Tuesday, 22 January 2013

It is really big

I saw this interesting map of Australia on Mix94.5 fm FB page.

People (outsiders) always underestimate the size of Australia.

I guess sebab Australia ni pulau kan so how big can an island get, ye tak?

Hehehehe…

And sometimes I get asked questions like “you kenal tak orang ni, dia tinggal kat Melbourne” or “I nak ronda2 WA ni in 1 week, cukup kan nak tengok everything in 1 week tu

I ni kan Melayu2 yang tinggal kat Perth ni pun ramai gilers yang I tak kenal, lagi lah orang yang duduk Melbourne yang jaraknya 3000 kilometres+ dari sini, hikhikhik…

Dah lah I ni jenis orang yang malu2 kucing, tak ramai kenal orang so memang dah sah2 lah I tak kenal Smile.

Yang nak ronda2 WA in 1 week tu pun buat I senyum jugak lah sebab I rasa that person ingat WA ni besar macam Selangor aje kot, hehehe…

Meh sini, tengok map Australia ni.

(Courtesy of Mix94.5 fm FB)

mix74.5fm-australiamap

Tengok lah berapa banyak negara boleh disumbatkan ke dalam Australia ni!

Yang best tu, siap ada West Malaysia lagi, terharu sungguh I tengok, hahahaha….

So, for people yang kata they’ve been to France, Germany, Italy, Portugal and Ecuador….. Semua negara tu boleh sumbat dalam Western Australia.

So, kalau you all nak ronda2 WA in 1 week, memang lah tak cukup, let me tell you.

You’ll be spending that 1 week just on the road aje nak pergi from one place to the next.

And untuk we all yang duduk kat WA ni, lagu murah flight pergi Bali and balik Malaysia dari flight nak pergi Adelaide itu!

Tu sebab we all I dah lama tak balik melawat in laws, hikhikhik…

Kalau nak travel by car to Adelaide, we all kena drive non-stop (no toilet break, no rest break, no sleep break) 30 jam, baru sampai…..

Tak sanggup weh….

Tunggu we all beli caravan dulu, baru lah boleh drive pergi Adelaide or around Australia non stop kan, kahkahkahkah…

One day, memang bercita2 nak buat road trip around Australia naik caravan ni.

Doakan lah ye we all murah rezeki, hehehehehe…..

But in the mean time, duduk rumah aje lah and just ronda2 dekat2 rumah aje Winking smile.

Since tak pergi mana2, I pun buat lah maki sushi and panfried tuna and squid salad for dinner tadi.

IMG_3444

I cuma buat chicken and crab stick maki sushi aje.

IMG_3447

IMG_3446

IMG_3452

IMG_3453

The panfried tuna steak sebab The Other Half likes it. Tapi a bit too cooked pulaknya but still sedap.

And the squid salad sebab Miss 9 loves it so much. Yang makan banyak pun dia and The Other half aje tadi.

26 comments:

jana said...

Salam Mynn

jana rasakan you lebih terror buat shushi dari member kita Yuhana nun jauh kat Jepun tu ha ha ha


Chekgu Azrine said...

Smpi skg xpnh mkn sushi rasa sedap..huhu..tp tgok terliur..huhu

geesham said...

He3.....good info for us who know nothing about Australia......

aziekz said...

Bru foloow blog akak..

Seronik bc cter akak kt negara org...hebat,,,
Dan respek.,toing..toing,,,heee,,sbb rajin masak dan mcm2 resepi dishre..salute,,;-)

Azian Elias said...

Min,,

tosah kata round WA cukup satu minggu.. satu malaysia pun belum tentu habis 1 minggu.

tak balik Ijok ke.

aishah said...

salam
saya yg dah 3 tahun kat aussie pon tak sampai lagi perth. saya stay kt far north qld. jomlah dtg tempat saya nanti bila buat roadtrip

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Oh yeah...rasa nak patah pinggang naik flight dari Sydney ke Perth! Mama kita pernah buat dua kali kot. Ada sekali tu we all gi kenduri kat kampung, ada sorang pakcik tu cakap, ooo....anak saya tengah belajar kat australia, bolehlah pergi tengok2kan dia ye? When we asked where in australia, dia jawab: Perth! When we told him it would take us 3 hari 3 malam by road, nganga dia...har har har *evil laughs*

ummuaidan said...

Hmmm...ternyatalah mmg besarnya australia tuh..kalau nak round seluruh australia agaknya makan masa berminggu2 yer sis...

azieazah said...

Kawan saya yang bercuti ke Australia pun, siap sewa keta memandu sampai penat tapi 2,3 tempat jer dapat pegi. Luas dan jauh.

Fairy Lilly said...

LG...
Saya ada beli OZ postcard exactly like gambar tu. Tapi tak tahu mana hilangnya hehhehe.

Fifi Nadhrah said...

ade impian nak ke aussie.. sekali tgk pete.. adesh.. mampukah..

shaty said...

besarnyer dan luasnya AUS tapi pendatang asing tetap mai negara kecik macam Malaysia juga .. ishkkkkk .. depa tak tau pilih tempat ke ? :) Kan lebih selamat buat penempatan haram di bumi Australia .. luas seluasnya !!

norhidana miswan said...

heheheh org yg ckp tu konon2 nk eksen lah tp rupenyer tertunjuk ke kurang pandai an nyer heheh..

teringat cite akak psl masa oven akak rosak dulu tu pun dh dpt bayangkan camne beso nyer WA tuh...

ummisara said...

