Thursday, 24 January 2013

My Emak’s nasi goreng

When I first started to learn how to cook nasi goreng, of course lah Mak I yang ajar.

So, obviously dia ajar I masak nasi goreng ikut cara dia buat nasi goreng.

Bahan2 yang Mak I guna untuk buat nasi goreng dia hanya bawang merah, bawang putih, cili merah sebatang, ikan bilis yang ditumbuk lumat guna lesung.

And then kacang panjang dihiris nipis2 sebagai sayur dalam nasi goreng tu.

And just garam sebagai perasa. takde sos2 lain….

kadang2 letak telur, kadang2 takde telur….

So, everytime I nak buat nasi goreng, mesti kena ada cili merah and kacang panjang in the fridge, baru I boleh buat nasi goreng.

Kalau takde cili merah and kacang panjang, I tak tau nak buat nasi goreng!

hahahahaha….lawak kan! Open-mouthed smile

Until lah I kena pergi overseas…..

And then first time nak buat nasi goreng, I didn’t know what to do sebab masa tu susah sgt2 nak jumpa kacang panjang and cili merah….

Lama jugak lah I tak buat nasi goreng sebab I rasa kalau I buat nasi goreng ikut recipe lain, it won’t taste as nice, hehehehe…..

Until one day, I ‘berani’ kan diri buat nasi goreng ikut whatever I had in hand at that time.

Memang lah rasa lain and not ‘ori’ like nasi goreng Emak kat kampung but beggars can’t be choosers lah kan….

Kenyang jugak I makan and sedap jugak masuk tekak….

Mengada2 lebih aje I ni kan, hahahahaha…..

From that day, my nasi goreng akan tukar2 rasa tiap2 kali I masak depending on what I feel like putting in it.

Kadang2 sgt sedap, kadang2 sedap, kadang2 so-so aje….

But tak lah sampai masuk Cik Tong sbb nasi goreng kan, cannot be tak sedap sampai tak boleh telan Smile.

But hari ni, I buat nasi goreng like how my Mak taught me a long time ago.

Sebabnya, kat kebun belakang rumah berlambak2 cili and kacang panjang.

Siap dengan lesung batu sekali…..

IMG_1021

But I derhaka sikit, I letak diced carrots as well in the nasi goreng sebab nak increase the vege intake.

IMG_3475

And I tak letak telur sebab nak makan dengan ayam goreng.

IMG_3486

And since ada lebihan kuah kacang from yesterday, we had it as an extra sauce.

IMG_3478

Still sedap macam dulu2, hahahahaha…….

How did your Emak2/Nenek/Makcik/kakak teach you how to make nasi goreng?

36 comments:

faa.rosli said...

first time belajar goreng nasi ngan nenek. simple just guna 4 bahan je. minyak, telur, nasi n kicap n sedaaaaaaaaaaap sangat. kalo skrang ni perot tgh lapar tapi nak makan benda2 simple, nasi goreng ni je la. panaskan minyak, buat mcm scramble egg, tambah kicap n masukkan nasi. kacau lama smpai btul2 sebati. then walla!

pastikan kicap manis cap kipas udang!hehe

Nurulhuda Abdul Latip said...

resipi nasi goreng mak saya macam mak akak jer..Samalah, hehe. Lada merah kacang panjang antara yang mesti ada. So sekarang saya buat exactly ikut resipi nasi goreng mak, kalau takde lada merah kadang saya ganti dengan cili api..saya rasa takde nasi goreng yang sedap kecuali mak saya buat, hehe.

lemongrass said...

faa,
I rasa Miss 13 sure suka nasi goreng style nenek you sbb dia suka letak kicap manis klu makan nasi putih, hehehe...

Nurulhuda,
betul tu! walaupun simple, rasa mcm sedaaaaap sgt2 kan, hahaha

Shamsiah Abdul Rahman said...

Kalau Sham, as you said.. apa ada guna je. End result.. rasa jadi macam2.

p/s;
My Omak too selalu buat nasik goreng mcm your Mom. Well, you know about what they said.. less is MORE.

Amalia Zurahim said...

nasik grg ayah amalia ajar guna gulau daging atau rendang dgg yg tak abis..yg dh beku dlm peti ais..hihi.panaskan kuali, masukkan gulai/rendang dgg tu...grg dlu smp kuah nye kering dan dgg sedikit hancur pahtu trus masuk nasik...klu rase twr tmbh garam sikit...no vege added..klu rase nk mkn sayur mkn ngn salad atau timun...hihiihihihi....

penDragon said...

wah...ini dah jadi nasi goreng special ni..hehe..I byk bawak bekal perencah nasi goreng adabi...time malas2 & nk cepat I guna tu...

Arina said...

