Saturday, 22 August 2009

Alhamdulillah the first day of fasting went smoothly. Even Miss 5 did quite impressively (for her yang suka sangat2 makan tu, hehehe). I tak kejutkan dia bangun sahur pagi tadi sebab wasn’t expecting her to fast pun. But bila dia bangun pagi tadi, dia kata dia nak puasa and I tanya lah dia whether dia nak sarapan before start fasting. She said she’s not hungry and she wants to start fasting straight away. So, I said to her I’ll let her buka ‘puasa’ at lunch time so her tummy won’t grumble too much. Then she was too busy playing and I pun terlupa nak suruh dia makan until 1 o’clock when she said, “Mummy, my tummy’s really hungry. I think I need to break fast now!” Kiranya lama jugak lah kan dia ‘puasa’ since dinner last nite dia tak makan :-). But when she had her lunch, she had 3 slices of pizza, 1 mug of hot milo and 2 patty cakes, all at one go! Mengketedarah terus dia, hahahaha……

Hari ni we were quite busy, pagi2 lagi The Other Half had to take the car for servicing while I sambung tidur lagi, hehehe. But after that, bangun aje terus buat kerja rumah non stop and cooking and baking (alah, biasalah kan, first day puasa so kononnya macam2 lah nak makan ;-)). I made chilli jeruk as well sebab our chilli jeruk supply dah tinggal sikit sangat2. Mat Saleh kat rumah ni suka sangat2 chilli jeruk especially on pizza and mee goreng. We used to beli aje chilli jeruk ni but chilli yg we all suka susah sangat nak jumpa kat supermarket tu so since early this year, I’ve started making my own, lagi senang and lagi kena dengan cita rasa, hehehe… I guna resipi from Jun kat myresipi.

DSCF6852

Cukuplah untuk bekal chilli we all for a few months.

Then I made our weekly supply of bread pulak. Miss 10 masa sahur cuma lalu makan toasts aje so kenalah sentiasa ada supply of multigrain bread for sahur. Pastu, tekak2 Mat Saleh kat rumah ni nak makan donut pulaknya for buka puasa so kenalah Mummy menguli lagi (well, bread maker yg menguli, kita tinggal supervise aje, hahahaha). Then since tengah rajin, I made pau goreng inti red bean guna dough donut tu. Tapi I gelek dough to so dia leper and senang sikit nak goreng. Punyalah banyak donut yang jadi so dapatlah our next door neighbour merasa donut for their buka puasa, hehehe…

DSCF6855

For main meal pulak nya, I made roast chicken with steamed broccoli and fries n potato nuggets. Tapi tekak I terasa sangat2 nak makan mee goreng (maybe sebab dah buat chili jeruk kan, tu yang tiba2 teringat mee goreng :-)). Or maybe sebba bulan puasa so I teringin nak makan makanan melayu aje :-). But sebab tak nak membazir, masak macam2, kenalah pendamkan hasrat makan mee goreng to another day. Biasalah kan, I yang masak but ikut tekak orang lain, hehehe….

DSCF6858

DSCF6862

Buka puasa Mat Saleh….

22 comments:

Azita said...

salam min dan selamat berpuasa. wah! bestnya hidangan berbuka tadi. tahan jugak M5 sampai kul 1 ya. Esok sampai kul2 pulak... sikit2 tak pe. errr....sahur & berbuka ikut time mana ni? min, ayam tu elok bebeno gaya posingnya...36-38-42...hehehe

aliadijamina said...

wahhhhhhh.......ayam tu nampak mengiurkan..makan ngan nasi minyak ker...ishhhx3

arapink said...

selamat dah sehari berpuasa yer kak min :-)

kalo kak min panggang ayam, ara lak makan ikan talapia bakar with air asam...

huhuhu...selamat semua..ahakssss

Mat Gebu said...

salam LG, dah selamat satu hari berpuasa dan insya allah 29 hari lagi kita berhari raya....i tak nak komen apa lah, cuma nak kata, ayam tu very the sexy maut gila u..ala2 Marilyn Monroe dok pegang skirt dia masa tengah kembang...awwwww, seksi u!!

mica@tetty said...

wow sedapnya........nk berjiran gn kak lg

Flower said...

Wah byknye your kuih berbuka puasa. I buat pengat pisang je. Tu pun sbb pisang ada kat rumah. My anak2 puasa sekerat hari. Pukul 12.00 dah mintak minum. Diaorg kata nak puasa makan je. Ada pulak gitu.

Rahmath said...
This comment has been removed by the author.
Rahmath said...

Hi Mynn,
Dah selamat dah kita semua berbuka, alhamdullilah. You berbuka ikut tekak MAt Salleh, I berbuka ikut tekak Mamak ori + Melayu...kita kan anak Mami.My mum stays with me and she made bubur lambuk Mamak style,makan ngan chutney kelapa and bendi goreng, I made roti jala cecah ngan kari ayam leftover frm sahur, agar-agar santan gula melaka, and karipap pastry.My sis-in-law bawak kuih kosui. Makan sampai terguling..ha..ha..ha. My son Ameer yg same age as Zahra pose half day, bukak pkl 1 tadi, first time pose tapi masa sahur dia makan putu mayam (home made)+ kari ayam and susu dlm botol dia....I teringin gak makan western food, tapi tekak hubby bila pose memang mamak habis ler...

lemongrass said...

