Monday, 21 January 2013

when two worlds meet

When two worlds collide, either hancus terus or it brings out the best of both worlds kaaannn…….

When The Other Half and I first got married, we were still students so weren’t rolling in money..

Well, sekarang pun bukannya rolling in money but much much better dari dulu lah, hehehehe..

So, memang tiap2 malam we all akan masak our own dinner together2.

Ye lah, orang cakap, spending time together in the kitchen amat bagus untuk mengeratkan kasih sayang kan, hahahaha….

Masa tu lah we all belajar what we like and dont like to eat and I would introduce him to Malay food and he would introduce me to food that he grew up with.

At that time, the OZ are already familiar with Asian/ Chinese food but I guess malay food ni lain sikit lah kan.

Masa tu lah dia mula berkenalan dengan nasi impit, sate, rendang, nasi lemak, kari, telur masin, sambal ikan bilis and also sambal sotong, hehehe….

Some he falls in love with like nasi lemak, rendang ayam, sate, telur masin, sambal ikan bilis, apam gula melaka, sagu gula melaka and some he doesn’t like that much like nasi impit/ketupat, sayur lodeh, sambal belacan……

Hikhikhikhik….

And sampai sekarang pun, I’m still introducing new asian/ malay food to the family….

Hari tu I buat nagasari tapi nagasari perantau tak guna daun pisang, cuma kukus dlm loyang aje…

I love nagasari sebab rasa dia yg agak blandish itu.

The Other Half saw it and tried it and he didn’t say anything…

When I asked him how was the taste, he said, “it’s really awful! As awful as that tapai I had at that wedding!

Hahahahahaha……….

I guess he can cross nagasari out in his list of favourite food Smile.

For me the nagasari tasted delicious! hehehehehehe…..

And tadi, I buat apam pisang and he saw it and wanted to try it. Obviously, he’s still willing and not afraid to try my kuih after the nagasari disaster last week…

I said to him, “you can try it but don’t blame me if you don’t like it Smile.”

He tried it and liked it a lot, hehehehe……

Actually, I’m quite lucky sebab he’s willing to try all the kuih muih and lauk pauk yang I masak and he likes/loves most of them instead of only wanting meat and 3 veg for his dinner every night.

And he’s lucky sebab I bukan jenis yang kena makan nasi hari2, hehehehe….

And he says he’s lucky sebab I can cook a lot of nice food….

Awwwwww…….

Like last night’s and tonight’s dinner….

Dua2 mendapat cop jempul dari dia……. (cop jempul ni bahasa jawa ye….)

I buat kuey teow goreng malam tadi.

IMG_3407

IMG_3410

Kenalah dengan tekak dia.

But for the girls I buat beef schnitzel with croissants sebab tak cukup rice noodles untuk 4 orang makan, hahaha….

IMG_3416

Limau tu dari pokok depan rumah, sangat lah sukanya we all.

And malam ni pulak, I buat chicken parmigiana with bolognese sauce, mixed traffic light salsa and roast potatoes in rosemary and garlic.

IMG_3422

IMG_3424

IMG_3427

I guna ready made crumbed chicken breast. Then I dollop some bolognese sauce on top of the cooked chicken breast, shred some colby on it and grill it until the cheese has melted.

IMG_3429

IMG_3433

Yang ini mendapat cop jempul dari semua orang, hehehehe

24 comments:

zaharah said...

Sedapnya...

Mat Gebu said...

Kueh Nagasari mana boleh dipisahkan sama kita orang2 Jawa's...kan LG...(walaupun che mat sudah hybrid banyak, tapi tetap ada Jawa )...

ibu,mommy,mom... said...

Nagasari tu gambanya mana lg *malu* taktau apa dia

aidie said...

Cop jempul tu apa kak?

pelangi petang said...

sedapnya kak...yummy...yummy.... :)

Amilita Zaini said...

I'm guessing cop jempul is "thumbs up"..?
Memang hari2 you masak, yang awesome2 pulak tu, kalau tak dapat cop jempul jugak memang la tak patut hehe
Err I sebenarnya tak tahu nagasari tu apa. Tapi terrer jugak la your hubby boleh ingat "tapai". (macam I ni nagasari pun tak tahu...harus lah google).

meera said...

Mana nagasari nyer?? Cemana rupa dia agaknya ya.. Sis tulislah about ur love story cemana memula knal dgn ur otherhalf ni. Tringin nii..

maizatusima judi said...

Hehehe..memang terselah kejawaannya bila sebut cap jempol!...nak sebut jempol pun kena caranya tu...

Memcelah jap..cek Mat, hybrid ke baba nyonya ker?,,hehehe

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Uncle Bruce Willis dah try nasi ambeng? My Dad yang Melayu totok ni pun susahnya nak makan tempe dengan tahu....apa lagi sambal goreng. Sabo jelah! Saya suka itu chicken schnitzel. Nanti nak suruh Mama try masak. purrr...meow!

Along Najwa said...

Aaww...entry mlm ni penuh dgn keromantisan :)

blu4sky said...

LG,
hahaha your other half kena makan tapai on the wedding day... hehehe.. even i takle nak telan tapai..hahaha..

and your story is very sweet.. semoga both of you terus berbahagia dunia akhirat :)

T said...

