Monday, 28 January 2013

Spending Monday morning

Semalam berkobar2 The Other Half kata hari ni dia nak terjah Bunnings pagi2 pastu terus kerjakan kebun….

Bangun pagi tadi pun pukul 8.30, itupun sebab I kejut…hahahaha….

Tapi still berkobar2 jugak dia untuk mengerjakan kebun we all itu Smile.

The Other half berkobar2 nak berkebun hari ni sebab dia nak buat a few things sebab next week dijadualkan akan ada heatwave again.

So, dia kesian kat seedlings2 yang baru kena tanam tu.

Our raspberry seedling dah selamat jadi arwah sebab we all asik terlupa nak shade dia so memang shrivelled up and die.

Sedih we all….

See, ada jugak pokok yang we all tanak tak hidup, hehehe.

But sebelum I tunjuk project dia, I tunjuk harta terbaru I Winking smile

Semalam I pergi Sunday market and saw this one asian guy selling hat….

Senyum2 sumbing the girls tengok I menggayakan, hahahaha.

Cantik tak topi kebun I?

IMG_3527

Petik kacang panjang yang tak berhenti2 berbuah lagi.

IMG_3523

Baru lah betul ada rupa ah soh kebun sayur kan!

Muahahahahaha…..

And ini lah dia ‘payung’ yang The Other Half buat untuk our cucumber seedlings.

IMG_3537

IMG_3539

Haritu Ummu Aidan tanya rupa our grapevines.

Our shaded area ni dah reput sikit the kayu kayan so The Other Half dah cabut kayu2 yang reput so sekarang ni tinggal bare rangka aje lah.

This Winter, once we’ve pruned the grapevines, we are going to call someone to come and build a new covered area for the grapes.

IMG_3541

Some of the green grapes dah masak so I tugaskan Miss 9 to pick them

IMG_3534

And eating the harvest.

IMG_3543

Our harvest for today

IMG_3536

Miss 9 showing off how big the melon is right now and it is still not ripe yet!

IMG_3545

IMG_3547

Besar kan!

Ada about 5 more big melons amongst the leaves.

Once dah masak, memang kena bagi kat orang or else sampai muntah we all kena makan tembikai, hehehe.

P/S- I tgh busy at the moment so lambat sikit lah nak jawab all the comments. So sorry ye! I’ll answer them bila dah tak busy sgt nanti.

16 comments:

mySoul said...

Bestnyeee... I is jeles :) Pos ke malaysia la kak hehe

Noor Shafila said...

Ah Soh dah topi comelnya.

Noor Shafila said...

Ah Soh dah topi comelnya.

kasihilmar.com said...

As salam. Seronok kan bila tengok hasil, berbudi pada tanah tak kan rugi.. :)

suka suka said...

Salam..segar2 semuanya ya..tu melon jenis apa. ..byk daunnya... Lumayan anggur2 tu...

ummuaidan said...

Wow..thanks sis sbb show us the grapevines..mmg luas jgk nampaknya nyer..i've tried to imagine actually camane rpanya..now can see it clearly.tq again..bertahun2 kan pokok anggur nie blh bertahun.?
btw watermelons tuh ..mmg menjeleskan :)

KakAsma said...

Min,
rajin nyer berkebun gitu..tapi mmg untung kalau backyard besar gitu..mmg sesuai bercucuk tanam..kata org berbudi pada tanah untungkan..tengok tu gede gede buah nyer..eee seronoknyer..jeles tengok!!

shahliza81 said...

bestnyer tgk laman kebun akak tu..kita teringin nak try raspberi..mesti sedap kan rase die..bentuknya pun comel..

mama ila said...

bestnyer ade kebun camni...hihihi...salam kenal..ila follow sini #2619 =D

Kniedaz said...

seronoknya memetik kacang..betul macam ah soh hehe sebab gambar dari belakang je..besar betul melon tu..jual jus dia depan rumah tak laku ke? hehe

norhidana miswan said...

heheheh kalu kt melesia kadang pun pyh nk jmpa topi tuh kak, kalu balik kg mmg dana suke pakai topi ah so tuh lindung muke dr pns pastu kalu duk bongkok2 dpn umah cari pucuk paku pun org tak kenal hehehe...

letak lah gambar kebun akak, dana suke nengok kt tv alhijrah cite psl rancangan tv `edible garden` suke sgt tgk org tu nyer kebun syr yg penuh

Faisal Admar said...

Wow! Bestnya! Sangat besar ye melon itu!

lemongrass said...

mySoul,
hikhikhik...best kan main petik2 aje ni :-)

Noor Shafila,
ah soh mesti lah kena maintain comel ;-)

kasihilmar,
memang saat yg paling best, kutip hasil! :-D

suka suka,
Salam. ini melon jenis candy red, mmng variety yg besar gedabak. Kulit dia tak hijau sgt. First time we all cuba tanam :-)

Ummuaidan,
we all tanam anggur ni in Nov 2010. Kiranya this is the first year dapat hasil lah. This winter, kitaorang akan prune sampai habis and hopefully next Summer, dia akan naik cantik balik :-)

Kak Asma,
bila Spring and Summer, memang seronok berkebun sbb suka kutip hasil yg gede2 itu, hehehe

Shahliza,
sayangnya pokok raspberri kitaorang dah jadi arwah, hehehe. I tak pernah rasa raspberry yg fresh, slalu makan yg frozen aje.

Ila,
Salam singgah ke blog ni. Thanks ye sudi follow :-)

Kniedaz,
depan rumah we all bukan jalan lalu lalang so klu jual jus tembikai, gerenti xde sape beli, hehehe.

Dana,
memang best kan topi ah soh ni! sgt lah melindungi dr matahari and pandangan orang :-). I pun suka tengok kebun sayur orang lain yg penuh dgn mcm2 tumbuhan.

Faisal,
itu belum besar sgt lagi, hehehe

dHanna said...

wah bestnye!

kak LG, gune baja tak nak tanam semua? ke tanah oz dah subuq sgt ;)
and how long it took for the kacang before it could be harvested? and the melon? and grape too! :)

thank you!

have agood day!

Pink Lavender said...

ahhh...besarnyer melon...
pos la kat kite sis..(muka xmalu..hahahah)...sonok tgk kebun sis la...subur jer...
sis, nape ada kacang pjg kaler itam tuh?

qasih ana said...

sis..
mcm mn sis jaga kebun sis bg cikit petua kat anna huuu ...anna nie x keja dok uma jer tu y skrng berjinak n nk tabur bakti pd tanah