Thursday, 5 January 2012

11 years ago and today

I spent the whole afternoon kemas baju2 lama yang tersimpan bawah katil and baju2 Winter yang masih lagi tergantung kat wardrobes.

Summer dah nak habis, I baru aje siap simpan baju Winter in storage, hehehe….

(Whoever invented the vacuum packs for storing clothes, memang patut dapat award from me sebab the vacuum packs really help a lot when you don’t have a lot of storage space).

And masa I tengah kemas2 all my old baju kurung and baju kebaya, I found this old baju kebaya saiz S.

I said to Miss 12, “can you try this on? If it fits you, you can have it to wear to Sunday school or at Hari Raya time.”

IMG_4892

This is how she looks like in my old kebaya, hehehe….

And the photo kat bawah ni pulak was of me and Miss 12 about 11 years ago wearing the same kebaya masa Hari Raya…

Baju raya Miss 12 yang maroon tu Nenek yang jahit. I asked her to buat seluar with baju kurung instead of kain sebab it would be much easier for her to run around with pants instead of kain. Pastu, sebijik macam budak lelaki so kenalah I ikat rambut dia so nampak macam Amoi sikit, hehehe….

IMG_0243

(Ini gambar scanned and dah di edit guna Windows Paint tu yang macam hantu kak limah aje rupa I, muahahaha).

I used to be nearly as slim as her a loooonggg time ago…

I don’t know what happened to my body after that time! Smile with tongue out  Sekejap kurus, sekejap lagi bagai di pam2.

I rasa kalau I belek2 gambar dulu2, mesti ada gambar I yg kurus and gemuk in the same years. Awal tahun kurus, akhir tahun gemuk or awal tahun gemuk, akhir tahun kurus, hehehehe….

Memang tak consistent langsung kan!

Sekarang ni sejak akhir tahun tahun lepas and dah masuk awal tahun tahun ni, badan I sedang di pam2 semula, hahaha…

Macma mana lah tak di pam2, setiap kali balik Msia, mesti naik berat bdan!

And tonite’s dinner wasn’t helping either!

I made pizza atas permintaan orang2 kat rumah ni so untuk membuatkan I rasa tak bersalah makan pizza, I made sure my plate was 1/3rd filled with salad Winking smile

IMG_4883

IMG_4888

All the sayur for the salad except the avocado came from our kebun. Nak makan salad, tinggal petik aje kat vege patch, hehehe….

38 comments:

kasihredha said...

gelak je baca n3 kali ni

ok lah tu...sekejap gemuk sekejap kurus...kalau akak..gemuk takmo kurus2...huhu

Flower said...

Cantik rambut you. Siapa hairdresser you? hehehehehe...

Fazlinil Irma said...

untung akak miss 12 boleh pakai baju akak. sy dr dulu sampa skrg x leh kongsi baju dgn mak. sbb sy ni 2 kali comel dr mak. hihiii.

lemongrass said...

Kak Kasih,
I ni kalau teringat and insaf tengok badan makin naik, boleh pulak kuat will power nak kurus balik. Tu yg kdg2 gemuk, kdg2 kurus, hahaha

Nora,
Hairdresser I tu nama dia Win Dow Pen, muahahaha...

lemongrass said...

Irma,
Sekarang ni Miss 2 kalau nak baju, dia tanya I ada tak baju cantik2 dia boleh pakai, hehehe...

marinahunny said...

Waaahhh.! Anti confirm miss 12 lagi tinggii...

Noir said...

could you introduce me to Win Dow Pen :) I don't have many pictures ... yang ada pun kebanyakannya rubbish.

LG, I irihati orang ada ladang, you.

JieJ said...

Kak LG, suka lah Miss 12 boleh share baju kak LG..heheh..saya lak ngan mak share kasut sebab satu size..habis kasut cantik2 dia saya bungkus..hahahah

Mat Gebu said...

hahahah...hantu kak limah but younger version punya...tak kesah lah LG, janji Bruce Willis sudah sambar kak limah dan bawak balik Australia....

ADEEYA said...

Hehehee best lahh. Me tak boleh share apa pun w my mom. Because Im tall. :/

Haslina said...

LG, your kebaya is 11 years old but it still looks new..you are good at keeping things..

Nalisa said...

LG, my creativity goes wild here...
put the 2 fotos together side by side, then n now... pastu 1st foto caption (foto anak beranak tu) ~ miss 12 about 11yrs ago... 2nd foto caption, miss 12 now...
with the two ladies wearing the same baju, sure kompius je org tgk... who is who here? muahahaha... but this surely made me smile with envy... (hukhuk... sedih org takde doter)

wanG said...

dulu masa saya kat secondary school, selalu jeles bila kawan2 pakai baju mak ke, makcik ke...i cannot....sebab mak and makcik saya semua saiz xl, and saya saiz xs...hehehe...

