Tuesday, 31 January 2012

Esok Merdeka!

Merdeka!!! Merdeka!!!!

Esok kita merdeka, esok kita merdeka, esok kita merdeka, yeay yeay, yeay yeay…..(baca sambil nyanyi tau, hehehehe).

Esok, The Little Misses will be going back to school after 7 weeks of Summer holidays.

So, esok I will be going yippeeeeeeeeeee to have the house to myself again, heeeeeee….

They are good kids but the daily bickering and arguing tu yang buat I tak larat dengar!

Kadang kadang, they can last till noon before their first argument.

Kadang kadang, bangun tidur aje terus bertekak.

Kadang kadang, when both of them are in their good moods, they can last the whole day without arguing (but scenario ini sangat sangat sangat lah jarang nya berlaku, hahahaha).

Kakak nya yang jenis suka sakat adik nya and agak lokek sikit tapi tak boleh pulak orang buat the same things to her.

Adik nya pulak jenis yang apa kakak dia buat, dia mesti nak tengok and jenis yang tak boleh kena cuit sikit.

So, bila dua jenis ni duduk dekat2, tak sampai 5 minit, mesti akan keluar bunyi…

just go somewhere else. you don’t have to look at everything.”

why can’t I look. I’m not touching anything.

Or

You can’t come into my room without knocking. You wouldn’t let me go into your room so get out of my room!

Why can’t I play with you…

Pastu, kalau tak bertekak, tengah main baik2 tiba2 tengok diaorang dah main2 ala2 WWF.

Mula2 memang lah gelak2 aje bila bergolek2 and bertepuk tampar tu but after a while, mulalah…

ouch, you are hurting me! Get off me!

Why did you kick me? I didn’t do that to you.

Pastu, mula gaduh balik….

Mum dia yang mula2 ala2 ibu mithali terus jadi naga berapi sekejap, hikhikhik……

So, tu yang happy sangat sebab I will get my peace and quiet again for 6 hours from tomorrow Smile.

But, tugas makcik kantin and makcik supir will have to start again….

Nasib baik ada magic freezer kan so tak payah lah pening kepala fikir nak buat apa for their bekal esok.

Miss 8 nak bawak nasi for lunch esok (since dinner tadi we had rice so dia nak bawak leftovers lah).

Miss 12 pulak nak bawak bread roll and schnitzel (leftovers schnitzel from the other day memang banyak lagi and I memang freeze them utk bekal lunches).

Kalau I rajin, I will take photos of their lunch boxes ye. Miss 8 ada lunch bag baru while Miss 12 is happy with last year’s lunch bag. My kids jenis tak kisah, they don’t need all new things to start school so jimat lah we all, hehehehe….

Hari ni, Miss 8 said she wanted to eat rice for dinner. Semata2 sebab dia nak makan ‘that hot green vegetable’ aka kangkung goreng belacan, hahaha.

So, I pun buatlah sweet and sour whiting with kangkung goreng belacan with udang, bendi goreng cili api and telur masin.

IMG_5648

IMG_5651

The capsicum and the chilli in the sweet and sour came from the garden but telur masin came from the shop Smile.

IMG_5659

Bendi and kangkung and chilli came from the garden as well.

I think I should go out for coffee and cake after sending the girls to school tomorrow kan to celebrate, hehehehee…….

17 comments:

ibh said...

Hehehe. . Sue ingat merdeka apa td. Hihihiii. Lawak lak dgr dialog gaduh2 dia org tu.
Kak. . Seronok tau tgk menu akk, hasil segar dr laman lg. .

JieJ said...

Yeah..dah lama tak dengar khabar makcik kantin ngan makcik supir..eheh..

Flower said...

Selamat maju jaya di hari merdeka you. Sepertimana yg you tahu, hari ni I dah lepas dari tahanan. Rasa sunyi lak, so terus I hidupkan engine vacuum dan vacuum satu rumah walaupun baru semalam I berperang ngan alat2 membersih n mencuci.

Enjoy your freedom sbb bulan 4 masuk tahanan balik. Hahahahahahahaha!!!!

Cheq Sue said...

he he he... tu la kadang2 kak min kan... time ada ni asik nak gaduh aje, bising2... bila dah xde kat rumah tu mula la nak rindu2... :)

susumanis said...

hehehe,,mmg jd mum ni ME time tu very precious kan LG, ms 12 n ms 8 gado gado tu actually bagus..they will kenang time gado gado ni bila da besar n loves each other moree :)

kasihredha said...

bila meraka dah besar misti LG akan rindu suasana bising mcm sekarang.
Rumah akak sekarang dah sunyi sepi...dulu waktu anak kecik2 bising je :)

norhanim md zain said...

ha..ha..ha..

ingat I aje rasa macam tu...memang kadang-kadang pening kepala bila anak2 start gaduh..

Me bila Ahad aje rasa syok sangat boleh la dok aman dan tenteram dari kul 8pg to 4ptg..masa tu le..dapat ngadap astro..sorang2..bestnye..

bukan tak sayang depa tapi sometime nak sayang diri sendiri gak..

whitecappuccino said...

merdeka from the girls rupanya. wow! miss 8 dah pandai makan kangkung goreng belacan ya?

Muzel Zay said...

Amboi2 kak LG, siap merdeka lg..hahah..lawak tul arr..

ameeza77 said...

heheh... same goes here, kalau diaorg x der rasa rindu, klu ader rase gerammmm jer :p

Happy celebrating ur merdeka day, org tetua kate jgn happy2 sangat nanti nangis hihiks

AbbotCottage said...

