Friday, 14 August 2009

Last July bila we went back to M’sia for the short visit, I ambik kesempatan singgah ke kedai Bagus. I looovvveeee being inside kedai yang jual alat2 and bahan2 untuk baking ni, memang best betul, berjam2 dalam kedai tu pun takpekan ;-). Kalau kat Perth ni pun, everytime I gi shopping, mesti singgah sekejap kat House or Kitchen Warehouse walaupun semata2 cuma untuk menjamu mata. I just love looking at all the display, all the pots and pans yang still berkilat2 lagi tu, the baking pans in all the different shapes and all the cute gadgets to make our life in the kitchen so much more meaningful, hehehehehehe….

Back to the Bagus story, macam2 benda I borong untuk bawak balik sini. I borong benda2 tu sebab some memang tak kan jumpa kat sini like acuan tart and acuan donut and every single benda yang I beli tu were way cheaper kat M’sia banding dengan kat sini. Two of the things that I bought and I’ve fallen in love with are the baking pans, 1 is a rectangle loaf pan untuk masak roti yang siap ada tutup sekali tu and the other one is a round 6-inches x 3-inches cake tin. Yang loaf pan bertutup tu I pernah terjumpa kat sini but non stick and harganya around A$40 macam tu. No way was I going to spend A$40 on a baking tin yang I guna paling kerap seminggu sekali. So, bila terjumpa loaf pan bertutup yg aluminium biasa tu kat Bagus and harganya cuma RM13.50 aje, teruslah tanpa berfikir panjang I rembat 1 ( I know I should have rembat 2 or 3 ye tak but takpe, December ni kita boleh rembat lagi,hehehe). So, every week I’ve been baking our bread in that loaf pan which made our bread looked so cute, hehehe :-).

And the round cake tin pulak nya, I baked the chocolate cake in it (yang buat semua orang drooling tu ;-)) and malam tadi I baked carrot cake in it for The Other Half to take to work for morning tea. Bila dah masak, nampak cute aje kek tu sebab so comel and so compact. Kiranya memang just big enough to jamu people and so senang nak transport sebab tak besar sangat. Kalau nak bagi kek ke sesiapa, memang cantik lah kalau bake it in that 6-inch pan.

DSCF6752

Inilah rupa the carrot cake with cream cheese icing. Biasalah I kan, suka icing yang rustic looking, hehehehe…..

And ini pulak gambar our dinner tonite. Miss 10 asked me what was for dinner and I cakap pizza. She told me she wanted pizza with melted cheese on it. Lerr, tak ke selama ni I buat pizza yang penuh dengan melted cheese? :-). So, semata2 untuk dia, I taburkan mozzarella menggunung on the pizza so stringy abis jadinya. It’s ok, I used light mozzarella aka low fat mozzarella so tak lah sesak my arteries memikirkan all the fat in the cheese, hahaha :-).

DSCF6762

Ada macam rupa Pizza Hut’s pizza tak? ;-).

And ini pulak our dinner last nite, after I dah kena masuk dapur balik sebab dah habis merajuk, muahahaha…..

DSCF6746

Linguine with salami, mushroom and tomato in creamy sauce.

22 comments:

Adnazthie said...

Salam LG, g Bagus kat mana, Seksyen 13 Shah Alam ke? Saya pun macam tu, kekadang janji ngan suami kejap aje masuk TAPI melekat kat dalam kedai lama bebeno. Saja jamu mata, belinya sikit aje.
Bagi wanita yang umurnya macam ni mungkin itulah tempat untuk window shopping. Lepas tu kalau Jumaat, waktu rehat panjang masanya, so apalagi kalau lalu mesti nak singgah. Tak tahan..he he he. Satu kepuasan.

Kakda tartlets n cookies said...

amboi lepas merajuk makin masak banyak n mengancam lah pulak. Semangat syeikh masak dah datang dah tu.

zdiana said...

kak lg.. pizza hut pun kalah ngan akaknyer pizza.. hehehe.. mmg best kalau gi kedai jual alat2 bakeri ni.. pastu terlebih peramah sampai leh bertukar2 alamat blog.. hehehe

Hawa CMS said...

u have such a lovely family
n one more thing, i wish i could cook as lovely as u!

