Thursday, 6 August 2009

Semalam I said to The Other Half, “Guess what I bought? 3 whole baby snappers!” And he just said, “Right! You did say whole right? And you know I don’t really like eating whole fish?” Then I said, “Yeah, I know!” Kat rumah ni memang jarang betul beli ikan bertulang sebab my family tak tau makan ikan ada tulang but I loovvvveeeee ikan bertulang ni so once in a blue moon, I will buy whole fish to satisfy MY taste :-). Ye lah kan, tak kan lah asik nak ikut taste diaorang aje kan, I yang masak hari2 but jarang betul I dapat cook what I really really want, hehehe…

So tadi for dinner I made chinese/thai dishes. I made baked snapper with sticky sauce and bok choy n shitake mushroom in oyster sauce and omellete. Ikan tu I bakar dlm oven sampai masak, then grilled them so they browned a bit.

DSCF6692

DSCF6695

I seperti biasa akan makan gunakan jari jemari I yang halus mulus ni ;-) while The Other Half will use fork (ony garpu ok! tanpa sudu) and The Little Misses will use spoons. Don’t ask me why The Other half makan guna garpu sahaja instead of fork n spoon. I guess sebab memang dari kecik dia di ajar guna knife and fork to eat his dinner so bila dia makan nasi pun dia akan guna knife and fork lah. But since knife tu memang tak digunakan masa makan nasi, he just uses fork aje. Kalau balik kampung kat M’sia pun dia akan pegi cari garpu kat dapur tu to eat his rice. Kalau orang bagi dia fork n spoon, dia tak kan guna the spoon langsung. But yang strange nya, he somehow manages to eat every single grain of rice on the plate just using a fork! Weiihh, kalau I lah kena makan nasi dengan garpu, mau nangis I sebab surenya tak kenyang lah, hehehehe.

The Little Misses selalunya akan guna sudu sebab it’s much easier for them to scoop the rice. Tapi kadang2 bila diaorang tengok I makan guna jari, diaorang pun akan cuba lah makan guna jari. Nampak lah jugak kekok nya sebab bukan hari2 kan makan nasi ni ;-). Kalau balik M’sia, kadang2 they’ll try to show off kat Nenek n Atuk makan guna jari, hehehehe….

Anyway, back to our dinner tonite. Kesian jugak kat The Other Half sebab kena makan whole fish. Nampak lah jugak susah nya dia nak peel the bones off the flesh of the fish. Kalau guna jari masa makan, for sure lah kita dapat rasa bila ada tulang kat ikan tu kan but bila guna garpu, dah masuk dlm mulut baru lah terperasan ada tulang halus. Nasib baik tak tercekik tulang laki I tu tadi, hehehehe. And bila kita makan guna jari, segala ceruk ikan tu kita boleh korek sampai licin tinggal tulang semata2 aje kan. But bila guna garpu ni aje, banyak lah ceruk rantau ikan tu yang dia tak boleh nak korek/kikis so memang nampak tak habis lah dia makan ikan tadi, hehehe…. Maybe next time, I’ll give him knife and fork bila I masak whole fish so senang sikit dia nak cut off the bones kan. Or maybe, if I start buying whole fish every week, he’ll get used to eating it like a pro and he won’t ask for fillets anymore, hahahaha……

14 comments:

Nadia Dzai said...

ehehehe.. macam pelik la juge if makan only with fork kan. ;p

ain said...

hubby akak pun x suka sgt whole fish. klu mkn whole fish, yg tolong bersihkan part2 kat dada ikan ke, kepala ikan ke, ekor ikan ke, akak la. mcm min gak...kdg2 akak nak gak mkn apa yg tekak akak nak, asyik masak utk tekak aje kan. hehehe
waktu akak masak tu, akak btau dia org makan aje dont komplen2.hihihi

by d way...how are ur sweet misses?? getting any better..???

ICook4Fun said...

Kelakar lah you Lemongrass. Suami I pun sama jugak. He won't eat fish with bones, head and tail still attached. He said I can't eat with the fish staring at me. I notice Mat Salleh ni tak pandai makan anything with bones. Same goes with ayam too.

Mira Marlena Abdul said...

Same boat la kita nih kak,husband i pantang tok nenek makan ikan bertulang temulang nih...i suuuuukkaaaa sgt sbb boleh isap2 lepas makan...kl bagi kucing pun tak lalu dorang nak makan sbb dah tinggal hampas...eekekekee

Alah,kira oklah berat bdn akak 47+ kilo...takde gemuk mana pun..dlm gamba nmpk ok je..haha i'll be in confinement period this whole ramadhan month until raya maybe!yeah need to shed those extra kilos that been bagging around my..errr u know where lah! ahaks! :P

somuffins said...

LG, omputih esp Americans memang makan nasi guna fork. Orang Melayu guna fork gak, only that our 'fork' ada 5 jemari yang mulus, haha.

mrswongjowo said...

LG..
my hubby wong jowo tu pun kalau makan nasi kat kedai guna fork...ala-ala American gitu. Ikan tu fresh ye? Your cooking semua nampak cam pronye cooking...look so temmting la..Must have special talent ..not everybody can do that..:)

Melina said...

Hi
I've enjoyed reading your posts and have been a lurker for a bit but never left a comment. Tapi today tergerak nak comment. I guess I'm a bit like you....kawin mat salleh with 2 littles misses. My little misses are still very, very little though.....kakak 2 years and adik 10 months.

