Tuesday, 25 August 2009

Alhamdulillah, dah 4 hari we all berpuasa, sekejap aje dah 4 hari kan. My kuih muih repertoire dah nak habis dah ni, bukannya banyak kuih muih yang I tau buat and I tau resipi on top of my head. Rasanya by next week, I’ll be making the same kuih muih again sampai semua orang jemu and termuntah nak makan and nak tengok :-). Lain lah kalau I ni memang penjual kuih kan, pejam mata pun boleh buat kuih, hahahaha…

Kuih hari ni kesukaan The Other Half (sape lagi kan, macam lah dia sorang aje yg berpuasa kat rumah ni, hehehe), buah melaka. Then lebihan tepung pulut tu I buat puteri berendam/badak berendam ( yang takde inti tu, which one eh?) which I really like. The Little Misses especiall Miss 5 pun suka buah melaka ni. Then we had the leftovers vanilla cake, apam gula melaka and donuts ( punyalah banyak leftovers kan, that’s why we love our fridge n freezer :-)). Donuts tu I reheat and poured white choc sauce on it so The Little Misses makan beria2 lah! Apam gula melaka tu we all makan dengan maple syrup, terus jadi fusion food :-).

DSCF6895

I kalau buat buah melaka, memang tak pernah tak pecah lah, mesti ada 2,3,4 yang pecah.

Then for main meals I made smoked salmon maki zushi. Senang cerita, tak payah susah2 buat 2-3 jenis lauk, hehehe…. But still makan nasi jugak kan! The Little Misses and The Other Half ate a lot!

DSCF6900

 

On a completely different story, my boss at work tengah happy giler sekarang sebab wife dia tengah pregnant. Then we all ni baik hati kan, tanyalah about how’s the wife doing and he said, “she’s doing great and she’s looking really marvelous. I think she always looks her most gorgeous and beautiful when she’s pregnant.” Awwwww…..

Then when I got home, I told the story to The Other Half. Then I asked The Other Half, “How come you’ve never said those sorts of things about me when I was pregnant with the girls?” Do you know apa jawapan dia, “I did tell people you are easier to live with when you are pregnant because you haven’t got any PMS! Isn’t that good enough?” followed by him laughing!!! Cheh, nyampah betul dapat hubby tak lomantik ni lah!

26 comments:

KKPL said...

Hi LG

Wow...still so much food for iftar..Luv it..For me tonite,its only grilled salmon and chillie pasta..I still wonder how you managed yr weight with all those yummy food ;))

Yat Maria

arapink said...

sengalnya jawapan yer kak min...kakaka...layankan ajer lah :-)
ara dah lama tak mkn buah melaka...
puasa ke 5 nak buat lah...jeles ah org jauh makan buah melaka dulu, padahal Melaka dekat jer ngan Temerloh...huhuhu

mesti jengah blog kak min lps berbuka :-) pasti ada yg menarik setiap hari...heheehe

Karimhanim said...

Funnylah your husband..at least he being honest..

I pun dah lama tak buat buah melaka, maybe besok buat since tomorrow will be theme melayu (chait - makan pun ada theme kat rumah ni) thanks for the idea

Azita said...

menu buah melaka tu dah masuk dalam list utk esok...hehehe. min punya buah melaka tu intinya guna apa?

Sizuka said...

hahahha.. ur other half, sebijik ler mcm my hubby. suka ler menyakat mcm tu.

byknya kuih muih k.min. since duduk rumaha mak mertua ni, which dah masuk hari ke 3, asyik kena jadi chef cook.. huhuhu.. sedih tahap gaban ni. bila la boleh gantung apron. really wanna go home. tak sabar nak balik kl. good thing about duduk sini, kuih muih takyah susah2 nak masak, everyday pegi beli kat pasar ramadhan.

lemongrass said...

Yat Maria,
I think probably this week aje kot I'm a bit motivated to cook all those food, next week porbably dah malas :-). I masak aje but tak makan sangat unlike my hubby tu yg boleh maintain the weight :-)

Ara,
Kuih muih melayu ni cuma a few aje kan yg I boleh buat, buah melaka one of them, tu yg awal2 dah buat, hehehe... My hubby mmng kdg2 sengal aje jawapan dia!

