Wednesday, 16 January 2013

A simple dinner

Our dinner tonite:

turkish loaf with hazelnut and almond dukkah and extra virgin olive oil.

IMG_3299

IMG_3306

Dukkah ni is a blend of nuts and spices which originated from the Middle East tak silap.

Bila nak makan, you dip the bread (selalunya turkish bread) into the EVOO and then dip it into the dukkah.

IMG_3314

Untuk tekak I yang memang banyak benda boleh masuk and telan (except peria, olives, Mat Saleh’s anchovies, raw oysters, hati/livers, hehehehe), dukkah ni sangat2 lah moreish nya!

Tapi mana boleh makan the bread and olive oil and dukkah aje kan so I also masak:

Crispy oven baked chicken wings, sauteed greens in garlic and grilled corns with spice butter.

IMG_3309

I think, all these different food, bila dah gabungkan bersama, sangat lah ngam nya (walaupun rupa tiada, hahahaha).

12 comments:

kasihredha said...

Rupa x de ...xpe...yg penting sedap

Yazreina said...

Eeesshhh sedapppp

penDragon said...

K LG: I rasa kalau I mkn sepinggan x cukup ni!

Shamsiah Abdul Rahman said...

Subhanallah,
Tabik toing toing pd yg blh mkn hat semua ni.
Kalau Sham masih gigih mencari nasi..

T said...

That looks good. I never had Dukkah before, I don't even think Turkish restaurant here even serve that. Usually Pita bread je la. Dipping oil selalu jumpa dekat some fancy italian restaurant. Tapi still takde Dukkah tu. That's really intriguing.

And you don't like Mat Saleh's Anchovies. I'm addicted to that. Tapi my Mat Saleh spouse selalu mengada ngada tak suka; due to bau mainly, bukan dia pernah try pun.

Azmatun Ismail said...

Simple yang mengeyangkan :)

MISS COOL said...

adoi.... cukupke nak masuk perut i ni. portion manja2 je tu..

Aida Salleh said...

masa mula2 baca tadi ingat u all makan turkish loaf with hazelnut and almond dukkah and extra virgin olive oil tu jer. terkejut terus sbb takde protein n veggie. tak seimbang ni. takkan u makan makanan x seimbang..tak mungkin...hehehehehee.....

norhidana miswan said...

mule terperanjat gk, punya lah simple dinner akak mkn roti je... rupenyer ada tambahan lg... kalu dana pun tak lalu hehehe

Ija Rased said...

yummynye sis, sy selalu follow every post kt blog sis about food, sunggu menyelarakan.salam kenal dari saya.

Fifi Nadhrah said...

nampak simple.. tapi menyelerekan..

lemongrass said...

Kak Kasih,
betul tu, tapi tak boleh lah nak jual kat restoran, hahaha

Yazreina,
memang sedap :-)

Pendragon,
tak cukup, boleh tambah :-D

Sham,
kat rumah ni memang nasi cuma jumpa seminggu sekali aje kot so tu yg perut dah ditrained boleh aje telan benda2 lain :-)

T,
I can't stand the smell nor the taste of the anchovies. My hubby loves it and I will occasionally buy a small jar for him and make half of our pizza with anchovies. But then bila I termakan the anchovies on my side of the pizza, I terus rasa nak termuntah. teruk kan.
You should try dukkah because it makes the bread really interesting :-)

Azmatun,
mcm makan nasi panas dgn telur goreng and kicap, simple tp sedap and mengenyang kan kan :-)

Miss Cool,
hahaha...cukup sbb bread tu sunggu mengenyangkan :-)

Aida,
kalau my eldest girl, dia happy aje dpt bread only for dinner. Tapi orang yg lain akan rasa kehilangan sbb takde meat, heheh

dana,
kalau I makan roti aje, malam kang memang lah lapar balik perut I tak boleh tidur, hehehe\

Ija,
Salam singgah ke blog ni. thanks ye sbb sudi baca coretan I :-)

Fifi,
memang simple tp I suka makan mcm ni :-)