Friday, 25 January 2013

The green ones

Bila kamu nak masak?

Dah lama we all tunggu…

IMG_3488

IMG_3490

I tau yang they are not completely ripe yet because I’ve been trying them one at a time….

hehehehe….

Pagi2, sambil siram pokok, sambil tu I petik sebiji untuk rasa….

Ye lah, kena lah try test cuba kan!

1 or 2 are already very sweet but the rest still has a bit of sourness in them…

And the parrots haven’t come to eat them so I guess they are not ready yet lah kan.

Either that or the parrots tak suka green grapes because they are not that attractive.

16 comments:

Nida Husna said...

bestnyeeee. kite nk kalau nak makan kena beli dulu =)

Cik Sara said...

Look nice! Suka tengok hasil tanaman akak! (^_^)

mamasadiq said...

Bestnyer.. Hehehe. Nak makan petik jer kan..

ummuaidan said...

Oh ..rupanya u have 2 pokok yang berlainan jenis yer..ingatkan yg dulu jer tuh..if u dont mind sis..tunjuklah sikit gambar garden yang part u all tanam the grapes..tringin nak tengok, heheh..thanks...^-^

Sue said...

Good job, petani moden

Miss Cool said...

berguna jugak binatang2 ni kan. Kalau datang makan buah tu makna nye dah masak.

Laman Resepi said...

Ni pokok kat Malaysia ke?

mrs kayrul said...

rajinnya kak tanam...kat sini klu teringin kena rajin gak..rajin g beli sendiri...hehehe

azra said...

Akak, try siram dgn air glukos masa mula2 berbuah...my dad buat camtu...turns out manis...

azra said...

Akak, try siram dgn air glukos masa mula2 berbuah...my dad buat camtu...turns out manis...

Hafizah Mohamad said...

sedapnyer tgk kak...cantik sungguh tgk anggur tu...lebat plak tu...mmg sejuk tgn akak tanam pokok2 sbb semuanya menjadi....suka nengok...=)

Unaizah said...

Look so gemuk!!! Geramnya nengok!

Gina said...

Kak LG
Rupanya kat tepi pagar rumah Gina pun ada pokok anggur nie, ingatkan hijau aje, rasanya masam sangat lepas tu sehari dua ni baru perasan dah tukar menjadi gelap and manis sangat. Seronoklah ber grape picking tepi pagar rumah aje

Faisal Admar said...

Post sikit ke Malaysia :)

lemongrass said...

Nida,
we all ni pun slalu jugak beli grapes sbb grapes yg kat rumah ni tak masak2, hahaha

Cik Sara,
thanks :-)

Mamasadiq,
mmng best, sambil siram pokok, sambil makan anggur :-)

UmmuAidan,
we all ada yg red and green variety. So far, dua2 dah berbuah but satu early Summer, satu lagi a bit later :-)

Sue,
thanks ;-)

Miss Cool,
memang berguna tp kan, habis lah lepas tu diaorang kerja kan, hehehe

Laman resipi,
mcm mana pulak boleh pokok kat Msia, we all bukan nya duduk sana.

mrs kayrul,
we all mmng rajin menanam but bila nak menjaga tu yg kdg2 malasssss giler, hahaha

Azra,
semut tak kerumun ke klu siram dgn air glukos?

Hafizah,
alhamdulillah ada yg menjadi and ada gak yg mati, heeeee

Unaizah,
some of the grape berries mmng sgt2 gemuk! Tak sabar we all nak makan :-)

Gina,
seronok lah yr sons petik2 anggur nanti. Boleh terus masuk lunch box bwk pergi skolah :-)

faisal,
sampai Msia, dah jadi grape juice, hehehe

azra said...

Sorry...xlah...ok je...bkn siram selalu...masa dia dh putik, for 2 weeks...