**drooling**

Nadia Dzai said...

aaaaa.. kene avoid blog ni kejap ;p sementara mood diet nie ;p aisehhhh

lorongsetia8 said...

your pizza looks better than pizza hut!!

taste pon mestilah lebih sedap kan..

yumyumm lapar dibuatnya malam2 kol 1pagi ni..

naf
http://lorongsetia8.com

somuffins said...

Salam LG, nilah yg malas nak masuk sini nih.. :-)
I pun loooooovvveee being inside that kinda kedai. Asyik maksyuk dan ralit aje, kan? kan?

Ann said...

salam kak Lg....ann berkenan kat linguine tu ha....selama nih dok tgk masakan akak....sibaik tak pegnan...kalau tak mesti azab...gath myR bln 12 ni akak masak ler sket, leh test western food akak....hehehhe

arapink said...

aduhhh...tetiba lapar pulak tengok kek & pizza kak min nu...

;-)

ain said...

akak pun suka dok kat kedai jual alatan baking wlupun akak tak terer bab2 baking ni. ada gak kumpul a few baking pans, tp lum pernah try lg.hehehe. akak pun suka baking tin yg compact, comel kan.

psst....luv ur pasta!!!

Mira Marlena Abdul said...

Haha..addicted to kitchen/bakery utensils huh?Rasa cam taknak balik kl dah masuk kedai bakery supplies ni kan?

Goodness me,stringynye pizza kak Min!!!Im sure Ms 10 enjoyed her dinner last nite...wah wah rajinnnnn sungguh kak Min membake carrot cake utk suami tershayang yek!ekekeke..dah abis majuk ke?
:-)

Flower said...

Sedap nampaknye your linguine tu. Maybe I try today. This week I pun byk baking. Last Monday I buat apple muffins utk my anak2 n their teacher. Hana gi ke AQWA, so I bekalkan dia n teachers muffin. Lepas tu kesian lak cikgu omar, so I bagi sekotak utk diaorg. Semalam I buat japanese cheese cake. Masih ada lagi, tp tonite kena lak bake apple cornmeal cake. Esok birthday my DH dan kek tu pulak mmg his favourite. Bila start baking, mmg tak stop oven tu. Bila tak start, kkdg sampai berabuk.

m y a l i s h a said...

wah wah wah.. sedap nya carrot cake with cream cheese ituuuu.. i luvee carrot cake..

untung la ur hubby lepas sang suami pujuk sang isteri... sang isteri masak mcm2 ye.. alhamdullillah..

*wink wink*

Mat Gebu said...

salam LG..tu lah, i pun sama, kalau pi kedai barang2 baking, jadi mcm over xcited sangat..lagi2 kalau jumpa benda yang kita idam2kan, macam nak golek2 atas lantai kedai tu..ahaks, dasat kan..Lagi satukan, selalu over budget..plan nak beli 1 - 2 barang, sekali angkut 10+ barang2 lain...memang tak sesuaii sangat!!!

Azita said...

salam Min. k.ita pun pantang nengok barang2 baking skrg ni. kalu gi kedai baking ke pasti terover budget cam CMG kata, 10+ barang2 lain.. pizza tu, klu pizza hut buat cam gitu dgn rege yg sama skrg, gerenti semua org serbu sbb toppingnya melebihi had maksima yg tlh ditetapkan...hehehe...kaya dgn cheeseeeeeeeee....

mrswongjowo said...

LG..
should post the loaf pan's picture la..nak tgk cam ne cutenya...Bagus lum bukak branch kat Perth ye so boleh la you bukak mini BAGUS for your kawan2 kat sana..:)
Pernah gi Bake with Yen? Barang2 dia pun terlalu banyak tapi tak secantik susun atur BAGUS...You can get all the brg2 ala-ala Wilton at cheaper price...tapi tell you cashier dia tak seBAGUS yang kat BAGUS..he..he..

lemongrass said...

Adnazthie,
a'ah, gi bagus shah alam, tp tak tau seksyen berapa sbb adik yg tukang drebar :-). I pergi situ haritu, anak2 I siap tolong kemas cupcakes nya paper cups ikut kaler n saiz sbb boring giler tunggu Mummy dia bershopping, wahahahaha..... Tapi mmng best betul kan jamu mata kat situ :-).

Kakda,
hahaha...sebab dah baik merajuk so konon nak manja2 pulak dhn hubby so masak lah mcm2 :-)

zd,
hehehe...kiranya kedai baking ni mcm tempat cari penpals lah ye sbb siap boleh bertukar2 alamat blogs lagi ;-)

Hawa,
thank you for the lovely compliment :-) and thank you for dropping by my blog!