Messy Mummy said...

Kai Min, nak gelak dulu.. :D editing terbaik!

Miss12 pkai ur kebaya nmpk swuuuuit sgt! Mesti berbunga hati k.min tgk dia pkai...

Errr, nk pizza skit. Tgh lapo. (waktu biasa lapo-tghmlm)

siti.fizzie.fizz said...

Hi Kak Mynn!

I was wondering if you ever tried planting in pots indoors during winter. I teringin nak tanam cili sebab mahal sangat, but I'm not sure boleh hidup ke tak

Siti

Huda said...

miss12 boleh muatlah baju sis..best tu..

Lady Windsor said...

Salam LG, what a nice moment kan bila ur doter boleh pakai u punya kebaya...kalau hayat kebaya tu panjang, boleh turun ke cucu...comel lah kedua ibu dan anak dalam kebaya tu..

afid said...

hahaha...rambut jurai2...Miss 12 boleh muat maknanya akak lg kecik la dr dia dlu.....huhu

A~ said...

i used to be able to wear my mum's baju kebaya when i was 17. 3,4yrs after that baju tu saaaangaaat ketat, jadi tayangan saja in my wardrobe here. it shows how org dulu2 body mantop! ahahha.

did miss 12 suka the kebaya? i used to jump around in excitement bila my mum handed me down her pretty kebayas. :)

zarin said...

kahkahkah klakar plak bila u kata macam hantu kak limah tu :D hahaha
pandai lak your hair dresser tu ye !
kiranya u ni saangatlah kurus after dah dpt 1 baby kan!

anymz said...

wah..hantu kak limah versi aussie nih..hehe
bestnya dpt badan mcm LG..akak ni pulak..dah kurus hari tu,tapi bila ramai sgt yg berkata...waah!! kurusnya ko nim,akak pun sedap je makan byk..skang ni dah takmo turun pulak dah..seksa..kalo pakai baju kebaya lama tu gerenti muat boleh masuk tangan je...huhu

Yat Maria said...

LG

wahkahkah...ada ke hantu kak limah..u really made me laugh!!

Mama Rocks said...

LOL, hantu kak limah moden hehehe

blu4sky said...

hahahah..this is really an awesome entry...kelas LG.. baju mak anak bley pakai.. seriously kain tu masih elok lagi...

eii tell me about it..i used to be 45kg and now...nak sebut pun malu...ahahaha... but am still trying to shred off those kilos and this time ada sokongan padu coz mr.hubs dah bertaubat.. nak join sekaki kuruskan badan...
heheheh...wish me luck :D

susumanis said...

time flies kan LG..anak i pun da lagi taller than me , dia org makin tinggi i makin lebo..adussss..hahaha

Ayu Safieza @ Humaira' said...

hahahaha.....u watched hantu kak limah.....? kelakar la kak LG.....it is ok.....tak per, slim ke x...u have gud heart and wonderful mom n wife....

er...boleh nyanyi lagu injit2 semut?:P

Muzel Zay said...

sis lawa skit dr td hantu kak limah..a.ahaha..jgnmarah sis..gurau jek..hehehe

yaNa said...

pandai akak jaga baju2 lama..bleh anak2 tmpg merasa.. ;)

saya penah pakai baju nikah mak saya ms darjah 4!
bleh membayangkan betapa keciknya mama dl.. ;)

penDragon said...

wahaha...lariiiiiiiiiiii...hantu k limahhhh.....kelakar la akak ni. Miss 12 mmg nampak mcm amoi dr kecik2 lagi...

de engineur said...

Nampak dah sama besar dah miss 12 dgn you. Kurus pun lebih kurang sama dalam gambar ni

Rozita said...

Agaknya kalau U jalan ngan miss 12 sure orang ingat adik beradik

Madam Sooyaree said...

Ok lah tu, ada jugak memori zaman kurus, hihihi...

tun_telani said...

salam kak.. just found your blog ^^ i seriously envy your garden! baru usha separuh n3 pasal garden, belom khatam lagi.. hihi.. that no-dig garden is genius! i rarely have any lucks with all the plants. the soil is hard here, so i bought a pot and anak pokok limau purut. baru je nk membesar, suddenly kene attack ngan catterpillar.. uu uuuu uuuu.. eh, byk pulak ckp..
that pizza looks nyummy!

whitecappuccino said...

Dag besar dah anak dara LG , dah boleh pakai kebaya mummy..hahaha..ok la jugak sekejap kurus sekejap gemuk..ada orang dari kurus terus gemuk mmanjang tak turun2 berat.

lemongrass said...

