Thursday, 19 January 2012

When life gives you kangkung….

When life gives you plenty of kangkung….

IMG_5335

You called your husband up and told him that tonite’s dinner will be nasi goreng with oven-baked wings and kangkung goreng belacan.

And you could basically hear him drool over the phone because that’s one of his favourite foods, hikhikhik…

(Eh kejap, apa aje food yang bukan one of his favourites ye? muahahahaha…. Winking smile).

So, I pun made nasi goreng cina (using that big chili hijau in the paste), oven baked wings (which I marinated in honey, dark soy sauce, kecap manis, garlic, sweet chilli sauce and sesame oil) and…..

IMG_5340

Kangkung goreng belacan. I added 2 biji chili api into the paste you, hehehe. I cuma blend 1/2 bawang besar, 3 cloves garlic, a bit of halia, 2 tablespoons cili boh and cili api together.

IMG_5344

Then goreng the paste and about 1cm belacan sampai semerbak baunya and jiran2 pun datang menjenguk (yo lah tu!). Pastu masukkan kangkung yang dah di basuh and goreng lagi sampai kangkung layu. Add garam and gula to taste.

IMG_5347

Pastu, silalah hidangkan cantik2 macam ni, hahahaha Smile with tongue out.

Sampai Miss 8 kecur air liur tengok we all makan and asked for some kangkung goreng belacan. We told her it’s a bit pedas because of the chilli api but she still wanted to try it.

IMG_5349

The first time she ate it, she quickly teguk air.

IMG_5350

But then I taught her to eat the kangkung 1 leaf at a time so tak lah pedas, hehehe….

IMG_5352

Look Mum, no more water! Smile

But then she said, “My lips are all so hot and red. Is that normal after eating chilli?

Welcome to the chilli eating world my dear daughter, heeeeee……

27 comments:

Muzel Zay said...

Nak msak kangkung arr jap..hahaha..lunch td dh mkn nasi goreng cina..hihihi

MESSYSERABUT said...

sedap pulak tgk si Miss 8 eating the kangkung. lepas ni kak LG boleh la tambah cili api sedikit demi sedikit dalam your dishes. hua3. =D

ADEEYA said...

Hehehe me pun tak makan pedas macam Ms 8. Bila makan, bukan setakat bibir merah , tp perut pun sakit huhuhu :/ tp kangkung goreng belacan ummm sedappp!

JieJ said...

Adoiiiiiiii Kak LG..saya pun ikut telan air liur..heheh...tambah2 lagi bila nampak miss 8 tu..ooo...

Mat Gebu said...

Arghh..saja kan nak goda2 mat gebu dengan itewww kengg kungg goreng's belacan....hahaha...

susumanis said...

cute la anak mat salleh makan kangkung de cili padi.. tgk lips dia merah kepedasan..:)) pandai LG train ms 8 makan podeh podeh..

azieazah said...

Amboiii... dah makin berani dah makan cili lebih.

Belacan tu yang power tuh!

hahahah tahniah!

whitecappuccino said...

wow! miss 8 dah pandai makan pedas2 ya? terliur tengok la.

blu4sky said...

LG, i betul2 respect dengan your other half.. jarang bebenor i dengar mat salleh makan kangkung some more kangkung belacan plak tu... hehehe
by the way, lumayan hasil kebun you :D

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum..
nyum nyum.. sedapnya nasi goreng + ngan kangkung belacan tu.. walawehh, terangkat wo..

lemongrass said...

Muzel,
hehehe...kangkung petik kat kebun ye? ;-)

Messyserabut,
I pun tengok dia mkn kangkung tadi nmpk sedap sgt2 tp asik tersilap sebut aje :-). Chilli tu kena slow n steady lah sbb tak nak sakit perut :-).

Adeeya,
Miss 8 ni dah makin berani makan pedas cuma I yg tak nak bagi dia sgt sbb takut dia sakit perut :-)

JieJ,
hahaha...kalau tengok dia makan apa aje pun, gerenti terliur lah tu yg badan dia bagai di pam2, hahaha

Cik Mat,
kenggkoong gorrennggg velachaan tu mmgn menjadi pojaan hati we all :-)

Susumanis,
Miss 8 tu yg tergerak hati sendiri nak belajar makan pedas. Kakak dia nampak chili sikit, terus lari :-)

Kak Azie,
Anak Mat Saleh kecik2 dah diajar makan belacan! hahaha

Sue,
Mat Saleh kat OZ ni dah ramai yg minat giler kat kangkung goreng belacan sbb diaorang kan dah slalu dtg holiday ke Asia.
Anak Mat Saleh yg 8 tahun tu yg I gelak tengok makan kankung goreng belacan :-).

lemongrass said...

