Saturday, 7 January 2012

Veges galore

Sejak ada ‘ladang’ kat belakang rumah ni kan, setiap kali I kena remind myself untuk tidak membeli segala macam sayur2 an kalau pergi grocery shopping.

Sebab kadang2 mata ni biasalah kan, nampak sayur yg macam best sikit aje, terus nak beli….

And setiap kali nak masak dinner or lunch, I akan make sure akan guna sayur2 or herbs from my own backyard.

So, since I balik dari M’sia haritu, I belum lagi lah beli apa2 sayur pun kecuali taugeh( tak kuasa I nak merendam kacang hijau untuk buat taugeh, hehehe), corns, bawang, garlic and potatoes lah. Sayur2an lain sama ada dah memang ada dalam freezer or dalam pantry or the chiller bin or just petik dari ladang.

On Friday night, I made pasta bake. Dalam minced meat mixture tu I letak diced tomatoes, diced eggplants, diced banana chillies and shredded basil. And then makan dengan salad yang ada mixed lettuce, cherry tomatoes, cucumbers and sugar snap peas. All the veges I petik dari ladang.

IMG_4893

IMG_4901

Kalau I tak guna the veges tu, memang nanti binatang lain lah yg akan makan sampai habis berlubang2.

But I dah tak larat nak hari2 masak eggplants aje, hehehehe….

Malam ni pulak, we had lamb chops with roast potatoes, corn on the cob, steamed carrots and sauteed silverbeets. Makan pulak dengan home-made tomato sauce.

IMG_4914

I marinated the lamb pieces in olive oil, chopped garlic, chopped rosemary, lemon juice, salt, pepper and honey.

IMG_4912

Cuma silverbeets and rosemary tu aje yang datang dari ladang tapinya. Ok lah kan dari tak guna langsung, hehehe.

And then for dessert, we had bubur pulut hitam.

IMG_4925

But pulut and santan kelapa tu kedai mari ye! Tak de lah I nak buat sawah padi tanam pulut or tanam pokok kelapa untuk harvest santannya, hahahahaha…

IMG_4924

IMG_4927

The Other Half and Miss 8 love bubur pulut hitam. I haven’t made it for them for so long, tu yang buatkan untuk diaorang.

I tak makan sangat cos it reminded me of the kenduri tahlil for my Abah. We made bubur pulut hitam untuk orang yang datang tahlil tu……

17 comments:

fazz said...

salam kak min,
dah lama faz tak online. takziah ..al fatihah buat arwah...

-imanamani-

Missnote said...

Salam kak LG.Bestnya dinner malam ni yer.Pasta bake ngan lamb tu kan,betul2 buatkan saya punya saliva mengalir laju tau! Haha.

My Life My World said...

Yang kat atas tu rasa happy dan lapar membacanya. Hat bawah tu buat hati rasa sayu dan nak mengalir air mata. Al-Fatihah untuk arwah.

whitecappuccino said...

tengah imagine kalau LG tanam pokok kelapa dan bersawah padi kat situ..hahaha..lawak jugak!
bagusnya menu sihat tu..LG memang kreatif bab menu2 ni. Suka laa.

A~ said...
This comment has been removed by the author.
A~ said...

LG, kalau tanam tomatoes & other sayurs dlm pot, mmg setiap winter kena gali n tanam baru ke? I nak gi beli some plants kat bunnings, nak beli yg dah jadi pokok (coz makas nak tunggu lama2 for the fruits). Malasnye la kalau setiap winter dioramg mati & kena tanam baru when spring arrives.

And al-Fatihah to ur arwah father, & the rest of arwah muslimin/muslimah. Semoga roh2 mereka dicucuri rahmatNYA.

U take care.

kasihredha said...

bubur pulut hitam tu memang sedapkan.
Hihi jgn le sampai tanam padi & kelapa ye :))

Akak pula sampai sekarang tak boleh pakai baju kurung yg akak pakai waktu ayah akak meninggal...bila tgok je baju tu, jadi sedih.

penDragon said...

Tomato sauce pun dh home-made skrg ye! Akak Ada tanam carrot x? I pun suka bubur hitam

susumanis said...

bestnyer seme terbaik dari ladang depab belakang rumah :)

blu4sky said...

