Sunday, 2 August 2009

Thanks to everyone who wished for The Little Misses speedy recovery. I’m feeling much calmer now sebab dah solat and mengaji (still sedih jugak tengok The Little Misses batuk2 especially Miss 5 siap muntah2 lagi after every coughing bout) but I guess tak lah rasa helpless sangat2. It’s so good to have my hubby back he’s so handsome and clever. (Bl**ming heck, I can’t believe he wrote this on my blog when I wasn’t looking. Bila I dah siap published the N3, dia asik gelak terbahak2 aje and tanya I whether I checked my N3 before I published it. I cakaplah tak, lagi dia gelak guling2. Bila I baca, baru lah I tersedar he wrote that last sentence! Ooh, suruh tulis N3 masa I kat Malaysia tak nak, tapi edit my N3, pandai pulaknya, hampeh betul, hehehe).

Sian betul kat Miss 5 today sebab she has been coughing non stop. Pastu yang lagi kesian nya, sekejap2 pergi toilet sebab dia rasa macam nak muntah. Ye lah, kita pun kadang2 bila batuk2 tak berenti, rasa gak macam nak termuntah. Miss 10 pun batuk2 jugak but dah reda sikit compared to dulu and at least with Miss 10, kalau dia batuk banyak mana pun, dia tak kan muntah.

Masa dinner tadi, Miss 5 was really hungry sebab ye lah budak selalu makan tetiba tak lalu nak makan sebab batuk and muntah, so sure lah perut dia rasa lapar aje kan. We had rice tonite so I bagi lah Miss 5 a very small amount of rice dgn ayam goreng. She gulped it down in 3 minutes pastu terus mintak a 2nd helping. I pun bagi lah sikit lagi. Bukannya I tak nak bagi dia makan tapi I know she will vomit it out very soon. Pastu dia minum aloe vera juice, makan keropok goreng (sebab teringin sangat tengok I makan keropok :-))… Then dia batuk, batuk and batuk, terus keluar balik! Rasa kesian betul kat dia, tak sempat makanan tu nak hadam and jadi darah daging, dah keluar balik. I tau orang kata, kalau tengah batuk, tak boleh makan benda bergoreng2 ye sebab nanti lagi lah kuat batuk nya. Sekarang ni pun, I can still here her coughing in bed. More sleepless night for her and us…..And esok rasanya she has to ponteng sekolah again sebab still batuk2 macam tu. Baru aje pergi sekolah 4 hari, dah kena ponteng sekolah again. So, most probably esok, I’ll look after her in the morning and then go to work in the afternoon bila The Other Half’s finished his lectures and can look after her pulak. Kira macam tag team lah :-).

The Other Half’s back from Sydney and since only dia and I aje yang tengah lalu makan, he asked for rice and curry. I malas nak masak indian curry so I masak thai curry for us. The Little Misses cuma makan nasi and ayam goreng aje, hehehe. Kalau kat Malaysia, kalau budak2 sakit, sure the parents akan buat bubur nasi kan. But my kids ni, tak makan bubur nasi so kalau I buat pun, memang lah tak kan di makannya. They would rather have toast then have bubur nasi, anak Mat Saleh kan, hahaha.

DSCF6654

Thai green chicken curry with rebung. Mat Saleh pun makan rebung you, jangan tak tau, hehehe.

21 comments:

Karimhanim said...

Hi LG, glad to hear that you're feeling better now..I had a good laugh reading about your other half. Definitely he's a funny guy!

Try to give honey for your kids at least or kalau dorang terror, suruh telan satu sudu olive oil (ni my FIL punya medication kalau batuk and for him, it's work) I tak larat and sure muntah punya.

ain said...

kesiannya little misses!! moga cpt sembuh!!

psst..dasat seh ur hubby pun makan rebung..hihihi

lemongrass said...

Hanim,
Thanks :-). I normally don't read my N3, just publish it straight away, that's why he managed to do that. He must have typed it when I was in the toilet with a sick Miss 5! Bukannya nak tolong I, hahaha.
I tried giving the kids honey and lemon but they didn't like it so probably I'll try just honey tomorrow. I don't think the kids will like the olive oil though, hehehe. I pun rasanya akan termuntah kalau kena telan oil just like that :-).

Kak Ain,
tu lah, Miss 5 tu kalau batuk2 mesti muntah, nak buat mcm mana, dah perangai dia mcm tu :-).
Tu lah kan, dasat kan Mat Saleh sorang ni, rebung pun dia taram, hehehe.. Tapi rebung dlm tin dah tak bau sgt so tu yg boleh telan tu :-).

hazila said...

Sekarang ni kalau dapat selsema dan batuk mesti risau sangat. Harap your kids cepat sembuh.

akeem said...

uncle keem pun selsema kat sini..tapi ok kot,tak demam..mane dpt rebung?klu tau abg matt mkn,gi amik rebung kat umah ros byk2 aritu.hehehe

Natasha said...

well, if u ask me, i will know that you didnt type the last sentence. because u always address him as "the other half". so mister-curi2-taip-entri, sila buat homework before typing here. lol.

akak, whenever i kena fever, mom always bagi minum 100 plus. dunno for what, but i felt better after that. u might wanna try.

Rahmath said...

Hi Mynn,
Glad you are feeling better with your handsome and clever husband around :)! Poor Ms 5, sebijik macam anak I, bila batuk, muntah jer keluar bergelen-gelen, he has started coughing from yesterday, running nose and fever today, I dah mula pening nie. I can hear him cough even now. He will not go to school tmrw, nasib baik emak I jaga, kalau tak I ngan hubby kena decide saper nak cuti. I hope all our kids cepat baik.Budak nie pun jenis tak ngam dengan bubur, tadi makan scrambled eggs with toast.
Take care.
PS : I tabik spring ngan hubby you, makan rebung. I bila bau rebung jer, lari sebatu !

