Monday, 10 August 2009

Kalau you all tengok gambar kat bawah ni kan, what’s the first thing that came to your mind?

DSCF6721

I think mesti lah ada among you yang akan terfikir…..

Ish ish ish, sape lah yang pilih baju untuk dia pakai ni?” or maybe

Sian kan budak ni dapat Mak yang tak pandai matching pakaian untuk anak dia!” or

Anak angkat agaknya, tu yang pakai baju 2nd ke 3rd hand ni…” or

Wakakakakkakakaka…. Ini mesti Miss 5 yang pilih sendiri bajunya while Mummy dia busy buat benda lain :-).

Eesh, memang lah anak I tu, her clothes sense still tak develop lagi, but at least her colour coordination ok lah jugak kan, hehehe. Lepas mandi tadi and dia keluar pakai macam tu, I nak tergelak dah tapi takut pulak dia kecik hati kena gelak dgn I. Takpelah, hopefully by the time she’s old enough, she’ll get better at choosing the clothes to wear :-). Maybe she thinks she’s cute enough so whatever she wears doesn’t matter, hehehehe…..

Speaking of clothes, hari tu terdengar kat radio kata yang most Dads/Hubbies memang tak pandai pilih clothes for their kids to wear. Ada one listener ni mengeluh sebab ada one time her Husband pakaikan her daughter pyjamas and tutu/ballerina skirt to childcare! Hehehehe, at least I don’t think The Other Half will go that far though ;-). But memang lah kalau I have to go to work or shop before The Little Misses dah siap mandi, I have to lay out all the clothes for them to wear that day. Kalau harapkan The Other Half or Miss 5, memanglah it will look like something above :-). At least Miss 10 is quite good now at knowing what to wear at home and what to wear when we go out so ‘fashionable’ jugak lah dia, hahahaha….

Now nak tayang something more pleasing to the eyes pulak ;-), our dinner tonite. We had beef schnitzel, hash brown and salad.

DSCF6719

Dah lama jugak I tak buat schnitzel ni.

And this was our dinner on Saturday nite, lupa pulak nak tayang kat blog which made The Other Half merajuk (sebab dia yang masak dinner ni, wehehehe). Ye lah kan, orang tu sekali sekala once in a blue moon masak dinner, so kenalah hebohkan 1 kampung :-).

DSCF6710

Baked chicken, tomato and mushroom risotto. I rasa macam sedappppp sangat2 risotto ni malam tu, maybe sebab I didn’t have to cook it agaknya, tu yang rasa sedap gilerss, hehehehe…

28 comments:

FazidElias said...

akak, ok la tu miss 5 pilih baju....presentable, pakai kat rumah kan. i like her hair

akeem said...

yeah..jadi org first :D
zahra tu br pas tgk circus ke?hehehehe..nasb baik dia comel,tak kisah lagi la nak bawa p tesco k.selangor..hehehe hahahah

akeem said...

ala..2nd lak... :P

gee carmen said...

first, gee tengok gambar adik tu.. gee dah tergelak besar! sorry kak LG. huhuhuuuu...

ain said...

hihihi..'vogue' ler fesyen baju miss 5. mcm anak2 akak, baju2 depa semua kak sediakan atas katil. x sanggup nak suruh dia org amik sendiri, hancus!!!!


psst...mcm sedap je risotto tu. terer gak ur other half kat dapur!

Sue said...

Kak LG..she is so adorable..ni pakai baju 3 in one ni..kot kot mummy ajak keluar, jumper and dress dah siap pakai..kalau tak keluar pjs dah siap pakai..bijak..bijak..

lemongrass said...

Fazid,
hehehe..tu yg I tak suruh dia tukar baju sbb pakai kat rumah aje :-).

Akeem,
Bg Matt kata sampai hati Uncle Keem teased Zahra kata dia terlepas dr circus :-). Ish, rasanya Angah tak sanggup bawak dia pegi tesco kuala selangor pakai mcm tu, sure nya lah kena gelak dek orang, hahahaha...

Gee,
We all pun dah tergelak besar sebenarnya tp gelak dlm hati aje, hahaha....

Kak Ain,
tu lah, slalunya sy mmng dah sediakan baju for them tp tadi malas betul nak buat, tu yg pakai mcm tu,hahaha...
psst...dia guna sos dlm jar for risotto, tu yg nampak sedap, hahaha...

Sue,
Dia kata dia nak pakai skirt tp takut sejuk tu yg dia pegi pakai long pants skali, hehehe. Nak pakai tights under the skirt, dia tak suka ketat2 sbb kaki dia kan chubby, hehehe...

Flower said...

Sedap nmpknye hb u nye risotto. I tak pernah buat utk my family risotto. I makan sorang2 ada lah. Not sure samada diaorg suka atau tidak.

Your girl samalah mcm my Hana. Dress sense dia off sikit. Tp I tak kisah. Independent gitu. Kalau dok rumah I tak ckp apa, tp kalau nak keluar I sound dia nicely atau I siang2 choose baju utk dia. My boy, dia tak kisah, bagi apa pun dia pakai. My girl lak tak suka sgt dress. Baru skrg berjinak ngan dress. Tp mesti pakai sama tights or jeans. Kalau tak katanya macam angin masuk je.

pst - my kitten boot tadi sampai. Dah siap melaram dpn cermin. Tp belum test drive pakai time vacuum lagi.

lemongrass said...