Cik abang I is the opposite of yours bila bab makan.....loves ikan bertulang and suka makan pakai tangan. In fact dia lagi terror and sabar makan benda2 bertulang. I masak melayu everyday pon dia ok aje...the only thing dia tak boleh nak telan is kuey teaw, mee hoon and soohoon (sp). Kat umah he is so used to not using cutlery he sometimes forgets to use them bila kat rumah orang! Dulu MIL tak kasik anak dia makan melayu style but now my MIL dah give up :) Looks like my girls pon will be good at using their fingers....today kakak refused to use her cutlery and said 'I use my fingers like Daddy'.

ummu Masyitah said...

Kak LG,
sungguh menyelerakan tengok ikan ni...

Rahmath said...

Hi Mynn,
Mengancam wei cooking you ari nie ! Kita orang memang suka makan ikan ngan tulang, nasib baik jodoh ngan orang tempatan, kalau tak merana I. Actually, hubby I yg tolong belasah bahagian kepala , bini ngan anak makan fleshy parts.
Take care and hope bebudak you dah sihat. Mine is getting better too.

3E said...

Kak LG...I and hubby suka sgt makna fish...Edelyn lak hantu ayam, Eicha lak hantu udang.....letih betulla nak layan anak tekak org lain 'kan...tapi layan ja la...btw....I rasa lagi puas la makan ikan guna tangan sehinnga menjilat jari gitu.....

Flower said...

Wow sedap ikan tu. I minat tul ikan sekor2 like that. But of course mcm kat rumah you, tak de sapa akan makan ikan kalau sekor2 gitew. Ada pulak yg kata mata ikan tu asyik tenong diaorg je. My hb pulak hanya makan fish fillet. Buang karan je. My hb kalau makan nasi mesti makan ngan jari/tangan dia. Kena train by my godfather kat Msia. My anak2 lak, especially Hana, dia suka makan ngan tgn, or trying to eat with her hand. My boy, dia tu perasan mat salleh, makan mesti pakai sudu or garfu.

Jwpan utk last posting re: shoes.
I ada bagi tau kat DH, kalau ada rumah sendiri, I nak tmpt/cupboard just for my shoes. Baju I tak kisah sgt sbb I de passion terlebih2 kat baju. Kasut jgn ckp, kkdg baru beli, mesti melawa pakai dlm rumah walaupun baju tu baju buruk je. Ada sekali tu vacuum rumah pun I pakai high heels. Nak praktis sbb dah lama tak ber heels.

Mursapap said...

Hello, it is soo much fun reading ur entries and looking at ur recipes, sgt teruja to try and make one.

So i've tried my own pavlova from ur recipe. Mcm jadik but then as u said it is too sweet for me (i put 1 cup of sugar) altho the family finish it off instanly.

I will try more of ur recipe afterwards..

lemongrass said...

Nadia,
Mat Saleh ni kan memang species pelik sikit, hahaha...

Kak Ain,
betul betul, I sokong 100%, tak kan lah asik nak masak ikut tekak diaorang kan,hehehe..
Alhamdulillah, the kids are getting better, still batuk2 sikit2 but much better than before :-)

ICook4fun,
it's true about the bones bit. My hubby pun klu makan ayam mmng tak licin. Sometimes I'll be the one finishing off the job for him :-)

Mira,
hahaha...samalah kita, I pun suka hisap2 tulang ikan and ayam sampai bersih :-). Sian kan kita sbb terpaksa ikut tekak them most of the time.
Good luck with the delivery and the confinement. Abislah you nak ganti puasa nanti, hehehe

CikSom,
our forks lagi canggih dr their forks, siap boleh twist and bend lagi tu,hehehe

mrswongjowo,
Your hubby tu Mat Saleh celup namanya,hehe ;-). A'ah, ikan tu fresh, tu yang sedap meratah dgn tulang2 nya :-)

Melina,
thanks for reading my blog. Your hubby memang betul2 opposite to mine lah. I don't think my hubby knows how to eat with his fingers, hehehe. I think lagi nikmat kan makan guna jari ni, tu yang your hubby rasa best sangat guna jari dah :-).

ummu Masyitah,
sure you tengah lapar masa tengok gambar ikan tu kan ;-)

Rahmath,
memang best kan ikan yg bertulang ni, I rasa lagi manis dr fillet! Memang nampak sgt I ni asian, hahaha.. My kids are su much better now, alhamdulillah.. Zahra dah lalu makan which means she's definitely getting better :-).

3E,
memang lain sgt2 lah ye selera sorang2, hehehe..kena rotate lauk lah ye hari2 :-)

Nora,
tu lah geram kdg2 kat mat saleh n minah saleh kat rumah ni yg tak pandai mkn ikan bertulang... tu yg once in a while I beli jugak to satisfy my anak tekak :-).
p/s you vacuum pakai high heels, pakai anything tak on top? hehehe.... I terbayang mcm playboy bunny aje vacuuming with high heels, hahahahaha.....

Mursapap,
thanks for reading my blog. Pavlova tu memang very sweet, that's why I don't like ti that much but my kids n hubby love it. Mat Saleh ni love sweet desserts, sometimes way too sweet for our asian tastebuds :-). But thanks ye for trying :-).

lelayong said...

Kak LG, ikan goreng tu cukup mengiurkan, lela nampak siap ada bijan lagi, akak goreng camno tu? cam sedapppp jerk...sluurrppp!!!