LG, arwah mak akak punya version pulak ade letak belacan sikit instead of ikan bilis. Tapi sebelun tumis bawang +cili merah+belacan tumbuk, dia tumis bawang besar hiris sampai naik bau dulu. Yes, kacang panjang or kacang buncis goring hiris serong nipis2 tu mesti ada lah. Itu lah yang akak praktikkan sampai dah bercucu ni...hehehe..tu lah ye....ilmu yang mak kita turunkan tu memang berkat hingga ke anak cucu.

susumanis said...

nasi goreng my mum style cina warna putih, tapi being org ganu instead of ikan bilis mum letak ikang goreng tumbuk kasar kasar..based sama je cuma de taruk belacan sket n cili tu nak pedas ganti taruk cili padi 2, 3 biji then now letak kiub ikan bilis n sos ikan...nom nom :)

Mat Gebu said...

salam LG...eh sama lah dengan my emak nya nasi goreng. wajib ada kacang panjang, tapi darurat sangat, guna kacang botol pun boleh. Ikan bilis kena ada, kalau tak, rasa kurang kick. Xceli apa2 yang emak kita masak, itu lah paling sedap. Kalau goreng telur mata kerbau sekali pun, tetap sedap...

blu4sky said...

LG,
know what..my kids kata my hubs nasi goreng is the best...and style my hubs nasi goreng sama mcm your mom..guna kacang panjang but since utk the kids..he minus the cili..

well bila duduk kat oversea..part memodified recipes tu memang paling terer.. nak survive punya pasal..hehehe..

CS said...

LG
I baru nak tampal pic of my nasi gor. My Mak guna udang kering, cili merah n bawang merah. Satu lagi cara guna cili hijau, bawang merah, lada sulah n ikan bilis (egg-optional). Most of the time, I concoct my own recipe. Kadang2 sedap, kadang2 so-so. Psst.. tak sker kalau orang bubuh sawi dlm nasi gor. Sawi? Errrk..

Badar The Great said...

akak punyer style nasi grg kg i call it. Cili padi hijau, bwg n ikan bilis tumbuk pkai lesong. kasi tumbok kasar2 gitu. masa tumis tu pecahkn telor n add in nasi. Letak kcg panjang jg. slurp...

Badar The Great said...

Lufer mkn dgn ikan kering lg ....letak kicap klu pedas sgt. yummmy ...

Along Najwa said...

Since I were raised by my nenek, so her version lg simple. Cili kering , bawang and belacan. Sedap yer ya amat! Mkn lak ngan ikan kering garing, x tau la nk ckp nikmatnyer :) !

Miss FZ said...

my mum's recipe guna cili, bawang merah, belacan bakar sikit, n ikan bilis, tumbuk semua. hehe.lebih kurang macam ur recipe jugaklah.

ka6_jeram said...

Sedapnya! Ikan bilis ader kat German tapi harga dier mahal benor. Kalo saya, letak cili api skit, baru terasa pedas.

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Mama kita suka buat sambal ikan bilis kering, alah....yang rangup2 ada cili potong2 tu aje. Simpan dalam peti ais buat emergency stock. Bila nak buat nasi goreng, tumbuk aje yang tu sampai lumat, tumis dan gaulkan nasi. Telur mata kerbau satu, sayur optional aka apa yang ada dalam fridge. Sedap aje bila dah lapar... purrr...meow!

Nanak said...

sy peminat nasi goreng..my mom selalu letak ikan masin..hehe..but my hubby lg la advance..masak nasi goreng dgn sayur sawi..haha..dia plg suka tu..

ummuaidan said...

Oh u letak cili merah besar yer...best jgk kan kalau try that why..biasanya buat nasi goreng ngan cili kering giling, bwg merah, halia, bwg putih..sayur letak sayur kangkung..cam nasik goreng kampunglah kan...

azieazah said...

Sama ler kita. Buat nasi goreng mesti nak potong kacang panjang as sayur.

Tapi skang ni dah ada mix vege yang instant. Siap ada kacang peas, jagung and carrot.

Kalu ada Sambal Belacan, or keropok ikan... perhhh! air pula, Teh O Panas... layan!

t.a.c.a said...

resipi nasi goreng yg pertama belajar kitorg panggil nasi goreng tok.. arwah nenek (tok) dia makan nasi goreng resipi nie aje.. bahan2 bwg putih.. telur nasi dan kdg2 bubuh cili kering potong panjang2 huhu no sayur no ikan bilis.. sampai sekarang kalau buat nasi goreng nie memang laku.. buh plak acar buah kat tepi hahah

Aida Salleh said...

Sis, my mom punya nasik goreng sama resepi dengan urs cumanya my mom punya ada tambah BELACAN...hehehehhee...jangan terkejut....

Irfa said...

setakat ni saya pakar masak nasi goreng.resepi main campak je apa ada dalam peti ais tu,paling bodoh saya cuma letak sebiji telur dan sedikit kicap..hehe

KakAsma said...