MarinaHunny,
Memang dah lagi tinggi pun dia skrg dr I yg memang kemetot ni, hahaha

Noir,
I should introduce everyone to Win Dow Pen, hahaha.
I have a lot of rubbish old photos too yang I won't show to anyone. I am so thankful for the ladang :-)

JieJ,
Miss 12 pun skrg dah share kasut dgn I but I rasa kejap lagi sure kaki dia akan lagi besar dr kaki I, hehehe

Cik Mat,
hahaha...nasib baik you kata younger version, terubat sikit rasa hati ;-P

Adeeya,
at the present time, dia still boleh share baju dgn I sbb masih sama tinggi. But next year, sure dah tak boleh, hehehe

Nalisa,
hahaha...betul kan. Orang terconfused sekejap aje but after tengok the skin colours, terus tau ;-)

WanG,
you kena tunggu your Mum turun ke saiz XS baru boleh kongsi baju kan, hehehe

Messy Mummy,
hahaha...editing yg memang menyenakkan perut gelak, heeee...
Seronok I tengok dia pakai baju I tu :-)

Siti,
I tak pernah try planting them indoors sbb weather kat Perth ni takde snow masa Winter. But we will try planting them in the greenhouse this Winter nak tengok hidup ke tak :-)

Huda,
Skrg I dah bukan saiz XS so banyaklah tops I yg dia boleh pakai, hehehe

Lady Windsor,
I guess kalau simpan the baju kebaya nicely in a bag, probably boleh tahan lama hayat dia kan. Baru lah orang boleh kata warisan turun temurun kan :-)

Afid,
rambut jurai2 ala Mak Limah. I dulu kecik gak but tak sekecik dia, hehehe

A~,
orang dulu2 body memang mantop because they dont overeat like us kan. Orang dolu makan untuk hidup, orang skrg hidup utk makan, hehehe.
She loves the kebaya! :-)

Zarin,
After dapat first baby and second baby, I sgt tembam. Pastu dah lama seathun lebih, baru kurus balik :-).

Kak Anymz,
samalah kita. Bila orang puji kita kurus, terus makan tak hengat masa tu. Sekarang baru nak nangis tengok penimbang :-((

Yat,
Hantu Kak Limah pun respect tengok 'rambut' I tu, hahaha

Mama Rocks,
Hantu Kak Limah pakai kebaya you! Hahaha

Blu4sky,
Lepas I balik fr Msia first round tu, I naik nak dekat 2kg. Pastu, this second trip, naik lagi 500g! Tension you!!!!!
Tu yg I terus aje bagi Alya the kebaya sbb I know for sure, I tak boleh muat masuk in it! hehehe

Susumanis,
Kalau lah kita masih boleh meninggi, kan ke best so boleh lah kita makan banyak but takkan melebar, hehehe

Ayu,
hahaha...I cuma tengok all the clips on youtube aje but itupun boleh gelak habis, hehehe.

Muzel,
hantu kak limah tu awal2 cantik apa, hehehe.

Yana,
I jarang pakai baju kurung and kebaya kat sini so tu yg semua baju tu still mcm baru aje lagi :-). Orang dulu memang kecik2 aje kan body nya.

Pendragon,
dia memang amoi habis kan :-)

de engineur,
Miss 12 makin tinggi but still maintain kurus. I ni pulak still pendek mcm tu aje but makin melebar, hahaha

Rozita,
kalau I jalan dgn dia, orang ingat BFF, hahaha

Sooyaree,
Kena tengok gambar baru teringat zaman kurus dulu, hehehe

Tun_Telani,
Salam. thanks sudi singgah sini ye. We love gardening so memang kalau boleh nak banyak2 buat vege patch and garden beds around the house. The no-dig garden beds memang sesuai lah kalau you nak buat sbb tanah keras. Kat sini pun bnyk caterpillar, memang kena slalu jaga :-)

whitecappucino,
Memang dah besar dia :-). Badan saya ni memang slalu sgt turun naik. Pernah tembam sgt2 and pernah kurus sgt2 jugak :-)

MULAN said...

I ni takde makin kurus pon, tipis harapan dah.. hahahaaaa... waahh, miss 12 anggunnya pakai baju mummy..

Asmara said...

alamak kak, mcm ni ai pun kene simpan baju masa skrg tengok nnti my girl boleh pakai x masa dia age 12. hehe..

lemongrass said...

Mulan,
I ni kan bila seluar dah makin ketat, terus rasa depressed pastu bukannya nak berenti makan, makin makan lagi adalah so mcm mana lah nak kurus balik kan, hahaha

Asmara,
Memang kena simpan you esp the kebaya, hehehe...