I want that Kuey teow. Looks so good. Nagasari pun I suka jugak. Sometimes, you can be surprised with your partner likes and dislikes kan? For example Mr P loves tempeh, tapi hates ikan bilis,

norhidana miswan said...

hehehheh lama tak baca or dgr perkataan cop jempol, last2 baca kt blog org dr OZ heheheh... akak msk apa pun msti sedap, tgk pun dh dpt rasa sedap...

walaupun asasnyer ngn pisang tp TOH jenis tak minat kuih yg kukus2 or lembik2 kot kak...

che_puang hafiza said...

ok la kak, yang omputeh pun willing to try.

ni berlainan negeri pun, kadang macam nak nangis suh dia try masakan kita tau.

lydiarahayumahmod said...

Kak LG, chicken breast tu pakai ayam fresh punya atau ayam dalam paket?

Kniedaz said...

nasib baik the other half nak juga merasa makanan kita...bagus juga dia komen..tau la mana yang dia suka dengan yang dia tak suka...
copp jempol tu yang tak tahan tu..hehehe

Yazreina said...

Opkos tapai is a must in a jawa wedding... Me jawa too but dh campur bugis.. Hehehe

BLOG ANAK MAMA^^ said...

untung abg mat saleh dapat kak LG yang pandai masak^^...

MISS COOL said...

camna limau tu tanam kat tepi umah tak hidup. kat ostrolia bole menjadik ni

Rozita said...

Memang untunglah abang mat saleh dapat kakak melayu yang teror masak international food.....
*mood* jelestengoksemuafoodsedaptu...

Badar The Great said...

OMG ....u mmg TERRORIST bab masak memasak ni. Akak hv always been a silent reader in ur blog. Arini 22/1/13 br la drop a note here.

moga u n hubby hidup berkekalan bahagia hga akhir hayat. amin

ayang said...

Salam.. kak min.. tiap2 hari baca N3 akak cuma tak boleh nak komen. Masa tak mengizinkan.. BUt for N3 kali ni, ayg nak bagi tau, dari dulu sampai la ni, ayg rasa semua gbr masakkan akak ayang bagi cop jempul...Semua nampak sedap sedap belaka...
Bertuah TOH, Both Miss tu dapat mommy pandai masak...

lemongrass said...

Zaharah,
yg mana satu sedap? :-)

Cik Mat,
kuih nagasari tu memang kuih orang jawa ye? Mat Saleh I tu, tempeh orang jawa dia suka sgt2, nagasari yg sedap tu boleh pulak dia tak suka, hehehhe

ibu,
takde gambar sbb bukan yg original version, hehehe. Nagasari ni kuih pisang bungkus tepung beras :-)

Aidie,
Cop jempol tu thumbs up :-)

Pelangi petang,
memang yumm :-)

Millie,
you got it right, thumbs up :-).
kalau tak dpt cop jempol, memang I akan mogok masak lah and masak toast aje everytime, hehehe.

Meera,
I tak ambik gmbr nagasari sbb tak buat yg ori. Tapi bnyk gmbr kat google, hehehe.
I think I pernah citer a bit pasal our love story a long time ago, hehehe

Maizatusima,
hahahaha....cop jempol terbaik!

Angelina,
Bruce Willis dah try nasi ambeng tp dia ambik makan letak kat pinggan sendiri, hahaha.
He loves tempeh so much. But tahu and sambal goreng not that much, hehehe.
Your Dad tu maybe tak suka soybeans kot, tu yg tak suka tempeh and tahu :-)

Along Najwa,
hahahaa

Blu4sky,
dia makan tapai at a wedding here, terus dia nak termuntah, hahaha. Masa kat Msia, i told him not to try it sbb I pun tak suka tapai, hehehe.

T,
It's quite funny the things that they like and dislike kan. sometimes it's because of the smell, other times because of the appearance. My hubby pun loves tempeh so much :-)

Dana,
maybe lah kot dia tak suka gabungan pisang and tepung beras kukus lembik2 mcm tu. Tapi I pulak sgt2 suka, hahaha

che_puang hafiza,
susah jugak ye mcm tu klu tak nak try masakan negeri lain. Tapi I rasa ramai gak orang yg mmng tak suka mencuba makan benda2 baru ni kan.

Lydia,
I pakai breast yg dah siap crumbed dlm packet, hehehe

Kniedaz,
tu yg my hubby ckp. Dia kata at least he's honest so tak lah I masak nagasari lagi utk dia, hahaha

yazreina,
I dr kecik membesar dgn tapai tp I pun tak suka sgt. Hari tu we all pergi wedding kat sini and hubby I tried tapai first time, terus dia nak termuntah, hehehe.

Blog anak mama,
I suka masak klu ada orang yg suka makan, hehehe

Miss Cool,
maybe kat tepi rumah you tak cukup cahaya matahari kot? :-)

Rozita,
hehehe...sbb tekak rumah ni semua international, terpaksa lah bini dia belajar masak segala jenis food.

Kak Badar,
amin, thank you for the doa and thanks sbb sudi baca my blog since a long time :-)

Ayang,
Salam. thanks ye sbb sudi bagi cop jempol kat semua makanan I, hehehe.
My girls ingat semua Mummies kat dunia ni boleh masak segala mcm food mcm Mum diaorang ni, hehehe.

ibu,mommy,mom... said...

Lg so its tepung bungkus ya? Kalau iye I love ittttt;)