Sunday, 13 January 2013

2 sides of the fence

In front of most houses kat OZ ni ada nature strip or if there isn’t a nature strip, a footpath.

So, kalau you beli rumah, kawasan rumah you bukan lah dari jalan sampai ke fence rumah belakang.

So janganlah pandai2 kamu membesarkan rumah sampai jalan tu ye, mau lah kena saman nanti, hehehe…

Tu sebab when we had the fence built, we/the fencer have to know where is the line demarcating our property and the council property/the nature strip.

selalunya ada tanda/batu at the side fence to show where it is.

Walaupun nature strip ni belongs to the council, tapi sebab kan it’s in front of our property, we still have to keep it tidy.

Dulu, The Other half bila dia mow and water the lawn, dia akan make sure dia mow and water the nature strip area jugak.

Tapi sekarang sejak ada the fence, dia mengelat cuma water our side of the lawn aje.

The nature strip tu dibiarkan kehausan and kekeringan.

Sebab water mahal mah kat OZ ni, hahahahaha.

And OZ ni kan negara kering so water kena lah ada catuan jugak.

So, the front of our house looks like this.

IMG_0864

Tengok lah betapa bezanya 2 area itu!

Our side of the lawn looks green from the twice a week allowable watering that The Other Half does.

The nature strip pulak looks so brown and dead…..

The Other Half kata makin senang kerja dia sebab the nature strip is not growing, tak payahlah susah2 dia nak mow that area!

Memang dasar pemalas, hikhikhik…

And ini pulak the side garden in the front, ‘semak samun’ giler dah sekarang

IMG_0867

We all cuma tanam 3 watermelon seedlings aje in the pot.

Pastu, tetiba keluar 2 other watermelon seedling from the mulch and The Other half tak bagi I cabut.

Sekarang tengok lah apa jadi, the watermelons have taken over everything.

Dah tak nampak the small white fences that we put there.

Siap dah menjalar pergi rumah sebelah and the tendrils dah attached themselves kat pokok bunga ros orang sebelah!

Kelam kabut lah we all potong and trim sebelum orang sebelah tension, hahahaha.

And the watermelons have started fruiting so maybe dah boleh makan kot in a month’s time.

Nanti bolehlah I buat pertandingan meneka berat buah tembikai ye, hehehehe….

But definitely tak seberat dua orang anak beranak ni lah kan Smile with tongue out.

IMG_0871

Walaupun The Other Half dah makin kurus from his daily cycling during the week, he’s not doing his exercising to the extreme sekarang.

So, his weight loss pun is going slow and steady…..

With Miss 9 pulak, I don’t think she’s lost any weight, maybe she’s grown taller a bit so probably tu yang buat muka dia nampak bujur sikit and perut dia tak nampak kembung sangat, heheheh.

12 comments:

azieazah said...

Ya la, rumput sebelah luar tu nampak betul gersang keringnya. Hahahaha... tak patut betul.

Ops, budak 9 tu dah tak kembung? hahaha tapi memang betul pun, dulu dia macam buncit sikit kan? hehehehe

Chekgu Azrine said...

tak saba nk teka kg tembikai nti..haha

Hafizah Mohamad said...

nicenya laman umah akak...sejuk jer mata memandang...he he he...rajin plak tu tanam mcm2 sayuran...hurm...kalau fiza ntah la...ha ha ha

norhidana miswan said...

cantik je laman akak... walaupun tepi pgr tu semak tp cantik sbb semak ngn pokok melon bukan semak ngn rumput2 kak....

JaSSNaNi said...

Assalam K.min...
budak2 mmg kalau tak lebor kot tepi.. dia naik tinggi... sama cam anak no.2 & 3 nani.. hihihi kurus je nampak.. tapi sbnarnya diorang sedang grow-up...

penDragon said...

garden akak mmg makin best lah. tambah2 dah ada fence skrg ni. haah...I nampak Miss 9 slim sikit skrg.

Kniedaz said...

Nampak kemas bila berpagar..dan nampak ketara pulak tuan rumah tak sirap rumput di luar pagar..hehe..lepas ni boleh la buat jus tembikai minum di waktu panas ^_^

Oyis said...

comelnya miss 9 still up for piggy back ride!

lemongrass said...

kak Azie,
skrg pun kembung lagi tp pandai cover, hahaha.

chekgu azrine,
we all pulak tak sabar nak merasa :-)

Fizah,
we all memang suka menanam, kalau boleh segala benda nak tanam, hehehe

Dana,
skrg ni I kena hati2 bila undur kereta masuk garage sbb takut terpenyekkan buah tembikai yg dah semak tu, hehehe

Nani,
wassalam. I wish lah anak I tu tak lebor ke tepi sbb takut tengok perut dia kdg2, hahaha

pendragon,
Fence tu buat nmpk lagi compact kan. Senang sikit nak jaga bagi kemas :-)

Kniedaz,
tuan rumah nak jimat air and tenaga, tak payah siram and mesin rumput kat luar, hahaha

Oyis,
dia ok aje benda2 mcm tu as long as tak depan her friends, hahaha

kasihredha said...

Mmg nampak berbeza Sgt rumput tu haha
Suburnya Sampai dah mjalar kerumah sebelah.

LynnAiza said...

comeeel miss9 piggy back dgn daddy dia. hehehe.
btw,yeah.miss9 nmpk slim dah.nak meninggi mcm kakak dia tu. :)

lemongrass said...

Kak Kasih,
kesian kan rumput yg kat luar tu, terbiar tak diberi kasih sayang, hahaha

LynnAiza,
Alhamdulillah klu Miss 9 akan meninggi mcm kakak dia, tak lah kemetot mcm Mum dia ni, hahaha