Hanim,
tu lah, if he had said something else vaguely romantic, I would have been more surprise :-). Kat my house pun kdg2 ada theme (depends on my mood, hehehe).

Kak Ita,
kita guna gula melaka/palm sugar yg jual berbuku2 tu. Kat sini bnyk gula melaka ni so mmng senang lah nak buat kuih muih ni, hehehe. Tinggal rajin atau malas aje lah, hahaha...

Shidah,
tu lah kan, klu diaorang bagi jawapan romantik tu yg terkejut kan :-). Takpe lah you jadi chef utk mak mertua, sure dia sayang sgt2 kat you nanti.. Psstt... boleh dpt duit raya banyak sikit taun ni, hehehe...

mica@tetty said...

so yummy ......masak2 byk takpa kalau ade tukang perabis..rasa x penat kan..

Ayu said...

hahahhahaha...selamba toya je hb akak kan.best ler dpt hb mcm tu.w/pun tak romantik tp pandai buat joke.hb ayu dahle tak romantik...nak buat joke? uuwwaaa...mimpi jela.dia species hb k.zie.klu dok serumah bagus tu.hehehhe...

arini b'buka semenya main beli je.tau tak dan nak msk bila smpai umah.tu pun t'kejar2 nak ambik ank2 n bwk depa pi psr ramadhan sat

Nadia Dzai said...

Soooo funny la ur hubbyyyy lol.

But u tau buat sushi. big claps :D

n said...

salam

gula melaka pecah2 le bes....hmm..forgive the curious cat in me..but am just dying to knw mcm ne you n yr hubby sangkut with each other.leh citer tak?
suka dgr citer cinta antra dua benua ni

lemongrass said...

Mommy Mica,
kat rumah I ni mmng ada 'tong sampah DBKL' so tu yg best masak mcm2 sbb ada aje yg makan :-)

Ayu,
hubby ayu jenis yg sepatah kita tanya, sepatah dia jawab ye, hehehe. Kdg2 Akak pun kenakan hubby Akak balik bila dia tanya ntah apa2, hehehe...
Beli apa kat pasar ramadhan tadi? Memborong ke? :-)

Nadia,
sekali sekala mmng funny, klu slalu, nyampah betul, hehehe.. My family suka sushi sgt2 so kenalah belajar buat sbb tak larat poket we all kalau asik kena beli sushi aje :-)

N,
buah melaka pecah ni, kureng lah sikit gula melaka kat dlm tu bila nak makan nanti sbb dah pecah awal2 :-).
I jumpa my hubby kat uni dulu, lain courses but we all joined this same association, tu yg kenal :-). Pastu kenal2 terus lah terpikat pulaknya, hehehe...

Ayu said...

hb ayu tu kak species anti-social.hahahhaa....dlm mulut dia ada emas kot.tp dia kira ok lg klu nak dibandingkan dgn twin dia.mamat sorg tu lg byk emas dlm mulutnya.

apa yg ayu borong td? huhu...roti john,labu masak lemak n ikan kembung masak taucu.ikutkan leh msk s'diri tp td mmg tak sempat coz t'lps train kul 5.10.lps 20min baru ada train blk

mrswongjowo said...

LG..
All this while I thought Mat Saleh lagi romantik from wong jowo..:)
By the way...I like to bake but hate to wash the pots n pans..how do you manage?

Fiza Nordin said...

k LG,

tahun lepas sy juai/buat kuih...pejam mate tak jadi kuih kak...tidoqla jawabnye kakakakaaa

somuffins said...

LG, cancerian men arent lomantik, melayu or omputih...(kot?).
Hari ni I makan lopes n buah melaka. Rajin I membeli kan?

ain said...

min samalah ngan akak, buat buah melaka mesti byk yg pecah. belum rebus dh meleleh air gula dier.ayoooo!!!

kelakarlah hubby min!!! lbh kurang hubby akak gak. x romantik langsung!!!

ummu Masyitah said...

selamat berpose wat LG sekeluarga. :)

Rahmath said...