Azita said...

moga Miss 5 dan Miss 10 cepat2 recover....

mrswongjowo said...

Okay you dah ceria semula gooood! Speedy recovery....insyaallah!

Fiza Nordin said...

cepat2 sembuh princess!

kak min, semangat!

katak_78 said...

OMG...demam ke..dah lama tak masuk sini coz bz skit...hope dia cepat sembuh...kena beware kan lebey lagi skang mcm2 penyakit pelik Tuhan nak duga....mummy dia jgn risau kay.....

alina said...

kak LG dh selamat smpi Perth dah.Tapi lom g jejalan g cos sebok ngan kenduri.Maybe ari ni start kot.Huaaa..omputih mkn rebung gak eeeeek

lemongrass said...

Hazila,
tu lah kan, padahal dulu pun batuk n selsema jugak tp tak lah risau :-)

Uncle Keem,
dah selsema dah? Sakit tekak tak? ;-). Dia makan rebung dlm tin aje kot sbb tak bau sgt. Sama lah mcm petai, dia mkn yg dlm tin aje sbb rasa dia tak sekuat yg fresh, hehehe

Tasha,
tu lah, hampeh betul. Orang tengah sibuk temankan Miss 5 muntah, dia bukannya nak tolong, pandai2 aje meng edit my N3, hehehe..

Rahmath,
Sian nya your son, dia pun dah start batuk2 ye. Sure you pun tak senang nak pegi kerja kan sbb sure asik teringat aje pasal dia. Hopefully insyaAllah, it's nothing serious, just the common cough and cold aje lah. You take care too!
My hubby tu perasan jadi orang Melayu sekejap, tu yg makan rebung, hahaha

Kak Ita,
Aminnn......

Mrswongjowo,
The power of solat and mengaji, boleh buat I feel calm :-)

Fiza,
Jadi Mak ni mesti kuat semangat kan, hehehe

Katak_Ayu,
Hopefully lah diaorang cepat sembuh, I tak larat nak risau2 lagi ni :-)

Alina,
Wah, bestnya dapat gi kenduri kat Perth, hehehe. Takpe, lepas ni boleh lah you gi jalan2 rata2 and ambik gambar bnyk2 :-)

3E said...

Kak LG, moga2 TLM cepat sembuh ya....
Kena banyak2 bersabar dalam apa jua dugaan yang diberikan.....

muniza said...

hi angah, Nuha pun baru started school today. the whole of last week tak pegi school, demam, coughing & flu since sunday yg you balik. Now the twins dah dpt the bugs from nuha, started last saturday. Oh pening! dah lah adi this whole week outstation. Ja sorang2 la dgn a pre-schooler yg 'demanding', 2 crankiest baby on earth and maidless..Unimaginable! anyways, you are a great mom and dont be depressed too much. hugs & kisses to alya & zahra and our doa for their speedy recovery.

Anawahid said...

pandai yo mat saleh mkn rebung.. errr camne la rupa dia masa mkn rebung tu... hehehehe... ada terkulat2 x????.. wakakakakka... kak min, sempat borong kopok yer masa balik aritu.... catu tau kopok tuh kalo x mana nk carik kat sana nanti... psttt... brapa bnyk borong kopok aritu... kehkehkeh...

m y a l i s h a said...

sis, juz noe ur lil misses sakit since i'm bz wit my baby yg low appetite secara tiba2..

gud 2 hear both misses is recover.. as a mother of course we r so worried if the kiddie sakit n x nak makan kan.. urmm sis nak opinion u lah regarding baby foodies.. since i think u have more xperience than me.. bole kan..

Jue Fauzi said...

hope they're getting better by now.And you too :)

lorongsetia8 said...

oh~~ada rebung dalam tin ek? taktau pulak..hehe

hebat ur hubby makan rebung, i ore melayu pon tak makan. hehe

kena try lepas ni..

odaijini to the kids :). try la makan madu,mana tau blh jadi ubat.

odaijini=get well soon

lemongrass said...

3E,
tu lah, kiranya kecik aje dugaan dari Allah ni kan so tu yg still bersyukur lagi diaorang tak teruk..

Jija,
Nuha dpt dr Alya n nenek lah ye? I rasa Alya got it fr Nenek kot n Zahra got it fr Alya. Sian you, sure memang penat2 sgt2 kan sbb semua meragam...Jgn pulak lepas ni you pulak yg sakit sbb yr body so tired. Take care tau!

Ana,
Rebung dlm tin ni takde rasa n bau sangat, tu yg dia bole buat donno aje masa makan, hehe. stock keropok I tu memang boleh bukak kedai lah kiranya, wakaka... Tapi balik Dec ni memang akan bawak lagi stock keropok 1 kedai :-).

MyAlisha,
tu lah kan, bila dah jadi Mums ni, lagi besar dugaan nya kan and berbagai2 pulak tu. I dah jawab yr answer kat yr blog, hope it helps! :-)

Jue,
the girls still tak sihat lagi tp I dah ok lah..Kena lah be strong for them kan :-)

lorongsetia,
kat sini mcm2 ada dlm tin, hehe. Not bad lah rasa dia cuma tak lah sekuat yg fresh tu. My hubby tu I thnk start makan rebung bila bubuh dlm thai curry. Tapi tak pernah pulak I masak lemak cili api dgn rebung, I should try 1 day kan :-).
Thanks for the thoughts..

Ayu said...

salam k.min...

amboi...sempat lg hb akak mencelah kat n3 akak eh.hehehehe...hb akak tu prnh mkn rebung fresh tak? klu blk m'sia nnti srh la dia rasa.saja nak tgk reaksi dia camne.hehehehe..