Nani,
kangkung goreng belacan ni kan, makan dgn nasi putih mcm tu aje pun dah sedap sgt kan :-)

MULAN said...

kudos to ms 8...

caya lah can eat chili.. but my girl ni memilih.. kalo tomyam & sambal nasi lemak pedas takpe tapi kalo yg lain tu, nanti riuh sekampung.. hehe..

kasihredha said...

tahniah2 miss 8 dah boleh mkn cili...sampai merah bibir...hihi

sungguh sedap kangkung goreng tu

liemaopurut a.k.a ana said...

kak,
kangkung goreng belacan tu berjaya membuat sy telan air liur oke.harus masak jugak lepas ni.tp memang sedap oooo kalau wat nasi goreng ngan sayur kangkung.sedappp!
tahniah kat miss8 sbb berjaya makan pedas....go girl!! u can eat more chilli after this hehehe

penDragon said...

Luckily she survived, congrats Miss 8!! xpe2...slowly belajar mkn pedas...

ameeza77 said...

suke kangkung juga, tapi tak tahan angin, now dah kecur air liur, memalam pulak tu :p

umihumairah said...

wah...sdapnyer....me yg tgk ni pun terliur..ank2 kak min mmg xmkn cili erk..jd akak jer la mkn sorang2..hb kak min tahan jgak erk mkn pdas2 ni...

kucingorengemok said...

"when life gives u kangkung" - rasa macam sedap buat tajuk indie movie, hehehe

~K Ham~ said...

Bravo Miss 8...after this ur mum will test you with msian sambal belacan...eh betul ke my english ni..bantai je la..

efa fairuz said...

comel sangat!!

Silver Fern said...

Kak LG..
i've always wondered what is it with aussie men and kangkung.. my kiwi (kiwi/aussie.. same difference) other half loves kangkung so much ever since we moved back to Malaya and insisted to have KONGKANG every time we eat out at tomyam place.. lantas i harus bikin home-made KONGKANG belacan to avoid the kemaluan meng-order kongkang belacan at the shop.. ^^

hasni said...

lama xmasuk blog kak LG
rindu ngan anak2 kak lg
makin comel!

Cat-from-Sydney said...

Aunty LG,
Ala...nyanyilah lagu lenggang kangkung masa makan tu....mesti lagi ceria. yummm.....purrr...meow!

HaniRose said...

bestnyeeee. I cannot to be able to call the husband and tell him what's for dinner/lunch =)nasib duduk apartment, kalau tak siaplah nak bercucuk tanam semua jugak hihihi

umiyumi said...

sedapnya kangkung goreng belacan.. :)

lemongrass said...

Mulan,
Maybe sbb tomyam n sambal nasi lemak tu feveret dia so tu yg dia telan aje even though pedas. Ynag lain tu maybe tak sesedap kat tekak dia, hehehe

Kak Kasih,
Lepas ni kena slalunya I masak kangkung goreng belacan ni kan sbb 3 orang yg minat dah :-).

Ana,
memang kena makan panas2 kan, baru terasa sgt2 kesedapan kangkung ni. Dengan lauk telur goreng pun dah cukup nikmat :-)

Pendragon,
I thought she would find it too hot, rupa2nya sedap dia kata, hehehe. Lepas ni, kenalah I kongsi our hot dishes dgn dia kan :-)

Ameeza,
I pun makan kangkung berangin jugak tp nasib baik tak lah sampai sakit perut cuma asik nak membuang angin atas bawah aje lah, hehehe

Umihumairah,
Yg makan pedas kat rumah ni cuma I dgn hubby aje. But semeenjak dua menjak ni, Miss 8 pun dah tersuka makan benda pedas2 :-).

KOG,
hahaha...it's a bit like when life gives you lemon...

Kak Ham,
sambal belacan Mak dia kurang power sbb Mak dia takut nak makan pedas2, hahaha...

Efa,
:-)

Silverfern,
My hubby is a Kiwi as well, maybe that's why sama mcm your hubby suka kangkung. Masa kat Msia dulu pun dia suka mintak kangkung but alhamdulillah he didnt say it kongkang, hahaha..
He pronounced it kang kong, a bit like king kong, heeee...

Hasni,
apa khabar? Makin besar anak2 I dah skrg kan :-)

Angelina,
Tak sempat nak nyanyi sbb asik nak teguk air sbb pedas, hehehe

Hani,
soon you'll have the opportunity to call him up anytime kan and masak kangkung for him everyday if he wants, hehehe.

Umi,
Bila duduk negara Mat Saleh, kangkung goreng belacan jugak yg kita cari kan, hehehe.