Salam Min,

Kabare..wes sueee tenan orah lungo nrng kene..apik yo mbakyu

walaaa kue story nasi goreng yo.kok digawe gorengan nye podo waie karo akak gawe.anak anak akak kalau nasi goreng gitu suka bubuh ikan bilis goreng juga...syoknyer makan..
gigit cili api..aduh sedapnyer

Kniedaz said...

nasi goreng orang jawa memang macam tu kot LG...sama je resepinya...tapi sekarang ni bila dah buat nasi goreng sendiri, macam2 benda ditaruknya...ikut apa yang ada...tapi bila guna cili merah tu, warna nasi goreng nampak cantik je..kat rumah ni diorang dah boleh tau sapa masak nasi goreng..saya punya versi mesti putih merah/hijau..kalau MIL mesti ada kicap xde ikan bilis... ^_^

kucingorengemok said...

makcik i akan goreng nasi dengan whatever leftover lauk from the previous day, bagus jugak tu, cos i think that's the point of nasi goreng- cut down on pembaziran

pB said...

pB punya MIL , kalau buat nasi goreng memang superbbbbb. Tapi yg herannya , dia tak makan pun nasi goreng.

Arwah ayah pB punya nasi goreng pun best. Rindu sgt nak makan nasi goreng nya .... hu hu hu

T said...

my mom punya version is similar to yours too. Tapi chilli optional. Lagi satu, my mom punya version, gaul garam with nasi sebelum goreng so takyak salt the nasi later.

My twist on my mom version is to goreng guna butter instead of oil and I also add eggs to it. That's the simplest for me. Akan buat bila teringin.

Version after jumpa my husband is to add frozen corn to it.

Kalau sekarang, sometimes I campur leftovers in the nasi goreng. Another variation is to add tomyam paste. Except for those, I memang tak terfikir nak letak sauce in nasi goreng. Usually, letak masa makan instead.

Flower said...

I pulak, tak pernah belajar masak lauk pauk dari my mum. Blessed her soul, dia tak suka masak n jarang masak kecuali manisan time bulan puasa. Bila dia masak, nasi goreng dia mesti letak ikan goreng leftover. Sedap gak lah. My mama, kalau dia masak, dia main ikut sedap dia je. Kkdg bila kita minta, mama boleh masak tak yg macam hari tu mama masak. Sure tak boleh repeat sbb dia tak ingat apa dia letak. In short, I tak pernah rasa my mum's rendang, I tak pernah tengok dia buat rendang. Tp I selalu miss manisan dia, badan berendam, putri mandi, pengat pisang, sira pisang n so on.

Lagi satu, benda yg indirectly I terikut mcm my mama, is the love for shoes... ;)

MISS COOL said...

wah daku memang derhaka sungguh. Tak pegang pun lesung batu. Sekarang main blenderrrrrrr je

Amanda Suria said...

kalau kat Malaysia ni dah jadi sepinggan RM15..confirm...

anna hashim said...

auntie........
ana suka tgk garden auntie..
ana terus ajak BFF ana pi beli barang2, benih, tanah, baja, pasu utk buat mini farmville kt beranda depan rumah, disebabkan duduk kat serviced apartment..kena sorok2 sket..hehehehhee sebab "house rule" nye sangatlah annoying...hahahaaaa
nnt boleh la ana shared kat belog ana eh...:-)

suka baca, suka tulis.... syyy, diam2 jer! said...

salam dua benua...
Sgt suka baca your blog...
Kay want to share my mum nasi goreng...bahan2nya bawang merah, bawang putih, ikan bilis ditumbuk...tak berapa lumat lagi sedap, dan yg plg penting cili padi...kalau ada sayur kangkung..hehehe, pun sedap. Kami sekeluarga mmg sangat2 suka nasi goreng mak..d best!...dan pernah satu hari org pregnant belakang rumah tanpa malu2 dtg mintak sbb dah tak tahan tingin makan...bau selalu sampai rumah dia... But now my kids suka nasi goreng planta...bubuh udang kerat 2, cili padi di potong kasar, karot n jagung...tumis dgn planta margarine...

Laman Resepi said...

walau dah ramai yg komen, still nak nyeboksebab tengok sedap je....

NONO said...

yeah..my mum nasi goreng pon letak kacang panjang but dia akan tambah isi ikan if ader la... tp mmg sedap!!! =)

Tieha Zuan said...

mummy saya ajar nasi goreng ikan.. ikan goreng yg x hbis mkan tu, esok pagi carit2kan utk masuk dlm nasi goreng nanti.. tapi mak saya rajin skit.. guna bender.. cili merah, bawang merah n bawang putih n belacan skit.. n garam sebagai perisa.... then lepas kawin baru hubby ajar guna lesung batu.. much more sedap then blender