LG,

kira okay lah deme tuh kabor anak kat ostolia tolong jengok kan...nih org kampung my hubby an old makcik ler kata mcm nih 'cucu makcik belajar kat obersea jugak, mu kat england kan...cucu makcik kat amarika (bunyinya mcm tuh )...dekat kan...nanti jengok-jengoklah ya....

*pengsan!!!!*

susumanis said...

loves t shusi..nk kuar g carik la..hihi

blu4sky said...

LG,
I like the idea of caravan...I selalu berangan nak travel satu semenanjung naik caravan..macam best je.. kalau ke utara boleh diextend ke negara2 jiran...heheheh...

penDragon said...

Insyaallah mudah2an akak murah rezeki...mmg besar Australia ni...kena tgk map baru tahu besar kecik dia!

Ayu said...

Salam Akak,
kalau 30 jam non stop, boleh ulang alik melaka - KL = 15kali! hiks2..

Saya pun berangan2 la nak ada caravan tu.. kat malaysia ni tak pernah pulak nampak caravan2 macam kat over the sea tu.. convenient kan ada caravan kak.. tak yah nak pikir2 pasal hotel etc.. Saya doakan akak sekeluarga dimurahkan rezeki & dapat beli caravan ye! Aminnnnnn!

lemongrass said...

jana,
Ana tu boleh buat sushi sambil pejam mata. Mynn pulak walaupun dua2 mata terbukak, kdg2 aje jadi cantik, hahaha

Chekgu Azrine,
I start belajar boleh telan sushi bila ngandung anak first. Sebelum2 tu mmng slalu try, tapi tak tertelan sbb tak lalu.

Geesham,
:-). Ramai yg tak tau yg OZ ni besar

aziekz,
thanks ye sbb sudi baca blog ni and suka baca cerita2 :-)

Kak Yan,
kalau kat Msia, bnyk sgt tempat nak stop sbb bnyk tempat makan yg best2 tu yg tak sempat nak round seminggu, hehehe

Aishah,
salam. far north queensland tu kat Cairns ke? Def jauh giler dr Perth, hehehe. But one place yg memang nak dituju klu buat round OZ trip :-)

Angelina,
hahaha....pakcik tu sure ingat perth n sydney tu mcm KL-Soromban kot tu yg dia suruh your mama tolong jenguk2 kan :-).

UmmuAidan,
ramai yg buat around Australia road trip ambik masa berbulan2 sbb diaorang stop every night kat tempat2 yg best2.

Kak Azie,
memang betul tu. I rasa drive kat sini lagi penat dr drive kat msia sbb tak banyak R&R yg best2 mcm kat Msia tu.

Fairy Lilly,
oh, they must hv got it fr a postcard as well. I kena cair lah mcm ni :-)

Fifi,
kalau nak ke OZ, you kena focus on 1 major city aje and surrounding areas, baru puas mcm tu :-)

Shaty,
sape kata pendatang asing tak nak dtg ke OZ. hari2 ada aje illegal asylum seekers dtg naik boat dr Indonesia tu. Tapi slalunya kena sekat kat tengah2 laut by the Immigration/navy and then kena hantar ke asylum camps. But mostly fr afghanistan, pakistan, sri Lanka and Iran semua tu.

Dana,
tu lah. WA ni dah lah jauh benor dr sydney and melbourne tu so semua benda2 kena lah tunggu lama baru dpt, hehehe

UmmiSara,
muahahahaha....nak beli tiket flight pergi Amarika tu dah mahal giler just utk jenguk2 kan cucu dia :-)

Susumanis,
luckily senang nak cari sushi kat Msia kan :-)

Blu4sky,
a lot of people kat sini mmng ada impian nak go caravanning. Memang rasa mcm best aje kan :-)

Pendragon,
Amin...boleh lah I buat another blog just utk ceritakan our travel in the caravan eh, hahaha

Ayu,
Salam. Tu lah kan, kalau buat kat M'sia, dah boleh ulang alik Perlis-S'pore kot :-).
Best kan klu ada caravan ni, memang tak payah fikir pasal hotel, cuma kena cari caravan park utk tumpang bermalam aje lah.

Kniedaz said...

ni yang buat saya nak study map Australia balik ni...besar rupanya Au ni ye..30 jam non-stop baru sampai rumah inlaws? wah...jauh gila tu...huhu

NenetPenne (NP) said...

orang tu kena belajar geografi lagi tu...

1 week nak ronda WA? he he he...

MISS COOL said...

baaaaru sebut2 sushi, masuk rumah ni nampak sushi pulak

Zaitun said...

Kak Zai belum berpeluang untuk ke Australia tapi menurut cerita hubby yang pernah pergi Ke Melbourne dan Perth pun dah terlalu besar untuk dilawati.

lemongrass said...

Kniedaz,
tu yg buat we all lagi lah malasnya nak melawat in-laws, hahaha

Net,
tu lah kan, some people ingat WA ni besar Selangor tu aje ;-)

Miss Cool,
Jom makan sushi :-)

Kak Zai,
Memang besar sgt Australia ni. Kena pergi 1 main city at a time, baru puas sikit.

Akukah? said...

huhuhu LG, OZ ni kan continent, mmg la beso bagak gitu...

Silver Fern said...

Betul kak LG, it took me close to 8 hours to fly from the gold coast to perth.. Siap kena tukar flight di melbourne lagi... My dad said "it took me only 5 hrs to fly from kl to perth n u're only flying locally n it took u longer to get here!!" Baik blk msia katanya... Pffttt