Tuesday, 15 January 2013

Where are they?

Hari ni we all tak nampak langsung the rainbow lorikeets eating the grapes.

Maybe dia orang pergi kebun lain kot makan buah2an lain.

Ye lah kan, hari2 makan grapes, jemu jugak, hehehe.

Tapi, bila the birds tak datang, we all rindu pulak!

rasa macam drab and colourless aje our day, no rainbows to ceriakan our lives…..

Hahahaha, tak larat Winking smile.

Hari ni the weather was like Malaysia again, so hot and humid.

So, the girls and I berkurung ajelah dalam rumah.

And I managed to siapkan all the kerja rumah by 9.30 in the morning, terkejut I!

hehehehe…

So, I spent the whole day chatting on the computer, punyalah takde kerja kan…

tsk…tsk…tsk….

And then sebab rasa bersalah sebab bergayut kat PC aje, I pun buat dinner yang diaorang suka lah..

Meatballs and pasta.

I made swedish meatballs using this recipe and creamy mushroom shell pasta.

IMG_3288

IMG_3293

IMG_3294

The pasta turned that orangey colour because I added tomato paste to the creamy kuah. And from the carrot as well.

And the girls didn’t even pick out the mushroom slices in the pasta! They happily ate them!

That is a miracle indeed, hahahahaha…..

15 comments:

blu4sky said...

LG,
the parrot tak kacau your sun flowers?? maybe cuaca panas sangat kot tu pasal the parrots tak dating..

kasihredha said...

Bila x dtg rindu lah pulak kan..
Panas mcm msia ye..
Syoknya meatballs tu

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Sorang nama Abu, sorang lagi Hassan, maka jadilah Abu Hassan Pencuri, macam dalam filem P Ramlee. Setuju tak? purrrr....meow!

Kniedaz said...

kalau bagi makanan cam ni kat saya, saya nak tambah 2 kali boleh tak..favourite nih

m.u.l.a.n said...

waalllaaa tq tq... ada idea ni.. hubby nak outstation ni boleh la i masak meatballs.. takmo kasi dia makan daging kat rumah sbb gout dia tu.. sbb i tau kat opis masa meetings etc the opis people suka order daging2 punya menu...

norhidana miswan said...

bile ada dibenci, bile takde di rindu2 ek heheheh...

tak blh jd nih, mmg nk kene bt gk bebola aka nih la... kalu tak asik teringat2 je...

yu @ nurnie said...

Kak min,

Selama ni saya silent reader blog kak min, tapi hari ni saya teringin nak share tips untuk elak buah anggur dimakan oleh parrots itu.. kalau kat malaysia ni, buah mata kucing selalu jadi mangsa burung or kelawar, so diorang selebungkan pokok itu dengan jala or jaring so mmg selamat la buah mata kucing yg tunggu masa nak masak.. so, saya rasa itu boleh diaplikasikan sekali untuk pokok anggur kak min..

yu @ nurnie said...

*selubungkan.. tutup pokok tu...

Aida Salleh said...

sis, diorg tau gambar diorg dah tersebar seluruh dunia kot...tu pasal diorg malu nak datang tu...hehehehee...

Zaitun said...

Teringat kak Zai meatball Ikea tapi lg punya tentu lebih sedap.

Pn. Ila said...

suka baca blog akak..foto kebun dan makanan yang meleleh air liur saya kat Malaysia ni hehehe diserikan lagi anak-anak akak yg comel tu (^-^)

MISS COOL said...

Bila ada depan mata tak nak jemput masuk rumah... bila tak datang rindu rindu pulak...

Amanda Suria said...

wow...looks tempting...lapar terus..skrg kat opis lagi ni...tgh ot..

Yazreina said...

Dah abes kot buah grapes akak nie

lemongrass said...

blu4sky,
our sunflowers dah kena makan dgn another type of parrot, King parrot. Grapes pulak kena makan dgn lorikeets ni. Memang tak boleh lah we all nak jadi tokey kuaci and tokey anggur, hahaha

kak Kasih,
rindu sbb suka tengok kecantikan the parrots aje to tak suka bila kena sapu grapess yg berjatuhan kat lantai, hehehe

Angelina,
kena bagi nama lain cos they are Mat Saleh parrots, hahaha

Kniedaz,
boleh aje, I pun suka jugak nak menambah kdg2 :-)

Mulan,
masak meatballs banyak2 and then freeze them so next time hubby pergi outstation again, boleh jadi malas and defrost aje, hehehe

Dana,
buat jgn tak buat, senang aje pun buatnya :-)

Yu,
Kat sini pun memang ramai yg letak net/kain jaring halus kat pokok buah diaorang so tak kena makan dgn burung. We all ni tak sempat nak beli dah kena makan and pastu dah malas nak letak, hehehe

Aida,
hahaha...entah2 ada rumah lain yg ada pokok buah lagi sedap, tu yg diaorang tak datang :-)

Kak Zai,
meatballs IKEA snng, tinggal beli aje tp yg homemade lagi sedap kot sbb ikut citarasa kita sendiri :-)

Pn Ila,
thanks ye sbb sudi baca and suka tengok gambar2 kat blog ni :-)

Miss Cool,
Macam mana I nak jemput, baru aje bukak pintu, diaorang dah terbang jauh, hehehe

Amanda,
after balik opis, boleh cari meatballs pasta kat kedai :-)

Yazreina,
yg purple grapes memang dah habis dimakan dek burung but yg hijau still ada lagi.