Nora,
risotto ni skali skala makan sedap lah, but I lagi suka nasi n lauk dr risotto,hehehe..
I klu nak keluar dgn the kids, mmng akan siapkan baju diaorang awal2 lah sbb senang, malas nak 'gaduh' :-).
wahhhh....sure sexy gilerrrsss you ye vacuum rumah lepas ni dgn kitten boots!

arapink said...

akak...lantak lah miss 5 pakai ala-ala rojak buah...yang penting she so cute and ara suker bangat rambut dier...

jangan potong....santekkkk tau :-)

lemongrass said...

Ara,
rojak buah sedap jugak kan rasanya :-). Rambut Miss 5 tu mmng takkan potong pendek lah, cuma trim split ends aje..

akeem said...

oit..bukan kata dia kuar dari circus la,kata dia baru lepas tgk circus..kire nye baju dia tu inspired by circus performer la..hehe

mummyseri said...

kak min pape pon i like baju zahra kale eijo tuh..cute la..n akaknye rissoto pon walahhh yummynyer:)

Aymy With Love said...

hehehe... k myn, dotter ayu pon kalo bg dia pilih baju camtu la... berlapis2 n carca merba... bagi dia dah cantik dah... takperla kan... asalkan dia happy... sok2 dah besar, pandai la...

anyway mmg risotto mmg nampak sedap sgtt... huhuuhu...

nj said...

LG...
Suka nengok outfit Miss 5 tuh...tapi anak dara memang macam tu...tu kira habis melaram...Nadhrah norma pun sekali sekala jadi mcm tu...tapi kalau yang dia dah pakai tu janganlah cuba nak suruh tukar...mengamuk habis...

Flower said...

U ni ingat sexy je. Bawah je pakai kitten boot or heels. Atas tetap sopan. Mana ada seksi. Nanti kalau ternmpk dek laki, dia ckp buang tebiat lak.

lemongrass said...

Akeem,
circus performer aka clown ye? hahaha

Mummyseri,
colour coordination dia bagus jugak kan, semua eijo kuning camtu, hehehe

Aymy,
budak2 ni agaknya klu lagi berlapis or lagi kalerpul, bagi diaorang dah cantik sgt2 lah kan, hehehe

Noorma,
memang anak2 dara ni, klu pasal bergaya no satu, hehehe

Nora,
hahahaha......

frida said...

oh..ohh...teringin nak rasa risotto tu...

3E said...

kah kah kah...lawaks la Miss 5 tu.....sorry yea kak LG...

my little family said...

LG, nk tanya soalan bodoh nih..tp jgn gelak..u bekd ayam tu biasanya dlm microvave @ oven?huhu..

my little family said...

baked..silap tekan plak..
:-)

Ayu said...

waaahhhh....zahra nak jd next top fashion designer ye? hehehe...okla tu k.min,dr dia tak nak pakai pape lgsg.tu lg kes berat...

k.min...apa rasa risotto ye? tgk mcm nasi....

somuffins said...

LG, OK apa.. mcm Punky Brewster..

lemongrass said...

Frida,
alamak, dah abis lah, hehehe

3E,
memang tak boleh jadi fashion designer betul lah budak tu, hahaha

Mama Anis,
I setiap kali bake ayam mmng dlm oven guna api atas n bawah, tak pernah dlm microwave :-). Sbb microwave I cuma boleh guna microwave function aje so tak best klu nak bakar ayam.

Ayu,
dulu kita masa kecik2 keliling rumah pakai spender aje kan, teruk betul, hehehe. Risotto tu mmng nasi lah tp italian style so dia lembik2 mcm makan bubur nasi tp tak lah selembik bubur nasi.

CikSom,
wahahaha...nampak sgt umur kita ni lebih kurang aje ye sbb masih ingat kat Punky Brewster ;-)

dd said...

kak min..miss 5 tu cute sgt pakai apapun nmpk cute jgk..hehehe

risotto tu nmpk sedap n yummy kan...tp x penah rasa pun..silala paste recipe...teringin nak try...

alina said...

Kak LG...

Dah balik dari Perth dah.Nasib baik akak bgtau pasal Indon shop kat E Shed Market otherwise dah beli jumper yg tulis AUSTRALIA tu kat Perth city.Kat situ dia jual $8.00 jer instead of $29.90 kat Perth.So quiet ha kat sana.Kul 5.30petang dah gelap.Mlm 8.30 ktorg dah selimut nk tido.Beza giler ngan kt sini.Ktorg pegi a few places cam Kingspark, Rockingham beach, Marapana Zoo, Scar Borough beach and Perth city as well.Sejuk sgt ms smpi kat airport bout 4 dgree.

knv said...

kahkahkah! lewat sudah! tapi nak gelak jugak tengok miss5. haih my daughters pun semua lagu tu jugak! agak memalukan pesen bajuannya!

lemongrass said...

dd,
kalau Mummy dia yg pakai mcm tu, sure kena gelak kan, hehehe.. Nak resipi risotto ye, nanti I letak ye!

Alina,
Alhamdulillah dah selamat sampai M'sia balik.Banyak beli souvenirs kat E-shed tu? Kedai Indon tu mmng murah sgt2 banding dgn yg kat city. Perth ni memang lah sgt dead waktu malam, tu yg we all pun pukul 10 slalunya dah ngantuk sgt2, hehehe

knv,
We all pun gelak kan dia sorok2 sbb tak nak dia kecik hati, tp mmng takde langsung dress sense dia haritu, hehehe