Hi Mynn,
Your hubby's star sign Cancer ker, x romantik yer..suami I Gemini pun sama gak..masuk satu tong ler..kekadang I naik geram gak..Blog you nie sumber inspirasi I nak masak apa ari nie..pening tau. Semalam buat nasi goreng ikan masin, stir-fry broccoli and cendawan, pengat keledek sagu and kuih kacang hijau (maid I buat versi Indonesia)..hari nie I rasa lembap sangat..mengantuk jer kat opis..
till then dear..

lin said...

salam kak,
suke baca blog akak..kelakar la husband akak nih... =)

p/s:lately sya dpt 'semangat' nak memasak dr blog akak..alhamdulillah dh 4ari berbuka kt rumah sya masak. =)

my little family said...

hahahaha..ke situ pulak dia kan?

my little family said...

bestnya tgk shushi tu..huhu

Mummy Qis Adri said...

hmm suker tgk mcm2 resepi makanan akak buat..teringin nk bljr buat...tp tula ada bby,nak buat keja pun terkejar2..nyway slam perkenalan tu kak LG n fmly..biasa raya akak g masjid mana yer.?

Ash-Levin said...

Hi Lemongrass, I've been visiting ur blog lately, and find it very interesting. Keep it up...
Can I add a link to ur blog...?

Rgds,
Mama Ash-Levin

Ms AiReEn MoHd said...

eryn pun nakbikinkueh onde onde ni la balik umah kang..tak leh tahan tgk semua org bikin..akak lg buat kueh badak berendam tu mcm mane...leh ker akak tunjukan kat blog ni...penat eryn cr kat blog kak ct delima tak der..blog kaka ummi kuantan tak der...blog abg mat gebu byk beno resepi tak jumpa plak..akak buat la ekk

lemongrass said...

Ayu,
wahh, best lah species yg ada emas dlm mulut tu, bila dua bukak mulut aje, semua orang siap mangkuk sbb nak kutip emas, hehehe...

Mrswongjowo,
My hubby tu mat saleh lain pesen kot,hehehe. I slalunya rajin jugak terus basuh pots n pans lepas baking. Klu I tgh malas, I biar aje n then my hubby lah yg akan basuh :-).

Fiza,
wehkehkehkeh... Tu yg ada orang sampai tertidur depan oven sbb tutup mata sambil buat kuih lah tu ye :-)

Cik Som,
I thought kan Cancerians lah yg paling romantik sbb asik nak berkepit aje,hehehe.. ;-). Hari ni I buka dgn lopes, buat sendiri :-(

Kak Ain,
samalah kita, belum rebus dah meleleh, kenapa ye? Agaknya hubbies ni makin tua, makin tak romantik kot,hehehe

ummu Masyitah,
terima kasih. Selamat menyambut ramadhan utk u sekeluarga

Rahmath,
I rasa mmng kita ni terdpt hubby yg tak romantik kot, tak kisah lah star sign apa :-). I nak jugak buat nasi goreng letak ikan masin tu sbb I suka jugak ikan masin ni once in a while but hari tu I goreng ikan masin, punyalah bingit telinga I kena komplen bau busuk dgn my kids!

Lin,
thanks sbb sudi baca my blog :-). Best kan sekali sekala masak ni, lagilah klu family makan beria2, kembang hati :-).

Mama Anis,
tu lah kan, mentang2 lah I ni mmng moody abis klu tgh PMS, hehehe... Sushi ni sekali sekala pekena mmng sedap :-).

Mummy Qis Adri,
salam perkenalan. You adik Alina lah ye yg tinggal kat area Rockingham tu ke? Raya we all tiap tahun tukar masjid, tahun ni tak tahu lagi nak pergi masjid mana :-)

Hi Ash-Levin,
thank you for visiting my blog. You certainly may. I'll link your blog to mine too if you don't mind :-).

Eryn,
puteri mandi tu, I pakai hentam aje sebenarnya. I guna dough yg buat buah melaka tu and just gentel dia bulat2. Pastu I masak santan dgn gula melaka sikit, tapi api jgn besar sgt, pastu masukkan dough yg dah digentel tu and masak sampai dia timbul mcm masak buah melaka. Tapi tak tau lah klu cara ni betul ke tak, hehehe...

Ash-Levin said...

Thx Lemongrass. Salam perkenalan....