Kak Ita,
memang seksi kan ayam tu, hehehe. I pun terkejut jugak tengok Miss 5 tahan sampai pukul 1. Tengok esok dia nak puasa ke tak agaknya lepas dpt puasa sekerat hari :-)

Alia,
Ayam tu mkn dgn fries aje. Klu mkn dgn nasi ayam, sure best kan! :-)

Ara,
I think makan ikan talapia bakar tu lagi sedap dr makan ayam panggang ni. Puasa2 ni tekak I nak makan nasi or mee aje lah tp tekak orang lain still nak makan western :-(

Cik Mat,
dah start buat kuih raya ke? hehehe.. Eh, bulan pose ni kena tutup mata lah, jangan bagi nampak benda seksi2 ni! Kurang pahala puase nanti, wahahahahaha...

Mommy Mica,
jom dtg sini klu nak berjiran :-)

Nora,
Esok rasanya we all makan kuih yg sama kot sbb ada lebih lagi tu. My kids pun klu boleh nak puasa makan aje, hehehe...

lemongrass said...

Rahmath,
wahhhhhh jeles jeles!!!! I nak gi rumah you lah utk berbuka, best nya makan chutney n bendi goreng tu, pastu roti jala n kari ayam lagi. Kalau I pun sure makan sampai tak larat nak bangun dah, hehehe...
psst.. jom kita tukar food nak? ;-)

Ayu said...

salam k.min...amboi!!! kemain lg menu b'buka akak.kalah org m'sia punya b'buka.hehhehee....yg ayam tu lak posing maut eh.nsb baik la tgk lps b'buka...klu tak ada yg dok telan air liur je.iiisskkk....

lemongrass said...

Ayu,
salam.Sebab cuti wknd ni yg menu beria, nanti weekdays, tak kuasa nak masak lebih2, hehehe...

KKPL said...

Yummy food!!! Wld luv to be thy neighbour...mueh he he...

Fiza Nordin said...

k min, salam ramadhan...

nak tegur gak pasal ayam tu...walaupun dah ramai yg tegur.mmg pose maut punyer hahahaaa

donut tu tak kurang hebatnye.menggoda habis.lamenye tak makan donut.hb ku tak bagi kak...katenye nnt kembang mcm donat.padahal dia tak nampak ke daku ni mmg dah sedia kembang hahahaaaa

ain said...

fullamakk...geram seh tengok ayam yg terkangkang tu!!!

cikmanggis said...

salam ramadhan...cm suka cli jeruk tu,tapi selalunya cm potong nipis nipis baru jeruk,nnt nak cuba yang tak potong pulak..t.kasi dapat idea baru

jana said...

Mynn, zana buka blog you lepas sahur anak zana yang bongsu umur 5 tahun tu nampak roast chicken and donut tu terus dia cakap sedapnya mak,kenalah abahnya kejap lagi bawa pergi supermarket beli donut, Sebab dia sorang yang tak puasa kat rumah ini.Mak dia terliuq kat roast chicken tu he he.Dugaan betul.

lemongrass said...

Yat Maria,
best kan klu ada neighbours who we can exchange food with :-)

Fiza,
salam ramadhan. Your hubby takut dia yg akan naik mcm donut kot, tu yg dia tak bagi u buat donut, hehehe...Puasa2 ni mana boleh posing seksi2 you :-P

Kak Ain,
kalah ayam Kenny Rogers ye, hahaha

Cik Manggis,
my hubby suka yg tak dipotong, bila nak makan, baru potong halus2. Dia kata, klu potong, pastu buat jeruk, chili tu tak crunchy sgt. Entah lah, for me sama aje rasanya, hehehe

Zana,
Kenalah bukak blog I lepas buka and dah kenyang, baru lah tak terliur tengok, hehehe...

Ms AiReEn MoHd said...

HALAMAK ayam kangkang tu tak tahan...tenganga molot eryn tgk kan...huhuuhu ..cecapt lap air liur...tak leh pandang lelame ..kang kuwoss pahala pose eryn kang...lepas buker bru tegk balik ...

malam kang nak wat gini gak la...tiru akak nyer menu..hehehe yummy...pehtu pos kan miss5 n 10 basuh auntie eryn nyer pinggan mangkuk ekk, yg mando tak yah anto kak...mando akak simpan..yg si chumel berdua tu jerk anto kan...kang auntie eryn blanjer coklat ehh...hhehehe

lemongrass said...

Eryn,
buat jgn tak buat, pastu bagi ayam tu kangkang besar2 tau! Bagi orang lain pulak meleleh air liur, hehehe
Mandur kena ikut skali sbb dia yg jaga quality control kan, hahaha

Fzreenz said...

akak,,cane nak wat aym tu..cam lemak berkrim je bile makan..hehehe

lemongrass said...

Fzreenz,
I marinate ayam tu dgn olive oil, garlic cincang,onion powder, paprika, lemon juice and salt n pepper dlm sejam 2 mcm tu. Then I bakar dlm oven suhu 160C aje for 2 hours, kira mcm slow cook lah :-)