain dari The Little Misses. Baju Raya The Little Misses ni pun Nenek yang baik hati belikan, hahahaha.

Oh ye, lupa pulak nak ucap,

Selamat menyambut Hari Kemerdekaan Negara Malaysia yang ke 52.

20 comments:

KKPL said...

Hi LG

Happy Malaysia National Day to u too!!! It's always great news to lose some weight..rite;))Just to tell u i managed to kukus pulut for instant lopez..got thumbs up from my significant other!!! yipee!!! (...small baby steps...ya...?;))))

Yat Maria

lemongrass said...

Yat Maria,
Yeayyyyy, congrats for your lopes achievement. Sure you rasa so proud of yourself kan (and you should be!) :-). Takpelah, I'll stick to microwaving the pulut for the time being, hehehe.

fazlinil irma said...

pakai baju lain rasa la mcm mak dgn anak..

kalau baju sama sure jd adik kakak..

cewaahhh...sy pun pandai bodek jugak..hehheee

lili11 said...

Cumil budak berdua tu dlm gambar raya dulu2. Ops .. sori, gambar mak dia pun lawa gak! Hiks, haku pun tahu bodek gak!!

ain said...

wahhh...syoknya lost some kilos. kembang kuncup ler montot kena puji. hihihi.

psst...comeinya 3 dara pingitan tu!!!

n said...

sessi membodek LG

arapink said...

next time meh pinjam baju kaler pink kat ara yer kak min...kekeke

nanti maybe ara pon boleh gak buat kuih keria mcm tu...senang jer...tak yah nak bentuk2, nak tebuk2 lubang pulak...kekeke

selamat hari merdeka juga untuk kak min yg sentiasa membawa nama M'sia bersama di perantauan :-)

Rahmath said...

Hi Mynn,
Selamat Hari Kemerdekaan to you. U masih gak rajin lagi ya..macam-macam menu u buat. Ari nie I made chicken rice , and kuih orang malas aka Tahu Sumbat (kuih ker nie..keh.keh,keh,) cicah kuah kacang. I tried one recipe from Kat Ummi(Home Sweet Home) Rainbow Marble Pudding , jadik lah, sodap (kata cek abang)..cewah bangga kejap tapi yang tak bangganya badan masih tahap gitu gak, I jealous you... :(

lemongrass said...

Irma,
wahahaha, bodek jangan tak bodek :-). Susah jugak kan nanti klu orang ingat kakak dgn adik2 ;-P

Lili,
Nasib baik Daddy dia takde dlm gambar kan, kalau tak, sure you kena bodek extra kata dia pun hensem gak, hahahaha..

N,
hehehehe...

Ara,
A'ah lah, kalau dah kenal masa tu, mmng dah sure I pinjam dr u :-). Sure u banyak baju pink kan, hehehe

Rahmath,
I rajin buat kuih tu sbb dua2 kuih yg senang2, hehehe. Rainbow marble puding tu for me memerlukan patience nak buat, so mmng lambat lagi lah I nak buat. Kiranya you lagi lah rajin :-). Sedapnya tahu sumbat dgn kuah kacang, dah lama I tak makan...

shafa said...

happy independence day Kak LG!!!...
tgk kak LG pki bj raya n tjk rendang ayam...
rs mcm nk raya sgt2 dh..
xpelah saya ucapa selamat raya in advance..

selamat ari raya kak LG!

somuffins said...

LG, u entice me with your lopes de sequeira ehh? heheh.. Baru mlm tadi I intai my pulut dlm pantry; maka kelihatan 1-2 ekor you know what. Apa tandanya tu?

Wanida said...

salams myn...

happy merdeka day to u too....ni nak jemput nih...mlm raya meh la bertakbir dirumah kami k...kami pun tak balik beraya di Malaysia sbb nak balik hujung tahun juger....

katak_78 said...

kak LG...ada lemang tak kat sana? hhahaha

lemongrass said...

Shafa,
hahahaha... Saje je nak merasa mcm Raya semlm, tunjuk gmbr pakai baju kurung n makan rendang :-). Padahal, baru aje 10 hari puasa, hehehe...

CikSom,
1-2 ekor tu tandanya u kena pergi kedai beli new pulut da! Hehehehe. Brapa lama agaknya you ternak benda2 tu dlm pulut tu :-).

Ida,
wahhh, best nya buat takbir kat rumah, macam kat M'sia aje, hehehe. I tak sure boleh datang ke tak sebab dah ada plan utk malam raya tu but not so certain yet. InsyaAllah ye!

Katak_Ayu,
hehehe...lemang takde tp hari tu I balik M'sia ada beli ketupat palas instant Nona/Adabi. Lebih kurang sama tak? hehehe

Ayu said...

uuiikksss....bestnya dipuji aka dibodek sebegitu rupa kan? heheheehe...bila la agaknya hb ayu nak bodek ayu mcm tu ek? jeles ni jeles! hahahaaha....

alya mmg suka mkn kuih muih eh? akak yg pandai masak pun tak mahir masak kuih muih m'sia kan...apalg ayu ni yg mmg tak reti masak.lg la failed.tu yg kuih cara pun leh tukar version.hehehe...pakat beli jela kat psr ramadhan since yg mkn pun tak seberapa

lemongrass said...

Ayu,
hehehe...hubby ayu tu kan ada emas dlm mulut dia, tu yg susah sikit dia nak bukak mulut nak bodek :-).
Kuih muih melayu ni kan I rasalah mcm leceh sikit pulaknya nak buat tu yg rasa malas sikit nak buat, hehehe... Macam2 alasan kan :-)

alina said...

cute jer dorang pakai baju kurung kan..eh akak tak balik raya mesia ker?

ejaescobart said...

kak LG,

jgn lupa reserve kat sy album raya little misses ye.. ahaks!!

sure cute je..

lemongrass said...

Eja,
kena book awal2 kan sbb sure nya lah sold out nanti, wahahahaha

H O N E Y said...

Argh..so cute!! :)