Monday, 23 January 2012

Another hot January day

I wonder how many people dah dapat temporary hearing loss this weekend from the dam dam dum bunyi mercun, hehehe.

I can still remember clearly when I was a kid, setiap tahun at Chinese New Year, we’ll be eagerly awaiting the lion dance troupe to come to our chinese neighbours’ houses.

It was such a marvellous sight watching them dance and trying to reach the angpow that they put so high up at the ledge of the roof.

But setiap kali after the lion dance had finished, setiap kali tu jugak lah my ears would be ringing non stop for a few hours and my chest felt like there was a drum beating in it, hahahaha…..

It was the loudest noise ever! (well sebelum I kenal heavy metal rock songs lah, hahaha Winking smile. Tak kuasa I nak dengar heavy metal music you!).

I think they do have lion dance  every year jugak kat sini but kat sekitar area Northbridge tak silap.

I thought of having a chinese new year spread for dinner tonite. Wontons and dumplings and spring rolls and roast duck and noodles and honey chicken and stir fried veges….

(verangan tak hingat, kalah restorannya menu! hikhikhik….)

But sungguh lah rasa tak laratnya plus malasnya I nak duduk berpanas lama2 kat dapur tadi so had to shelve that big dinner thoughts away, hehehe…..

So, I made roast chicken with crispy pan-fried diced potatoes and sweet potatoes, corn and salad.

IMG_5428

Roast chicken is easy because you just have to marinate the chicken and then shove it in the oven until cooked.

IMG_5436

The pan-fried potatoes pulak, I parboiled the whole potatoes unpeeled. Then biar sejuk and diced them up. Then spray some olive oil on them to coat. Sprinkle with rice flour+salt+ coriander powder+ paprika mixture. Pour a bit of olive oil in a frying pan on medium heat. Once it’s hot, cook the coated diced potatoes until brown and crispy.

IMG_5439

The ‘black’ looking sticks in the salad is purple carrot. They are so cute looking! It tasted exactly like normal carrot but it stained your hand and fingers macam beetroot!

13 comments:

an15 said...

i baru ingat nak join the crowd this thursday for the fireworks, skali 40 C la pulak. Tgk kat tv je la :p

whitecappuccino said...

menu nampak simple tapi tetap membuatkan tekak akak ni gatal2..terliur!

Alin Zabidin said...

surprise ...surprise...dam dam dum tak dengar langsung kat area rumah i..padahal depan belakang kiri kanan ada chinese neigbours..sonyap betul diorang menyambut tahun naga ni...

roasted chicken sedap makan ngan nasi ayam..yummy....

JieJ said...

heheh..saya ingat Kak LG akan masak chinese cuisine hari ni..heheh..tak pe lah Kak LG, ayam tu pun dah cukup menarik, kalah restaurant..

kasihredha said...

dam dim dum bunyi mercun
ohhh silap, tu lagu raya aidil fitri :)
kat sini semalam berdentam dentum bunyi mercun :)

gula merah said...

saya sangat terliur setiap kali tgk masakan akak...haih....saya geram sebab saya tengah berdiet sekarang...ini akan menggoyah iman saya untuk berdiet..

FatihaNur said...

mase mula2 baca dlm otak ni dah terbayang " mesti kak LG ni masak chinesse food for dinner...x pun yee sang ke...hehe...

purple carrot tu ingatkan kayu td saje wat garnishing jek...

susumanis said...

LG...semlm bunyi mercun kuat nak rak pun i yg penin kapla tido bestt jeh..hehe..sedap la potatoes tu LG..nk buat la for dinner tonite..shukran ya LG :)

kak ina kl said...

apa nak buat kan..sabar ajerlah dah adat berjiran camtulah..setahun sekali ajer kan

ADEEYA said...

Me tak join the crowd pun. Dari dlm bilik dah boleh nampak, org sebelah main mercun. Biisingggg. Hehehe

penDragon said...

k LG: mood CNY, makan besar la akak. kalau kt M'sia time CNY I selalu tunggu lion dance kt shopping mall. walaupun bising tapi seronok tgk!

ShashaCahaya said...

Salam2benua,
you pandai masaklah. Everytime mesti ada yg kreatif dan simple.
Ini yg I suka sangat dtg sini.
Thanks for sharing ya ;)

lemongrass said...

Anis,
tu lah nya, tak larat we all nak keluar klu 40C. Pastu the whole week pulak tu 40C+ kan!

whitecappucino,
I kan kalau tengok menu yg sempoi2 yg buat I rasa nak tambah 2-3 pinggan klu makan, hehehe

Alin,
entah2 diaorang pergi menyambut dam dam dum kat tempat lain, tu yg sonyap aje around your area :-)

JieJ,
tu lah, hajat hati I memang nak masak macam2... tapi perasaan malas itu lagi kuat pulak dr rajin, terus masak roast chicken aje lah :-).

Kak Kasih,
hikhikhik...itu kena tunggu bulan August nanti baru boleh nyanyi :-P

Gula Merah,
I pun konon2nya tgh berdiet skrg tp bila nampak makanan, macam terlupa aje diet tu, hehehe....

Fatiha,
Memang rasa nak buat chinese cuisine spread semalam, tapi malas sgt2 nak berpanas2 kat dapur tu :-).

Susumanis,
kiranya sambil tidur sambil dibuai dek 'lagu' dam dam dum bunyi mercun lah ye semalam :-).
Potatoes tu sedap sbb lain dari fries biasa tu :-)

Kak Ina,
we all memang suka masa tahun baru china, berlumba2 nak pergi tengok tarian singa and gendang2 tu. Memang acara yg dinanti2, hehehe

Adeeya,
patut join sama, baru kita rasa tak bising sbb seronok main mercun sama2, hehehe

Pendragon,
kalau nak makan besar, mood rajin memasak pun kena besar jugak. Tapi mood rajin semalam amatlah kurangnya, hahaha

ShaSha,
I cuma pandai masak apa yg my family suka makan aje. Pastu kena lah ubah2 sikit2 or else jemu jugak kan especially western food yg kdg2 bland aje rasanya :-)