Sunday, 27 January 2013

Post Australia Day BBQ

Semalam was Australia Day so The Other Half suka sangat sebab it’s a long weekend, esok pun cuti!

Sama lah mcm Msia eh Smile.

And bila Australia Day ni, memang tetiba semua orang akan ber BBQ sungguh2!

Yang tak pernah2 berBBQ and yang BBQ dia dah habuk pun akan lap2 habuk and cuba berBBQ.

So, kiranya udara semalam was filled with the smell of cooked meat lah.

But we all semalam tak ber BBQ sebab The Other Half tetiba nak sangat makan nasi dengan kari!

Apakah!!!!

Memang tak patriotik betul Mamat tu, hahahahaha.

Dia kata dia dah lama tak makan kari, last sekali makan was a week ago…

Sedih aje I dengar you, kahkahkahkah….

And since semalam tak berBBQ, we all bantai lah ber BBQ hari ni.

IMG_3493

IMG_3495

IMG_3499

IMG_3505

Kalau kat OZ, kena lah BBQ ada lamb kan or else bukan BBQ namanya, heeee Winking smile.

But Miss 9 beria2 nak makan BBQ prawns so Mum dia buatkan lah jugak.

At the same time, we all BBQ jugak corns, some mushrooms and some red onions.

IMG_3510

IMG_3513

And ini pinggan I..

IMG_3521

IMG_3519

Tiba2 The Other Half cakap, “I like barbecuing. We should do more of it.”

I tak kisah, I tukang perap the meat aje….

as long as you are going to do the cooking, I’ll agree with you anytime!

hahahaha…..

12 comments:

linda said...

Slm Kak LG,

Lama x nk bakar lamb tu? Tu bhgn shoulder ke? Akk perap mcm mana ye?

Ummu Madihah said...

Salam LG,

kebetulan pula org sana cuti sini pun cuti kapit/sandwic. Sedap nampak kambing tu, kat sini memang hantu kambing semuanya! Pun nak tahu mcm mana perap kambing tu.

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum LG,
Sgt mengujakan, sgt sedap & sgt dengki org di sini melihat..

Cik Asben xda ni, mkn yg instant saja lah. Nak bbq sendri.. x best pulak.

Kniedaz said...

saya dan family pun suka bbq..kalau adik beradik berkumpul mseti buat bbq...kambibg mesti ada...hehe

ummuaidan said...

Walla...sedapnya nampak BBQ...tgk gambar sis rs cam nak buat jgkla ...hehehe terliuq..

T said...

What kinda flatbread were those? Lamb is not that prominent here. It’s one of the food Mr. P won’t eat, even when it’s free. But I like them, so more for me =)

Miss Cool said...

punyelah i tak pernah pikir nak potong 2 corn tu camtu.senang sikit nak bkr. hish

susumanis said...

salam LG, sedapnyerrr...nak resepi marinate bbq tingy tu LG, tqvm ya

shahliza81 said...

bestnyer tgk org kt sana bbq..nk sikit.. ;-)

lemongrass said...

linda,
salam. Ini bahagian leg of lamb. We all tak bakar lama, depends you suka yg well done atau rare :-).
I perap guna garlic, grated lemon zest/kulit lemon, rosemary, olive oil, lemon juice dgn salt aje.

Ummu madihah,
kambing ni memang sedap klu dpt dimakan sekali sekala kan.
I perap biasa2 aje cuma guna garlic, lemon (kulit dgn juice), rosemary, olive oil and salt aje.

Sham,
I pun klu hubby takde, rasa malas sikit nak masak sbb takde orang yg nak makan beria2. pastu asik masak ikut tekak I aje lah, hehehe

Kniedaz,
best kan BBQ ni. Yang paling best bila duk ramai2 kumpul borak2 tu, so segala makanan jadi sedap :-)

UmmuAidan,
baby yg terliur ke Mak dia yg terliur, hikhikhik

T,
I guess lamb has its own unique taste thus not many people can stomach it :-). That's turkish bread, that's what the bread is called here anyway. I don't know if it's got any other name.

Miss Cool,
mmng lagi senang nak bakar klu potong mcm ni. And then, I boil the corn first bagi dia masak sikit so tak payah BBQ lama2.

Susumanis,
Salam. I cuma marinate the lamb dgn garlic, rosemary, lemon (kulit and juice), olive oil and salt aje.

Shahliza,
sudah habis lah, hehehe

Pink Lavender said...

suka tgk sis post gambomakanan...npk kesedapnnya...

eezard_vazz said...

wahhhh grilled lamb is my favourite too... ever! *Drooled to the max tgk pic nih.. BBQ prawn pon nice... so healthy yet delicious indeed with all the greens... =D