Sunday, 22 January 2012

Another garden update for January

Too tired this weekend to write much.

The weather was too hot and will be getting even hotter this coming week. They are predicting 40°C on Thursday and Friday!

Adalah yang akan melepek kat rumah aje on both days too nanti, hehehe….

And we spent quite a lot of time in the garden and in the shed and in the kitchen and in the bedrooms (tidying up the guest bedroom and Miss 8’s bedroom tau, not doing something else!) semalam and hari ni thus the extra tiredness…

So, instead of writing a lot and a lot, just layan the photos of the tanam2an lah…

We bought 3 citrus trees.

IMG_5384

We bought a Eureka lemon, a Tahitian lime

IMG_5385

and a Calamondin/Kalamansi.

IMG_5386

Then we repotted them into bigger pots.

IMG_5393

We are thinking of doing a gravel bed in the front lawn and putting these 3 big pots in the middle of the gravel bed. Konon2 nya nak try landscape our front lawn tu lah.

We all dah tak larat tengok the lawn getting browner and browner sebab tak cukup air so we want to replace some of the grass with gravels Open-mouthed smile.

But bila nak buat tu, tak tau lah, hahahaha…..

And then I found some pandan plants being sold at the Sunday Market so I pun bought 1 pot.

IMG_5390

Lepas ni boleh lah buat macam2 eh dengan daun pandan ni, heeeee.

And then I also bought a big pot of chives/ daun kucai. Selama2 ni I pernah cuba tanam kucai but sentiasa tak pernah tumbuh dgn subur nya. Halus2 kecik2 aje. So tadi bila terjumpa ada orang jual this big pot of already gemuk2 kucai, I pun beli lah.

IMG_5392

We repotted both the pandan and the kucai into bigger pots, hopefully they’ll flourish.

Now layan some photos of the roses pulak. Dah lama I tak letak gambar the roses….

IMG_5395

IMG_5414

IMG_5399

IMG_5401

IMG_5397

IMG_5413

IMG_5405

And the phloxes…

IMG_5426

IMG_5425

IMG_5423

IMG_5421

Dah tamat tayangan gambar2 bunga from our garden Smile.

17 comments:

whitecappuccino said...

40 degrees! panas tu!
Ada juga jual pandan kat sana ya? hurmmm roses ni masih segar bugar walaupun panas..cantik la LG!!

Areef Ibn Naim said...

salam,

teringin nak berbakti dgn tanah mcm akak ni... tp malas lbh menguasai, huhuhu... padahal byk je tanah sekeliling rmh...

susumanis said...

LG..so leng loh..love yr roses pica..kl pinjanm buat profile FB ok ya..hehe..byk minum air panas panas tu tau, air badak de ke kt sana nak sejuk kan badan hihihi

Mat Gebu said...

LG....Jutaan terima kasih sangat pada u, sebab selalu update pasal garden, i tgh pening nihh ( heyy bukan pregnen okehh...haha), sebab munyi mercun, lepas tu rasa macam overdose makan limau chinese new year..huhu, jadi nampak garden u, boleh juga hilang stress sikit..terima kasih wish besday utk bonda ku... ^__^

JieJ said...

Ya ampun Kak LG..sampai 40c..dok dalam umah pasal aircond jak kak LG..hehe..take care ya..Jeles betul tengok kebun kak LG yang semakin pesat membangun..heheh

penDragon said...

semua pokok2 citrus ni k LG! senang beli yg dh besar gemuk pokok kucai. akak perlu maintain je

gula merah said...

saya sudah terpengaruh dengan akak punya kebun. tengah menambah koleksi pokok kat umah.

Rumaysa said...

bila tengok bunga, mesti saya tersenyum2. sukanya saya dengan bunga, kucing dan babies juga semestinya masakan.

hati gundah jadi hilang gelisah. :)

Mommy Lily said...

Adoi macamanalah tangan LG ni boleh sejuk sangat sampai keluar bunga-bunga meriah sekali.
saya ni tanam yang daun aje pun macam hidup segan mati tak mau aje hihi

Lisa H. said...

Mak ai... kat mana your Sunday market? I dok cari pokok pandan :D
Thanks in advance :)

mamasuri said...

syoknyer tgk pokok2 tu

lemongrass said...

Whitecappucino,
Sabtu ni will be 42, lagi lah panasnya. The roses kering jugak panas2 ni tp sbb banyak bunganya so ada yg ok and ada yg kering, hehe

Areef,
Salam. Kalau nak berkebun ni, memang kena rajin sbb we all pun bila tgh malas, memang naik lah all the weeds and tak terurus kebun tu :-)

Susumanis,
boleh aje kalau nak guna the photo :-).
Memang asik dahaga aje bila panas2 ni and sedap betul klu dpt air batu setiap masa, hehehe

Cik Mat,
bunyi mercun tu memeningkan and memekakkan jugak kan, hehehe.
Garden update ni boleh dibuat bila garden tgh cantik and tuan tgh rajin. Bil adah malas nnt, tak kuasa I, hahaha.

JieJ,
Sabtu ni 42C kamu! Memang melepek kat dlm rumah aje lah dgn aircond full blast jawabnya, hahaha...

Pendragon,
tu yg I suka sgt beli pokok2 yg dah established, senang nak jaga and tak perlu tension2 tanam tak hidup, hehehe

Gula Merah,
bagus bagus :-). Bertambah lagi sorang petani :-).

Rumaysa,
Bila tengok bunga segar bugar, tanam menjadi, memang buat hati gundah jadi riang :-).

Mommy Lily,
bunga mcm2 kaler tu Miss 8 yg tanam and Dad dia yg siram hari2, baja tiap2 2 minggu, tu yg naik cantik. I tak larat nak jaga bunga, hehehe.

Lisa,
I got it at Canning Vale Sunday Market. An asian lady was selling it. She had around 5 pots of pandan plants semalam, I was so excited when I found it :-).

Mamasuri,
memang seronok tengok but kdg2 tak seronok nak menjaga nya :-)

kasihredha said...

daun pandan pun ada ye..
senang le nak buat kuih

lemongrass said...

Kak Kasih,
Selama ni I pakai daun pandan frozen kalau nak wangikan nasi lemak or bubur or pengat.
Kalau buat kuih, pakai pandan paste aje, hehehe...

Lisa H. said...

Thanks dearie... Now nak memujuk my lo'kong pi jalan jalan SOR n visit Canning Vale market ;)

maryaaaaaaa said...

Kak LG,
my mom dulu pun tanam kucai x gemuk2..kurus halus2 je..pastu her friend pesan suruh siram balance2 air yg ada bila siang ikan tu.. busuk sikit after siram tu but mmg menjadi.gemuk2 skrg kucai dia :)

ComeyBelako said...

malunya saya bila tengok blog LG nih. tanah tepi umah saya seluas2nya. huhuhu..