Sunday, 6 January 2013

Our Sunday story

Miss 13 loves going to Sunday market.

Apa yang dia suka sangat2 kat Sunday market ni pun I tak tau lah.

But during term times, memang tak boleh nak pergi lah sebab ada Sunday school.

Sunday school cuma cuti masa Raya Syawal sebulan and masa cuti Summer aje.

So, bila ada peluang cuti Sunday school like sekarang ni, memang lah dia akan pujuk I pergi.

Sanggup tak sleep in semata2 nak pergi tu, pukul 7 dah terjaga balik!

Kalau tak, lepas subuh pukul 4.30 pagi, dia membongkang tidur balik sampai lah kena kejut dengan we all pukul 9, hehehe.

So, pagi tadi we all pun pergi lah bertiga.

The Other Half memang tak pergi lah sebab bukannya ada anything special for him to find pun.

The Sunday market at 7.30 in the morning.

(Ni semua muka tak mandi pagi, cuci muka, gosok gigi, minum susu/kopi, terus pergi, hahahaha….) Smile.

IMG_0709

Lepas berjalan2 jenguk all the stalls and beli a few things and loads of cheap fruits, the girls will normally spend some time at the bird area.

IMG_0707

IMG_0710

IMG_0708

IMG_0696

Donate duit sikit, dapatlah diaorang main dengan the different parrots.

Lepas pergi Sunday market, melencong ke sana sini, balik rumah pukul 11.30, just in time for lunch, hehehe.

Then for dinner, I made fettucine bolognese makan dengan fig and walnut salad.

I bought 2kg of fresh figs at the market tadi.

Figs ni jarang jumpa yang fresh so bila ada orang jual fresh figs tadi, I pun beli lah sampai 2kg, biar dpt makan sampai kenyang, hehehe.

Figs ni buah yang tak tahan lama so tadi dah makan nearly a kilo of it and I also used some in the salad.

ada sekilo lagi kat dalam fridge tu, kena habiskan by tomorrow…

IMG_0718

IMG_3117

IMG_3121

I also letak parmesan croutons in the salad so it was a nice combination of sweet, salty and crunchy.

Esok, I tunjuk the project I did tonight yang membuatkan I update blog lambat.

P/S I will answer all the comments very2 soon ye…. tengah busy sikit lah sekarang.

12 comments:

Unaizah said...

I penah rasa fresh fig ni time gi Jordan. I lagi suka yg fresh dari yg kering tu. Memang sedap la!

Anash said...

remind me of carboot sale at early morning Sunday in UK
hehe
just love to walk and browsing displayed items
and felt the breeze...
you have a great day there!
(pehal terspeaking plak nih? hahah)

Fifi Nadhrah said...

tak pernah makan pon fresh fig.. kat msia ni lagi susah kot nak cari.. ntah2 takde..

Mizznadeiya said...

Miss 9 dah kurus sikit! and muka dia macam muka sis la :D

meera said...

Baru2 ni I mkn fresh fig time pegi jln2 ke india. Sdap btul rasa dia. Kat msia x prnah jumpa lg. Byk khasiat dia. Salad tu sis ltak walnut ya? Nmpk sdapla.

BlueTurtle...... said...

Kat Msia adelah jugak buah fig nie.. Kat kedai arab... Tp fresh fiq nie mahal dlm rm4 sebiji.... Beli 4,5 bijik mampu la.... Buat rasa... Kalu nk mkn byk2 beli yg kering jer la 30 -40 sekilo..

Zaitun said...

Sunday market ada kat Shah Alam diorang panggil carboot. Ada juga kak Zai pergi cari pokok2.

Yazreina said...

Ada fresh fig masa yaz kecik2.. Siap ada pokok fig nie.. Kat rumah babysitter kat mersing tu.. Tp masa tu panggil pokok zaitun.. Which actually nama dia buah tin kn?? Pokkk rendang.. Buah dia mcm buah belimbing besi yg mcm stuck kat batang pokoknya...

lemongrass said...

Unaizah,
yg fresh ni memang lagi sedap dr yg kering tp susah benar nak dpt nya.

Anash,
It was so hot and humid yesterday morning at the market, takde cooling breeze langsung, heehehe

Fifi,
kat sini pun kena cari kat sunday market atau specialist vege shops baru jumpa. And then memang mahal.

mizznadeiya,
hahaha...muka dia kdg2 memang nampak kurus tp perut dia sentiasa chubby, hehehe

Meera,
kat India murah ke figs ni? Memang sedap and juicy kan. Ha'ah, I letak walnuts dlm salad tu.

Blue Turtle,
uish, mahal betul ye. But kalau nak merasa sekali sekala, ok lah jugak tu. Yang I beli ni murah lah at $4/kg tp tak cantik sgt. Dah overripe but still sedap :-)

Kak Zai,
saya pun semalam hajat hati nak mencari pokok pandan jugak tp tak jumpa :-(

Yaz,
senang ke nak tanam pokok figs kat Msia tu ye? nama arab dia buah tin. Pokok dia memang rendang tapi besar lah jugak. Tu yg tak boleh tanam kat rumah we all ni, hehehe.

meera said...

Kat India Murah giler sis.. I beli sekotak ada sekilo, harga 100 rupees. Duit kita dkat 6 ringgit jek. Nyesal x bli byk2 bwk balik.

Gina said...

Kak LG
Rindunya nak bersunday Market di Adelaide ni..dah lama balik Msia so banyak dah termiss. So kena tunggu this Sunday baru nak pergi sebab org sini bercuti panjang sangat

lemongrass said...

meera,
wah, best nya, figs murah sesangat mcm tu. memang best lah melantak hari2 kan.

Gina,
Takpe, Summer and Spring panjang lagi masa nak pergi sunday market and garage sales. Boleh kumpul mcm2 lagi before you guys balik for good kan :-)