Tuesday, 3 January 2012

Only noodles and cactus

Hajat hati nak buat sun dried tomato tak kesampaian.

Actually, nak buat dah tercapai. Bangun pagi tadi I dah siap2 sliced all the tomatoes and arranged them on a tray.

Pastu, I pergi jemur atas ampaian baju. Dalam hati I terdetik jugak masa tu, “Kalau lah ada angin kuat, mau lah jatuh gedebuk this tray onto the ground….”.

And then, betul firasat I tu, memang kuat jugak the winds yang bertiup petang tadi.

Bila I balik from the shops, I saw all the tomatoes bertaburan kat lantai….

I think baru aje kot dia jatuh sebab most of the tomatoes dah half dried but tak dapat I nak selamat kan because the lantai is quite dirty….

Nak buat macam mana, dah bukan rezeki we all nak makan home made sundried tomatoes.

Nasib baik lah tomatoes kat pokok tu berlambak2 lagi so boleh lah I nak buat lagi esok esok…. But I will make sure that I jemur dia atas meja yang solid instead of atas ampaian baju, hehehehe.

So, instead of nak makan sundried tomato dari ladang malam ni, kenalah tukar menu dinner ke mee hailam guna joi choy dari ladang Winking smile.

But mee hailam I pucat habis pulaknya, hikhikhik… Kuah dia mula2 banyak sgt2 but once dah masukkan mee, tiba2 terus hilang the kuah, tu yang nampak kering semacam aje kan, hehehe!

 

IMG_4863

IMG_4861

I guna recipe Cik Mat yang ini. Memang sedap! Tapi I takde sos abalone so tak guna lah. The Other Half pun makan bertambah, heeeee…..

Malam ni guna joi choy dari ladang, esok I kena masak dinner yang gunakan eggplants, tomatoes, okra, lettuce, a lot of herbs and cucumber pulak sebab all the plants dah ‘bising’ suruh we all petik and masak.

But….apa yang I boleh masak ye? Mau lah tension budak2 itu kalau main dishes semua sayur based, hehehe.

And ini pulak untuk Kak Kasihredha yang nak tau macam mana rupa cactus yg keluarkan bunga kat bawah tu. I think it’s a cactus but kalau silap, sorry lah ye Smile.

IMG_4854

IMG_4858

I bought this plant in August tak silap and sampai sekarang I belum lagi transplant it into a bigger pot. I rasa Kalau dapat masuk a bigger pot, sure dia dah membesar cantik kan.

I suka this kind of plants, tak jaga betul2 pun dia still hidup membesar bagai johan!

15 comments:

whitecappuccino said...

alaahai..takpe, banyak lagi tomato tu kan? boleh buat lagi..
Ooo..macam tu ke pokok yang mengeluarkan bunga cantik tu?

FatihaNur said...

potong tomato...squeeze lemon...garam sket..wahh heaven wat snek mase tgk cite hantu...

penDragon said...

oh, xpe kak...nnti boleh buat lain sundried tomato...haah...kuah dia kering...mungkin noodle tu yg serap kuah dia....aargh...cili potong (or cili jeruk?) kt atas noodle tu sungguh menggoda!!

MaryaYusof said...

Pokok cactus yg keluar bunga tu mmg cantik... eh, tomato dried...? First time dengar.. macamana cara makan/masaknye?

kasihredha said...

cantik sangat2 bunga cactus tu...banyak anak pulak tu...Kat rumah akak ada cactus tp kurus kering jer...thanks sebab ambik pics untuk akak *terharu*

Sayangnya tomato yg jatuh sebab angin tu..takpe..nanti buat lagi, jgn putus asa.tu
Rupa paras mee tu tak penting asal sedap je kan.

Balik kerja tadi akak gumbira & terharu dpt gift dr LG. Thanks alot...hug3x

marinahunny said...

Kak, sun dried tomato tu blh buat apa ye?makan saje mcm jeruk kering atau guna utk masak?

lemongrass said...

Whitecappucino,
memang banyak sgt2 lagi tomatoes kat pokok tu so memang boleh lah kalau I nak buat sos or sun dried tomatoes lagi :-)

FatihaNur,
sedap ye makan tomatoes mcm tu? I tak pernah try pulaknya, hehehe.

pendragon,
memang kena serap dek noodles kuahnya tu. I thought dah banyak sgt2 kuahnya bila I buat tu but tengok2 still kena serap habis, hehehe

Marya,
Mediterranean people suka makan sun dried tomatoes ni. Diaorang letak dlm pasta, makan as antipasto makan dgn bread or letak dlm lauk pauk. They taste really nice :-)

Kak Kasih,
you are welcome. Alhamdulillah, dah sampai benda nya :-).
Pokok cactus tu kalau letak dlm pot yg lagi besar, sure lagi banyak anak2 nya kan.

Marina,
sundried tomatoes ni slalunya orang akan letak dlm olive oil sikit bagi dia lembut sebelum makan. Nak makan mcm tu aje boleh but slalunya orang akan buat masak.

JieJ said...

Tak sabar nak tengok sun dried tomato kak LG tu..heheh..

Messy Mummy said...

Aloh.. tak ada rezeki. next time nak buat kena ikut instinct kot :) Cactus Kak Min nampak menarik. Kalau idak di mention itu cactus sure org yg buta berkebun mcm sya tak tahu :p

Zaitun said...

Dulu kak Zai ada kaktus macam lg punya tapi tak pernah berbunga lepas tu beli yang lebih kurang sama tapi ianya bertangkai dan berdaun tebal.

Rozita said...

Haah LG, I pun tertanya tanya cam ne nak dimakan sun dried tomato tu ? Memang kuat betul angin tu sampai tercampak tray U. Tak per...banyak lagi tomato kann

JaSSNaNi said...

canteknye pokok tu.. betul lah tu, kata orang kalau nak pokok besar kena transfer ke pot lebih besar.. hmmm betul lah tu, nani ada sepokok money plant di hadiahkan dari bos.. sampai skrg kecil je dia, sbb nani malas nak transfer ke pot besar.. so dok kemetot je dia.. ehehe

Anna Da Lady said...

aa..itu jenis pokok kaktus..dulu pernah beli di Cameron Highland...ada bunga macam Kak LG punya...tapi, bila balik je ke rumah, taknak jadi bunga dah..tension je tengok...

lemongrass said...

JieJ,
Hari ni cuaca tak panas so my sun dreied tomatoes still tak kering2 lagi, hehehe

Messy Mummy,
tu lah kan, sometimes memang bukan rezeki kan :-).
Cactus tu I beli dr orang jual cactus, tu yang I tau itu cactus, or else, I pun tak tau, hahaha

Kak Zai,
Saya pun tak tau yg cactus ni boleh berbunga, tu yg terkejut bila dia keluarkan bunga :-)

Rozita,
Angin kat sini memang kencang habis kalau tgh bertiup, pokok kari I pun dah macam nak tumbang, hehehe.
Sundried tomatoes ni boleh masuk dlm pasta or atas pizza or dlm bread dough. Nanti klu I guna, I tunjuk ye :-)

Nani,
I pun tgh malas nak repot pokok cactus tu, tu yg cenonet aje. Padahal dah ada pot yg besar, tunggu rajin aje lah ni :-)

Anna,
Maybe dia nak cuaca sejuk ke utk keluar bunga? I pun tak pernah ada pokok cactus ni, baru first time, tu yg tak tau jugak :-)

susumanis said...

bestnyer mee hailam tuh walau x de kuah berlinang..hehehe