LG, that is so great to see your food coming all the way from ladang with love.. rasa makan hasil tanaman sendiri lagi sedap kan..hehehe..

LG, i understand how you feel.. anywhere you turn, whatever you do there is always something will remind you of your late abah because he is always in your heart.. al-fatihah

JieJ said...

Seronoknya tengok masakan kak LG hari ni..hehe..miss 8 mesti excited sangat kan kak LG..dapat makan bubur pulut tu.

Nurul-Huda said...

Salam Kak Mynn,

This is my first time commenting here :)

Seperti biasa I really love all your western dishes such as the baked pasta :)

On another note, would like to know what sort of bread maker are you using Kak Mynn?

My family love to eat a lot of bread, so we thought of investing in a good bread maker machine so that we can eat bread all day long sampai pengsan..hehe Ooh yea...do you know of any good kind that can knead bread of different varieties, i.e. with grains, nuts, etc ?

Also I was browsing just now and came across this http://www.breville.com.au/cooking/bread-makers/ikontm-baker-s-oven.html - what do you think of this?

Really appreciate your advice Kak Mynn :)

Ayu said...

bestnya ada 'ladang' ni kan.semenya kutip je hasilnya dr situ.

hm..tgk lamb chops akak,tetiba rasa nak buat lamb chop.lama betul xbuat nak2 sejak dah ada ank.time b'dua dulu rajin la buat.hehehe...nnti leh la ayu buat cara akak.simple tp mesti sedap kan

lemongrass said...

Faz,
Salam. Thanks ye for the salam takziah tu.

Missnote,
orang dulu2 nampak nasi putih, sambal belacan n ikan goreng buat saliva mengalir laju. Orang 'moden' mcm kita nampak pasta n lamb chops yg drooling terus kan, hehehe

Kak Acik,
Dalam gembira kdg2 ada rasa hiba kan :-(.

Whitecappucino,
Kalau I bersawah kat sini, kenalah I bangun awal gilers hari2 sbb nak jadi pesawah berjaya, hehehe.

A,
I think tomatoes is one season vege so kalau you tanam this season, by end of Summer dia akan mati so memang kena tanam a new one lah. I nak cuba semai tomato in a green house Winter nanti ni for Spring season, nak tengok ok ke tak.
Tomato plants yg dijual kat Bunnings skrg ni memang semua dah besar2, you tinggal transfer ke pot aje and then dpt buah in a couple of weeks time :-).

Kak Kasih,
tu lah kan, mesti ada aje benda yg akan mengingatkan kita pada yg dah pergi and buat kita terus rasa sedih kan :-(.

Pendragon,
orang kata carrots lah vege yg paling senang nak tanam n hidup tp we all cuba tanam, tak pernah berjaya jadi cantik, hahaha.

Susumanis,
nasib baik ada ladang kat depan n belakang rumah kan :-)

Blu4sky,
Masa I mengemas the old clothes semalam, I found his clothes yg dia tinggalkan kat rumah I when he was here last, terus I cium the clothes and rasa sedih sgt :-(. Like you said, they will laways be in our hearts tu yg tak boleh tak teringat kan...

JieJ,
Miss 8 tu dpt makan apa2 aje pun excited, hahaha...

Huda,
Salam. thanks for reading my blog :-).
I guna Breville breadmaker as well but not the Ikon type and I love it, I used my BM mostly every week but mostly for the dough cycle only. Occasionally I will use it to bake bread as well. I like the timer setting especially if you want to wake up to the smell of freshly baked bread in the morning :-).
I have a Breville Ikon blender and it is really great so I think any Breville Ikon product will do an excellent job.
And mine pun can bake the big loaf size so it is really handy if you want to do a big loaf.

Ayu,
we all ni pun dah lama tak makan lamb even though kat sini senang sgt2 nak dpt lamb. I guess sbb lagi senang nak masak ayam n daging so tu yg jarang masak lamb, hehehe.

MULAN said...

yummeh yummeh... bubur pulut hitam memang feveret kami..

and itu lamb chops...!!!! sangat tak tahan..

lemongrass said...

Mulan,
Bubur pulut hitam ni mmng feveret ramai orang kan :-).

mazlin jamal said...

salam, kak min. nak mtk resepi baked pasta tu. mcm sedap je nampak..