Ok jugak ler tu jadi naga berapi, kalau kita, usahkan naga lebih dari godzilla. Because i ada boy n girl, bukan takat WWF ala2 John Cena, tapi ini Undertaker dengan Caine in the cage, plus baby Umar ala2 maid yang baru reti nak "mengemas" rumah....lagi la, boleh dapat darah tinggi kalau hari-hari stay with them for the whole day. Hahahahah teruk punya mak kan...kah kah kah.

afid said...

hahahha,,,

dulu kan kak, saya kalau gaduh ngan adik siap sepak pastu tarik rambut..ha bagus sangat la kan..mcm dalam drama orang berebut laki je..bila mak lalu..terus senyap macam xde pape..gilo.

naga berapi...teringat naga si Merlin..ekekekkee

Jay said...

Selamat hari merdeka kakak ku...hehehe j merdeka bila pergi kerja...balik kerja bukak pintu kereta je kids dah meluru nak mengadu mcm2 potpetpotpet, gaduh2, nangis2, kak LG bygkan j ada 4, stakat 2 org tu apa la sgt huhuhu...but ME time will always pepagi di office membaca blog LG n minum kopi Aik Cheong n klu ada lebih msa kasi comment,gelak,senyum,sengih,berangan n start buat kerja....iam so lucky,lucky,lucky when u update hari2....tqsm kish kish

Ijahans said...

hi.. love reading ur blog.. sejuk mata memandang melihat hasil2 dr garden.
me also hv 2 gegirls.. eldest is Ms 12 and youngest Ms 5... eventhough the gap jauh sgt but still they gaduh everyday. yg adik suka buli kakak and kakak plak manja .. so yg kakak nangiss.. si adik plak dia buat kakak tk per.. kakak tinggi suara skit dh banjir rumah... tp kalau salah sorang tk der.. mula lah missing each other

MULAN said...

gaduh2 pon later mesti baik semula kan.. cute kids ni..

salam merdeka utk u..!! kalo i golek2 atas katil dulu lepas hantar depa pi sekolah.. hahaa..

Rozita said...

Hahaha..ingatkan apa yg merdeka tu. Lawak la U ni LG.

lemongrass said...

Sue,
kalau hari2 kita kena dengar diaorang bergaduh, memang tak larat :-).
Memang seronok dpt makan hasil segar dr ladang ni.

JieJ,
nasib baik Makcik Kantin and Makcik Supir still ingat mcm mana nak buat kerja diaorang setelah lama bercuti, hahaha.

Nora,
wahkahkah, rajin giler you :-). Satu pagi I sibuk pergi rata2 cari barang2 diaorang so tak sempat I nak buat retail therapy for myself tadi :-).

Cheq Sue,
I pulak memang suka diaorang pergi sekolah sbb they love school and I pulak suka some peace and quiet, hehehe.

Susumanis,
I rasa kan, walau macma mana kasih and sayang kita dgn anak2, ME time tu mesti kena ada jugak kan so kita boleh bernafas dgn tenang, hehehe.

Kak Kasih,
Since kat sini takde public boarding schools, mau lah my girls akan tinggal dgn we all sampai dah habis uni and dah kerja nanti, hehehe.

Norhanim,
memang betul tu, bukan kita tak sayang diaorang tapi kita sayang diri kita jugak kan :-). Kena lah jugak belai2 diri kita ye tak tengok rancangan apa yg kita nak and makan apa yg kita nak and buat apa yg kita nak without anyone kacau :-)

Whitecappucino,
merdeka 6 jam sehari aje but more than enough utk I, hehehe.

Muzel,
mesti lah merdeka weh, susah nak dapat 6 jam of peace and quiet tanpa dikacau ni, hehehe.

Ameeza,
memang lah kan, kalau diaorang takde, sunyi sepi tapi kdg2 best jugak sunyi sepi ni dari dengar diaorang bertekak aje kan :-)

Abbot,
hahaha...lagi terer you boy and girl ye, terus high powered punya WWF, hahaha.
Nasib baik you kerja kan, kalau tak, memang gugur segala rambut tengok kerenah diaorang hari2 :-).

Afid,
pandai ye you all bila Mak lalu, terus berenti gaduh, hehehe. Anak2 I tak lah sampai gaduh tarik2 rambut tu, cuma bertengkar aje lah sampai bingit telinga I :-)

Jay,
Tu yg kdg2 orang bekerja tak nak berhenti sbb tak larat nak layan kerenah anak2 24 jam, hehehe. Bila nak dpt relief mcm tu kan. Tu yg I rasa lega bila diaorang dah start sekolah sbb dapat lah I relax sekejap :-).
I pun pagi2 bangun mesti minum kopi sambil mengadap computer for some me time sebelum kelam kabut siapkan the girls for school :-).

Ijahans,
thanks for reading my blog :-).
My kids pun sama, kalau sorang pergi mana2 for a few days, mulalah yg sorang lagi tu rindu but kalau berjumpa, mesti ada aje yg nak digaduhkan :-).
And with girls, it's their mulut tu kan yg terlebih berbunyi, hehehe.

Mulan,
I tak sempat nak golek2 tadi lah sbb sibuk drive sana sini. Friday ni kot baru sempat golek2, hahaha.

Rozita,
merdeka merdeka, hahahha