Saturday, 12 January 2013

Lazy Saturday

Bila Mum and Dad malas, anak jadi mangsa….

Nasib baik lah anak yang ini rajin jugak  menolong kat kebun so walaupun kena kerah, dia masih boleh senyum lagi, hehehe

IMG_0853

Dad dia jadi mandor supervisor saying things like, “Make sure the whole lawn gets some water” and “that’s enough on that side, now water this side” and “don’t forget the back garden bed”.

Dad dia duduk kat kerusi sambil goyang kaki layan FB, hahahahaha.

IMG_0846

Kalau kakak dia yang sorang lagi tu, setakat angkat kain kat jemuran and kerja2 dalam rumah, nak lah dia tolong.

Tapi, kalau tanya tanaman apa yang ada kat dalam kebun Mak Pak dia, haram satu pun dia tak tau, hahahaha……

Jenguk kebun pun tak pernah!

Bila dah malas, sampai ke malam pun malas lah…

So, for dinner tadi, I masak garlic and chilli prawn pasta aje.

Senang and cepat.

IMG_0854

IMG_0851

letak snake beans and fresh cherry tomatoes sikit at the end, terus jadi healthy dinner, hahaha.

14 comments:

m.u.l.a.n said...

lazy u dapat jugak sepinggan garlic & prawn pasta... kalau lazy i, maggi mee la jawabnya... huwa hahaaa...

menantu i tu memang la rajin.. bila la dapat peluk cium dia hehehee...

pelangi petang said...

salam...

miss 9 mcm dh slim sikit jer...msti kena kerah tenaga kaw..kaw..nih....hehehehe

Oyis said...

rajin nya dia hlping out in the lawn. mind you, kat UK ni ada hosepipe ban, x bole sesuka hati siram pokok mcm tu. pelik betul, hujan x putus2 (very bad weather even mid-summer hari tu, flood, landslide), tp ban x jgk dia lift2. water management sini teruk kot. baik la OZ, panas 40C pon manage air dgn baik lg

Oyis said...

rajin nya dia hlping out in the lawn. mind you, kat UK ni ada hosepipe ban, x bole sesuka hati siram pokok mcm tu. pelik betul, hujan x putus2 (very bad weather even mid-summer hari tu, flood, landslide), tp ban x jgk dia lift2. water management sini teruk kot. baik la OZ, panas 40C pon manage air dgn baik lg

Dinas Aldi said...

Senyum manis lagi walau kena pelekoh siram kebun, kehkeh.
Dari dulu sampai sekarang suka betoi tengok rambut dia yg keriting semulajadi tu :)

sue-sama said...

sy suke pasta ni!

Along Najwa said...

Comelnye pemenang petani harapan ni...love the curlz

Hafizah Mohamad said...

rajinnya pembantu akak...sedap jer tgk pasta tu...

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum LG,
Skima malas dpt pasta mcm tu.. kalau RAJIN camana la pulak ya??

p/s;
Syukur u ada 2 anak dara yg masih boleh membantu tho' "dikerah".
Mula2 mmg mcm tu. Yg asal dr terpaksa kalau dibuat selalu lelama jd routine.

Kniedaz said...

malas malas pun sedap dinner u ni...nasib baik ada penolong yg boleh dikerah hehe

Anis Rafie said...

I've spotted that Miss 9 dah kurus.. Cantiknya dia..

azieazah said...

Mujur ada juga 2 oranng yang boleh dijadikan kerahan tenaga.
Kalu camtu punya malas boleh dapat sedap, kalu mood rajin, lagi dasat la rasanya, kan?

kasihredha said...

Miss 9 nampak kurus le...mungkin dia dah tinggi kot.
Setiap anak punya minat yg berbeza..sama le Kat rumah ni...ada yg mmg x suka lansung gardening.

lemongrass said...

Mulan,
prawn pasta ni sgt senang sbb I beli prawns yg dah buang kulit. Tinggal rendam kejap dlm air panas bagi dia defrosts pastu boleh terus masak, hehehe.
Menantu you tu memang sgt rajin, senang disuruh :-)

Pelangi petang,
hahaha...maybe sbb dia asik main aje sampai lupa nak makan kdg2 :-)

Oyis,
kat sini ada sprinkler ban during Summer. Every household is allowed twice weekly sprinkler watering saje. Tapi klu pakai hand watering, hari2 pun takpe.

Dinas,
My youngest ni memang murah dgn senyuman, walau kena paksa buat kerja, dia still akan senyum. Kakak dia lain cerita lah, urut dada tahan sabar I slalu, hahaha

Sue-sama,
pasta yg sgt senang nak buat and sedap :-)

Along Najwa,
memang ada tokoh jadi pekebun berjaya, hahaha

Hafizah,
dia bab2 tolong kat kebun memang rajin sbb dia suka main air and main tanah :-)

Sham,
Waalaikumsalam. Kalau malas, makan toast dgn scrambled eggs aje, hehehe.
My anak2 memang jenis yg kena kerah or else asik terlupa aje nak buat tp once dah kerah, bergerak lah jugak diaorang :-D

Kniedaz,
kena kerah, baru bergerak my penolong tu tp memang senang sikit kerja klu ada pembantu ni kan :-)

Anis,
semua pun ckp dia dah kurus sikit, hopefully lah, hehehe

Kak Azie,
kalau mood rajin, lama sikit saya bertapa kat dapur tu, hahaha

Kak Kasih,
Maybe lah dia dah tinggi sikit, dpt growth spurt masa holidays. I pun dah lama tak measure her height :-)