Saturday, 19 January 2013

Busy Saturday

Finally, we managed to spend time together in the garden today.

Tak pernah2 Miss 13 berminat nak jenguk ke kebun, tadi dia volunteer dipaksa lembut untuk menolong Dad dia membuat trellis.

And then lepas dah siap buat trellis, tetiba dia kata dia nak tolong I petik grapes pulak

Torkojut i!

Hahahaha…

I told her bukan nya nak petik grapes untuk dimakan since dah tak banyak grapes yang boleh makan, cuma nak prune off all the grapes masuk compost aje.

But she still did it happily Smile.

But, seperti biasa, pagi Sabtu will be spent at Bunnings cari entah hapa2 benda, hehehe.

I suka lepak kat aisle ni kat Bunnings..

IMG_0968

I suka berdiri depan all the seed packets sambil tengok seeds apa yang best untuk ditanam…

And then, I suka pergi the outdoor nursery area tengok all the fruit trees, flower seedlings and the vege seedlings.

IMG_0971

IMG_0972

Ada banyak aisles yang penuh dengan all these seedlings. Memang rambang mata!

Tu sebab kalau pergi Bunnings, surenya akan terlajak berjam2 walaupun not in the plan, hehehehe.

Tadi, I pergi beli some more mini lebanese cucumber seedlings sebab nak ganti yang dah mati kat kebun tu.

Balik from Bunnings, terus lah buat kerja2 dapur and kerja2 kebun….

Twngok lah our vege patch ni.

We’ve pulled out the zucchinis and the tomatoes and the sunflowers and the cucumbers and some of the asian greens.

Terus jadi gondol, hehehe.

IMG_3373

Yang tinggal cuma kacang panjang, terung (yang masih lagi belum berbuah!), kale and bok choy.

I dah tanam the mini lebanese cucumbers yang I beli tadi kat tempat sunflowers tu.

The Other Half cabut one of the trellises untuk betulkan the strings.

IMG_3379

But this time he used his new gadget yang dia baru aje beli kat Bunnings tu, the staple gun.

IMG_3380

So, senang sikit nak lekatkan the strings to the poles, just by stapling them.

Kalau tak, I lah dulu yang susah payah ikat tali tu kat every point, penat!

Dah siap the trellis, he put it in the vege patch and I pun tanam anak kacang panjang and anak timun yang we all semai 2 weeks ago.

IMG_3382

The Other Half nak letak strings across the top connecting both trellis so bila kacang panjang tu menjalar, dia boleh menjalar from 1 trellis to the other.

Tapi, banyak sangat pulak paper wasps kat area kacang panjang tu so esok2 lah dia sambung sebab takut kena sting, hehehe.

Miss 9 pulak, tugas dia tadi siram and fertilise all the tanaman.

Bersungguh2 dia buat….

IMG_0975

UV index was quite high today so tu yang dia pakai topi, pakai sunnies and pakai sunscreen lotion jugak walaupun cuma untuk keluar siram pokok Smile.

And for dinner tadi, I made ciabatta (which is a rustic chewy italian bread) and pizza.

We had the ciabatta with dukkah and olive oil again while the girls ate it with butter.

IMG_3396

IMG_3398

It’s supposed to have all the holes in the bread.

Kalau takde the holes, tak jadi lah your ciabatta, hehehe.

And yang paling best, bakar dalam wood-fired oven tapi since we all takde wood-fired oven, we all just guna pizza stone in the oven aje.

IMG_3387

IMG_3389

IMG_3390

I malas nak roll the pizza nicely so I just penyek2 guna jari aje so tu yang shape dia tak berapa bulat Smile.

And I bakar the pizzas on the pizza stone as well, tu yang lagi lah rustic rupanya, hehehehe.

13 comments:

azieazah said...

Budak budak ni, kadang kalu datang mood rajin, tak payah suruh laju jer. Kalu dia takda mood, tarik tangan pun payah nak bangun.

Kalu dah minat berkebun, tengok benih pun dah terlior. hahaha

SuteraTerengganu Silk said...

sedapnyaaaaa piza...meleleh air liur tgk ni...nakkkkkkkkkkk...

adda syuhada said...

menarik betul tgk pizza tuh..

ummuaidan said...

mmg kalau duduk kedai seeds dan nursery boleh terlekat kan..samalah. mini lebanese cucumber tu sama tak rsnya ngan timun biasa sis?

Daa Yana said...

sis, u motivate me nak buat gardening jugak. :)

Kniedaz said...

seronok kalau satu family keluar berkebun sama2...dan pizza tu memang nampak sedap..roti tu kalau cicah kuah kari yum yum tak?

MISS COOL said...

geram lah tgk pizza. nak buat pizza frozen lah. bole bakar trus masa rainy day. whc is in my kamus is evryday. hahahah

Aida Salleh said...

tengok u berkebun rasa macam best pulak sis. especially bila hasilnya berloggik depan mata...bestnya...tapiiii umah i dah takde tanah...semua dah disimen dengan cantiknya...hehehe...jadi xdapatlah nak berkebun...(alasan bestkan?)

Fifi Nadhrah said...

pizza jugak yang menarik.. hihi..

kebun tu kejap je kot gondol.. lelame nanti mesti hijau balik..

Me said...

akak LG... i punya pokok-pokok semua mendapat serangan ulat... stress... kacang botor, daun kunyit n pokok limau kasturi... tolong la bg tips. kcg i tue berbuah tapi dlm ada ulat.. ulat mmg serang time lepas pokok2 tue kuar bunga :(

Ayu said...

Assallammualaikum kak,
Rajin Miss 9 ni, boleh buat menantu.. heheheheeheh ;)

lemongrass said...

Kak Azie,
hahaha....memang betul tu, terliur saya tengok biji benih tu :-D

Wan G,
pizza yg ini tak bulat mcm Domino's :-)

Adda,
pizza yg ala2 rustic mcm ni nampak lagi real kan :-)

UmmuAidan,
best kan klu pergi window shopping kat kedai nursery ni, tak nak balik kdg2, hehehe.
Tak tau rasa dia mcm mana. Tapi klu lebanese cucumber tu, rupa dia mcm timun jepun yg pendek2 n hijau gelap tu.

Daa Yana,
bergardening ni seronok jugak sekali sekala :-)

Kniedaz,
lempeng lah yg paling best buat cicah kari, hehehe.

Miss Cool,
I nak cuba jugak lah buat pizza frozen tu one day, senang klu my girls nak makan. Tinggal defrost and bakar sekejap kan :-)

Aida,
kalau you nak bergarden kat rumah penuh simen, boleh buat dlm pots, takde alasan sebenarnya, hahaha ;-)

Fifi,
memang pun, tgh tunggu seedlings naik tinggi, kejap lagi hijau lah tu kot :-)

Me,
dulu pun masa kitaorang tanam terung, memang slalu ada grubs/ulat dlm buah2 tu. tak bnyk yg takde. I rasa serangga ni dia cucuk kan telur2 dia dlm buah masa dia tgh halus berputik tu so tu yg kita tak perasan. Bila buah dah besar, ulat2 tu pun membesar sama lah.
I rasa ada kot spray khas utk kita spray ke tanaman masa dia baru berputik so serangga tak serang and tak inject telur dia. Cuba you pergi nursery and tanya pasal spray ni.

Ayu,
Waalaikumsalam. Miss 9 dah ada orang booked, hahahaha....

momnsofea said...

geram nyer pokok2 nih..rasa nk beli ..