Nadia,
memang lah u tak boleh come to my blog since you can't eat for 10 days :-). nanti terbroken the diet, abislah!

Naf,
I dah lama sgt2 tak pergi pizza hut kat m'sia tu sampai lupa what their pizza looks like, hehehe...

CikSom,
I boleh lepak2 kat kedai baking hari2 pun takpe you! hehehe...

Ann,
nak rasa my western food, kenalah dtg sini, hehehe. Gathering bulan 12 nanti, rasanya I bawak lenggang kangkung boleh tak? ;-)

Ara,
Alamak, dah habis lah dua2 so tak bolehlah nak jemput makan sama :-)

Kak Ain,
I pun suka betul kumpul baking pans but mostly dah di guna kan lah. Sbb I suka terus guna baking pans yg I baru beli, rasa mcm best aje, hehehe...

Mira,
I yg teringin nak mkn carrot cake sbb dah lama tak makan n dia pun mintak lah sikit nak bwk gi morning tea. I pun since dah tak merajuk, terus lah buat kek cantik punya utk dia, hahahaha....

Nora,
wah, memang hari2 you baking this week ye! But like you said, kdg2 bila tgh mood baking rajin, hari2 oven tu digunakan, klu tak, mmng sejuk aje oven tu, hehe. Esok nak masak apa for special dinner yr DH? Happy bday to him!

myalisha,
tu yg my hubby suka sgt2 sbb lepas habis merajuk, mcm2 I masak, hehehe.... Carrot cakes ni mmng sedap mkn dgn cream cheese icing kan :-).

CikMat,
salam :-). Klu mmng dah plan nak pergi kedai baking tu kan, pagi2 lagi I dah excited sgt2, itu belum sampai kedai nya lagi! Bila dah sampai kedai, mmng tak hengat apa lah, rasanya semua nak di capai. Memang rambang mata betul!

Kak Ita,
salam :-). Rasanya kan ramai orang yg mcm kita ni kan Kak Ita, mmng tak boleh masuk kedai baking, semua nak diborong, hehehe... Pizza I tu mmng betul2 lah terlebih cheese, hahaha...

lemongrass said...

Mrswongjowo,
Esok I ingat nak bake our weekly bread, boleh lah I ambik gmbr loaf bread tu :-). I tak pernha pergi Bake with Yen lagi, mmng orang kata mcm2 barang wilton kat situ. I takut nak masuk sbb takut tak nak keluar aje, hehehehe....

Spices of Life said...

you pizza looks better and of cuz tastes better than pizza hut..
hugs and kisses.

Ayu said...

salam k.min....

aaddeehhhh.....pizza mu itu bikin peurt ni m'jerit kelaparan.lapar! lapar!!!

k.min...round cake tin tu kecik je eh kak? hm...ingat nak kena beli gak le sbb loyang yg ayu ada tu ngam2 sgt dlm kukusan ayu.seksa time nak kuarkan dr kukusan bila buat kek.iiisskkk...

ni alasan dan cara2 nak menambah semakkan ruang dapur umah ayu yg comel tu.hehehee....

nabisha said...

hahaha kak, saya jugak obsesses dgn Bagus skrg ni. I think since 3 weeks ago. I wanted to bake my 1st ever cake! so brg2 mmg takde, plastic spatula pun takde, hahaha , browse kt internet, the nearest Bagus is in Kota Damansara, on my way back from the office memang lalu situ pun! So since then,asik kluar masuk jer situ hahaaha...mcm2 koleksi dh beli! kek baru berjaya 4 bijik kot buat! hehehhe. nanti nk pi yg seksyen 13 plak, mesti lagi besar kedai dia.

lemongrass said...

Azieda,
thanks a lot for the compliment :-)

Ayu,
kecik aje kek tin ni 6 incix 3 inci so kira kecik lah kek nya :-). ANd since baking tin ni kecik aje kan, so snng lah nak sumbat kat mana2, hahaha...

Nabisha,
wahahaha.. kiranya orang Bagus tu pun dah cam muka u ye ;-). Yg kat Shah Alam ni tak lah besar mana tp penuh lah gak dgn barang2 hingga membuatkan I rambang mata, hehehe