Thursday, 17 January 2013

Some flowers and some fruits update

Dah lama jugak I tak tunjuk gambar bunga and the veges kat blog ni kan.

Balik2 gambar the grapes yang tak jadi and the lorikeets yang giat mencuri grapes aje kan, hehehe.

I dah lama tak tayang gambar the roses sebab our roses are not doing great in the really hot humid weather yang tengah melanda Perth semenjak dua menjak ni.

Pokok rose ni nak kena siram selalu and nak kena belai hari2, baru dia cantik menawan keluar banyak bunga.

I nak keluar rumah untuk jemur kain pun kadang2 tak larat sebab panas, lagi lah nak siram pokok roses tu kan.

So, tu yang tak banyak bunga roses yang kembang menjadi.

Kebanyakannya are wilting and so sunburnt-looking.

The Other half siram jugak pokok2 roses tu bila berkesempatan lepas balik kerja but I think he would like it more if the roses die so boleh dia tanam benda lain, hikhikhik…

ini aje lah yang agak cantik tapi tak berapa cantik kat garden we all ni, sedih jugak lah tengok the roses… Sad smile

IMG_3341

IMG_3343

IMG_3345

But the snapdragons are looking great!

Cuma ada a few colours aje in the pot.

IMG_3338

IMG_3333

IMG_3334

IMG_3336

IMG_3337

IMG_3353

All the citrus trees pun tengak galak jugak berbunga dan berbuah but still hijau lagi.

the lemon tree

IMG_3347

the tahitian lime

IMG_3348

One of the watermelons that are getting bigger and bigger each day.

Kali ni we planted the Candy Red variety so tu yang rupa skin dia lain sikit.

Kat website kata, this kind of watermelon can grow in excess of 12kg!

IMG_3349

Errrrrkkkkkkk!!!!!!!!!!!!

Lebih berat dari kampit beras! hahahaha….

And yang ini pulak, penjaga the pot of snapdragons…

IMG_3351

The famous redback spider from OZ.

Tu sebab bila we all nak mengangkut any pots or anything yang dah terbiar kat luar for  quite a while, we all akan pakai thick garden gloves.

Kalau kena gigit dengan menatang redback ni, walaupun sekor, memang Innalillah lah kalau tak sempat bawak ke hospital.

15 comments:

Kak Mahh said...

Cantik bunga tu...

Kak Mahh said...

Cantik bunga tu...

~Emaa Hasnah (^_^)~ said...

cantiknya rose pink tu..

Kniedaz said...

abistu kalau jumpa redback ni LG buat apa? Xbunuh dia ke? Dekat pokok sayur2 n buah dia takde ke? bahaya je bunyinya tu..

kasihredha said...

Bunga snapdragon tu Sgt le cantik...tak Puas menatapnya.
Wuihhhh bahayA Itu binatang...boleh bawa maut.

LynnAiza said...

errghhh.. spider tu sgt scary ok. phewww. hati2. :)

nadia rashid said...

segar bugar cantik2 semua bunga..;D

ummuaidan said...

I always jealous bila u tanam watermelon, heheh..semua menjadi & besar2...so far tanam tak pernah jadi sebesar bila pingpong pun lagi..hmmm

Aida Salleh said...

Takutnya redback spider tu....boleh bawak maut ya sis? Be xtra carefull ya sis...

blu4sky said...

LG,
jeles tgk watermelon you..i tried nak tanam watermelon kat tanam sekangkang kera kat belakang dapur i tu..tapi tak hidup.. kena study lagi cara-cara penanaman tembikai..

Ayu said...

Akak, whats your secret? saya tengok apa akak tanam, menjadik aje.. saya tanam tauge pun tak hidup ok! hahahah

JaSSNaNi said...

jalan2 cuci mata, tengok bunga kembang setaman kat sini.. :)

hudamohamed said...

Kenapa munga2 akak suma cantik aje, veges fruits n suma2 lah, memang geramsgt yul tgok..

owh redblack spider tu boleh mengundang maut yerk.. baru ku tahu !! thanz kak for the information tu..

lemongrass said...

Kak Mah,
masa Summer ni lah nak tanam bunga yg cantik2 :-)

Emaa,
itu yg paling cantik, yg lain kering tak bermaya, hehehe

Kniedaz,
kalau terjumpa, we all sembur dgn Ridsect tp kena sembur lama sbb susah giler nak mati. Dekat pokok2 xde, kat pots and fences and outside the house yg slalu terjumpa

kak Kasih,
memang boleh bawa maut, luckily ada antivenin utk that spider skrg. Bunga snapdragons tu memang cantik tp rasanya bunga semusim aje.

LynnAiza,
memang scary binatang kat OZ ni, bnyk yg boleh membunuh. Tu yg my kids cukup tak gemar dgn spiders, hehehe

Nadia,
kena siram hari2, baru bunga2 ni segar tp tuannya kdg2 malas nak menyiram, hehe

UmmuAidan,
Alhamdulillah so far watermelons yg we all tanam kat area tu memang menjadi2. maybe jenis tanah kot?

Aida,
memang boleh bawak maut tp sebabkan dah terbiasa hidup dgn redback ni, memang we all slalu check sebelum nak pegang apa2 kat luar rumah tu.

Blu4sky,
dulu we all pernah tanam seedless variety, tak menjadi sbb tak cukup cahaya matahari. Kali ni we all tanam yg ada biji and kat area yg memang dpt full morning and afternoon sun, terus galak dia hidup.

Ayu,
takde secret. I cuma tak tunjuk aje all the things yang I tanam tak menjadi, hahaha...

Nani,
bunga kat taman memang sedang sedap berkembang, hehehe

Huda,
Next time you nmpk redback spider, jgn dipegang, hehehe.

Fifi Nadhrah said...

bahayenye spider tu..

rose tu tetap cantik.. sukenyeeeee...