Friday, 18 January 2013

Fish and toad

I ni asal dari kampung so I love simple kampung food.

Dah duduk OZ bertahun2 pun and dah masak Western food bertahun2 pun, still meleleh air liur bila tengok orang tayang ikan bertulang goreng dengan sambal belacan and masak lemak putih kat their blogs.

Tapi sebab 3 orang kat rumah ni tak makan ikan ada tulang and tak makan sambal belacan and tak suka masak lemak putih so tu yang I jarang sangat2 masak.

Semalam pergi kedai seafood, jumpalah ikan indian mackerel ni.

Tak silap, indian mackerel is also ikan kembung in BM kan.

Terus terbayang2 betapalah sedapnya kalau digoreng garing makan dengan sambal belacan and masak lemak putih….

Tapi sebabkan The Other Half dah teringin nak makan nasi lemak (again!), tak dapatlah I makan denagn sambal belacan and masak lemak putih….

Instead, I makan dengan nasi putih (while the other three makan nasi lemak), sambal ikan bilis, terung goreng berkicap, ulam kacang panjang and timun and telur masin!

IMG_3318

I goreng 3 ekor ikan kembung just for me. Sekor setengah I makan for dinner malam tadi while the rest I makan for lunch tadi.

Untuk orang lain yang tak pandai makan ikan bertulang sbb takut tercekik, I gorengkan ikan tenggiri steaks/ spanish mackerel steaks.

Cuma tulang besar kat tengah and a few smaller ones kat sirip dia kan, kalau tercekik jugak, memang lah…..

IMG_3330

I thought I sorang aje lah yang akan makan terung goreng berkicap tu, rupa2nya The Other Half and Miss 9 pun suka!

Hikhikhik… Miss 9 siap mintak tambah sayur terung!

IMG_3322

I makan guna jari. Mana boleh makan ikan bertulang guna fork and spoon kan, tak best lah.

Miss 9 mula2 makan guna sudu, pastu tukar ke jari (tu yang bertambah2 dia makan sebab sedap menjilat jari kan, hahaha).

Miss 13 makan guna sudu and The Other Half makan guna fork sahaja.

I memang heran betul lah dgn Mat Saleh yg makan nasi guna garfu ni. I rasa macam tak puas aje makan, hahahaha.

And semalam dah makan nasi, hari ni masak a true blue western/ British food.

It’s called toad-in-the-hole which is basically sausages cooked in yorkshire pudding mix.

IMG_3358

IMG_3360

Makan dengan salad and onion gravy.

If you want to try, I guna this recipe. Everyone liked it.

IMG_3362

IMG_3371

It’s really nice sebab the outside of the batter is very crispy and the inside is very soft.

the girls said it’s a bit like bread.

17 comments:

Shamsiah Abdul Rahman said...

Subhanallah,
Sedapnya LG..
Combo meal tu.. cukup dgn segala ulam.. kalau dekat ni, mau jer Sham dgn muka x malu ding dong kat pintu..

p/s;
Blh ke?

Zulfadly said...

heaven kak!
saya kalau tgk mat salah makan pakai garpu, rasa kesian, sikit benar yang masuk mulut tu,hehe

che_puang hafiza said...

ahaha..

toad.

i ingatkan katak.

terus click laju-laju.

hahahah..

Kniedaz said...

wah..nampak menarik toad in a hole tu...buat saya lapar je...diorg xmakan ikan ada tulang ye....mat saleh makan fillet ikan je ek..hhehe....saya suka ratah ikan goreng cicah sambal kicap ehe

Along Najwa said...

Terung masak kicap, I like :). Ader la jawabyer esok kena cari terung..

Oyis said...

kak LG ni terror la buat lauk simple pon jd nmpk very menggiurkan. terus rasa meleleh air liur gitu. dgn sambal bilis menjejeh tu, fuhhh... perfecto!

kasihredha said...

Sedapnya terung tu...
Kalau makan ikan goreng garing2 dgn sambal belacan or kicap....mmg x toleh belakang dah. Apalagi Kalau ada sayur lemak putih...perrrghhh

Pstt tak Puas mkn nasi dgn garpu kan...hihi

Adell's Closet said...

Salam perkenalan kak..Da lama ikut blog akak sbb tertarik dgn resepi2 yg akak post,.tp baru skang sempat nak comment..neway sgt sedap resepi toad ni!!

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Memang betullah...bab yang they all tak reti makan ikan bertulang ni! Sekarang dah pindah balik baru puas makan ikan....purrr...meow!

suka suka said...

salam kenal.. sedap2 semua ..walaupun simple

ummuaidan said...

mmg sedap sis ikan kembung goreng untuk orng berjiwa melayu cam kita nie..lamanya tak jumpa..asyik makan ikan besar pun bosan...

MISS COOL said...

luvvvv lemak putih, tapi bila masak lemak kuning je terus hilang mood. siap bergaduh2 lagi dgn arwah mak. padahal lebih kurang sama je kan.

blu4sky said...

salam LG,
bila kita dapat makan something yg tekak kita rasa nak maka...walaupun ikan goreng garing terasa macam waaahhhh nikmatnya..

Dinas Aldi said...

Ikan goreng garing2 kalau makan masa masih panas tu memang best! Tapi bila dah sejuk, keras kejung la pulak, kehkeh..

Mat Gebu said...

Semua nampak sedap..jadi tak de komen apa2...cuma che mat pun rasa tak puas kalau makan nasi dengan garfu. Satu lagi bila tgk chinese makan nasi dengan chopstick....rasa tak sabar!..

Yazreina said...

Nape nama dia TOAD????

lemongrass said...

Sham,
ulam2 memang number one kan! memang mabeles :-). Boleh aje ding dong, sambil makan, sambil kita borak2, hehehe

Zul,
hahahaha...betul tu. I pun rasa mcm tak kenyang aje diaorang makan kan.

Che Puang hafiza,
Kat sini tak jumpa lagi toad, maybe sbb rumah we all tak dekat dgn air, hehehe

Kniedaz,
some mat saleh suka makan ikan bertulang. I guess sbb diaorang slalu guna fork and spoon so susah sikit lah nak makan ikan bertulang sampai licin mcm yg kita buat :-)

Along najwa,
dah jumpa terung? :-)

Oyis,
lauk simple lah yg memang slalunya menggiurkan, hehehe

Kak Kasih,
ohhhhhhh, alangkah sedapnya combination itu. Memang bertambah2 lah nasi :-)

Adell's closet,
thanks ye sbb sudi baca my blog ni. Toad in the hole tu memang sedap and very simple :-)

angelina,
tell me about it! Rugi kan kalau tak pandai makan ikan bertulang ni, tak dpt nak hisap tulang, hehehe

Suka suka,
salam singgah ke sini :-)

UmmuAidan,
kat sini pun jarang jumpa ikan kembung unless we all pergi asian shop. Ini pun yg frozen import punya, jadilah dari takde kan.

Miss Cool,
hahaha...lain tu, satu putih pure, satu kuning letak kunyit so rasa pun lari ;-)

blu4sky,
Salam. Memang betul tu, walaupun telur goreng mata jadi sgt sedap kan klu tgh teringin :-)

Dinas,
hahaha...memang sgt keras kejung. Tu yg lepas masak, kena trus makan :-)

Cik Mat,
Chinese klu mkn dgn chopsticks, handal giler. Sbb dpt kepit butir2 nasi tu tak jatuh! hehehe

Yazreina,
tak tau lah apasal nama dia toad, hehehe.